Çevrimiçi Pazar Yeri Nasıl Kurulur ve Avantajları Nedir?
Geleneksel e-ticaret siteleri, tek bir satıcıya ait ürün kataloğunu satışa sunarken, çevrimiçi pazar yerleri ise birçok e-tüccara ev sahipliği yaparak çok daha geniş ürün kataloglarına sahiptir. Bu da daha fazla ziyaretçinin ilgisini çeker. Pazar yerlerinin en büyük avantajlarından bir tanesi yarattıkları yüksek trafiktir ve bünyesinde online satış yapan e-tüccarların ürünlerine daha fazla görünürlük sağlarlar.
Son yıllarda çevrimiçi pazar yerlerinin popülerliğini artıran birkaç yeni akım ortaya çıktı. Bunların başında, müşterilerin çevrimiçi pazar yerlerine onları sahtekarlığa karşı koruyacaklarına dair güvenmeleri geliyor.
İkinci sebep ise bu platformların e-tüccarlara bir köşede bekleyen ürün ve hizmetleri satarak, daha büyük bir kitleye ulaştırarak gelir elde etme şansı sunması. Son olarak ise kimi senaryolarda pazar yerinin etrafında buluşan kitlenin, söz konusu niş pazarı desteklemek için kolektif bir çaba paylaşması gösterilebilir. Örneğin Etsy’de satış yapan ve alışveriş yapan kişiler, el yapımı ürünlerin ve bu ürünleri yaratan sanatçıların desteklenmesi gerektiği konusunda hemfikirdir.
Bir Pazar Yeri Neden Kurulur?
Pazar yeri kurmanın ilk amacı, e-tüccarlara ürün ve hizmetlerini daha büyük bir kitleye ulaştırarak internetten satış şansı tanımaktır. Aynı zamanda müşteriler de bunlara daha kolay ulaşım sağlarlar. Bir pazar yeri kurarak, kullanıcılara ürün, hizmet alabilecekleri, kiralayabilecekleri, ürün satışı yapabilecekleri bir platform ve iş modeli sunarsınız. Bu ürünleri daha iyi fiyat, kalite ve güvenle satmak ise bir pazar yerini rakiplerinden ayrıştıran etkendir.
Pazar yerleri, herhangi bir ürün stoku olmaksızın başlatılabilir. Bu açıdan büyük sermayeleri olmayan girişimcilere cazip görünürler. Çevrimiçi pazar yerleri, dijital stoklarını bünyesinde satış yapan tüccarlar sayesinde oluştururlar. Pazar yerleri, niş bir sektöre ait ürün ve hizmetleri bir araya getirme amacı güderek başarılı olabilir ve zamanla gelir elde edebilirler. Bunları fiziksel mağazaların kapsamı dışında rekabetçi fiyatlarla ve güvenilir bir süreçle bezemek ise başarıyı getirir.
Online Pazar Yeri Nasıl Kurulur?
Öncelikle, online pazar yerinizin başarısı, kısmi olarak da olsa onu oluşturmak için kullandığınız çevrimiçi platforma bağlıdır. Neyse ki, gelinen son noktada bir pazar yeri kurmak için web geliştiricileri ve tasarımcılar çalıştırmak bir mecburiyet olmaktan çıkmış durumda.
Günümüzde e-ticaret satışları için en iyi çevrimiçi pazar yeri oluşturma platformlarının başında Sharetribe gösterilebilir. Güvenilir, kullanıcı dostu ve uygun maliyetli bir çözüm olan bu yazılım, girişimcilere kendi iyi tasarlanmış pazar yerlerini başlatma şansı tanıyor.
Geleneksel yöntemlerle bir pazar yeri veya online mağaza kurmak isterseniz, bir web geliştirici ekibine ve on binlerce lira sermayeye ihtiyaç duyarsınız. Sharetribe gibi araçlar ise çok daha düşük maliyetle ve çok daha hızlı şekilde pazar yerinizin kapılarını açmanıza olanak tanıyor.
Başarılı pazar yerlerinin ortak noktası, spesifik bir nişe dair ürün ve servisleri satan ve alan kişileri bir araya getirmesidir. Bir diğer deyişle, pazar yerinizi oluşturmadan önce, platformunuzun hangi alana odaklanacağını seçmeniz gerekiyor. Yolun hemen başında vereceğiniz bu kadar, pazar yerinizde ne satılacağı, kimin tarafından satılacağı ve kimin oradan alışveriş yapacağını tayin etmesi bakımından uzun vadeli başarınıza doğrudan etkide bulunur.
2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun
Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir
PCI DSS Uyumluluğu Nedir ve Nasıl Sağlanır?
Veri güvenliği standartları, online ödeme sistemlerinin güvenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Düny
Veri Şifreleme Nedir ve Ödeme Sistemlerinde Nasıl Kullanılır?
Dijital çağda veri güvenliği gittikçe önem kazanan konuların başında gelir. Özellikle finansal işlemlerde, ha
Ödeme Sistemlerinde ISO 27001 Uyumluluğu Nedir?
Günümüzde bilgi güvenliği her sektör için büyük öneme taşır. Ancak söz konusu ödeme sistemleri gibi hassas