Logo Logo

Çevrimiçi Pazar Yerleri Nasıl Çalışır?

İçindekiler
11.05.2019 - 5 dk Okuma Süresi

Bir web sitesi kurmadan da online satış yapabilirsiniz. İnternetten alışverişe kapı açmanın bir yolu da birçok mağazayı e-ticaret ortamında bir araya getiren pazar yerlerini kullanmak. Peki bu pazar yerleri hangi prensiplerle, nasıl çalışır?..

İnsanoğlu en büyük atılımlarını doğayı kopyalayarak elde etmişken, parmaklarımızın ucuna gelen teknolojilerin de bu geleneği sürdürmesi şaşırtıcı değil. E-ticaretin güvenilir ödeme sistemleri sayesinde olgunluğa ulaşması, yüzlerce ve hatta binlerce satıcıya ev sahipliği yapan çevrimiçi pazar yerlerinin de sayısının artmasını sağladı.

Genellikle büyük ölçekli e-ticaret devleri tarafından sağlanan pazar yeri hizmeti, onların her gün web sitelerine çektikleri milyonlarca potansiyel müşteriden faydalanmak isteyen satıcıları dijital çarşılarda mağazalar kurmaya itiyor.

Çevrimiçi pazar yerleri, satıcıları bir e-ticaret sitesi kurmak için titizlik gösterilmesi gereken birçok konu ve maliyetten kurtararak, olabilecek en kısa sürede ürünlerini müşterilere sunmasını sağlıyor. Tüm altyapı ve sistemler pazar yeri tarafından hazır olarak sunulurken, ödeme ve güvenlik konuları da yine bu şirket tarafından üstleniliyor.

Tüm bu hizmetler karşılığında, pazar yerleri e-tüccarları listeledikleri ve/veya sattıkları ürünler üzerinden ücretlendirebiliyor. Birçok pazar yerinde mağaza aidatları da alınıyor.

Mağazamı Pazar Yerine Taşırsam Ne Kazanırım?

Dijital çarşıların en büyük albenisi, şüphesiz web’in çıkmaz bir sokağında açacağınız mağazanıza ilk etapta gelecek potansiyel müşteri sayısından daha fazlasını vadetmesi. Ancak aynı zamanda sizinle aynı ya da benzer ürün/hizmetleri satan e-tüccarlarla komşu olmanız, ürün sayfalarından fiyatlarınıza kadar birçok alanda daha rekabetçi olmanızı zorunlu kılıyor.

Her ne kadar ticarî alanlar olsalar da, pazar yerleri aynı zamanda kolektif çabayı da ödüllendiriyor. Sizinle birlikte aynı pazar yerinde satış yapan rakibinizin oluşturduğu içerikler, dolaylı olarak da olsa arama motorlarında daha fazla görünmenizi sağlıyor. Müşteriler rakibinize ulaştıktan sonra, alternatif olarak sizin ürünleriniz de göze çarpabiliyor. Sonuçta internetten alışverişte birden çok ürün gezmek son derece sıradan bir tüketici davranışı…

Pazar Yerinde Nasıl Başarılı Olurum? İşte İpuçları…

E-ticarete çevrimiçi bir pazar yeri aracılığıyla atılmak istiyorsanız, sizin için başarı şansınızı artıracak birkaç ipucumuz var. Doğru başlangıcı yapmak için aşağıdaki adımları göz önünde bulundurabilirsiniz.

Doğru Pazar Yerini Bulun

Artık her şey gibi çevrimiçi pazar yeri konusunda da birçok alternatif var. İşe, sizin için en doğru pazar yerini saptayarak başlamalısınız. Bu noktada bir pazar yerini sınamanın en iyi yolu, platform üzerinden herhangi bir ürün satın alarak, gelecekte müşterilerinizin nasıl bir satın alma süreci yaşayacağını kestirmektir.

Pazar yerlerinin performanslarını kendi aralarında karşılaştırabileceğiniz gibi, aynı satmak istediğiniz ürünün resmi web sitesinde nasıl bir satın alma deneyimi yaşandığını da gözlemleyin.

Sürekli Geliştirin

Bir pazar yeri seçtikten ve ilk ürünlerinizi listelemeye başladıktan sonra, ürün sayfalarına ne kadar müşteri çektiğiniz ve bunlardan ne kadarının satın almadan gittiğini analiz edin. Alışveriş sepetini terk eden kullanıcıları geri kazanmak için ürün sayfalarınızdaki açıklamalar, görseller ve eylem çağrılarını değiştirin.

Fiyat Politikanızı Belirleyin

Fiyat politikanızı belirlerken, aynı ve farklı pazar yerlerindeki rakiplerinizin yanı sıra, ürünün üreticisinin kendi web sitesinden sunduğu fiyatları da göz önünde bulundurmalısınız. E-ticaret müşterileri genellikle en iyi fiyatı ararlar, bu nedenle piyasayı takip ederek fiyatlarınızda rekabetçi kalmanız önemlidir.

Müşterilerinize kulak verin

Pazar yerlerinin kullanım şartlarını inceleyecek olursanız, birçoğunun anlaşmazlıklarda müşteriyi koruduğunu ve bu şekilde güvenilir kaldıklarını görürsünüz. İşlerin bu raddeye gelmesine izin vermeden, müşterilerinizin sağladığı geri bildirimlere ve şikâyetlere kulak verin; mağduriyetleri gidermeye odaklanın.

Her ne kadar kendi e-ticaret sitenizi işletmiyor olsanız da, tek başına mağazanız da içerisinde bulunduğu pazar yerinde kötü bir şöhrete sahip olabilir. Kaldı ki, klasik yorumlama ve yıldızlama sistemleri bunun kitle kaynaklı ve şeffaf bir yöntemi olarak neredeyse tüm pazar yerlerinde kullanılıyor.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir