Logo Logo

İnternetten Nasıl Güvenli Alışveriş Yapılır?

İçindekiler
19.10.2021 - 12 dk Okuma Süresi

İnternetten alışveriş yapmanın güvenilirliği tüketicilerin online pazar yerlerinden uzak durmasına yol açan önyargılar başında gelir. Kullanılan kredi kartı bilgilerinin üçüncü partiler tarafından çalınacağı endişesi duyan pek çok kişi, yaptığı ödemeden yüksek tutarda kartından para çekilebileceği düşüncesi ile e-ticarete şüphe ile yaklaşmaya devam ediyor. Geliştirilen güvenlik sistemleri sonrasında internet ile fiziki mağazalarda yapılan alışveriş arasında güvenlik yönünden pek farklılık kalmamıştır. Aksine, yeni nesil ödeme ve tahsilat sistemleri ile internetten alışveriş yapmak fiziki mağazalara göre daha güvenilir hale gelmiştir. Tüketiciler, kişisel güvenlik önlemlerini almaları ve platformlarını güvenilir hale getiren e-ticaret noktalarını seçmeleri halinde internetten güvenle alışveriş yapabilirler.

Online Alışveriş Neden Güvenlidir?

İnternetten alışverişi güvenli yapmak adına bankalar ve e-ticaret platformları, tüketicileri güvende tutacak uygulamalara imza attı. Yapılan iyileştirmeler sonrası yukarıda değindiğimiz gibi internetten alışveriş yapmak, fiziki alışverişe göre daha güvenli sayılabilecek avantajlara sahip oldu. Tüketiciler nezdinde internetten alışverişi daha güvenilir kılan nedenler şu şekilde sıralanabilir:

  • SSL ve 3D kredi kartı güvenlik sistemleri ile kart bilgileriniz özel şifreleme yöntemleri ile korunur.
  • Ön bilgilendirme ve mesafeli satış sözleşmeleri ile satın aldığınız ürün ve hizmetle ilgili tüm detaylara hakim olunabilir.
  • Ürün fiyatı, garanti belgesi ve fatura gibi tüm gerekli evrakları dijital ortamdan teslim alınabilir.
  • Tüketici sorunlarında başvurulacak mercilere verilecek her bilgiye sahip olunabilir.
  • Kargo ve teslimat şartları hakkında tüm haklar öğrenilebilir.

https://www.paytr.com/blog/e-ticaret-sitesi-kurmak-951

İnternetten Güvenli Alışveriş Yaparken Dikkat Edeceğiniz 5 Şey

İnternetten alışveriş yaparken size sunulan güvenlik önlemlerinden yararlanmak, deneyiminizde herhangi bir sorun yaşama riskinizi sıfıra indirir. Online alışverişin cazip fiyat avantajları ile ihtiyaçlarınızı karşılarken, dikkat etmeniz gereken hususlara harfiyen uyarak kişisel verilerinizin ve kart bilgilerinizin kötü niyetli kişilerin eline geçmesini önleyebilirsiniz. E-ticareti güvenli kılan hususlar, platform ve tüketici bazında alınan önlemlere göre şekillenir. Alıcı ve satıcı tarafından alınacak 5 önlem ile internetten alışveriş deneyimini fiziksel mağazalara nazaran daha güvenli hale getirmek mümkündür.

Tüketiciler İnternetten Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Tüketiciler yapacakları online alışverişte herhangi bir riske girmemek adına birkaç adımda verilerini güvenceye alabilirler. Hayatımıza büyük kolaylık getiren e-ticaret, doğru kullanıldığında fiziki mağazalara göre hem avantajlı hem de güvenli bir pPazar yeridir. Tüketiciler tarafından alınacak birkaç basit önlemle online alışveriş güvenliği ile ilgili endişelerden kurtulmak mümkündür.

1- Ortak Kullanılan Bilgisayar Risklidir

İnternetten alışveriş yaparken ortak bilgisayar kullanmayın. Kişisel bilgisayarınız veya akıllı cihazınızı kullanın. Cihazınızda anti-virüs programı yüklü olmalı ve güvenlik duvarı gibi ek koruma önlemleri aktif tutulmalı. VPN gibi veri alışverişini kendi sistemi üzerinden aktaran uygulamalarının kullanıldığı cihazlar üzerinden alışveriş yapmaktan kaçının.

2- Kredi Kartınız İçin Ek Güvenlik Önlemlerini Aktif Edin

Tercih ettiğiniz alışveriş platformunun güvenilir olmasının yanında sizin de kredi veya banka kartı güvenliğiniz için ek önlemler almanız önemlidir. Ödemelerinizde 3D Secure aktivasyonunu gerçekleştirerek kart bilgilerinizi güvende tutabilirsiniz. 3D Secure ile ödeme yapmak, yaptığınız harcamanın bankaların güvenli sayfaları üzerinden yapılmasını sağlar. Kişisel güvenlik mesajı, PIN veya mobil uygulama onayı gibi ek güvenlik önlemleri ile alışverişinizin banka nezaretinde gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz. Ek olarak bankacılık işlemleri için dijital cüzdan oluşturabilir veya kredi kartınız için sanal kart oluşturarak bu uygulamalar üzerinden ödeme yapabilirsiniz.

3- Kart Şifrelerinizi Düzenli Olarak Değiştirin

Tedbirli olmak her zaman iyidir. Kart şifrenizin öğrenilmesi riskine karşın banka ve kredi kartı şifrelerinizi sık sık değiştirerek her olumsuzluğa karşı önlem alabilirsiniz.

4- Yemlemeye Karşı Tetikte Olun

Yemleme veya oltalama saldırısı olarak bilinen ve kötü niyetli kişiler tarafından şifreleriniz ve kart bilgilerinizi ele geçirmeye yönelik düzenlenen saldırılara karşı tetikte olun! Bu saldırılardan korunmanın en kolay yolu gerçek olamayacak kadar cazip kampanyalardan uzak durmaktan geçer. Güvenilirliğinden emin olduğunuz web sitelerine bile arama motorları aracılığı ile ulaşıyorsanız, bu tip kampanya görmeniz halinde mutlaka URL’yi kontrol edin! Bedava peynirin sadece fare kapanında olduğunu kendinize hatırlatarak bir hacker tarafından mağdur edilmekten kaçınabilirsiniz.

5- “Keylogger” ile Takip Edilmediğinizden Emin Olun

Ziyaret ettiğiniz kötü amaçlı bir site üzerinden bulaşabilen keylogger, adım adım klavyede yaptığınız işlemi takip eder ve önemli verilerinize ulaşır. İnternetten alışveriş yaptığınız PC’nin keylogger tarafından takip edilmesi büyük risktir. İnternete bağlanırken bilgisayarınız yavaşlıyor ve klavyede basılan tuşların tetiklediği işlemlerin geç gerçekleşmesi, bilgisayarınızda keylogger olabileceğinin habercisidir. Düzenli şifre değişimi, alternatif klavye uygulamalarına yönelim ve güncel güvenlik yazılımları ile keylogger’ların takibine girmekten korunabilirsiniz.

E-ticaret Platformlarının Alışveriş Güvenliğini Sağlarken Nelere Dikkat Etmeli?

Satıcıların da internetten alışveriş güvenliğini sağlama konusunda üzerlerine düşen görevler bulunmaktadır. Tüketicilere güvenilir olduklarını göstermeleri ve faaliyetleri sırasında herhangi bir sahtecilik şikayeti yaşamamaları nedeniyle geliştirilmiş güvenlik yazılımları ve şifreleme yöntemlerini sistemlerine entegre etmelidirler.  E-ticaret sitelerinin tercih edilirliklerini de siber güvenlik konusuna verdikleri önemle ilişkilendirilebilir.

1. URL “HTTPS” ile Başlamalı

“Güvenli bir e-ticaret sitesi” olarak görülmenin ilk yolu, web adresi başında “https” yazıyor olmasından geçer. Web sitesinin SSL sertifikasına sahip olduğunu gösteren bu ön ek, kullanıcılara bilgilerinin kopyalanmadığı mesajını verir. Sertifika ile sahip olunan güvenli giriş katmanı, tüketicilerin kişisel bilgilerini ve kart bilgilerini güvende tutar.

2. Site Güvenliği Aşılamaz Olmalı

Site güvenliği, kullanıcıların güvenliği ile eş anlamlı kabul edilmelidir. SSL güvenlik katmanı ile siteyi korumak tek başına yeterli gelmez. Sağlam güvenlik duvarları inşa etmek ve sayısal sertifikalar kullanmak, web sitesini siber güvenlik önlemlerinin yeterli şekilde alındığını gösterir. Bu kadar önlemin fazla olduğunu düşünüyorsanız, kendinize hacker saldırısına hedef olmuş bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapmak isteyip istemediğinizi sormanız yeterli gelecektir!

3. Müşteri Öneri ve Şikayetlerine Kulak Verilmeli

Tüketiciler ürün satın almadan önce kullanıcı yorumlarına, şikayetlerine ve ürünlerle ilgili yaptıkları değerlendirmelere önem verir. Müşterilerden gelen şikayetleri anında çözüme ulaştırmaya özen gösteren şirket, verdiği önemi gösteren şirkettir. Sosyal medya, web sitesi veya çağrı merkezi gibi iletişim kanalları aracılığı ile müşterileri ile kesintisiz iletişim sağlayan e-ticaret sitelerinin güvenilir olduklarına ikna olabilirsiniz.

4. Bol ve Güvenli Ödeme Yöntemleri Tercih Edilmeli

Tüketicilerin e-ticaret ile arasına mesafe koymasının asıl nedeni, ödeme konusunda yaşadıkları tedirginliktir. SSL sertifikası ve 3D Secure gibi konulara hassasiyet göstermenin yanında, web sitesi güvenli ödeme yöntemlerini platformuna entegre etmelidir. Kapıda ödeme gibi seçenekler, web sitelerinin imajı açısından kötüdür. Bu web sitelerinin bankalar ile çalışamadığını düşünülebilir. E-ticaret sitesinde kredi kartı, havale/EFT, ön ödemeli kart ve hesap kartı gibi ödeme seçeneklerinin bulunması; platformun güvenilirliğinin tescilidir.

5. Sanal Pos ile Tüketici ve Mağaza Güvenliği Sağlanmalı

Fiziksel POS cihazlarının sanal platformlarca kullanılan versiyonu, sanal POS uygulamalarıdır. Sanal POS aracılığı ile mesafeli satışlarda kart kullanımı gerçekleştirilebilir. Sanal POS, ödemenin güvenliğini sağlama ve web sitesinin güvenilir olduğunu gösterme açısından da önemlidir. Güvenilir altyapı sağlayıcısına ait sanal POS ile çalışan e-ticaret sitesine güvenebilirsiniz.

PayTR, sanal POS uygulamasında mağaza ve müşteri güvenliğini ön planda tutan Türkiye’nin önde gelen tedarikçileri arasında yer alır. 12 yılı aşan sektör tecrübesi ve siber güvenlik alanında uzman yazılımcıları ile internetten alışverişte ödeme güvenliğinizi garanti altına alır.  Çok sayıda bankaya ait kartları destekleyen, SSL sayfaları ve PCI-DSS uyumluğu ile müşteri bilgilerini güvence altına alan PayTR Sanal POS uygulaması; alışveriş için tercih edilecek web sitesinin güvenilir olduğunu göstermek için tek başına yeterlidir.

Yeni Yayın Hayatına Geçen Siteler İçin Güvenli Alışveriş Önerileri

E-ticaret hayatına yeni adım atan web siteleri, 256 bin 861 işletmeyle rekabet etmesi gerektiğini bilmeli ve mevcut kullanıcılar yanında hiç online alışveriş yapmamış kitleleri hedeflemelidir. E-ticaret’i henüz denemeyen ciddi bir müşteri kitlesi bulunur ve bu kitleyi ikna etmenin en kolay yolu, ne kadar güvenli bir platform olduğunu göstermekten geçer. Yayın hayatına yeni başlayan siteler, müşterilere güvenilir olduklarını göstermek için şu hususlara mutlaka dikkat etmelidir:

  • Site güvenliği hep ilk planda yer almalıdır. SSL sertifikası, güvenlik duvarları ve şifreleme araçları ile tüketici bilgileri güvende tutulmalıdır.
  • Şeffaf olmak tüketici güvenini kazanmak açısından önemlidir. Sitede yer alan her ürün satışı yapılan ürüne ait olmalı ve ürünü anlatan gerçek ve aydınlatıcı bilgiler paylaşılmalıdır.
  • Güvenilir ödeme yöntemleri müşteri kitlenizi genişletmenin yanında prestijinize de katkı sağlar. Güvenilir ödeme yöntemleri ile çalışmayan e-ticaret sitelerinin başarılı olması mümkün değildir. Müşterilerinize bankalar ve hizmet sağlayıcılar nezdinde saygın görüldüğünüzü göstermek için çok sayıda güvenilir ödeme yöntemini desteklemeniz gereklidir.
  • Müşteri ilişkileri ve ulaşılabilirlik e-ticaret sitelerinin olmazsa olmazıdır. Müşterilerinizin size geri dönüş yapabilmesi ve sipariş sürecini takip edebilmesi için ulaşabilmeleri gereklidir. Web sitenizde açık adres ve telefon numarası bulundurmak, online destek hattı tanımlamak ve sosyal medyada müşteri geri dönüşlerine karşı duyarlı olmak güvenilirlik açısından önemlidir.
  • Faturalı satış yapmak marka değerinizi gösterir. Tüketicilere satın aldıkları ürünle birlikte fatura ve garanti belgesi gibi evrakları göndermeyi unutmayın.
  • Ön bilgilendirme ve mesafeli satış sözleşmesi belgelerine önem verin. Müşterilerin temek haklarını, teslimat ve iade gibi prosedürlerinizi açık bir dil ile ilgili evraklarda paylaşın.
  • Web sitenizi ETBİS sistemine kaydedin. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen E-ticaret Bilgi Platformu, 1 milyon 100 bin kişi tarafından kullanılmaktadır. Güvenilir internet satış sitesi olabilmek için ETBİS’te yer almaya dikkat edin.
  • Sanal POS uygulaması kullanın. Bankalardan tek tek POS almak yerine PayTR ile çalışarak sadece 2 saat içinde ücretsiz sanal POS sahibi olabilirsiniz. Sanal POS, sizin ve müşterinizin güvenli ödeme yapmasını sağlayan en iyi altyapıya sahiptir. PayTR ile çalıştığınızı gören müşterilerinizin sizi tercih edeceklerine emin olabilirsiniz.

SIK SORULAN SORULAR

Kredi Kartsız İnternetten Alışveriş Nasıl Yapılır?

Kredi kartı kullanmadan internetten alışveriş yapmak için sanal kart çıkartabilir ya da dijital cüzdan oluşturabilirsiniz. Bahsedilen her iki yöntem, kart bilgilerinizin çalınmasını önler ve sahteciliğe karşı sizi korur.

Kredi Kartı ile İnternetten Alışveriş Güvenli Mi?

Kredi kartı ile internetten alışveriş yapmak güvenlidir. 3D Secure kullanarak ya da sanal kart/dijital cüdan gibi uygulamalardan yararlanarak internet alışverişinizde ödeme güvenliğini sağlayabilirsiniz. 

Güven Damgası Nedir?

Güven damgası e-ticaret platformunun asgari güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarına sahip olduğunu gösteren elektronik işarettir. 6 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ” ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), güven damgası sağlayıcısı olarak yetkilendirilmiştir.

Hangi İşlemler “Güven Damgası” Alabilirler?

Güven Damgası, e-ticaret sitelerinin güvenilirliğini belirlemek adına hayata geçirilmiştir. Ticarethanelerin e-ticaret’e taşıdıkları her işlem Güven Damgası alabilir.

Kredi Kartı Bilgilerinizin Çalındığından Şüpheleniyorsanız Ne Yapmalısınız?

Kredi kartı bilgilerinizin çalındığından şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden bankanızın müşteri hizmetleri hattını aramanız ve sıra beklemeden sisteme bağlanmanız için “Kayıp, çalıntı ve şüpheli işlem bildirimi” için belirlenen tuşlama aracılığı ile servise bağlanmanız gerekir. Müşteri temsilcinize gerekli bilgiyi paylaşarak kredi kartınızı iptal ettirerek yenisinin adresinize gönderilmesi için talimat verebilirsiniz.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

 

Kredi kartı kullanmadan internetten alışveriş yapmak için sanal kart çıkartabilir ya da dijital cüzdan oluşturabilirsiniz. Bahsedilen her iki yöntem, kart bilgilerinizin çalınmasını önler ve sahteciliğe karşı sizi korur.

Kredi kartı ile internetten alışveriş yapmak güvenlidir. 3D Secure kullanarak ya da sanal kart/dijital cüdan gibi uygulamalardan yararlanarak internet alışverişinizde ödeme güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Güven damgası e-ticaret platformunun asgari güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarına sahip olduğunu gösteren elektronik işarettir. 6 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ” ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), güven damgası sağlayıcısı olarak yetkilendirilmiştir.

Güven Damgası, e-ticaret sitelerinin güvenilirliğini belirlemek adına hayata geçirilmiştir. Ticarethanelerin e-ticaret’e taşıdıkları her işlem Güven Damgası alabilir.

Kredi kartı bilgilerinizin çalındığından şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden bankanızın müşteri hizmetleri hattını aramanız ve sıra beklemeden sisteme bağlanmanız için “Kayıp, çalıntı ve şüpheli işlem bildirimi” için belirlenen tuşlama aracılığı ile servise bağlanmanız gerekir. Müşteri temsilcinize gerekli bilgiyi paylaşarak kredi kartınızı iptal ettirerek yenisinin adresinize gönderilmesi için talimat verebilirsiniz.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir