Logo Logo

Marketplace Nedir? Facebook Marketplace Nedir?

İçindekiler
11.11.2019 - 5 dk Okuma Süresi

Marketplace Nedir?

Günümüzde E-Ticaret‘in ne kadar hızlı geliştiğini, e-ticaret kanallarının arttığını elbette verilerle sürekli olarak görüyoruz. Peki marketplace nedir? Marketplace ise aslında geçmişi çok eskilere dayanan alıcı ve satıcıları elektronik ortamda buluşturduğu pazaryeri olarak adlandırabiliriz. Eğer ki; E-Ticaret’e giriş yapmak istiyorsanız ve online ödeme yöntemleri, bulunabilirlik sizleri korkutuyorsa bu işleme ilk etapta Marketplace (Pazaryeri) ile başlayabilirsiniz. Ürün satışlarına, satış hacmine ve rekabete göz atarak E-Ticaret sisteminizi faaliyete geçirebilirsiniz. 3 farklı temel taşı bulunan marketplace’nin temel taşları ise;

  1. Alıcılar
  2. Satıcılar
  3. Alt yapı

Bu yazımızda ise Marketplace hakkında aklınıza takılan tüm sorulara cevap veriyoruz. 🙂

Marketplace Nasıl Açılır?

Hemen hemen yazımızı okuyan tüm kişiler azda olsa Marketplace hakkında bilgi sahibi veya bilgi sahibi değiller. En çok merak edilen konulardan bir tanesi olan Marketplace nasıl açılır?

Marketplace için ilk etapta hangi kanallar üzerinden satış yapacağınızı hedeflemeniz gerekli. Birçok E-Ticaret sitesi Marketplace üyeliğini aktif etmektedir. Belirlediğiniz kanal üzerinde market ikonuna tıklayarak üyeliğinizi aktif edebilirsiniz. Bu kadar basit mi? Elbette değil! Üyeliğinizi aktif ederken satacağınız ürünün topluluk kurallarına, gizlilik sözleşmesine, ticaret ilkelerine uyması gerekecektir. Bu aşamaları atlattıktan sonra üyeliğinizi aktif olarak kullanabilirsiniz. Yazı içerisinde bahsedeceğim Facebook Marketplace sayesinde Marketplace’nin nasıl açılacağı hakkında daha kolay bilgi sahibi olabilirsiniz.

Markertplace Örnekleri Nelerdir?

2018 verilerinden bahsedecek olursak eğer ki; En fazla ciro yapanlar arasında E-Ticaret ile ilgilenenlerin bildiği Çinli firma Taobao 1. sırada.

Toplam cirosu ise: 515 Milyon $ olarak bilinmektedir.
Ciro listesine göre sıralayacak olursak eğer ki;

  1. Taobao
  2. Tmall
  3. Amazon
  4. JD
  5. Ebay

belirtebiliriz.

Marketplace Son 10 Yıl Satış Hğacmi

MarketPlace Amerika’da 2009 yılında 828 Trilyon dolar kazanç elde ederken 2019 yılında, 1,249,78 trilyon dolarlık satış hacmine ulaştı.

Marketplace İşletmelere Ne Kazandırır?

Marketplace üzerinden alım, satım oldukça basit olduğunu yazının ilk başlarında bahsetmiştik. Marketplace bir işlemeye ek bir satış ağı oluşturur, marka bilinirliğini arttırır, maliyetleri azaltır.

Marketplace Ücretli Midir?

Marketplace sosyal medya, mobil uygulama ağlarında ücretsiz olarak paylaşıma açıldı. Eğer ki; Amazon, JD, tarzında E-Ticaret sitelerinde mağazanızı yayınlamak istiyorsanız elbette bir bedeli bulunmaktadır. Komisyon, mağaza açılış ücreti, aylık mağaza ücreti.

Facebook Market Place Nedir?

Facebook’ta ürün satmak, ürün almak için en kolay yöntemlerden bir tanesi Facebook Marketplace olarak adlandırabiliriz. Şu anda ortalama olarak +60 ülkede yayında olan Facebook Marketplace sayesinde ürünlerinizi potansiyel müşterilerinize sunabilirsiniz.

Facebook Marketplace Ürünümü Nasıl Yüklerim?

Facebook Marketplace’de ürünlerinizi sergilemek çok basit. Adım adım anlatacak olursak eğer ki;

  1. Facebook hesabınıza giriş yapınız.
  2. Sol blokta yer alan Marketplace tıklayınız.
  3. Ürün satıcısı iseniz ikinci el eşyalarınızı veya kullanılmamış ürünün fotoğraflarını çekiniz.
  4. İlanınız için ilgi çekici başlık, açıklama, konumunuzu, ekleyiniz. Dikkat edilmesi gereken konu ise; Konumunuzu doğru işaretlediğinizden ve ürün fiyatı eklediğinizden emin olunuz.
  5. Eğer ki; Yukarıda bahsettiğimiz 4 adımı başarılı bir şekilde yaptıysanız paylaş butonuna basarak facebook üzerinden ilk ürününüzü kullanıcılarla paylaşmaya başladınız.

Facebook Marketplace nasıl kullanılır?

Eğer ki; Bir ürün alıcısıysanız dikkat etmeniz bazı konular mevcut diyebiliriz. Bu konular ise;

  1. Ürün fotoğrafı gerçeğini yansıtmakta mıdır?
  2. Kullanıcı mesajınıza geri dönüş sağlıyor mu? İlgili mi?

Yukarıda bulunan 2 soruyu cevaplayarak ürün alımı gerçekleştirmeniz daha sağlıklı olacaktır. Elbette ürün alma işlemleri oldukça basit diyebiliriz.

  • com hesabınıza giriş yapınız.
  • Sol barda yer alan Market Place tıklayınız.
  • Göz at sekmesinden konumunuza göre ürünler listelenecektir. Aradığınız ürünü bulamıyorsanız eğer ki; Sol barda tekrardan yer alan konumunun çapını değiştirebilirsiniz.
  • Sadece ilgili ilanları görmek istiyorsanız; Tekrardan sol barda yer alan kategorileri seçmeniz yeterli olacaktır.

Marketplace ödeme yöntemi ile alakalı olarak bilgi sahibi olmak istiyorsanız eğer ki; PayTR Pazaryeri Çözümüne göz atmayı unutmayınız.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Cevap: Eğer ki; Alt yapınız destekliyorsa kullanabilirsiniz.

Cevap: E-Ticaret paketlerinde B2C özelliği aslında tam olarak Marketplace diyebiliriz. B2C: Firmadan, Tüketiciye ürünün ulaştırılması.

Esnek bir yapıya sahip PayTR Pazaryeri Çözümü ile pazaryeri platformu sahipleri, aynı sepette birden fazla satıcının ürünü olduğu durumlar, parçalı iade yapılması, sipariş tutarının sonradan değişmesi, farklı satıcıya farklı komisyon uygulanması vb. gibi her ihtiyaçlarını özgürce karşılayabilirler. Kullanıcı sanal dükkanı ile buluşur. Ödeme sayfasında Kredi kartı, havale, ve diğer ödeme yöntemleri sayesinde ödemesini başarı ile gerçekleştirir. Ödeme PayTR Koruma hesabına gelir. 1 gün sonrasında ödeme koruma hesabından çıkarak Pazaryeri banka hesabına ve dükkan banka hesabına iletilir.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir