Logo Logo

İnternetten Satış Yapmak İçin Bilmeniz Gereken 9 İpucu

İçindekiler
19.10.2021 - 12 dk Okuma Süresi

İnternetten satış yapmak için online pazaryeri siteleri, sosyal medya ya da e-ticaret sitesi kurma opsiyonları kullanılabilir. Herhangi bir fiziki dükkan açmadan e-ticaret yolu ile internetten satış yapabilirsiniz. İnternetten satış yapmak için doğru adımları takip ederek başarı şansınızı artırabilirsiniz. İyi bir marka oluşturma ve markanızın güvenilirliğini artırma konusunda başarılı işler ortaya koyduğunuzda, online satış hacminizi her geçen gün artırarak yeni girişiminizi başarıya taşıyabilirsiniz.

İnternet Üzerinden Nasıl Satış Yapılır?

İnternetten satış yapmak için e-ticaret sektörüne adım atmanız gereklidir. Sektöre adım atarken kendi web sitenizi kurabileceğiniz gibi online pazaryerleri (marketplace) üzerinden mağaza açmayı ya da Instagram gibi sosyal medya mecralarını tercih ederek satışa başlayabilirsiniz. Tercihiniz hangi yöntemi izlemek olursa olsun, iyi bir başlangıç ve tatminkar bir getiri için her adımı online alışveriş kurallarına göre atmanız gereklidir. Büyüyen e-ticaret pazarı yeni fırsatlara her zaman açık olsa da sizlerle paylaşacağımız şu ipuçlarını takip ederek online satışta başarısız olmanız yol açacak tüm engelleri kaldırabilirsiniz:

  1. Satışa başlamak için sektörü belirleyin.
  2. Seçtiğiniz sektör için niş bir ürün belirleyin.
  3. Markanızı oluşturun.
  4. Şirket kurulumu gibi resmi işlemler altyapınızı tamamlayın.
  5. Markanızla uyumlu alan adı ve sosyal medya hesaplarını temin edin.
  6. E-Ticaret sitenizi oluşturun.
  7. Güvenilir ve düşük komisyonla çalışan ödeme sistemin için anlaşma yapın.
  8. Fatura tasarımınızı oluşturun ve satış sonrası destekle ilgili alt yapınızı hazırlayın.
  9. Ürünlerinizin tanıtımı için SEO ve etkili reklam kampanyaları oluşturun.

1. Sektör Seçimi

Online alışveriş girişiminizi hayata geçirmeden önce hangi sektörden giriş yapmanız gerektiğini belirlemeniz gereklidir. İnternetten satış yapmak için sektör seçimine yönelik pek çok farklı kriter bulunur. Seçtiğiniz sektöre ilişkin tedarik ve lojistik gibi detaylar konusunda problem yaşamamanız, sektöre ait ürünlerin insanların ihtiyaçlarına karşılık sunabilmesi gibi detaylara dikkat etmeniz önemlidir. Sektörün rekabetine ve online pazaryerlerindeki muhtemel rakiplere de göz atarak sektör seçiminizi yapmanın ardından ikinci adıma geçebilirsiniz.

2. Ürün Seçimi

Sektörünüzü belirlemenin ardından satışı yapılacak ürünün araştırma süreci başlar. Ürün seçerken niş ürünlere yönelmek her zaman sizi avantajlı kılar. Bunun yanı sıra ürünün sektör rekabeti, tedarikçileri, kargoya uygunluğu ve insanlara hitap edebilmesi gibi detaylar üzerinde karar kıldığınızda, doğru ürünü tespit ettiğinize kanaat getirebilirsiniz. İnternetten satış yapmak isteyen pek çok girişimci tarafından tercih edilen ürünlere aşağıda birkaç örnek verilmiştir:

  • Anne ve bebek ürünleri
  • Elektronik ürünlere ilişkin aksesuarlar
  • Erkek, kadın ve çocuk giyim
  • Ayakkabı ve çanta
  • Ev ve dekorasyon ürünleri
  • Petshop ürünleri

3. Marka Yaratma

Markanızı oluşturma süreci için sektör ve ürün seçimi önem taşır. Yaratacağınız markanın ne iş yaptığınızı tanımlaması ve akılda kalıcı olması önemlidir. Bu anlamda mevcut markalar incelendiğinde, pek çoğunun kısa ve tek kelimeden oluştuğu gözlenebilir. Özgünlük kriterinden vazgeçmeden kolay hatırlanır isimlere yönelerek markanızı oluşturma sürecini tamamlayabilirsiniz.

4. Resmi İşlemler

E-Ticaret yapmak için şirket kurmak zorunlu değildir fakat gereklidir. Bu tanımlamayı açmak gerekirse, müşteriye fatura kesebilmeniz ve satış sonrası destek konularında üzerinize düşeni yerine getirebilmeniz için şirket olmanız gereklidir. Şirket olmanız halinde güvenilirlik kriterini yerine getirerek tercih sebebi olabilirsiniz. İlerleyen süreçte vergi ödememeniz halinde sizi bekleyen potansiyel cezaları da göz önünde bulundurarak, resmi işlemlerinizi marka isminizi belirlemenin hemen ardından tamamlamanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.

5. Domain Seçimi

Seçtiğiniz markanızı dijital ortama taşımak için alan adına ihtiyacınız bulunmaktadır. Kendi e-ticaret sitenize sahip olmak için markanızla uyumlu domain satın alarak online alışverişe katılma sürecine devam edin. Domain alırken “com” veya “com.tr” uzantılı alan adlarını tercih ederek diğer uzantılara göre güvenilirlik yönünden avantajlı olacağınızı unutmayın.

6. E Ticaret Sitesi Kurmak

Mevcut e-ticaret siteleri üzerinden ya da sosyal medyadan satış yapabileceğiniz gibi kendi e-ticaret sitenizi açmayı da tercih edebilirsiniz. Ürünleriniz Amazon, etsy, gittigidiyor, Trendyol, n11 ve Hepsiburada gibi mevcut platformda ilgiyle karşılanıyor olsa bile markanızı büyütmek ve daha fazla satış hacmi yakalamak için e-ticaret sitesi açmanızı tavsiye ederiz. E-Ticaret sitesi kurarken hazır yazılımları kullanabilir, dilerseniz özel yazılım tercih edebilirsiniz.

Sitenizi kurarken yazılım tercihinizi belirleyerek faaliyete başladığınızda, güvenirliğinizi gösteren ilk detayları bu aşamada tamamlayabilirsiniz. Web sitenizin güvenli olduğunu ve kullanıcı bilgilerinin kopyalanmadığını gösteren SSL sertifikası alınacak güvenlik adımlarından ilkidir. SSL sertifikanızı temin ederek müşteri bilgilerini güvende tutabilir ve size olan bakış açısının olumlu olmasını sağlayabilirsiniz. Bu hatırlatma ardından Türkiye’nin en çok tercih edilen hazır e-ticaret yazılımları şu şekilde sıralanabilir:

  • Shopify
  • Woocommerce
  • Opencart
  • T-Soft
  • İdeasoft
  • Ticimax

7. POS ve Ödeme Sistemi Seçimi

İnternet üzerinden yapılan satışların bedellerinin tahsili için ödeme altyapısına ihtiyacınız bulunmaktadır. Yapılan satışların mesafeli satış kategorisinde yer alması, sanal POS uygulamalarını bu aşamada ön plana çıkartır. Sanal POS seçerken altyapınızın pek çok farklı banka tarafından desteklenmesi ve güvenilirliğini ispat etmiş olmasına dikkat edin. Tek tek bankalara sanal POS başvurusu yapmak yerine uygun komisyonla ve zengin banka desteği ile çalışan PayTR sanal POS sitemlerini tercih edebilirsiniz.PayTR sanal POS uygulamaları sadece 2 saatte tanımlanan ve pek çok bankayı destekleyen güvenilir altyapıya sahiptir. Ertesi gün ödeme avantajı ve satış hacminize bağlı olarak belirlenen uygun komisyon oranları, 12 yılı aşan PayTR tecrübesinin sağladığı kolaylıklara verilebilecek örneklerden sadece birkaçıdır. Sahteciliğe karşı SSL ve PCI-DSS uyumluğu ile tüm önlemleri almayı başaran PayTR sanal POS sistemlerini tercih ederek, hedef kitlenizce seçilme nedeni olmanızı sağlayan güvenilir ödeme altyapısına sahip olabilirsiniz.

8. Fatura ve Satış Sonrası Destek

Satışını yaptığınız her ürünün faturalandırılması gerek vergi, gerek iade ve değişim gibi müşterilerin online alışveriş haklarını kullanmaları için gereklidir. İyi bir satış sonrası destek hizmeti verebilmek için faturalandırmaya ilişkin entegrasyon çözümlerinizi e-ticaret sitenize eklemeniz gereklidir.Satış sonrası destek ise esasen, müşteri iletişimi açısından değerlendirilmelidir. Müşterileriniz ile ilişkilerinizi iyi tutmanız, müşterilerin ulaşabileceği destek hattı tanımlamanız ve sosyal medyada yapılan değerlendirmelere geri dönüşler yapmanız marka güvenilirliğinizi pekiştirir. Online alışveriş deneyimine mesafesini koruyan pek çok yeni müşteri kitlesini de kendinize çekebilmenizi sağlayan satış öncesi ve sonrası destek konularına önem vermeyi ihmal etmeyin!

9. Reklam, SEO ve Pazarlama

Ürünlerinizi sosyal medya hesaplarınıza, sanal mağazalara ve e-ticaret sitenize yüklemenin ardından tanıtımını yaparak hedef kitlenizle buluşmanız gereklidir. Tanıtım faaliyetlerini ise iki koldan yürütebilirsiniz. İlk olarak SEO çalışmaları ile işe başlamanız gereklidir. Ürünleriniz için özgün, gerçek ve yüksek kalite görseller kullanmanız, her ürün için kullanıcı aramalarına uygun başlıklar oluşturmanız ve SEO uyumlu ürün tanıtım içerikleri hazırlamanız optimizasyon çalışmaları için ilk yapmanız gereken işlemlerdir. Daha sonra e-ticaret siteniz için bloglar hazırlayarak SEO çalışmalarınızı destekleyebilirsiniz. Tanıtım kampanyaları ise başlangıç ve devam eden süreçlerde farklı bütçelerle hazırlanmalıdır. Sosyal medya veya Google Adwords üzerinden oluşturacağınız düşük bütçeli reklam kampanyaları ile pazarlama sürecine başlamanız tavsiye edilir. Bu süreçte geri dönüşleri takip ederek kampanyalarınızı geliştirebilir, doğru stratejiler ile doğrudan hedef kitlenize ulaşmanızı sağlayan reklam kampanyaları yürüterek pazarlama bütçenizi optimum seviyede kullanabilirsiniz.

Instagram ile Sosyal Medya Üzerinden Satış Yapmak

Sosyal medyada artan kullanıcı etkileşimleri, internet üzerinden satış yapmak isteyenleri bu alana yönlendirdi. Pek çok e-ticaret markası Instagram, Facebook ve Twitter gibi en çok kullanılan sosyal medya mecraları üzerinden reklam kampanyaları düzenleyerek müşterileri ile buluşmaya devam ediyor. Instagram ise bu aşamada diğer mecralardan ayrılıyor. Instagram üzerinden pek çok girişimci satış yaparak önemli kazançlar elde edebiliyor.Instagram’da mağaza açarak butik satış stratejilerini etkili kullanmanız halinde başarı şansı yakalamanız yüksektir. Doğru stratejiler oluşturarak ve müşteri memnuniyetini ön planda tutarak Instagram mağazanızın satış hacmini her geçen gün artırabilirsiniz. İnternetten satış yapmak için paylaştığımız öneriler, Instagram’da da size başarıyı getirir. Instagram’da satış yapma başarınızı artırmak için yeni girişiminizi şu kurallara göre yapmanızı tavsiye ederiz:

    1. Instagram’da başarılı olan mağazaları inceleyin, neleri doğru yaptıklarını anlamaya çalışarak eksik yanlarını gözlemleyin.
    2. E-Ticaret’te tren olan ya da internetten hatırı sayılır arama hacmine sahip ürünlere öncelik vererek, satış yapacağınız ürünü seçin.
    3. Sizinle benzer müşteri kitlesine hitap eden markaları inceleyin ve dezavantajlarını belirleyerek farklılaşmak için etkili stratejiler oluşturun.
  • Faturalandırma, vergi ve satış sonrası desteği gibi konularda doğru hamleler yapabilmek için şirketinizi kurun.
    1. Hedef kitlenizi belirleyerek onlara nasıl ulaşacağınız konusunda yol haritanızı oluşturun.
    2. Instagram işletme hesabınızı açın ve logonuzu profil fotosu yaparak, işletme bilgilerinizi sayfanıza ekleyin.
    3. Hesabınızdan düzenli paylaşımlar yapmaya başlayın ve paylaşımlarda hashtag’leri etkili kullanın.
    4. Geleneksel havale/EFT gibi ödeme yöntemleri yanında PayTR sanal POS sistemini kullanarak ödeme altyapınızı oluşturun.
    5. Instagram üzerinden doğrudan potansiyel müşterilerinizi hedef alan sayfa ve ürün tanıtımı çalışmalarını yürütün.
    6. Yüksek takipçi sayılı ve etkileşim yönünden avantajlı fenomen hesaplar ile Influencer marketing çalışmaları yapın.
    7. Müşterilerinizle sürekli iletişim kurun. Yaptıkları yorumlara ve değerlendirmeleri yanıtlayın. Sayfanıza Instagram dışında size ulaşabilecekleri iletişim bilgilerinizi ekleyin.
    8. E-Ticaret siteniz varsa, Instagram mağazanızla web siteniz arasında köprü kurun. Müşterilerinize daha fazla ürün satma şansı yanında güvenilirlik yönünden bu tercih size önemli katkı sağlayacaktır.

Sık Sorulan Sorular

İnternet Üzerinden Satış Yapmak İçin Gerekli Olanlar Nelerdir?

İnternet üzerinden satış yapmak için ürün seçmeniz, markanızı oluşturmanız, şirket kurmanız, domain almanız, alan adı ile ilişkili sosyal medya hesaplarını açmanız, e-ticaret sitenizi kurmanız, ödeme altyapınızı oluşturmanız, fatura ve satış sonrası destek süreçlerini tamamlamanız ve tanıtım kampanyaları yürütmeniz gereklidir.

Hangi Siteden Satış Yapabilirim?

Satış yapmak için kendi e-ticaret sitenizi açabileceğiniz gibin Amazon, n11, Hepsiburada, Gittigidiyor, etsy, Ali Express ve Trenyol gibi e-ticaret siteleri üzerinden satış yapabilirsiniz. Ayrıca Instagram’da mağaza açarak ya da LetGo uygulaması üzerinden online satış yapabilirsiniz.

İnternet Satışı İçin Vergi Levhası Nasıl Alınır?

İnternetten satış için Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden vergi levhası alabilirsiniz. GİB web sitesinden İnternet Vergi Dairesi’ne giriş yapın ve “Sorgulama” butonunu kullanarak vergi levhası ile ilgili alanları doldurun.

Dükkân Açmadan İnternetten Satış Nasıl Yapılır?

Dükkan açmadan internetten satış yapmak için B2C pazaryeri siteleri (e-ticaret siteleri), sosyal medya mecraları ya da kendi e-ticaret sitenizi kullanabilirsiniz.

Şirket Açmadan E-Ticaret Yapılır Mı?

E-Ticaret yaparken şirket kurmaya gerek bulunmamaktadır. Her ne kadar şirket kurmaya gerek olmasa da vergilendirme esaslarına uyulması için e-ticaret yaparken şirket kurulumu gereklidir.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir