Logo Logo

3D Secure Nedir? 3D Secure ile Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır?

İçindekiler
15.10.2021 - 8 dk Okuma Süresi

İnternetten yapılan alışverişlerde sahteciliğe önlemek adına geliştirilen 3D Secure, e-ticaret’i güvenli hale getirdi. Kredi kartı ile yapılacak ödemelerin güvenliğini sağlayan sistem, yapılan harcamalarda kart sahibinin onayının alınmasını esas alarak internetten kredi kartı kullanımını 3D güvenlik önlemleri ile koruma altına aldı. Kredi kartı 3D secure sistemine kaydedilerek online alışverişe şüphe ile yaklaşılmasına yol açan “ödeme güvenliği” riskini ortadan kaldırabilirsiniz.

3D Secure Nedir?

İnternetten güvenli alışveriş yapılmasını sağlayan ve Visa ile MasterCard tarafından geliştirilen 3D Secure; müşteri, banka ve mağaza arasında bilgi akışını sağlayarak ödeme güvenliğini sağlamak adına geliştirilmiş sistemdir. Alışverişin tarafları arasındaki bilgi akışını özel şifreler ile koruma altına alan sistem, 3 Boyutlu Güvenlik Sistemi (3-domain structure) olarak da isimlendirilir.

3D Secure Nasıl Çalışır?

3D Secure ödeme sisteminin çalışma yöntemi, kart sahibinin yapılan harcamanın kendisi tarafından onaylanmasına dayanır. İnternetten yapılan satın alımın onaylanabilmesi için platform, kart sahibini çalıştığı bankanın güvenli ortamına yönlendirir. Bu yönlendirmede SMS ile gönderilen 3D Secure kodu ilgili alana girilir ve yapılan harcama kart sahibi tarafından onaylanır. Banka, bu işlem sonrasında ödemenin yapıldığı bilgisini mağazaya iletir ve müşterisini alışveriş platformuna yönlendirir.

Kimi bankalar, 3D Secure doğrulaması için akıllı bildirim sistemi kullanmaktadır. Örneğin Yapı Kredi World Kredi Kartı kullanıcıları, yaptıkları internet alışverişlerinde “Yapı Kredi Mobil” uygulaması üzerinden kart sahibine bildirim gönderir. Bu bildirim onaylanması ile doğrulama yapılmış kabul edilerek harcama onaylanır. Verilen onay; kart sahibinin alışveriş yaptığı tarihi, saati, tutarı ve hangi mağazadan yapıldığını teyit ettiği anlamına gelir. Kart çalınması ve şüpheli işlemlerin önüne geçilirken, sahteciliğe önlemek için hedeflenen başarı sağlanmış olur. Benzer sistemler Akbank ve Garanti BBVA’da da bulunmaktadır; sistem, alışverişi hızlı tamamlayabilmeyi sağlamaktadır.

3D Secure Neden Tercih Edilmeli?

3D Secure sistemi, sadece kart sahibinin ödeme yapmasını sağlamak adına geliştirilmiştir. Kart kullanıcısının bankaya tanımlı cep telefonuna gönderilen SMS ya da mobil uygulama üzerinden gönderilen akıllı bildirimin onaylanması ardından harcamanın yapılması esasına göre çalışır. Kredi kartı ile ödeme yapabilmek için normal şartlarda kart numarası, kartın son kullanma tarihi ve CVC kodu bilgisi yeterlidir. 3 Boyutlu güvenlik önlemi alındığında ise bahsedilen bilgilere erişim sağlanması, harcama yapılması için yetersiz kalır. Çalıntı kartlar ile yapılmak istenen harcamaların önüne geçilmesi için 3D Security tercih edilmelidir.

Hangi Ödeme Yöntemlerinde 3D Secure Geçerlidir?

3D ile ödeme kredi kartı kullanımının mesafeli olarak gerçekleştirildiği ödemelerde kullanılır. Yani; uzaktan online ödemelerde tercih edilir. Kullanım sırasında fiziki olarak kredi kartının ibraz edilemediği alışverişlerde 3D ödeme sistemini kullanabilirsiniz.

3D Secure Kullanmak İstiyorum, Nasıl Aktif Edilir?

3D Secure sisteminin aktif edilmesi için banka şubelerine veya online işlem kanallarına müracaat etmeniz yeterlidir. Örneğin Ziraat Bankası kredi kartını kullanıyorsanız, bankanıza ait fiziki ve sanal işlem kanallarından süreci takip etmeniz gereklidir. İşlem için kullandığınız cep telefonu numarasının, bankaya tanımlanması gereklidir. Bankaya ait tek bir kartı tanımlamanız halinde aynı bankanın kullanmakta olduğum tüm kartlar için yapılan ödemelerde 3D Secure güvenlik sisteminden yararlanabilirsiniz.

3D Secure Olmayan Siteler Güvenli Değil Mi?

Bankalar tarafından e-Ticaret sitelerine verilecek sanal POS onayında, güvenlik konusunda gerekli önlemleri almalarını talep eder. SSL sertifikası olmayan sitelerde bankalardan sanal POS onayı alınamamaktadır. SSL sertifikası sitenin güvenliğini sağlar ve bilgilerin çalınmasını önler, verilerin şifrelenmesini sağlar. Sahteciliğe karşı mücadelede ise tek başına SSL sertifikası yeterli değildir. 

SSL sertifikası 3. partiler tarafından kredi kartına ait bilgilerin çalınmasını önlemede başarılı sonuç vermektedir. Her ne kadar güvenilir olsa da SSL sertifikası 2 aşamalı bir güvenlik sağlar. Farklı platformlar üzerinden kart sahibinin bilgilerinin çalınmış olması halinde, güvenlik önlemleri için 3D Secure sistemine ihtiyaç duyulur. Sahteciliğe karşı mevcut güvenlik açıklarının kapatılabilmesi için SSL sertifikası ile birlikte 3D Security sistemine de ihtiyaç duyulur.

Online Alışverişte Güvenlik İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Online alışveriş sektörü giderek gelişen bir ekosistemdir. Pandeminin de etkisi ile büyüme ivmesini artıran sektörde, artan tüketici sayısı güvenlik önlemlerinin de sıkılaştırılması gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. E-Ticaret siteleri SSL sertifikası ve 3D Secure onayı gibi güvenlik önlemlerini alarak üzerlerine düşeni yerine getirse de tüketicilerin de kredi kartı güvenliğini sağlamaları için dikkat etmeleri gereken noktalar bulunur. İnternetten güvenli alışverişin önünü açan önerilerimize göz atarak kart güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.

Güvenilir Alışveriş Sitelerini Tercih Edin

İnternetten yapılan alışverişin güvenliğini sağlamak adına tüketici olarak ilk yapmanız gereken, güvenilir siteleri tercih etmektedir. Platformların SSL sertifikası olmasına ve 3D Secure desteğini kontrol ederek güvenilir platformlara ulaşabilirsiniz.

Sanal Kart Kullanın

Kredi kartınızla internetten alışveriş yapmaktan çekiniyorsanız sanal kart kullanımı ile bu sorunu aşabilirsiniz. Bankanıza sanal kart için başvuruda bulunarak online alışverişin avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Ortak Kullanılan Bilgisayarlardan Alışveriş Yapmayın

İnternetten alışveriş yaparken ortak kullanılan bilgisayarları tercih etmeyin. Bilgisayarda virüs veya farklı kötü niyetli yazılımın bulunması, kredi kartı bilgilerinizi tehlikeye atar. Kişisel masaüstü ve mobil cihazlarınızla alışveriş yapmayı tercih ederek kartınızı güvende tutabilirsiniz.

Bankacılık Şifrenizi Sık Değiştirin

Kartınızı güvende tutmanın en önemli yolu, şifrelerini sıkça değiştirmekten geçer. Bankaların online ve mobil bankacılık sistemlerinde düşük zaman aralıklarla şifre değiştirmeniz gerektiğinin hatırlatması, önerimize verilecek güzel bir örnektir. Kredi kartı şifrenizi değiştirirken doğum tarihi, aile fertlerine ait isim veya memleket gibi tahmin edilebilir şifrelerden uzak durun. Şifrenizi sık sık güncelleyerek çalınma riskini azaltın.

Alışveriş Sitelerinin Satış Sözleşmelerini Okuyun

Her e-Ticaret platformu, yapılan satışta “Mesafeli Satış Sözleşmesi” esaslarına göre çalışır. Bahsedilen sözleşmede iade ve değişim gibi önemli konulara ilişkin bilgilendirmeler bulunur. Bilinçli bir tüketici olarak bu sözleşmeleri okumanız ve olası taleplerinizde ne şekilde karşılanacağınızı bilmeniz gerekir.

PayTR 3D Secure Altyapısı Nasıl Çalışır?

PayTR sağladığı sanal POS altyapısında işlem güvenliği için PSI DSS uyumlu teknik altyapı kullanır. Sahteciliğin önüne geçmek için profesyonel kadrosu ile standartların üstünde önlemler alarak hak sahiplerini güvence altına tutar. PayTR sanal POS ile çalışan e-Ticaret sitelerinde 3D Secure altyapısı şu şekilde çalışır:

    1. Satın alınmak istenen ürün müşteri tarafından sepete eklenir ve ödeme sayfasına erişim sağlanır.
    2. Ödeme sayfasında müşteri tarafından forma “Kredi Kartı” veya “Banka Kartı” bilgileri girilir.
    3. PayTR dizin sunucu ile iletişime geçerek müşteri tarafından girilen kart bilgilerinin doğruluğuna onay verir.
    4. Verilen onay sonrası kart sahibi, bankaya ait 3D Secure sayfasına yönlendirilerek kimlik doğrulama işlemini gerçekleştirir.
    5. Müşteri tarafından verilen cep telefonu onayı sonrası PayTR tarafından işlem detayları bankaya iletilerek ödemenin tamamlanması sağlanır.
    6. İşlemin tamamlanması ardından PayTR tarafından işlemin başarılı ya da başarısız olma durumuna göre bilgilendirme maili gönderilir.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

3D Secure ile ödeme yapmak, güvenli internet alışverişi deneyimi yaşamak olarak düşünülmelidir. Kredi kartı 3D Secure ile güvence altına alınır. Yaptığınız işlem için sizinle birlikte bankanız ve harcama yapılan platform onay verir. 3D ile ödeme yaparak bilginiz dışında yapılması muhtemel harcamaların önüne geçebilirsiniz.

Web siteleri 3D Secure onayı olmadan ödeme yapılması opsiyonunu tanıyabilir. 3D’siz ödeme yapmak bazı riskleri üstlenmek anlamına gelir. Tercih ettiğiniz web sitesinin güvenilirliğine bağlı olarak üstlendiğiniz risklerin maddi boyutu yüksek olabilir.

3D Secure doğrulamasının başarısız olması, işlemin gerçekleşmemesi anlamına gelir. Doğrulamanın başarısız olmasının nedenleri aşağıdakilerden herhangi birisi olabilir: – 3D Secure şifresi yerine referans numarası girişinin yapılması – Kart bilgilerinin hatalı girişi – Kartta harcama için yeterli limit olmaması – Yapılacak satın almaya ilişkin mağaza tarafından fiyat değişikliği – İnternet bağlantısı sorunu – Kullanılan internet tarayıcısında sorun yaşanması

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir