Logo Logo

Online Ödeme Sistemleri Nelerdir?

İçindekiler
04.12.2022 - 14 dk Okuma Süresi

Online ödeme sistemleri sayesinde internetten alışveriş yapmak daha kolay hale gelir. Kredi kartıyla ödeme, en çok kullanılan yöntem olsa da tek bir yönteme kişileri mahkûm etmemek daha doğru olur. E-ticaret sitesi sahipleri farklı ödeme yöntemleri sunarak daha geniş bir kitleyi kendilerine çekmelidir. 

Online ödeme sistemleri arasında farklı alternatifler sunulması, tüketiciler açısından da avantaj sağlar. Kredi kartı ile online ödeme yapmayı güvenilir bulmayan pek çok kişi; EFT, havale ya da kapıda ödeme gibi yöntemleri tercih eder. Bunun yanı sıra dijital cüzdan, sanal kart gibi yöntemleri tercih edenler de vardır. 

Online ödemeler sırasında taksit, vade erteleme gibi seçenekler de sunulur. Uzayan taksit fırsatları sayesinde yüksek fiyatlı ürünler daha kolay şekilde satın alınabilir. Online ödeme sistemlerinden bazıları, firmalar için daha maliyetli olabilir.

Kredi kartı, banka kartı ve sanal POS gibi yöntemler için bankalar tarafından komisyon alınır. Bir e-ticaret sitesinde ne kadar fazla ödeme alternatifi sunulursa o kadar fazla satış geliri elde edilebilir. Bu sayede sadık bir müşteri kitlesine ulaşmak daha kolay hale gelir. 

Online Ödeme Sistemi Nedir?

Online ödeme sistemi, internet üzerinden satış yapan firmalar tarafından kullanılan ödeme alma yöntemleridir. Online pazar yerleri ödemeleri, kendi sistemleri üzerinden alarak satıcılara aktarır. Satışlar üzerinden komisyon ödeyen firmaların kazançları, fatura kesim dönemi sonunda hesaplarına aktarılır. 

E-ticaret sahibi olan firmalar ise altyapı sağlayıcıların kurduğu ödeme sistemlerini kullanabilir. Bunun yanı sıra firmalar bir sanal POS sağlayıcı ile de anlaşabilir. Bu sayede ödemeler ve faturalar çok daha kolay bir şekilde takip edilir. 

Online ödemeler hem tüketicilere hem de firmalara avantaj sağlar. Pratik olarak ödeme yapılması yönüyle her iki taraf da avantaj elde eder. Bunun yanı sıra her an nakit paraya ulaşamayan kişiler, kredi kartlarının sunduğu ayrıcalıkları kullanabilir. 

En Çok Kullanılan Ödeme Online Ödeme Sistemleri

En çok kullanılan online ödeme sistemleri arasında kredi kartı, banka kartı, kapıda ödeme gibi farklı yöntemler mevcuttur. Birçok bankanın kendine özel kredi kartları vardır. Aynı zamanda banka kartları da tüketicilerin talep etmesi halinde online alışverişlerde kullanılabilir.

Kapıda ödeme sistemleri ise daha çok tüketicilere avantaj sağlayan bir sistemdir. Dileyen tüketiciler, havale ya da EFT gibi klasik ödeme sistemlerinden yararlanabilir. Son yıllarda yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayan bir diğer yöntem ise dijital cüzdandır. 

Online ödeme alacağınız bir alışveriş sistemi kurmak için ilk önce e-ticaret sitenizi açmanız ya da diğer satış kanallarını kullanmanız gerekir. İnternetten satış yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

  • E-ticaret sitesi üzerinden satış yapmak
  • Online pazar yerlerinden satış yapmak
  • Sosyal medya üzerinden satış yapmak

E-ticaret altyapısı sunan firmalardan hazır bir site alabileceğiniz gibi özel bir tasarım yaptırma şansınız da vardır. E-ticaret siteniz güvenli bir altyapıya ve kullanıcı odaklı bir tasarıma sahip olmalıdır. E-ticarette önemli olan bir diğer konu da ürün stoklarının her zaman güncel olması ve müşteriler için iletişim kanallarının her zaman açık olmasıdır. 

Online pazar yerlerinden satış yapmak için ilgili pazar yerinden mağaza açmanız gerekir. Bu mağazaya ürünlerinizi, görselleri ve açıklamaları ile beraber yüklemelisiniz. Pazar yerlerinde ödeme alternatifi oldukça fazladır. Bazı pazar yerlerinde komisyon ücretinin yanı sıra mağaza açılış, ürün listeleme gibi ücretler de alınır.

Sosyal medya üzerinden satışlarda, genellikle müşteri e-ticaret sitesine yönlendirilir. Bu sayede satışlar, e-ticaret sitesi üzerinden gerçekleştirilir. Sosyal medya geniş bir kitleye ulaşmak yönüyle avantajlıdır. Birçok kişi satın alma kararlarını ilk önce sosyal medyada ürünleri inceleyerek verir. 

Farklı online satış kanallarından birini seçerek ticarete başladıktan sonra doğru ödeme sistemine erişmek oldukça önemlidir. 

Kredi Kartı/Banka Kartı

Kredi kartı-banka kartı, e-ticarette en sık kullanılan ödeme yöntemlerinden biridir. Kredi kartları tek çekim ya da taksitli olarak alışveriş yapma olanağı sunar. Aynı zamanda bazı kartlarda vade erteleme, peşin fiyatına taksit gibi avantajlar da vardır. Kredi kartı ayarlarını internet şubesi üzerinden yaparak online alışveriş özelliğini açabilirsiniz. 

Kredi kartının taksit özelliği birçok tüketiciye avantaj sağlar. Ancak bazı ürünler için taksit yapılması yasa ile engellenmiştir. Cep telefonu, altın, gıda gibi ürünlerde kredi kartı üzerinden taksit yapılması mümkün değildir. 

Banka kartları ise kişilerin vadesiz hesabı üzerinden alışveriş yapmasını sağlar. Vadesiz hesabında para olan kişiler, banka kartını alışveriş sırasında kullanabilir. Bunun için kart ayarlarından online alışveriş seçeneğini aktif hale getirmeniz gerekir. 

Kredi kartı ve banka kartı üzerinden ödeme alan firmalardan belirli miktarlarda komisyon kesilir. Her bankanın komisyon oranları birbirinden farklı olabilir. Ödeme sırasında e-ticaret sitesi ya da online pazar yeri üzerinden bankaların sistemine yönlendirme yapılır. 

3D Secure olarak adlandırılan bu sistem sayesinde bankada kayıtlı olan numaranıza SMS gönderilir. Gelen SMS’de yer alan kodu giren kişiler, son derece güvenli bir şekilde ödeme işlemini tamamlar.  Bu sistem kart bilgilerinin kişinin rızası olmadan kullanılmasını engeller.

Dileyen tüketiciler, güvendikleri e-ticaret sitelerinde ve online pazar yerlerinde kart bilgilerini saklayabilir. Böylece her defasında yeniden kart bilgisi girmeye gerek kalmadan alışveriş yapılabilir. 

Kapıda Ödeme Sistemi

Kapıda ödeme sistemi, kargo firmaları ile e-ticaret firmalarının anlaşması ile yürütülen bir sistemdir. E-ticaret firmalarının kapıda ödeme seçeneğini tercih eden müşteriler, kargo firmalarının yetkililerine toplam tutarı öder. Böylece kredi kartı kullanmadan nakit olarak ödeme yapma fırsatı doğar. Ancak kapıda ödemenin belirli bir ücreti de vardır. 

Kargoların taşıma ücretinden fazla olan kapıda ödeme alma bedeli, alıcılar tarafından ödenir. Aynı zamanda satıcılar da yapılan işlem başına belirli bir komisyon ödemelidir. Kapıda ödeme ile tahsil edilen tutarlar, genellikle üç gün içerisinde satıcıya aktarılır.

Havale/EFT Yöntemi

Havale ve EFT yöntemi, internetten satış yapanların uzun yıllardır tercih ettiği bir ödeme türüdür. Havale, ilgili bankada hesabı bulunan müşterilerin satıcının aynı bankadaki hesabına para transfer etmesidir. EFT ise müşterinin farklı bir bankadan, firmanın hesabının bulunduğu bankaya para göndermesi olarak ifade edilebilir. 

Havale ve EFT ile ödeme sistemleri hem alıcı hem de satıcı açısından avantajlıdır. Bazı e-ticaret firmaları, havale-EFT ile ödeme yapan müşterilerine indirim uygular.

Tüketicilerin bu yöntemi kullanabilmesi için hesaplarında para olması gerekir. Aynı zamanda ek hesap kullanılarak da ödeme yapılması mümkündür. 

Dijital Cüzdan

Dijital cüzdan ödeme yöntemi olarak oldukça pratik bir seçenektir. Dijital cüzdanda tüm kredi kartı bilgilerinizi saklayabilir ve ödeme için kullanabilirsiniz. Dijital cüzdan, mobil uygulamalar üzerinden kullanılan bir sistemdir. Dijital cüzdan ile yapılan tüm işlemler kayıt altına alınır. Bu sayede geçmiş dönemlerde yaptığınız ödemeleri takip edebilirsiniz. 

Kredi kartınızı dijital cüzdan ile kullanabilmeniz için ilgili bankanın mobil uygulamasının cep telefonunuzda yüklü olması gerekir. Dijital cüzdanların e-ticaret ile ürün satın alan tüketicilere sağladığı avantajlar çok daha fazladır. Dijital cüzdanla ödeme yapan kişilerin bilgileri e-ticaret sitelerine, online pazar yerlerine aktarılmaz. Bu nedenle güvenli bir şekilde alışveriş süreci tamamlanır. 

Sanal Kart

Sanal kart, fiziksel olarak var olmasa da kredi kartı gibi kullanılabilen bir üründür. Sanal kartlar, bankaların internet şubeleri üzerinden oluşturulur. Sanal kartların numarası kredi kartlarından farklıdır ve kendilerine has bir numaraları vardır. 

Sanal kartları istediğiniz gibi aktif ya da pasif hale getirmeniz mümkündür. Sanal kartın limitini dilediğiniz gibi belirleme şansınız vardır. Dilerseniz sadece tek bir alışverişe özel limit belirleyerek daha güvenli bir kullanım şansı elde edebilirsiniz. 

Sanal kartların kredi kartlarıyla kıyaslandığında aynı avantajlara sahip olduğu söylenebilir. Taksit avantajı sanal kartlar için de sağlanır. Aynı zamanda limit artışını da dilediğiniz gibi yapabilirsiniz. Kredi kartlarında sunulan puan avantajları, bazı sanal kartlarda sağlanır. 

Ödeme Sistemlerinin Güvenliği Nasıl Kontrol Edilir?

Ödeme sistemlerinin güvenliği, genellikle altyapı sağlayıcılarla alakalı bir durumdur. E-ticaret sitesi SSL sertifikasına sahipse kişisel veriler ve kullanıcıların kredi kartı bilgileri daha fazla güvende olur. Güvenliğin artırılması için yüksek ödeme güvenlik sistemleri de e-ticaret sitelerine kurulmalıdır. 

Ödeme sistemlerinin güvenliği, e-ticaret altyapı firmaları tarafından sağlanabilir. Bu nedenle güvenilir bir altyapı sağlayıcı ile çalışmanızda fayda vardır. Ödeme sistemlerinde en sık karşılaşılan güvenlik problemlerinden biri kart bilgilerinin üçüncü kişilerin eline geçmesidir. Bunun yanı sıra kişilere ait kimlik ve iletişim bilgileri de çalınabilir.

Kullanıcılara ilişkin bilgilerin çalınmaması için veriler, güvenli bir altyapı sisteminde saklanmalıdır. Bazı ödeme altyapıları, kişisel verileri şifreleyerek farklı bir ortamda saklar. Altyapıda verilerin tutulmaması, olası dolandırıcılık olaylarının meydana gelmesini engeller.

Ödeme sistemlerinin güvenliği için 3D secure yöntemi de oldukça etkili bir yoldur. 3D secure sayesinde şahsi telefona gönderilen SMS olmadan ödeme yapmak mümkün değildir. 

Alternatif Ödeme Sistemleri

Alternatif ödeme sistemleri arasında alışveriş kredisi, sanal POS ve mobil ödeme vardır. Ödeme sistemlerinin bu denli çeşitli olması sayesinde her kesimden insan online alışverişin avantajlarından yararlanabilir. 

Alışveriş Kredisi

Alışveriş kredisi, son yıllarda yaygınlaşan bir ödeme sistemidir. Özellikle bilgisayar, telefon gibi elektronik ürünlerin satışında alışveriş kredisi kullanılabilir. Alışveriş kredisi için e-ticaret sitesi sahipleri farklı bankalarla anlaşma yapar. Taksit sayısı ise yasal sınırlamalara, toplam tutara göre belirlenir. 

Alışveriş kredilerinden belirli bir faiz oranı karşılığında yararlanmak mümkündür. Alışveriş sırasında alışveriş kredisi seçeneğini tercih eden müşteriler, bu ayrıcalıktan yararlanabilir. Bu yöntem ile sağlanan taksit sayısı 36 aya kadar çıkabilir. 

Mobil Ödeme

Mobil ödeme, GSM operatörleri aracılığıyla yapılan bir işlemdir. Mobil ödeme için mobil cüzdan kullanabilir ya da cep telefonu üzerinden ödemenin faturanıza yansımasını sağlayabilirsiniz. 

Mobil ödeme sırasında sizden telefon numaranız istenir. Telefon numaranıza gönderilen mesaja onay verdiğiniz takdirde ödeme süreci tamamlanır. Mobil ödeme her ne kadar güvenilir bir ödeme sistemi olsa da firmalarla alakalı sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle tüketicilerin her zaman güvenilir yerlerden alışveriş yapması gerekir. 

Mobil ödeme pratik ve hızlı bir yöntemdir. Bu sayede sadece telefon numaranızla alışveriş yapmanız mümkün hale gelir. Mobil ödeme sistemi her e-ticaret sitesinde bulunmayabilir. 

Sanal POS Sistemlerinin Avantajları

Sanal POS, internet üzerinden ödeme alınmasını sağlayan sistemin adıdır. Her bankanın kendine özel bir sanal POS sistemi bulunur. Ayrıca her banka için ayrı bir sanal POS kullanmak yerine ödeme altyapıları üzerinden tüm bankalardan tahsilat yapabilirsiniz. 

Sanal POS üzerinden ödeme almanın en önemli avantajı, saat kısıtı olmamasıdır. Günün her anında sanal POS üzerinden ödeme alınabilir. Aynı zamanda hızlı olması da bu sistemin bir diğer avantajıdır. Özellikle kart bilgilerini altyapı aracılığıyla saklayanlar daha hızlı bir şekilde ödemelerini gerçekleştirebilir. 

Sanal POSlar sayesinde ödemeleri takip etmek de daha kolay hale gelir. Bazı altyapı sistemleri, size raporlama olanağı da sunar. Böylece satış tutarlarını da takip edebilirsiniz. İlerleyen dönemde satışlarınızı artırmak için farklı stratejiler geliştirebilirsiniz. 

Sanal POS altyapılarının farklı para birimlerinden ödeme alınması gibi avantajları da vardır. Altyapı sağlayıcıları, dövizle yapılan ödemeleri Türk lirasına çevirerek hesabınıza yansıtır. 

Online Ödemeler Nasıl Vergilendirilir?

Online ödemelerin vergilendirilmesi, satışlarınıza ve elde ettiğiniz kazanca göre yapılır. E-ticaret siteniz üzerinden elde ettiğiniz kazanca göre gelir vergisi ödemeniz gerekir. Aynı zamanda KDV’yi de hesaplayarak fiyatlara yansıtmalısınız. Ödeyeceğiniz vergiler şirket türüne göre de değişiklik gösterir. 

Sosyal medya üzerinden ve bazı online pazar yerlerinden vergi ödemeden de satış yapmanız mümkündür. Bunun için esnaf muafiyet belgesi almanız gerekir. Esnaf muafiyet belgesi, aylık kazancı belirli bir tutarı geçmeyen esnaflar için düzenlenen bir belgedir. 

Online Ödeme Almak İçin Şirket Kurmak Gerekir mi?

Online ödeme almak için şirket kurmak gereklidir. E-ticaret sitesi üzerinden şirket kurmadan satış yapma şansınız yoktur. Bu nedenle ilk önce şirket kurma aşamalarını tamamlamalısınız. Şahıs, sermaye ve anonim gibi farklı şirket türleri arasından size uygun olanı tercih edebilirsiniz. 

Şirket kurma işlemleri sırasında güvenilir bir mali müşavirle çalışmalısınız. Bütün vergi ödeme, beyanname verme süreçleri mali müşavir tarafından takip edileceği için bu konuya ayrı bir ehemmiyet vermelisiniz. 

Yurt Dışından Online Ödeme Nasıl Alınır?

Yurt dışından ödeme almak için e-ticaretteki klasik yöntemlerden bazılarını tercih edebilirsiniz. EFT ve sanal POS sağlayıcıları, ihracat sürecinde kullanabilecekleriniz arasındadır. Güvenilir ve profesyonel bir e-ihracat altyapısı kullandığınız takdirde ödemeleri sorunsuz bir şekilde alabilirsiniz. 

Yurt dışında bulunan kişiler, kendi ülkelerindeki bankaların kredi kartları üzerinden ödeme yapar. Altyapı sağlayıcılar ödemeyi hesabınıza kolayca aktarır. Sanal POS sağlayıcılar da yurt dışından ödeme almak için en güvenilir yöntemlerden biridir. 

PayTR İle Güvenli Online Ödeme

PayTR ile güvenli online ödeme yapmanız mümkündür. PayTR hem güvenlik hem de sunduğu diğer olanaklar yönüyle avantajlıdır. PayTR’nin en önemli avantajlarından biri ertesi gün ödemelerin hesabınıza aktarılmasıdır. Bu sistemi, kullandığınız diğer ödeme sistemlerine entegre edebilirsiniz. Aynı zamanda iş hacminize göre alınan komisyon oranları sayesinde bütçenizi zorlamadan ödemelerinizi alabilirsiniz. 

PayTR, altyapı özellikleri yönüyle son derece güvenilirdir. SSL sertifikası ve diğer güvenlik özellikleri ile hiçbir sorun yaşamadan ödemelerinizi alabilirsiniz. Online ödeme sistemleri arasında PayTR en avantajlı seçenektir. 

Online ödeme sistemleri, e-ticaret sitesinin bir altyapı açığı yoksa son derece güvenilirdir. 

Online ödeme sistemleri bankalara başvurarak ya da sanal POS sağlayıcılar aracılığıyla kurulur. 

En iyi online ödeme sistemi herkese göre değişir. Bu nedenle tüm ödeme sistemlerini birer alternatif olarak sunmakta fayda vardır. 

Kapıda ödeme sistemi kargo firmaları aracılığıyla kullanılır. 

Kapıda ödeme işlemi için kargo firmaları ek ücret talep eder. Bu nedenle kapıda ödeme daha pahalıdır. 

Mobil ödeme, güvenilir e-ticaret sitelerinde kullanıldığı takdirde güvenli bir yöntemdir.

Alışveriş kredisi birçok banka tarafından e-ticaret firmaları ile anlaşılarak sağlanan bir hizmettir. 

Sanal POS, e-ticaret yapan firmalar tarafından alınabilir. 

Şirket kurmadan online ödeme almak mümkün değildir. En azından şahıs şirketi kurulması gerekir.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir