Logo Logo

Kapıda Ödeme Nedir, Nasıl Yapılır?

İçindekiler
17.01.2022 - 8 dk Okuma Süresi

Kapıda ödeme yöntemi, e-ticaret yapan işletmelerce tercih edilebilen ödeme yöntemi alternatiflerinden sadece birisidir. Yaptıkları online alışverişin ödemesi için geleneksel ödeme yöntemlerini kullanmak istemeyen tüketiciler için e-ticaret siteleri, kapıda ödeme opsiyonu ile ön plana çıkmak isteyebilir. Farklı ödeme yöntemleri kullanarak e-ticarette rakiplerin önüne geçilmesi ve daha geniş kitleye ulaşılması hedeflenmektedir. Kapıda ödeme yöntemi de sahip olduğu artılar ile pek çok e-ticaret sitesinin ödeme portföyünde yerini almaktadır.

Kapıda Ödeme Nedir?

kapıda ödemeTüketicilerin online alışveriş ödemesini kargo teslimatı sırasında nakit ya da kredi kartı ile yaptıkları ödeme sistemi, kapıda ödemedir. İnternetten verilen siparişin havale/EFT ya da banka/kredi kartı ile yapılmasının tercih edilmediği durumlar için kullanılan kapıda ödeme sisteminde tüketiciler, ödemeyi kargo görevlisi aracılığı ile yapmaktadır. E-Ticaret sitesi ve kargo şirketi arasında yapılan anlaşmaya göre nakit ya da kart ile yapılabilen bu ödeme yönteminde, kargo şirketi tarafından komisyon talep edilebilmektedir ve bu komisyon alıcıdan tahsil edilmektedir.

Kapıda Ödeme Dışında Hangi Ödeme Yöntemleri Vardır?

E-Ticaret siteleri kapıda ödeme yöntemi dışında farklı ödeme alternatifleri ile müşterileri kitlelerini genişletmeyi tercih etmektedir. Özellikle cep telefonu ve elektronik ürün sektöründe Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından getirilen taksit sınırlandırması, yenilikçi ödeme yöntemlerinin geliştirilmesine yol açmıştır. E-Ticaret sitelerince tercih edilen ödeme yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

internetten alışveriş

  1. Havale/EFT
  2. Anında Havale
  3. Banka veya kredi kartı ile ödeme
  4. Cep telefonu numarası ile ödeme
  5. Alışveriş kredisi
  6. QR Kod ile ödeme
  7. Dijital Banka Cüzdanı
  8. Google Pay

Kapıda Ödeme Nasıl Yapılır?

Kapıda ödeme sistemi müşterilere sipariş verme sürecinde büyük rahatlık sağlar. Banka veya kredi kartı ödeme yönteminde olduğu gibi tüketiciler; kart numarası, kart son kullanma tarihi, isim, soyisim ve CCV kodu gibi bilgileri girmenin yanında 3D Secure onayı gibi zaman kaybettirici işlemlerden kapıda ödeme yöntemini tercih ederek muaf kalırlar. Kapıda ödeme sipariş süreci ise 5 adımda şu şekilde tamamlanabilir:

  1. Müşteri, satın almak istediği ürünü sepetine ekler.
  2. Sepete giriş yaparak alışverişi tamamlamak istediğini belirten yönergeyi takip eder.
  3. Ödeme tercihi olarak “kapıda ödeme” seçimini yapar ve adres, vb. bilgilerin girişini yaparak siparişi verir.
  4. Sipariş teslimatında kargo şirketi personeli aracılığı ile nakit ya da kredi kartı ile ödemeyi tamamlar.
  5. Teslim edilen üründe herhangi bir sorun olması halinde kargo personeline rapor tutturarak iade ya da değişiklik isteme hakkını kullanır.

Ürün Beğenilmezse Kapıda Ödeme Yapılmadan İade Edilir Mi?

Kapıda ödeme yöntemi tercih edilerek verilen siparişlerde tüketiciler, iade ve cayma haklarını henüz ödeme yapmadan önce kullanmalıdırlar. Türk Ticaret Kanunu (TTK) gereği; içecekler, gıda maddeleri ve diğer günlük tüketim maddelerinde cayma hakkı bulunmamaktadır. Bu grup dışında kalan tüm siparişler için kargo teslimat personeline rapor tutturan müşteriler, ödeme yapmadan vermiş oldukları sipariş için iade hakkını kullanabilirler.

Kapıda Ödemenin Avantajları Nelerdir?

Kapıda ödeme yöntemi hem tüketicilere hem de e-ticaret sitelerine önemli artılar kazandırmaktadır. E-Ticaret siteleri için alternatif bir ödeme yöntemi olan bu seçenek, bazı olumsuzlukları henüz oluşmadan önleme avantajına sahiptir. Tek dezavantajı kargo şirketine göre değişen tutarlarda komisyon ödenmesi gerekli olan kapıda ödeme yönteminin 4 avantajı aşağıda sıralanmaktadır:

Güvenli Ödeme

Kapıda ödeme sisteminin en önemli artısı, tüketicilere güven aşılamasıdır. İnternet üzerinden yapacakları alışveriş için kart bilgilerini kullanmayan tüketiciler, ödeme repertuarında kapıda ödeme yöntemine yer veren firmaları tercih etmektedir. Böylece tüketicilerden gelen kredi kartı çalınması ya da sahtecilik işlemleri ile ilgili şikayetlerle firmalar uğraşmak zorunda kalmamaktadır. Bu yöntem online alışverişi riskli bulan ve fiziki dükkanlardan alışveriş yapmayı tercih eden önemli bir hedef kitleyi de internetten alışveriş yapmaya ikna edebilmektedir.

Hatalı Ürün Teslimatının Önüne Geçme

Tüketiciler parasını ödedikleri ürünü teslim alma şansı yakalamak için kapıda ödemeyi tercih edebilirler. Teslimat sırasında ödemenin yapılacak olması, bu aşamada tüketicilere ürünü inceleme ve doğruluğunu teyit etme şansı tanır. Henüz ödemenin tamamlanmamış olması siparişi iptal etme ya da şirkete iade etme gibi opsiyonları müşteriye kazandırır.

Cayma Hakkını Kullanabilme

İnternetten verilen siparişlerde ön bilgilendirme formunda yazan süreler içerisinde cayma hakkının kullanılması tüketicilere tanımlanmıştır. Tüketiciler ödeme yöntemi olarak kapıda ödemeyi tercih ettiklerinde, iade sürecini beklemek zorunda kalmadan doğrudan ürün iadesi yoluna gidebilirler.

Alışverişte Kaybedilen Zamanı Engelleme

E-Ticaret harcamalarını tamamlarken kredi kartı bilgilerinin girilmesi ve 3D Secure sayfasından gerekli onay süreçlerinin yönetilmesi, alışverişin tamamlanması için zaman kaybı anlamına gelir. Kapıda ödeme sistemi sayesinde müşterilerinizin bu aşamadaki kayıplarının önüne geçerek en hızlı alışveriş deneyimini yaşatabilirsiniz.

Hangi Alışveriş Sitelerinde Kapıda Ödeme Var?

Çeşitli sektörlerde kendi ürünlerini ya da farklı markalara ait ürünleri satan e-ticaret siteleri, alternatif ödeme yöntemi olarak kapıda ödeme sistemini kullanabilmektedir. Bu yöntem her ne kadar e-ticaret hayatına yeni başlayan siteler için tanınma aşamasında kullanılabiliyor gibi düşünülse de günümüzde e-ticaret devlerinin önemli bir kısmının kapıda ödemeyi tercih ettiği bilinmektedir. Aralarında kendi ürünlerini satan markaların da yer aldığı kapıda ödeme olan siteler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Hepsiburada
  2. PTT AVm
  3. Morhipo
  4. CarrefourSa
  5. Kitapyurdu
  6. BKM Kitap
  7. Migros
  8. LC Waikiki
  9. Mavi
  10. DeFacto
  11. MediaMarkt
  12. Cimri
  13. Tozlu

Hangi Kargo Firmalarında Kapıda Ödeme Var?

Kapıda ödeme sisteminde en büyük sorumluluk kargo şirketlerine aittir. Kargo şirketleri bu süreçte sadece teslimatta değil ödemenin yapılması aşamasında da görev alır. E-Ticaret siteleri belirli tutarda komisyon ödemesi ile hizmet veren kargo şirketleri ile anlaşarak bu ödeme yöntemine portföylerinde yer vermektedir. E-Ticaret siteleri kapıda ödeme yapan kargo şirketlerinden bir ya da birkaçı ile anlaşma yaparak müşterilerine ulaşabilmektedir.

hızlı kargo

PTT Kargo Kapıda Ödeme Sistemi

E-Ticaret siteleri PTT Kargo aracılığı ile müşterilerine kapıda ödeme tercihi ile ürün gönderimi yapabilir. Bu süreçte başvurular PTT Genel Müdürlüklerine yapılmaktadır. E-Ticaret sitesi ile PTT arasında yapılan anlaşma ardından en fazla 30 bin TL tutarındaki siparişler için 1,50 TL’den başlayan ve paket desisine göre hesaplananhavale ücretleri doğrultusunda PTT Kargo Kapıda Ödeme Sisteminden yararlanılabilir.

Yurtiçi Kargo Kapıda Ödeme Sistemi

E-Ticaret siteleri Yurtiçi Kargodan kapıda ödeme desteği alabilirler. Kargo şirketi ile “Tahsilatlı Gönderi Hizmet Sözleşmesi” imzalanması ve Yurtiçi Kargo müşterisi olunması halinde 5 ila 10 TL arasında değişen komisyon oranları dahilinde Yurtiçi Kargo Kapıda Ödeme Sisteminden yararlanılabilir. Kargo şirketi tahsil edilen siparişin ödemesini 3 iş günü sonunda hesaba aktarmaktadır ve yapılan ödemeden komisyon kesintisi yapılarak kalan tutarın gönderimi yapılmaktadır.

Aras Kargo Kapıda Ödeme Sistemi

Aras Kargo, kapıda ödeme desteği veren kargo şirketleri arasında yer alır. “Aras Tahsilatlı” hizmetinden tüm sözleşmeli Aras Kargo müşterileri yararlanabilmektedir. Nakit veya kredi kartı ile kapıda ödeme desteği sunan şirketin komisyon ücretleri 5 ila 10 TL arasında değişebilmektedir.

MNG Kargo Kapıda Ödeme Sistemi

MNG Kargo, “Tahsilatlı Gönderi” adı ile kapıda ödeme desteği veren kargo şirketleri arasında yer alır. Hizmetten yararlanılabilmesi için MNG Kargonun sözleşmeli müşterisi olma şartı bulunmaktadır. Bu şartın sağlanması halinde en fazla 10 TL komisyon ödemesi ile MNG Kargo Kapıda Ödeme Sisteminden yararlanılabilir.

2 Saatte PayTR’lı Olun!

PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir