Logo Logo

NFC İle Ödeme Nedir? NFC İle Temassız Ödeme Nasıl Yapılır?

İçindekiler
30.10.2022 - 15 dk Okuma Süresi

NFC ile ödeme hayatınızı kolaylaştıran ve zamanınızı daha verimli kullanmanızı sağlayan yöntemlerden biridir. Ödemelerinizi NFC ile yapmak size pek çok avantaj sağlar. Gelişen teknoloji sayesinde siz de NFC ile ödeme yöntemini daha yakından tanıyabilir ve işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. NFC uzun zamandır hayatımızda yer alan bir teknoloji olmasına rağmen çok fazla kullanılmamaktadır. Ancak akıllı telefonların kullanımının yaygınlaşması sayesinde bu teknolojiden daha fazla istifade etmek mümkün olacaktır.

NFC, sadece ödeme amacıyla değil farklı işlemleri gerçekleştirmek amacıyla da kullanılır. Birçok akıllı telefonda bu teknoloji mevcuttur. Aynı zamanda tablet ve bilgisayarlarda da NFC kullanımı mümkün olabilir. Cihazlarınızın bağlantılar kısmına girerek böyle bir teknolojinin var olup olmadığını öğrenebilirsiniz. 

PayTR NeoPOS

PayTR NeoPOS ile Android işletim sistemine sahip NFC özellikli akıllı telefonunuzu anında POS cihazına dönüştürerek ödemelerinizi kapıdan tek dokunuşla alabilirsiniz.

 

NFC Nedir?

NFC, Near Fiels Communication kelimelerinin baş harflerinin kısaltılmış halidir. Bu kelimelerin Türkçesi yakın alan iletişimidir. Bu iletişim kısa bir mesafede sağlanır. NFC sistemi RFID altyapısı ile çalışır. RFID, radyo frekansı ile tanımlama sistemidir. Bu sisteme sahip ve NFC uyumlu olan cihazlar, kartlar ve okuyucular arasında veri aktarımı yapmak mümkün hale gelir. 

NFC, her zaman cihazdan cihaza aktarım için kullanılmaz. Bazen etiket üzerinden de ödeme yapmanızı ya da farklı bilgilere ulaşmanızı mümkün kılar. Bir okuyucu işlevine de sahip olan NFC sayesinde farklı kullanım alanları elde edilebilir. NFC her ne kadar hayatınızı kolaylaştıran bir teknoloji olsa da güvenliğiniz için kullanım konusunda bazı detayları bilmeniz gerekir. 

NFC ile kısa mesafeli bir alanda birçok işlem gerçekleştirilebilir. Elektromanyetik indüksiyon sistemini kullanarak aktif hale gelen NFC sayesinde bilgi alışverişi kolay bir şekilde gerçekleştirilir. Sık sık alışveriş yapanlar, işi gereği sık sık veri transferi yapması gerekenler bu teknolojinin ayrıcalıklarından yararlanabilir. NFC sayesinde kart taşıma zahmetinden kurtulabilir ve ödemelerinizi sadece cihazınızı kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. 

NFC Çalışma Sistemi Nasıldır?

NFC çalışma sistemi, diğer kablosuz iletişim araçlarına benzer şekilde işler. Veri transferi radyo dalgaları aracılığıyla gerçekleştirilir.  NFC sisteminde bir cihaz aktif diğeri pasif olarak transfer sürecine dâhil olabilir. Pasif cihazlar kendi güçlerini üretemeseler bile aktif cihazdan güç alır. NFC 13,56 megahertz veri iletim frekansında transfer sürecini gerçekleştirir. Bir saniye içerisinde toplamda 106, 212, 424 kilobitlik bir transfer gerçekleştirilir. Bu hız seviyesi birçok transfer için yeterli olarak kabul edilebilir.

  • Eşler Arası Mod

Eşler arası mod birbiriyle aynı özelliklere sahip olan cihazlar arasında veri transferi yapılmasını sağlar. Akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve tabletler bu süreçte kullanılan cihazlar arasında yer alır. İşlem sırasında cihazların birbirine yakın konumda yer alması gerekir. NFC’nin çekim mesafesi kısa olduğu için uzak bir noktadan transfer gerçekleştirmek zordur. 

  • Okuma Yazma Modu

NFC özelliğine sahip olan cihazlar, NFC etiketlerini okuyarak transfer sürecini gerçekleştirir. NFC cihazındaki bir uygulama, algılanan etiketten veri okuyabilir ve okuma/yazma modu işlemlerini kullanarak bu etikete veri yazabilir. Okuma/yazma modu, iletişim amacıyla kullanılır. Bu modda amaç, NFC etiketlerinden veri okuma veya yazmadır. 

Akıllı posterler, okuma/yazma modunda en yaygın olarak kullanılan materyallerdendir. Akıllı posterlerde reklamlar ve NFC etiketleri yer alır. Bu etiketler üzerinden web adresine yönlendirme ya da SMS hizmeti gibi destekler sağlanır. Akıllı posterler üzerinden uzaktan pazarlama, alışveriş ve sosyal tabanlı hizmetler sunulur. 

  • Kart Öykünmesi

Kart öykünme modu, mobil cihazın temassız bir akıllı kart olarak işlev görmesini sağlar. Mobil cihazlar birden fazla temassız akıllı kart bile depolayabilir. NFC özellikli mobil cihazınızı; temassız akıllı kart, kredi kartı, banka kartı, ulaşım kartı ya da kimlik kartı olarak kullanmak mümkündür. Kart öykünme modu yalnızca kartları taşıma ihtiyacını ortadan kaldırır. Çoğu zaman yanınızda telefon taşımayı unutmayacağınız için NFC özelliğini aktif hale getirerek kart taşıma zahmetinden kurtulabilirsiniz. 

NFC İle Bluetooth Farkları Nelerdir?

NFC ile bluetooth, farkları olan iki sistemdir. İki sistem mesafe yönüyle birbirinden farklıdır. Bluetooth daha uzak mesafeden cihazı algılayarak transferi gerçekleştirir. NFC ve bluetoothun işlevleri de birbirinden farklıdır. NFC genellikle ödeme, RFID çipi okuma, kartvizit gönderimi amacıyla kullanılır. Bluetoothun ise cihazlar arasında uzun süreli ve uzak mesafeden bağlantı kurabilme gibi özellikleri vardır. 

NFC ile işlem yapabileceğiniz en uzak mesafe 20 cm olmalıdır. Bluetooth ile bu mesafe 250 metreye kadar çıkabilir. Bluetooth kullanımı sırasında cihazların birbiri ile eşleşmesi şarttır. Ancak NFC’de eşleşme yapmanıza gerek kalmaz. Cihazları birbirine yaklaştırdığınızda transfer süreci gerçekleşir. 

Bluetooth daha önce eşleştirilen cihazları kayıt altına alır. Ancak NFC’de böyle bir durum söz konusu değildir. Bluetooth, cihaz enerjisinden ciddi anlamda yararlanır ancak NFC’de böyle bir güç tüketimi olmaz. 

NFC ile Ödeme Nasıl Yapılır?

NFC ile ödeme yapmak için telefonunuzda bankanıza ait uygulamanın bulunması gerekir. Aynı zamanda birtakım ayarlamaları da yapmalısınız. Android ve IOS cihazlar için yapılacak ayarlar farklılık gösterir. Bu nedenle doğru adımları uyguladığınızdan emin olmalısınız. NFC ile ödeme için ilk önce cep telefonunuzun “Ayarlar” kısmına girmeniz gerekir.

İkinci aşamada “Bağlantılar” kısmına girmeniz gerekir. 

Bağlantılar kısmından “NFC ve temassız ödemeler” seçeneğini tercih etmelisiniz. Eğer NFC ve temassız ödemeler kapalı konumda ise açık konuma getirerek üzerine tıklamanız gerekir. 

NFC ve temassız ödemeler kısmından hangi bankadan ödeme yapacağınızı tercih etmelisiniz. 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde size NFC ödemeleri sırasında telefonunuzu nasıl kullanmanız gerektiği gösterilir. Bu kısımdan “Temassız ödemeler” seçeneğine tıklayarak banka seçiminizi yapabilirsiniz. 

Bu kısımda hangi bankanın uygulamaları telefonunuzda yüklüyse onlar size ödeme seçeneği olarak sunulur. İstediğiniz bankayı tercih ederek NFC ile ödemeleri gerçekleştirebilirsiniz. 

Telefonun NFC Özelliği Nasıl Açılır?

Telefonun NFC özelliğini açmak için yukarıda bahsedilen ayarları yapmanız gerekir. Aynı zamanda telefonunuzun kısayol anahtarlarının yer aldığı kısımdan NFC’yi açık konuma getirmelisiniz. 

Yukarıda gösterildiği üzere kısayollar arasından NFC’yi tercih ettiğinizde veri transferini ve ödemeleri gerçekleştirmeye başlayabilirsiniz. Bazı durumlarda konum kapalı olduğu için işlem onayı almanız mümkün olmayabilir. Bu nedenle NFC kullanımı sırasında konumu da açık pozisyona getirmenizde fayda vardır.

NFC ile Ödeme Yapamıyorum, Ne Yapmalıyım?

NFC ile ödeme yapamamak gibi bir durum söz konusu olduğunda, ilk önce tüm ayarları doğru yaptığınızdan emin olmalısınız. Ayarlarda herhangi bir problem olmaması halinde bankanızla iletişime geçerek sorunun çözümünü isteyebilirsiniz. Sorun muhtemelen bankanızın internet şubesinden gerekli ayarı yapmamanızdan kaynaklanır. Bazı banka uygulamalarının NFC özelliğini kullanabilmeniz için internet şubesinden temassız ödemelere izin vermeniz gerekir. 

NFC ile Hangi Bankalardan Ödeme Yapılır?

NFC ile ödeme yapılacak bankalar arasında birçok seçenek vardır. Özellikle korana salgını sonrasında yaygınlaşan temassız ödeme yöntemleri için tüm bankalar sistemlerinde gerekli düzenlemeleri yapmıştır. Para alışverişi sırasında mikropların hızlı bir şekilde yayılması nedeniyle birçok kişi için temassız ödeme daha cazip hale gelmiştir. Bu sayede NFC de eski dönemlere nazaran daha da yaygınlaşmıştır. 

Halkbank, size NFC ile ödeme seçeneğini sunan bankalardan biridir. Bunun yanı sıra Vakıfbank, Ziraat Bankası, İş Bankası, Albaraka, TEB ve Yapı Kredi gibi pek çok bankanın NFC ile ödeme sistemi bulunur. Neredeyse her bankanın NFC sistemi olduğu için yeni bir hesap açmanıza ya da başka bir bankaya başvurmanıza gerek kalmaz. 

Ziraat Bankasının NFC özelliğini kullanmak için ilk önce Bankakart mobil uygulamasına girmelisiniz. Ardından ödemeler seçeneğine tıklayarak işlemlerinize devam etmelisiniz. Açılan ekranda hangi kartınızı NFC özelliğinden yararlanarak kullanmak istiyorsanız onu tercih etmelisiniz. Eğer söz konusu kart için NFC özelliğini kapatmak isterseniz yine aynı şekilde işlemlerinizi gerçekleştirmelisiniz. 

Vakıfbank kartlarınızla NFC kullanmak istiyorsanız uygulamayı açtıktan sonra “Kartlar” ardından Mobil Temassız Ödeme İşlemleri seçeneğine tıklamanız gerekir. Burada kartlarınız yer alır. Kullanmak istediğiniz kartı mobil temassız ödemeye açık hale getirerek NFC ile kullanmaya başlayabilirsiniz. 

NFC Güvenilir midir?

NFC güvenilirliği konusunda şüphe duymanıza gerek olmayan bir uygulamadır. Kısa mesafede cihazınızla NFC işlemi yapabildiğiniz için herhangi bir endişe taşımanıza gerek kalmaz. NFC’de güvenilirliği daha da artırmak için kullanmadığınız zamanlarda ayarlar kısmından ilgili yerleri kapatmanızda fayda vardır. Bunun yanı sıra telefonunuzu kontrolünüz dışında bir yerde bırakmamanız da önemlidir. 

NFC İle Ödeme Yapmanın Avantajları Nelerdir?

NFC ile ödeme yapmanın avantajları oldukça fazladır. Bu avantajlardan ilki hızlı ve pratik bir şekilde ödeme yapmak olarak ifade edilebilir. Ödeme işleminin hızlı bir şekilde yapılması mağazalar açısından da avantaj sağlar. Uzayan müşteri kuyruklarını engelleyen, kişiler arası teması azaltan ve para üstü verme zahmetinden çalışanları kurtaran sistem sayesinde zamandan tasarruf sağlanır. 

NFC ile ödeme hijyen açısından da son derece avantajlıdır. Hem çalışanlar hem de müşteriler pos cihazıyla ya da para ile temas etmeden ödemeyi tamamlayabilir. Özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı daha hassas olanlar ve sağlıklarına dikkat edenler, bu avantajlardan yararlanabilir.

NFC’nin bir diğer avantajı da kâğıt tüketimini azaltmasıdır. Kart slipleri basılmadan işlem yapmaya imkân veren NFC sayesinde çevrenin korunmasına da katkıda bulunabilirsiniz. Yanınızda kartınız olmazsa ya da cüzdanınızı evde unutursanız NFC sayesinde sadece telefonunuzu kullanarak ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.  

NFC Teknolojisinin Geçmişi

NFC teknolojisinin henüz yeni sayılabileceğini söylemek mümkündür. Bu teknolojiyi ilk kullanan markalar; Sony, Nokia ve Philips’tir. İlk NFC’li telefonlar Nokia tarafından çıkarılmıştır. 6131 ilk NFC’li telefon olarak bilinir. Bunun ardından gelen model ise Nexus S’dir. 

NFC, her ne kadar akıllı telefonlarda yaygın kullanılan bir teknoloji olsa da hoparlörlerde, kara taşıtlarında da bu teknolojiye rastlamak mümkündür. Bundan sonra NFC teknolojisinde yaşanacak gelişmeler ve yenilikler, NFC Forum üzerinden yönlendirilir. Forumun katılımcıları arasında Microsoft ve Google gibi dev şirketler yer alır. 

Hangi Akıllı Telefonlarda NFC Vardır?

NFC bulunan akıllı telefonlar arasında birçok model vardır. Android cihazların çoğunda NFC vardır. iPhone modellerinde ise iPhone 6 sonrası çıkan modellerde NFC vardır. Ancak 6’dan önce çıkan modellere de uygulama yükleyerek NFC eklenebilir. 

NFC İle QR Kodun Farkı Nedir?

NFC ve QR kod en fazla birbirine karıştırılan sistemler arasında yer alır. QR kod bir barkod teknolojisidir. Barkod üzerinden bazı bilgilere ulaşmak için telefonunuzu barkodun üzerine tutarak okutabilirsiniz. Barkod okuma işlemi neticesinde farklı bilgilere erişebilir ya da bir web sitesine otomatik olarak bağlanabilirsiniz. Buna göre NFC ve karekod arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir:

  • QR kodda şifreleme bir görsel üzerinden yapılır ancak NFC’de bir mikroçip mevcuttur.
  • QR kodda taranan sadece görüntüdür. NFC’de ise bağlantı üzerinden tarama gerçekleştirilir.
  • Tüm akıllı telefonlarla QR kod taraması yapılabilirken NFC sadece bu özelliğe sahip cihazlarla taranabilir. 

NFC İle Yapılabilecek Diğer İşlemler Nelerdir?

NFC ile yapılabilecek diğer işlemler arasında ulaşım, kimlik doğrulama, kartvizit gibi farklı seçenekler vardır. Bu sayede günlük hayatın her anında NFC ile hayatı kolaylaştırmak ve ödemeleri daha hızlı bir şekilde yapmak kolaylaşır. Özellikle çalışanlar, öğrenciler ve sık sık seyahat edenler NFC’nin avantajlarından yararlanabilir. 

NFC ile bilet, giriş kartı alınabilir. Aynı zamanda bazı araç modellerinde NFC özelliğine sahip anahtarlar da mevcuttur. Otel giriş kartı ve diğer karşılıklı etkileşim gerektiren durumlar için de NFC kullanımı mümkündür. 

  • Toplu Taşımada Kullanım

Toplu taşımada kullanım NFC’nin en çok hayatı kolaylaştırdığı noktalardandır. Artık birçok şehirde toplu taşımada temassız ödeme olanaklarından yararlanmak mümkün olmaktadır. Otobüs, metro, vapur seferleri sırasında farklı şehirlerde farklı kartlar kullanılır. Bu kartları çıkarmak için belirli prosedürleri tamamlamanız gerektiği için alternatif ödeme yöntemlerini kullanmanız daha kolay olur. Bu nedenle cihazlarınızdan NFC ile ödeme yapabilirsiniz. 

  • İki Faktörlü Kimlik Doğrulama

İki faktörlü kimlik doğrulama işlemi, çeşitli uygulamalara erişirken güvenliğinizin artırılmasını amaçlayan bir sistemdir. Bu sistem sayesinde bir uygulamaya sadece şifrenizle giriş yapmanız mümkün olmaz. Sizden ek doğrulama işlemleri talep edilir. İki faktörlü kimlik doğrulama için NFC kullanmanız mümkündür. Şifre girişi tamamlandıktan sonra NFC ile doğrulama yapmak, başka kişilerin önemli uygulamalara erişimini engeller. 

  • Kartvizit

Kartvizit transferi, NFC ile yapılabilecek işlemler arasındadır. Size ait ya da rehberinizde bulunan kişilere ait olan kartvizitleri NFC ile başkalarına gönderebilirsiniz. Bu sayede insanlarla ya da kurumlarla iletişim bilgilerinizi paylaşmanız daha kolay hale gelir. 

NFC Neden Önemlidir?

NFC teknolojisinin öneminin zamanla daha da artacağından ve daha yaygın bir kullanım alanı oluşacağından bahsetmek mümkündür. Mobil cihazların herkesin hayatında vazgeçilmez bir yere sahip olması nedeniyle tüm teknolojik yenilikler, bu cihazların yeni modellerine yansır. Aynı zamanda akıllı saatler de en az telefonlar kadar yakın gelecekte çok fazla kullanılır hale gelecektir.

NFC’nin ödemeyi kolaylaştırmasının önemli bir katkısı da iş akış süreçlerinin hızlanmasıdır. Ticari ilişkilerin önemli bir aşaması olan ödemelerde böylesine pratik teknolojilerin kullanılması sayesinde teslimatların gecikmesi ya da ücretin alınamaması gibi sorunlar ortaya çıkmaz. 

NFC İle Ödemede Bir Sınır Var mıdır?

NFC ile ödemede bir sınırlama söz konusudur. Yani gün içerisinde ödemelerinizde sınırsız olarak NFC kullanmanız mümkün değildir. 2022 yılında yapılan düzenleme neticesinde şifresiz olarak yapılacak harcamalarda sınır 750 TL olarak belirlenmiştir. Bu sınırın üzerine çıktığınızda şifre girişi yapmanız gerekir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Temassız ödeme nedir?

Temassız ödeme, kart kullanmadan akıllı cihazlarla yapılan ödemelerdir.

NFC ile ödeme nasıl yapılır?

NFC ile ödeme yapmak için telefonunuzun NFC ayarlarını aktif hale getirmeniz gerekir. Ardından mobil bankacılık uygulaması üzerinden ilgili kartla temassız ödeme yapılmasına izin vermelisiniz. 

NFC ödeme nerelerde kullanılır?

NFC ödeme; toplu taşımada, organizasyonlarda, uygulama girişlerinde ve daha pek çok alanda kullanılabilir. 

NFC özelliği nasıl okutulur?

NFC özelliğini okutmak için cihazların birbirine yakınlaştırılması gerekir. 

NFC ile ödeme hangi telefonlarda var?

NFC ile ödeme Android cihazların birçoğunda ve iPhone 6 sonrası modellerde bulunur.

NFC ücretli mi?

NFC ücretli bir uygulama değildir. 

NFC’nin çalıştığını nasıl anlarım?

NFC’nin çalışır vaziyette olduğu zaman, telefonunuzda yer alan NFC kısa yolu açık pozisyonda olur. 

Mobil temassız ödeme hangi kartlarda var?

Mobil temassız ödeme Ziraat Bankası, Garanti Bankası gibi pek çok bankanın kartlarında mevcuttur. 

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir