Logo Logo

Kendi İşini Kurmak İsteyenlere 10 Karlı İş Fikri

İçindekiler
01.11.2021 - 20 dk Okuma Süresi

Ekonomik koşullar her ne kadar zorlaşsa da pek çok kişinin hayalinde kendi işini kurmak yatar. Genç, kadın, orta yaş ve toplumun her kesiminden girişimciler kendi işyerlerine sahip olarak kazanç elde etmeyi hedeflemektedir. Araştırmalardan elde edilen istatistikler ise ülkemizde girişimci sayısındaki artışı göstermek için yeterlidir. 2006 yılında %4 olarak ifade edilen yeni girişimci oranı, 2020 yılına gelindiğinde bir önceki yıla göre %23 artarak yeni girişim sayısında Türkiye’yi liderlik koltuğuna oturtmuştur.

Kendi işini kurmak isteyenler her ne kadar gerekli girişimci ruha sahip olsa da işe nereden başlamaları ve başarıya ulaşmak için nasıl bir izlemeleri gerektiği noktasında önerilere ihtiyaç duymaktadırlar. Kendi işini kurmak isteyen girişimcilere yönelik hazırladığımız yazımızda, A’dan Z’ye ticari hayata atılırken dikkat edilmesi gereken her nokta teker teker açıklandı.

Nereden Başlamalı?

Kendi işini kurmak isteyen pek çok girişimcinin ilk takıldığı konu, ne iş yapabilecekleri ve sermayeyi nasıl bulacakları konusunda yaşadıkları kararsızlık olmaktadır. İşe başlamak için ve tüm sürece start vermek için ne iş yapılabileceği konusuna açıklık getirmek gerekmektedir. Ne iş yapabileceğinize karar vermenin ardından sıradaki aşamalara geçerek şirketinize hayata geçirmeniz ve sizi başarıya götürecek stratejileri inşa etmeniz gerekmektedir.

“Ne iş yapabilirim” sorusunu sorarken yapılan ilk hata, özgün ve kimsede olmayan bir fikrin hayata geçirilme çabasına girilmesidir. Çevrenize bir baktığınızda pek çok işletmenin birbirini tekrar ettiğini ve hepsinin de kendi müşteri portföyüne sahip, kar eden işletmeler olduğunu göreceksiniz. Bu noktada hiç olmayan bir fikir üzerine işletme geliştirmeye odaklanmak yerine mevcut işletmelerden örnek almayı, denenmiş ve başarılı olmuş iş fikirlerinin izinden gitmeyi tercih edebilirsiniz.

Şirket Kurmak

Yapacağınız işe karar vermeniz ve pek çok detaya çözüm bulmanız ardından şirket kurmak ile ilgili zorunluluğunuza eğilebilirsiniz. Hizmet veya ürün satışı fark etmeksizin atılmak istediğiniz ticari kariyerinize şirket kurarak başlamanız gerekmektedir. Yapılan ürün veya hizmet satışlarının faturalandırması gerekmektedir. Fatura kesebilmek ve cezai yaptırımlardan kaçınmanızı sağlayan vergi yükümlülüklerini yerine getirebilmek için girişiminizi şirketleştirmelisiniz.

Şirket kurmak kendi işinizi resmiyete dökmeniz için atılacak ilk resmi adımdır. İşletmeniz fiziksel veya dijital olsa da işinizi resmiyete kavuşturmak için şahıs, limited veya anonim şirket gibi farklı detaylara sahip şirket türlerinden herhangi birisini seçerek resmi süreçleri tamamlamanız gereklidir.

Bu noktada yeni girişimler yapılırken kurulum sürecinin basit ve ilk vergilendirme oranlarının düşük olması nedeni ile şahıs şirketi kurarak işe başlayabilirsiniz. Şahıs şirketi iki gün içerisinde aktif olmaktadır. Kimlik fotokopiniz, muhasebecinize ya da mali müşavirinize verdiğiniz vekaletname ve kira sözleşmeniz ile birlikte en geç 2 gün içinde girişiminizi şirket kurarak resmileştirebilirsiniz.

İş Planı / İş Fikri

Yeteneklerinize, kişiliğinize ve finansal gücünüze uygun bir iş fikrini benimsediğinizde bu işi başarıya taşıyacak en önemli adım iş planıdır. İş planı belirlediğiniz hedefleri ve bu hedeflere erişmek için neler yapmanız gerektiğini gösteren işletmenize ait yol haritasıdır. İş planı hazırlarken hedefinizi gerçekçi seçmeniz ve bu hedefe sizi ulaştıracak yöntemleri doğru belirlemeniz gereklidir. Pazarlama, finansal konular, görevler, sorumluluklar, operasyonlar, Pazar ve sektör araştırmaları gibi pek çok detay iş planında tüm detayları ile yer almalıdır.

İş planı hazırlamak, iş fikrini ve onu geliştirmeye ilişkin yapacaklarınızın tamamına hakim olduğunuzu gösterir. İşletmenizin tüm faaliyetleri ile ilgili süreçleri bilinçli bir şekilde yaptığınızı gösteren bu plan, finansal destek noktasında KOSGEB gibi başvuracağınız hibe, teşvik ve faizsiz kredi olanaklarından yararlanmanız için de başvuru noktalarınca talep edilir. İyi bir planla harekete geçtiğinizde sektörünüz ne denli rekabete açık olsa da planınıza sadık kalarak rakiplerinizi domine etme şansınız bulunduğunu unutmayın!

Sermaye

İddialı bir fikriniz olsa bile fikri girişime dönüştürme noktasında sermaye gereksinimiz ortaya çıkar. Pek çok iş fikri, istediği sermaye miktarı nedeniyle girişime geçilme aşamasından çok uzun zaman önce akıllardan çıkarılır. İşletmenizi kurmak için finansal gücünüz olduğunda ise fikrinizi gerçekleştirme becerisi kazandırmanın yanında, kuruluşu takip eden ilk birkaç yıllık süreçte sizi güçlü kılar. Tek ilgilendiğiniz konu kendi işinize sahi olmaksa sermayesiz veya az düşük sermayeli iş fikirlerine yönelebilirsiniz. Eğer hedefleriniz daha yüksekse, sermaye edinmenin yollarını denemeniz gerekecektir.

Kendi işini kurmak isteyenler bankalardan kredi çekebilecekleri gibi devlet tarafından verilen hibe ve faizsiz kredi olanaklarından yararlanarak sermaye gereksinimlerini giderebilir. Faaliyet gösterilecek sektöre bağlı olarak KOSGEB, İŞKUR veya farklı bir kamu girişiminin sunduğu maddi desteklerden yararlanılabilir. Fikrinize bağlı olarak “melek yatırımcı” görüşmeleri yapabilir ya da yanınıza bir ortak almayı tercih ederek sermaye konusundaki handikabınızı aşabilirsiniz.

Sektör ve Pazar Araştırması

Hayata geçireceğiniz işletmenizin karşı karşıya kalacağı muhtemel sorunların tespiti ve satış artırma yönünde ne gibi farklılık yaratmanızın gerektiğinin saptanması noktasında iyi bir araştırma yapma zorunluluğunuz ortaya çıkmaktadır. Sektör ve Pazar araştırması yapmak, oluşturacağınız iş planının da temelini oluşturur. Planın gerçekçi olması için iş fikriniz ve sermaye dışında sektör rekabeti, pazarın büyüklüğü, rakiplerin stratejileri ve sektörün geleceği hakkında tutarlı verilere sahip olmanız gerekir.

Ne kadar iddialı bir fikriniz olsa ve sizin meziyetlerinizin yeterli geleceğini düşünseniz de sektörü, rakipleri ve müşterilerinizi tanımadığınızda girişiminizin başarılı olma şansı yok denecek kadar azdır. Siz ne kadar iyi olsanız da pazarda sizden daha iyi bir rakibinizin bulunma olasılığı yüksektir. Bu nedenle iyi bir analiz ile gerçekçi veriler edinerek yol haritanızı oluşturmanız önemlidir.

Sektörü ve pazarı araştırırken odaklanmanız gereken ilk konular pazarın mevcut durumu, geleceği ve rakip firmaların neler yaptığı olmalıdır. Bu üç noktada edindiğiniz veriler ışığında uzun vadede büyüme ihtimalinizi belirlemeniz ve büyümek için yapabileceğiniz farklılıklara kafa yormanız gerekir.

Tedarikçi seçimi, ek sermaye gereksinimi, pazarlama stratejileri ve operasyonel iyileştirmelerin tamamı için elinizde sektör ve Pazar verileri bulunmalıdır. Yaptığınız araştırmayı sadece seçtiğiniz iş fikrini geliştirmek için kullanmayacağınızı, iş fikrinizin belki “yüksek rekabet” veya “pazarın kötü görünen geleceği” yüzünden değiştirilmesi gerektiği sonucu çıkartacağını unutmayın! Bu nedenle araştırmanızı mümkün olduğunca titiz ve gerçekçi senaryolar üzerinden gerçekleştirin.

Ortak Seçimi

Sermaye yetersizliği ya da işletmenin faaliyetleri için iyi bir organizasyon gerekmesi, bazen şirketinizi kurarken yola ortaklı çıkmanızı gerektirebilir. Ortak seçerken “melek yatırımcı” gibi sadece finansal ortak alabileceğiniz gibi uzmanlık gerektiren konularda desteğini isteyeceğiniz kişilerle de partnerlik kurmanız gerekebilir. Ortaklık konusunda ilk kabul etmeniz gereken gerçek, her işi tek başınıza yapamayacağınız olmalıdır. Bu gerçeği kabullendikten sonra seçtiğiniz ortakla işlerin planlı ve programlı bir şekilde yürütülebilmesi için seçimlerinizi şu kriterlere göre yapmanızı tavsiye ederiz:

  • Ortağınızın uzmanlığına ihtiyaç duymalısınız.
  • Ortağınızın iş ahlakına güvenmelisiniz.
  • İş kapasiteniz ortak kaldırabilir büyüklükte olmalıdır.
  • Para yönetiminde ortağınız gerektiğinde sorumluluk alabilmelidir.

Danışmanlık Almak

Seçtiğiniz iş fikrinin karmaşıklık derecesine bağlı olarak pek çok noktada “tecrübeli” isimlerin desteği gerekebilir. Destek noktasında kimi zaman yanınıza ortak almayı tercih edebileceğiniz gibi sektör hakkında deneyim ve bilgi sahibi profesyonellere danışmayı da seçebilirsiniz. İşinizi kurarken mali konularda nasıl muhasebeciye ihtiyaç duyuyorsanız, pek çok noktada farklı uzmanlık sahibi kişilerden destek almanızın gerekebileceğini unutmamanız gerekir.

Pazarlama, web site tasarımı, muhasebe, sosyal medya yönetimi ya da DuPont analizi ihtiyacı gibi uzmanlığınızın bulunmadığı alanlarda danışmanlık hizmeti almanız gereklidir. Hizmet alırken seçtiğiniz profesyonelleri “ücretlerine” göre değil “yetkinliklerine” göre tercih edin. İyi bir danışmanın size yardımcı olduğu tek bir hususun kendi parasından çok daha fazlasını çıkarabileceğini aklınızdan çıkarmayın!

Pazarlama

Fikir seçimi, sermaye, iş planı hazırlaması ve şirket kurulumu gibi aşamaları tamamlamanızın ardından kendi işletmenizde ticari kariyeriniz başlar. Harcadığınız yoğun mesai ardından şirket kariyeriniz başladığında, geriye ilgilenmeniz gereken tek bir husus kalır: “Müşteri bulmak!”

Müşteri bulmak ve satışlarınızı artırmak için iyi bir pazarlama stratejisi oluşturmanız ve doğru şekilde stratejinizi uygulamanız gerekir. İş planınızda da pazarlama konusunun yer alması gerektiğini ve iyi bir planlamanın size başarı getireceğinden bahsetmiştik. Pazarlama konusunda ise günümüz dünyasında pek çok alternatif yönteminizin bulunduğunu bilmelisiniz. Bütçeniz ve fayda-maliyet analizleriniz doğrultusunda mevcut yöntemlerin bir veya birkaçından birlikte yararlanarak yeni müşterilerle tanışma şansı yakalayabilirsiniz.

Tanıtım konusunda geleneksel pazarlama yanında dijital pazarlama kanalları da elinizde güçlü bir alternatif olarak yer alır. Dijital pazarlamada yaşanan gelişmeler geleneksel yöntemleri geride bırakarak zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Ücretli ve ücretsiz dijital pazarlama hamleleri ile kitlelerin kısa sürede ilgisini çekebilirsiniz. Sosyal medya reklamları, Google anahtar kelime reklamları veya sponsorlu reklamlar ile doğrudan hedef kitlenize sizi ulaştıracak pazarlama operasyonları yürütebilirsiniz.

Web Sitesi ve Sosyal Medya Hesaplarını Oluşturma

Akıllı cihazların cep telefonları ile hayatımızın merkezinde yer aldığı inkar edilemez bir gerçek. Bu gerçek ise işletmeler için müşteri iletişimi ve sadık müşteri oluşturabilme noktasında önemli bir fırsat sunuyor. İşletmenize ait web sitesi kurmak ve sosyal medya hesapları oluşturmak bu noktada atmanız gereken önemli adımların başında gelir. İşletmenizin büyüklüğü veya internetten satış yapıp yapmıyor olmanız bu gerçeği değiştirmemektedir. Özetle, işletmenizi dijital dünyaya taşımanız tanınırlığınızı artıracak ve müşterilerinizin sizi daha güvenilir bulmasına yardımcı olacaktır.

Web sitesi ve sosyal medya hesapları; insanların sizi izlemesine, takip etmesine ve etkileşime geçmesine izin veren dijital şubelerinizdir. Günümüzde pek çok kişi en yakınında yer alan tatlıcıyı bile ararken, internete başvurmaktadır. Bu alanda sizi öne çıkartacak SEO ve reklam çalışmaları ile bulunurluğunuzu artırabilirsiniz. Yerel bir işletme olsanız bile günümüzde arama motorları ve sosyal medya tarafından tanınmanız gereklidir. İşletmenizi dijital platformlara taşıyarak daha bulunabilir olduğunuzdan emin olun!

KOSGEB Destekleri

Mevcut KOBİ’lerle birlikte girişimcileri de destekleyen KOSGEB, sermaye gereksinimini noktasında kendi işini kurmak isteyenlerin başvuru noktasını oluşturmaktadır. Sunduğu girişimcilik eğitimleri ile başvuru adaylarının ihtiyaç duyduğu teknik bilgileri sağlayan KOSGEB, iyi bir iş planı hazırlayan ve bünyesinde verdiği girişimcilik eğitimlerini tamamlayarak sertifika almış başvuru sahiplerine hibe ve uygun faizli kredi desteği vererek sermaye ihtiyaçlarını en cazip koşullarda sağlamaktadır.

KOSGEB’e müracaat aşamaları ilk olarak KOSGEB’e kayıt olma ile başlamaktadır. Kayıt olmak için illerde bulunan KOSGEB temsilciliklerine şahsen başvuru yapılabildiği gibi KOSGEB kayıt işlemleri için https://kbs.kosgeb.gov.tr/FirmRegistration linki kullanılarak açılan web sitesi üzerinden işlemler tamamlanabilmektedir. Kayıt işlemi sonrası KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerinin tamamlanması ve başvurunun devamı için sertifika ile birlikte iş planının KOSGEB’e teslim edilmesi gerekmektedir.

KOSGEB desteklerinden yararlanmak için işletmenizin kurulmuş olması gereklidir. Kurulan işletmeniz için KOSGEB’den geleneksel ve ileri girişimci destek programı yanında iş planı ödülü destek programı isimleri ile sunulan maddi destekler alınabilmektedir. Geleneksel girişimcilik programında 65 bin TL, ileri girişimcilik destek programında 375 bin TL ve iş programı ödülü destek programında 25 bin TL üst limitleri ile hibe ve kredi desteği verilir. KOSGEB kaydınızı tamamlamanız ve Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Programını tamamladığınızı gösterir sertifikaya sahip olmanız halinde, sermaye için gerekli tutarı KOSGEB’den edinebilirsiniz.

Popüler İş Fikirleri

Günümüzde pek çok girişimci tarafından hayata geçirilmiş ve halen kar fırsatı taşıyan popüler iş fikirleri, kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin ilgisini çekmektedir. Denenmiş ve başarısına yönelik güvenilir sonuçlar bulunan bu işlerin pek çoğu, evde yapılabilecek işler kategorisinde yer alır. Seçilen iş fikrine bağlı olarak sermayesiz, az sermayeli ya da daha büyük bir sermaye tutarı ile yatırım yapılması gerekebilir. Sizler için günümüzün en popüler karlı iş fikirleri ve detayları derledik.

1. Çiğköfte Dükkanı Açmak

Geride bıraktığımız yıllarda yıldızı parlayan çiğköfte bayiliği, günümüzde halen popüler bir iş fikri olarak tercih edilmeyi sürdürüyor. Bir servis personeli, elektrikli motor, tezgah, masa ve sandalye ile hayata geçirebileceğiniz çiğköfteci dükkanı ile sizi tatmin edecek getiriler elde edebilirsiniz. Paket sipariş kabulü ve sosyal medyada aktif olarak cironuzu artırma şansı bulunan az sermayeli iş fikrinde, yaklaşık 15 bin TL ila 25 bin TL arasında dükkan büyüklüğüne göre değişebilecek bir sermaye yeterlidir.

2. Tavuk Yetiştiriciliği

Organik köy tavuğu eti ya da gezen tavuk yumurtası satmak, özellikle çocuklu ailelerin sizi tercih etmesine yol açabilecek popüler bir iş fikridir. Organik beslenme bilinci giderek gelişirken, fabrikasyon olan üretimlere ilgi giderek azalıyor. Eti veya yumurtası için tavuk yetiştiriciliği yaparak her geçen gün artan satış hacmi yakalayabilirsiniz. Arazi, kümes ve tavuk temini için yaklaşık 50 bin TL tutarında sermaye gerekebilen bu iş fikrinde, işletmenizi e-ticarete taşıyarak Türkiye’nin dört bir yanından sipariş alabilirsiniz.

3. Çocuk Oyun Evi Açmak

Çocuklarının boş vakitlerini akranları ile sosyalleşerek değerlendirmesini isteyen ebeveynler, çocuk oyun evlerine büyük rağbet gösteriyor. Çalışan annelerin bakıcı bulma maliyetlerinin giderek arttığı düşünüldüğünde, çocuk oyun evleri sadece çocukların boş vakitleri için değil “ebeveynlerin iş vakitleri” için de iyi bir alternatif girişim olarak ortaya çıkıyor. Çocuklara aktivite sunarak keyifli zaman geçirmelerine yardımcı olacağınız oyun evinizde, bir oyun ablası barındırmanız ve hijyen koşullarını yerine getirmeniz gerekmektedir. Aktivite için seçtiğiniz ürünlere bağlı olarak 70 bin TL ila 100 bin TL’lik bir bütçe ile oyun evinizi faaliyete geçirebilirsiniz.

4. Seyyar Pilavcılık Yapmak

Size özel tarifle evinizde hazırladığınız pilavı satmak için nostaljik bir yöntem, son günlerin en popüler iş fikirleri arasında yer alıyor. Az bütçe gerektiren işler arasında gösterilebilen seyyar pilavcılık, en fazla 7 bin TL gibi düşük bir bütçe ile hayata geçirilebilmektedir. Tarifinizin iyi olması ve seçtiğiniz muhitler üzerinde doğru analizler yapmanız halinde, seyyar pilavcılık yaparak aylık bir memur maaşı kazanacak gelir elde edebilirsiniz.

5. Oto Yıkama Açmak

Pandeminin de etkisi ile insanlar toplu taşımadan şahsi araçlara dönüş gerçekleştirdi. Giderek artan otomobil sahipliği, oto yıkama yerlerinin hitap ettiği pazarı büyütmeye devam ediyor. En az iki personelle hayata geçirebileceğiniz ve self-servis opsiyonu ile herhangi bir emek gerektirmeden kazanç elde edebileceğiniz oto yıkama açma fikri ile iyi bir gelir elde edebilirsiniz. Yaklaşık 80 bin TL ila 100 bin TL bit bütçenizin bulunması halinde oto yıkama açarak başarılı bir işletmeye sahip olabilirsiniz.

6. Tatlı Satmak

Türk mutfağında tatlının yeri her zaman ayrıdır. Hemen hemen her gün tatlı tüketen Türk insanı, bu alanda önemli bir müşteri potansiyelidir. İyi bir tedarikçi seçmeniz halinde tatlı satışı yaparak iyi bir gelir elde edebilirsiniz. Tatlıcı dükkanı açma fikri son yılların en trend iş girişimleri arasında yerini aldı. Tedarikçinizin yaptığı işlere güveniyor ve iyi bir muhitte dükkan bulduysanız yaklaşık 50 bin TL sermaye ile hayata geçirebileceğiniz tatlı satmak fikrini değerlendirmenizi tavsiye ederiz.

7. Google Adsense Geliri ile Para Kazanmak

Web sitesi kurarak Google Adsense’den kazanç elde edebilirsiniz. Bilindiği üzere Türkiye’nin ve dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google, işletmelerden reklam alı ve aldığı bu reklamları yayın ortakları üzerinden paylaşır. Niş bir konu seçerek yayın hayatına alacağınız bir web sitesi ile Google Adsense reklamları yayınlayabilir, tıklama ve gösterim başına kazanç elde edebilirsiniz. Adsense kazancınızı artırmak için kilit nokta, sitenize daha fazla organik ziyaretçi almaktan geçer. SEO konusunda kendinizi geliştirmeniz ve SEO uyumlu ilgi çekici içerikleri düzenli olarak paylaşmanız halinde web sitenizin düzenli olarak kazancının arttığı görebileceksiniz. Web sitesi kurmak için yaklaşık 5 bin TL tutarında bir yatırım yeterlidir. Bu işin sabır istediğini ve disiplinin bir an olsun elden bırakılmaması gerektiğini unutmayın!

8. İnternetten Stoksuz Ürün Satmak

İnternetten satış yapmak isteyen pek çok girişimci “Dropshipping” olarak tanımlanan ve Türkçeye “Stoksuz ürün satışı” olarak çevrilebilen bir yolu tercih eder. İnternetten stoksuz ürün satma fikrinin temelinde, iyi bir tedarikçinin ürünlerini depolamadan doğrudan müşteriye ulaştırmak yatar. İnternette farklı yöntemlerle müşteri ulaşma becerinizi kullanmanız ve aldığınız siparişleri tedarikçiye ulaştırmanız neticesinde, dahil olduğunuz e-ticaret ekosisteminden güzel kazanç elde edebilirsiniz. Dropshipping için sosyal medya yanında pazaryeri sitelerini kullanabilir ya da kendi e-ticaret sitenizi kurarak stoksuz ürün satışı yapabilirsiniz. Tercih edilen yönteme göre stoksuz ürün satışı için 5 bin TL ila 20 bin TL arasında değişen tutarlarda sermaye gerekmektedir. Etkili pazarlama teknikleri kullanarak harcadığınız tutarı bir ay gibi kısa bir zaman diliminde geri alabilirsiniz.

9. Pazaryerlerinde Satış Yapmak

E-Ticaret pazarına katılarak Türkiye’nin ve dünyanın dört bir noktasına satış yapmak isteyenler için pazaryerleri, iyi birer mağaza anlamı taşır. Pazaryerlerinde açılacak mağazalar üzerinden doğrudan hedef kitlenizle buluşarak yüksek ciro rakamlarına ulaşabilirsiniz. Pazaryeri sitelerinin sabit ziyaretçi kitlesi bulunmaktadır. Tanınırlık avantajının yanına bu siteler geleneksel ve dijital medyada yayınladıkları reklamlar ile ziyaretçilerini artırma becerisine sahiptir. Amazon, N11, Trendyol, Gittigidiyor ve Hepsiburada gibi pazaryeri sitelerinde üyelik oluşturarak mağaza açmanız ardından, komisyon ve stok maliyeti gibi düşük tutarlı masraf kalemlerini üstlenmeniz ardından internetten ürün satarak para kazanabilirsiniz.

10. Instagram’dan Satış Yapmak

Başta moda olmak üzere organik ürün ve aksesuar satışları için Türkiye’nin en işlevsel platformları başında Instagram gelir. Instagram’da satış yapmak e-ticarete doğru bir başlangıç anlamı taşıyabilir. Sosyal medya ve dijital pazarlama alanında kendinizi geliştirmeniz haline, Instagram üzerinden iyi bir tedarikçinin ürünlerini geniş kitlelerle buluşturabilirsiniz. Başlangıç için 5 bin TL gibi cüzi miktar bir sermaye ile giriş yapabileceğiniz bu iş fikrinde, artan satış hacminize bağlı olarak reklam ve tanıtım kampanyalarına ayıracağınız bütçe artabilir. Yaptığınız her harcamanın potansiyel müşterilerinizi hedeflediğini ve size fazladan satış olarak geri döneceğini aklınızdan çıkarmayın!

Not: Bu yazıdaki fiyat/ücret, tarih, süre vb. diğer verilere dayalı bilgiler yazının yayınlandığı tarihte ilgili marka web sitelerinden alınmıştır. Zamana bağlı değişiklik gösterebilir.

SIK SORULAN SORULAR

Kendi İşimi Kurmak İstiyorum, Ne Yapabilirim?

Kendi işinizi kurmak için ilk olarak başlangıç noktanızı belirlemeniz gerekir. Sektör ve rakip araştırması yapmanın ardından iş planı oluşturmanız ve gerekli sermayeyi hazırlamanın hemen ardından işletmenizi açmanızla birlikte kendi işletmenize sahip olabilirsiniz.

Kendi İşini Kurmak Zor Mu?

Kendi işini kurmanın riskleri bulunmaktadır. İyi bir araştırma yapılması ve gerekli adımların takip edilmesi kendi işinizi kurmak zor olmayacaktır.

Hiç Sermayesiz Ne İş Yapabilirim?

Sermayesiz yapılabilecek işlere emeğe ve bilgi birikimine dayalı işler örnek verilebilir. Danışmanlık, makale yazarlığı, özel ders vermek, dropshipping, YouTuber’lık, Instagram’dan ev yemekleri satışı ve dijital pazarlama gibi işleri sermayesiz olarak yapabilirsiniz.

100 bin TL ile Ne İş Yapabilirim?

100 bin TL bütçe ile organizasyon şirketi kurabilir, tavuk yetiştiriciliği yapabilir, çiğköfteci ve dönerci açabilir, oyun evi kurabilir, hediyelik eşya satışı ve e-ticaret yapabilirsiniz.

Az Sermaye ile Ne İş Kurulur?

Az sermeye ile çiğköfteci, takı dükkanı, e-ticaret sitesi ve seyyar pilavcılık üzerine iş kurabilirsiniz.

Evden Yapılabilecek İşler Nelerdir?

Genellikle emeğe dayalı işler evden yapılabilir. Freelance içerik yazarlığı, web site tasarımı, sosyal medya yöneticiliği, ürün paketleme, sanal asistanlık, dijital pazarlama, grafik tasarım ve e-ticaret mağaza sahipliği gibi işleri evden yapabilirsiniz.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir