Logo Logo

QR Kod Nedir, İşiniz İçin Nasıl Kullanabilirsiniz?

İçindekiler
04.03.2021 - 5 dk Okuma Süresi

QR kod nedir ve işiniz için nasıl kullanabilirsiniz?

QR kod ya da karekod nedir ve iş dünyasında sahip olduğu önem nedir sorularını yazımızda yanıtladık. Günümüzde QR kodları birçok farklı amaçla işlemleri kolaylaştırmak için kullanılıyor. Bir restoranın menüsüne erişmek ya da ATM’den para çekmek gibi işlemleri QR kodlarını akıllı telefonunuza okutarak gerçekleştirebilmeniz mümkün. Hızlı Yanıt Kodu anlamına gelen QR kod bir görüntü tabanlı internet kısayoludur. Son yıllarda sipariş vermekten temassız ödemelere ve ürün bilgilerine ulaşmaya kadar müşteri deneyimlerini iyileştirmenize yardımcı olabilecek popüler bir araç haline gelmiştir.

QR kod nedir?

QR kod, Japon Denso Wave şirketi tarafından oluşturulduğu 1994 yılından beri kullanılmaktadır. Şirketin amacı bilgilendirici bir 2D tasarımla barkodları iyileştirmekti. Başlangıçta bu kodlar çoğunlukla imalat sektöründe parça üretiminde kullanıldı. Yıllar sonra markalar, akıllı telefondaki bir uygulamayla okunabilen bir pazarlama aracı olarak QR kodlarını kullanmaya başladı. 2017’de Apple iPhone kamerasının üçüncü taraf bir uygulama olmadan QR kodlarını okumasını etkinleştirdiğinde popülerliği hızla arttı. Android de bu konuda iOS’i takip etti.

Daha hızlı kablosuz ağlar, kodları anında bilgi paylaşımı için daha etkili hale getirdi. Ve sosyal mesafe ve kapanma önlemleriyle geçen 2020’de markalar, QR kodlarını kullanarak müşterilerine güvenli ve akılcı deneyimler sunmayı başardı. Birkaç büyük marka, tüketiciler için satın alma deneyimlerini iyileştirmek için QR kodlarından yenilikçi şekillerde yararlanmaya başladı. Örneğin Coca-Cola, içecek servis etmek için QR kodlarını kullanan kola dispanserlerini şehirlere yerleştirdi. Nike amiral gemisi mağazasındaki müşterilere, mankenlerin üzerinde gördükleri kıyafetlerin bedenlerini sorgulamak için QR kodlarını kullandı. Disney World Resorts otelleriyse tek kullanımlık menüleri ortadan kaldırmak için tüm yemek mekanlarına QR kodları ekledi.

QR kodunu işiniz için nasıl kullanabilirsiniz?

QR kodlarının en iyi şekilde nasıl kullanılacağı muhtemelen sektörünüze bağlı olacaktır. Örneğin restoranlar müşteriler için sipariş vermeyi iyileştirmek için menüleri QR kodla oluşturabilirken, perakende mağazaları temassız ödeme işlemini desteklemek için kodlar oluşturabilir. QR kodları nasıl kullanacağınız konusunda size ilham vermesi için birkaç fikir derledik:

Ödeme işlemini kolaylaştırın:

COVID-19 salgını sırasında herkes mesafesine ve dokunduğu şeylere dikkat ediyor. QR kodları, teması azaltarak müşterilerin ve personelin korunmasına yardımcı olabilir. Müşteriler bir kodu tarayabilir ve hesaplarını doğrudan mobil cihazlarından ödeyebilir. Restoran ve mağaza personelinin kredi kartlarına veya paraya dokunmasına gerek kalmaz.

Temassız menüler:

İşletmelerin menüler gibi paylaşılan fiziksel malzemeleri ortadan kaldırması ve müşteriler için daha güvenli bir deneyim sağlayacak tek kullanımlık seçenekler sunması gerekiyor. Ancak tek kullanımlık ürünler atık yaratır. QR kodları bunlara harika bir alternatiftir çünkü müşterileri doğrudan telefonlarından sipariş verebilmeleri için temassız bir çevrimiçi menüye yönlendirebilir. Ayrıca restoranların menü öğelerinin uygunluk durumuna ve fiyatlandırmaya göre anında güncellemesine de izin verir.

Etkileşimli reklam kampanyaları:

Müşterileri güvende tutmanın yanı sıra, QR kodları pazarlama çabalarına da yardımcı olabilir. Örneğin, basılı reklam materyallerine QR kodları eklemek, tüketicilere videolar veya perakendecinin bulunduğu yerin haritası gibi ek bilgiler sunulmasına yardımcı olabilir.

Müşteri deneyimini iyileştirin:

QR kodları, alışveriş yapanların mağaza içi deneyimini de iyileştirebilir. Paymnts tarafından yapılan bir araştırma, akıllı telefon sahibi tüketicilerin yüzde 48’inin mağazalarda alışveriş yaparken telefonlarını kullandığını keşfetti. QR kodlarını bir ürüne veya rafa yerleştirerek, müşterilerin ürünle ilgili ek bilgilere erişmesi, ürüne dair bilgilendirici multimedyaları görmesi veya renk ve tasarım seçeneklerinin slayt gösterisini görüntülemesi sağlanabilir. QR kodları ayrıca alışveriş yapanları, ürün geçmişi veya yaratıcı ya da kurucu hakkında bilgiler gibi ürünün arkasındaki hikâyeyi içeren web sitelerine yönlendirebilir. Perakendeciler, müşterilere ürün bilgileri, incelemeler, fiyat karşılaştırmaları ve önerileri kolay bir şekilde sunarak satın alma deneyimini daha da özelleştirebilir.

Bir takip oluşturun:

Perakendeciler, müşterileriyle ilişkiler kurmak için de QR kodlarından yararlanabilir. Kodlar, müşterileri geri bildirim isteyen sitelere veya takip isteyen sosyal medya hesaplarını incelemeye yönlendirebilir. Facebook, Twitter, Snapchat ve Instagram profilleri, kullanıcıların tarandıklarında perakendecilerin hesaplarını takip etmelerine olanak tanıyan QR kodlarına sahiptir. Mağaza sahipleri, tüketicileri sadakat programlarına veya haber bültenlerine kaydolmaya yönlendiren QR kodları oluşturabilir.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir