Logo Logo

KOSGEB Girişimcilik Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

İçindekiler
28.10.2022 - 16 dk Okuma Süresi

KOSGEB girişimcilik belgesi, kurumun düzenlediği eğitimlere katılanlara ve bu eğitimleri tamamlayanlara verilen sertifikadır. Bu belgeyi almadan KOSGEB’in sunduğu avantajlardan yararlanmanız mümkün değildir. Bu nedenle verilen desteklerden yararlanmak ve işinizi kurmak için bu eğitime katılmak adına neler yapmanız gerektiğini öğrenmelisiniz.

KOSGEB girişimcilik belgesi alanların sayısı her geçen yıl artar. Siz de kendi işletmenizi kurmak için KOSGEB’in verdiği desteklerden yararlanabilirsiniz.

KOSGEB Nedir?

KOSGEB’in açılımı, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığıdır. 1990 yılında faaliyetlerine başlayan kuruluş, sanayinin gelişmesinde önemli bir yere sahiptir. Yeni kurulması planlanan işletmeler ve hali hazırda faaliyetlerine devam eden firmalar, KOSGEB’in çeşitli desteklerinden yararlanabilir. AR-GE, ihracat gibi farklı konularda destekler sağlayan kurum sayesinde mevcut işletmenizi daha ileri bir seviyeye taşımanız daha kolay hale gelir.

KOSGEB’in sunduğu destekler şirket kuruluş aşamalarından sonra sağlanır. Bu nedenle gerekli şartları ve koşulları araştırarak firma kuruluş aşamalarını tamamlamalı ve ardından krediye başvurmalısınız.

KOSGEB Girişimcilik Belgesi Nasıl Alınır?

KOSGEB girişimcilik belgesi almak için kurum tarafından verilen eğitimleri tamamlamanız gerekir. Kurumun eğitimleri geleneksel girişimci ve ileri girişimci olarak sınıflandırılır. Fiziksel eğitimlerin yanı sıra online olarak da eğitimlere katılabilirsiniz.

Geleneksel Girişimcilik Eğitimi

Geleneksel girişimcilik eğitiminde iş kurmak ve bir işi yürütmek ile ilgili gerekli bilgiler verilir. Bu eğitimde girişimciler bir iş kurdukları takdirde nasıl sorumlulukları olduğunu öğrenir. İleri girişimcilik eğitimine katılmak isteyenlerin ilk etapta bu eğitimi tamamlaması gerekir.

İleri Girişimcilik Eğitimi

İleri girişimcilik eğitiminde daha ileri düzey bilgiler verilir. İleri teknoloji isteyen sektörler, imalat sektörü gibi farklı alanlarda faaliyete başlayacak olanlar bu süreçte ihtiyaç duydukları bilgileri eğitim sırasında edinebilir. İleri girişimcilik eğitimlerinden yararlanabilecek olanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Faaliyet konuları tablosunda yer alan sektörlerden iş yeri açanlar
  • Türkiye’nin uluslararası piyasalarda rekabet gücünü artırabilecek potansiyelde olanlar
  • İhracat yapabilme potansiyeli olanlar
  • İstihdam yaratacak yapıda olanlar
  • Markalaşma ihtimali olanlar
  • Yenilikçi ve teknolojik bir altyapı kurabilecek olanlar

İleri girişimcilik eğitiminin amacı yukarıda sıralanan yapıda olan firmalara gerekli desteği sağlamaktır. Bu sayede firmalar istenilen niteliklere daha kısa sürede erişir.

KOSGEB Eğitimlerine Katılma Şartları

KOSGEB kurslarına katılmak için 18 yaşından büyük olmak ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak temel şarttır. Kurslar için sizden herhangi bir ücret talep edilmez. Kursa katılmak için kosgeb.gov.tr adresine giriş yapmanız gerekir.

KOSGEB’e giriş yaptıktan sonra ana sayfada bulunan “Online Girişimcilik Eğitimleri” seçeneğine tıklamalısınız. Bu kısımda eğitimler hakkında özet bilgiler yer alır. Doğrudan sisteme girerek eğitimlerinize başlayabilirsiniz.

Başvurularınızı e-Devlet üzerinden de yapabilirsiniz. Geleneksel girişimcilik eğitiminde verilen dersler şu şekilde sıralanabilir:

  • Girişimciliğin temel unsurları
  • Girişimcilikte karşınıza çıkan fırsatlara göre fikir üretme ve bu fikirleri geliştirme
  • Yapılabilirlik analizi
  • Çeşitli iş modelleri, müşteriler, öneriler
  • İktisat, endüstri, rekabet analizi ve müşteri değerlendirmesi
  • Girişimciliğin hukuki altyapısı
  • Girişimciliğin etik kuralları
  • Pazarlama yönetimi ve buna ilişkin ilkeler

KOSGEB Girişimcilik Belgesi Şartları Neler?

KOSGEB girişimcilik belgesi şartları arasında ilk önce eğitimi tamamlamak vardır. Bu eğitimi tamamladıktan sonra KOSGEB’in verdiği desteklere başvurabilirsiniz. Girişimcilik belgesini aldıktan ve şirket kuruluş aşamalarını tamamladıktan sonra desteklerden yararlanarak şirketinizi kurabilirsiniz.

KOSGEB Girişimcilik Belgesinin Avantajları Nelerdir?

KOSGEB girişimcilik belgesinin avantajları oldukça fazladır. Bu avantajlar sayesinde yeni bir şirket kurabilir ve ihtiyaçlarınızı kolayca karşılayabilirsiniz. KOSGEB girişimcilik belgesi almanın avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Şirket kuruluş aşamasında ortaya çıkan masrafları kolayca karşılayabilirsiniz.
  • Makine, teçhizat ve diğer donanım yatırımlarınızı kolayca yapabilirsiniz.
  • Personel giderlerinin, kira maliyetlerinin kolayca üstesinden gelebilirsiniz.

KOSGEB Girişimcilere Hangi Destekleri Veriyor?

KOSGEB’in girişimcilere verdiği destekler arasında çok sayıda seçenek vardır. Bu seçeneklerin her biri farklı şartları taşıyan firmalara verilir. Bu sayede her ihtiyaca göre tutarlar belirlenir.

Mikro ve Küçük İşletmeler İçin Hızlı Destek Programı

Mikro ve küçük işletmeler için verilen destekler, imalat sektörü ve tamamlayıcı nitelikte olan sektörler için sağlanır. Bunun yanı sıra Covid-19 salgını sürecinden olumsuz etkilenen hizmet ve ticaret sektörü de bu desteklerden yararlanabilir. Bu sayede firmalar yeni personel istihdam edebilir.

Bu programdan yararlanmak için firmanın en az bir yeni personeli 12 ay boyunca istihdam etmesi gerekir. Bu personelin 1981 tarihinden sonra doğmuş olması gerekir. Aynı zamanda kişi, son üç yıl içerisinde en fazla 180 gün çalışmış olmalıdır. Yeni istihdam edilecek kişilerde; mesleki, teknik lise ve üniversite mezuniyet şartı da aranır. Bu şartlar sağlandığı takdirde uygulanacak destek tutarı 125 bin TL’dir.

İstihdam edilecek personelin kadın olması halinde destek oranı 10 bin TL artırılır. Bu arttırma tutarı, işletme sahibinin kadın olması halinde de söz konusudur. Destek alınabilecek personel sayısı mikro firmalarda en fazla 2; küçük işletmelerde ise en fazla 5’tir. Destek ödemelerinin yapılma zamanı ilk 6 ayın ve ikinci altı ayın başıdır. Örneğin ocak ayında ilk ödeme yapılırken ikinci ödeme tutarı haziranda yapılır.

Ödemeden önce işletmenin faaliyetlerine aktif olarak devam edip etmediği kontrol edilir. Bunun yanı sıra önceki dönemlerdeki istihdam seviyesinin devam edip etmemesi ve de yeni personele ilişkin işlemlerin yapılıp yapılmadığı da kontrol edilir. Gerekli işlemlerin yapılmaması halinde işletmelere ek süre tanınır.

Girişimcilik Destek Programı

Girişimcilik destek programı genel bir program olarak değerlendirilebilir. Bu programda firmaların ekonomik yönden kalkınması ve personel istihdam sorunlarının çözümlenmesi amaçlanır. Bu destek programında yer alan unsurlar şu şekilde sıralanabilir:

  • İşletme kuruluş desteği
  • Geri ödemesiz makine, donanım ve yazılım desteği
  • İşletme giderleri desteği

Bu destek programı kapsamında 50 bin geri ödemesiz; 100 bin geri ödemeli destek verilir.

AR-GE, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri

AR-GE, teknolojik üretim ve yerlileştirme destekleri kapsamında sunulan farklı seçenekler vardır. Bunlardan ilki AR-GE, ÜR-GE ve inovasyon desteğidir. Destek tutarları 6 milyon TL’ye kadar ulaşır. Bu desteklerle amaçlanan yeni fikir ve buluşlarının geliştirilmesinin önünü açmaktır. Bu sayede Türkiye’de bulunan KOBİ’ler tarafından orijinal ürünler üretilmesi, daha önce geliştirilmiş ürünlerin iyileştirilmesi ve değiştirilmesi söz konusudur.

Bu tür desteklerde yer alan unsurlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Makine, teçhizat ve diğer donanımlar, yazılımlar ve hizmet alımına ilişkin giderler
  • Personellere ilişkin giderler
  • Sınai mülkiyet haklarına ilişkin giderler
  • Yapılacak testler, analizler ve belgelendirme çalışmaları
  • Proje tanıtımı ve danışmanlığı
  • Kongre, konferans ve fuar ziyaretleri
  • Kuruluş giderleri

Stratejik ürün destek programı, orta ve yüksek teknoloji gerektiren sektörlere ilişkindir. Bu kapsamda katma değer, yüksek ve kritik olarak nitelendirilebilecek ürünlerin üretimi desteklenir. Bunun yanı sıra endüstriyel uygulama desteği, KOBİ tekno yatırım ve inovasyon desteği de sağlanır.

İŞGEM-TEKMER Destekleri

İŞGEM desteği kapsamında KOBİ’lere farklı konularda yardım sağlanır. Sağlanan yardımlar arasında koçluk faaliyetleri de vardır. Firmalara faaliyetlerini geliştirmeleri ve işlerini büyütmeleri için koçluk desteği verilir. Bunun yanı sıra destek ağlarına ulaşım sağlanması ve finans kaynaklarına nasıl erişim sağlanacağı noktasında da eğitim verilir. Bu desteklerin sağlanacağı kurumlar, İŞGEM yani İş Geliştirme Merkezi adıyla anılır. İŞGEM kuruluşu belediyeler, üniversiteler, il özel idareleri ve çeşitli meslek kuruluşları tarafından sağlanır. Kuruluş aşamasında KOSGEB tarafından 650 bin tutarında destek sağlanır.

Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri

Rehberlik ve danışmanlık hizmetleri de KOSGEB kapsamında sağlanan destekler arasında yer alır. Bu kapsamda teknik konularda danışmanlık hizmeti verilir. Teknik danışmanlar da bu kapsamda yetkilendirilir. Üniversitelerde görev yapan profesör ve doçentler teknik danışman olarak görev yapabilir. Bunun yanı sıra doktora mezunları ve 120 saat danışmanlık deneyimi olanlar da yetkilendirme başvurusunda bulunabilir. Yüksek lisans mezunları ise 240 saatlik danışmanlık şartıyla başvurularını gerçekleştirebilir.

İş Planı Ödülü Destek Programı

İş planı ödülü destek programı kapsamında girişimcilik temalı yarışmalarda dereceye girenler desteklenir. Üniversitelerde okuyan öğrenciler arasında gerçekleştirilen yarışmalarda; birinciye 25 bin, ikinciye 20 bin ve üçüncüye 15 bin TL tutarında ödül verilir. Kurumlar nezdinde düzenlenen yarışmalarda ise ilk üçte yer alan yarışmacılara 100 bin TL tutarında ödül öngörülür. Yurt dışı merkezli girişimlerin iş fikirlerinde ve KOSGEB tarafından düzenlenen iş planı ödüllerinde ise 100 bin TL’ye kadar para verilir.

İleri Girişimci Destek Programı

İleri girişimci destek programının esas amacı işletmelerin hayatta kalabilmesine yardımcı olmaktır. KOSGEB tarafından yayınlanan faaliyet konuları tablosunda yer alan işletmeler bu destek programından yararlanabilir. Bu tabloda teknoloji düzey, düşük, orta ve yüksek olan sanayi kolları yer alır.

KOSGEB Genç Girişimci Desteği Nedir?

KOSGEB genç girişimci desteği sayesinde bir iş kurmak için yeterli sermayeye sahip olmayan gençler yeni bir atılım gerçekleştirebilir. Bu destekten yararlanmak isteyenlerin en az 18 en fazla 29 yaşında olması gerekir. Bu yaş aralığında olan gençler, geliştirdikleri proje ile KOSGEB’e başvuru yapabilir. Sağlanan destek genellikle 70 bin ve 370 bin arasındadır.

KOSGEB Girişimcilik Desteği Şartları Nelerdir?

KOSGEB girişimcilik desteği şartları arasında firmanızı eğitim tarihinden en fazla bir yıl önce kurma şartı vardır. Bu şartı yerine getirmek için şirket kuruluş aşamasına geçebilirsiniz. KOSGEB desteklerinden yararlanabilmeniz için şirket türünün şahıs veya sermaye olması gerekir. KOSGEB adi ortaklar için herhangi bir destek sağlamaz.

Eğitime katılan girişimci şirket çalışanı ya da küçük hissedarı olamaz. Eğitime katılacak kişinin şirketteki hissesinin en az %50 olması gerekir. Bunun yanı sıra destek başvurusunda bulunan kişi sadece şirket sahibi sıfatını taşımalıdır. Farklı bir yerde çalışması durumunda destek alması söz konusu değildir.

Girişimci desteklerinden yararlanmak isteyenlerin yeni şirketini kurmadan önceki üç yıl içerisinde bir şirket sahibi olmamaları da gerekir. Eğer yeni şirketinizi kurmadan önceki üç yılda başka bir şirkette %30 ve üzerinde bir ortaklık söz konusuysa desteklerden yararlanmanız mümkün olmaz.

Başvuru Yapılan Proje Teklif Çağrısı
İşletmenin Adı
Vergi No / TC Kimlik No

(Şahıs İşletmesi için TC Kimlik No yazılacaktır.)

İşletme Yetkilisinin Adı, Soyadı
Projenin Adı
Projenin Kısa Tanıtımı

(100 kelimeyi aşmayacaktır)

 
Toplam Proje Süresi (Ay)
Erken Ödeme Talep Durumu 
Proje Yöneticisinin Adı, Soyadı
E-posta

Yukarıda KOSGEB desteklerinden yararlanabilmeniz için doldurmanız gereken formun bir kısmı yer alır. Formun devamında sizden istenilen bilgiler aşağıda gösterilmiştir.

1.1. İŞLETMEYE İLİŞKİN BİLGİLER
İşletme Adı:
İşletme Statüsü: ☐ Anonim ☐ Limited ☐ Kollektif-Komandit ☐ Şahıs İşletmesi ☐ Diğer
Faaliyet Gösterdiği Sektör (NACE Kodu):  
Ortak Sayısı:
Kuruluş Yılı:
Mevcut Personel Sayısı: Beyaz Yaka: Mavi Yaka:
İşletmenin Bağlı Olduğu Oda:

☐ Sanayi Odası

☐ Ticaret Odası

☐ Ticaret ve Sanayi Odası

☐ Esnaf ve Sanatkarlar Odası

☐ Yok

☐ Diğer

İşletmenin Bulunduğu Yer:

☐ Organize Sanayi Bölgesi

☐ Küçük Sanayi Sitesi

☐ Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknopark)

☐ KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezi

☐ İŞGEM

☐ Serbest Bölge

☐ Diğer

Adresi:
İli: İlçesi: Posta Kodu:
Telefon : Faks:
E-Posta: Web Adresi:
1.2. SAHİP OLDUĞU BELGELER/SERTİFİKALAR
☐ ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi

☐ ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

☐ ISO 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

☐ ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi

☐ ISO 13485 Tıbbi Cihazlar Kalite Yönetim Sistemi

☐ ISO 15189 Tıbbi Laboratuvarlar – Kalite ve Yeterlilik İçin Özel Şartlar

☐ ISO 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar

☐ ISO 27001 Bilgi Güvenliği

☐ ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti ve Şikayet Yönetim Sistemi

☐ ISO 20000 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi

☐ ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

☐ AQAP

☐ AS 9100 Uzay ve Havacılık Sektöründe Kalite Yönetim Sistemi Standardı

☐ Yurtiçi Marka Tescil Belgesi (Ürüne veya Hizmete Yönelik) Sayısı : (……..)

☐ Yurtdışı Marka Tescil Belgesi (Ürüne veya Hizmete Yönelik) Sayısı : (……..)

☐ Patent Sayısı : (……..)

☐ Faydalı Model Sayısı : (……..)

☐ Endüstriyel Tasarım Tescil Belgesi Sayısı : (……..)

☐ Diğer Yazınız:

1.3. İŞLETME İÇİNDE KULLANILAN YAZILIM
☐ MRP (Malzeme İhtiyaç Planlama)

☐ ERP (Kurumsal Kaynak Planlama)

☐ CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi)

☐ CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım)

☐ CAM (Bilgisayar Destekli İmalat)

☐ Diğer: ……

1.4. İŞLETMENİN TARİHÇESİ, MEVCUT DURUMU, ORTAKLARI VE PROJE DENEYİMLERİ
 

KOSGEB Girişimci Desteklerini Neye Göre Verir?

KOSGEB girişimci desteklerini verirken farklı kriterleri dikkate alır. Destekler verilmeden önce başvuru sahiplerinin eğitim durumu, nitelikleri ve iş tecrübeleri değerlendirilir. Kurumun göz önünde bulundurduğu en önemli unsur vadettiğiniz işi yerine getirip getiremeyeceğinizdir. Bu nedenle sunduğunuz iş teklifini en ince detaylarına kadar düşünerek hazırlamalısınız.

KOSGEB Destek Miktarları Ne Kadardır?

KOSGEB destek miktarları yapılacak işe, sektöre ve destek türüne göre değişiklik gösterir. Verilen desteklerin bazıları geri ödemeli bazıları ise geri ödemesiz olarak uygulanır. İleri girişimci destek programları kapsamında maddi tutarın yanı sıra koçluk ve danışmanlık gibi hizmetler de sunulur.

KOSGEB Sigorta Prim Ödemelerini Karşılar mı?

KOSGEB sigorta prim ödemelerini performans desteği sağlayarak karşılar. Yapılan bu desteğin geri ödemesi yoktur. Performans desteği süresi 2 yıldır. Yapılacak destek prim ödeme gün sayısına göre değişiklik gösterir. Prim gün sayısına göre yapılacak ödemeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Prim ödeme gün sayısı 180 ve 539 gün aralığında ise 5 bin Türk Lirası
  • 540-1079 gün arası 10 bin Türk Lirası
  • 1080 gün ve daha fazla ise 20 bin Türk Lirası

Kadın girişimciler için bu tutarlar 5000 TL artırılır.

KOSGEB Desteği İle Hangi İşleri Yapabilirim?

KOSGEB desteği ile yapabileceğiniz işler oldukça fazladır. Ancak burada önemli olan işe ilişkin bilgi, birikim ve tecrübenizdir. İyi bilmediğiniz bir işe girişmeniz halinde kısa sürede başarısız olabilir ve aldığınız kredi desteğini ödemekte ve işlerinizi yürütmekte zorlanabilirsiniz.

KOSGEB Desteğiyle Açılan İşletme Kapanırsa Ne Olur?

KOSGEB desteğiyle açılan işletme kapanırsa desteklerden yararlanma hakkınız sona erer. İşletmenizin durumu, KOSGEB yetkilileri tarafından değerlendirilir. Kurul kapanma belgelerini inceleyerek geri ödeme durumuna karar verir. Kapanma nedeni, işletme kastıyla ve ağır kusuru olmamalıdır.

Zorunlu sebepler, finansal zorluklar, terör olayları gibi gerekçeler söz konusu ise geri ödemesiz olarak sağlanan desteklerin iadesi talep edilmez. Bu tür durumların dışında kalan nedenler ise zorunlu olarak kabul edilmediği için geri ödemesiz desteklerin iadesi talep edilir.

KOSGEB Demirbaş Alımı Nasıl Yapılır?

KOSGEB demirbaş alımı yapmak için bazı kurallara uymanız gerekir. En önemli kurallardan biri aldığınız desteklerle birinci derecede yakınlarınızdan alım yapamamaktır. Anne, baba, kardeş ve çocuklarınızın kendisinden ya da onların sahibi olduğu şirketler üzerinden alım yapma şansınız yoktur. Bu tarz bir durum söz konusu olduğunda desteğiniz kesilir.

KOSGEB Başvurusunu Tamamladıktan Sonra Ödeme Nasıl Alınır?

KOSGEB başvurusunu tamamladıktan sonra kosgeb.gov.tr adresinden taahhütname onayı vermeniz gerekir. Bu onaylama işlemini tamamladıktan sonra ödeme isteyebilirsiniz. Ödeme talep formunda fatura ve dekont gibi ilgili belgeleri de eklemeniz gerekir.

KOSGEB Desteğinden Yararlananlar Nelere Dikkat Etmelidir?

KOSGEB desteğinden yararlananların dikkat etmesi gereken detaylar oldukça fazladır. İlk önce yapmayı planladığınız işle ilgili tüm detayları öğrenmelisiniz. Rakip analizi, bölgesel analiz, piyasa koşulları gibi konularda gerekli araştırmaları desteğe başvurmadan önce yapmalısınız. Destekten yararlanmaya başladıktan sonra verilen tutarı doğru yatırımlara yönlendirmelisiniz. Hatalı yatırımlar, makine alımları iş sürecinizde aksamalara yol açar.

KOSGEB desteğinin gerçekten doğru bir şekilde kullanılması son derece önemlidir. Bu nedenle bazı kararları alırken KOSGEB’in profesyonel danışmanlık hizmetlerinden yararlanmanız gerekir. Bu sayede hatalı yatırımlar yapmadan işinizi en doğru şekilde yürütebilirsiniz.

Ekibinizi oluştururken de gereken özeni göstermelisiniz. Her zaman profesyonellerle ve deneyimli kişilerle çalışarak işinizi büyütebilirsiniz. Yeni bir iş kurmak ya da işlerinizi büyütmek için KOSGEB girişimcilik belgesi almanızda ve desteklerden yararlanmanızda fayda vardır.

KOSGEB girişimcilik belgesi başvurusu kosgeb.gov.tr adresinden yapılır.

KOSGEB girişimcilik belgesi sorgulama işlemi turkiye.gov.tr adresinden yapılır.

KOSGEB girişimcilik eğitimi kosgeb.gov.tr adresinden online olarak alınabilir.

KOSGEB girişimcilik sertifikası elektronik olarak sisteminize yüklenir.

KOSGEB girişimcilik sertifikasını, 32 saatlik eğitimi tamamlayanlar almaya hak kazanır.

KOSGEB girişimcilik belgesi aldıktan sonra desteklere başvurabilirsiniz.

KOSGEB eğitim sertifikasında geçerlilik süresine ilişkin herhangi bir sınırlama yoktur.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir