Logo Logo

Sanal POS Hata Kodları ve Çözümleri

İçindekiler
30.11.2022 - 13 dk Okuma Süresi

Sanal POS hata kodları, e-ticaret faaliyetlerinin kesintisiz olarak sürdürülmesine engel olur. Aynı zamanda firmalar için itibar kaybı ortaya çıkarır. Hata kodları, bir hatanın ne anlama geldiğini ifade eden sayılardır. Bu sayılar belirli hataların varlığını ifade eder.

Ödeme yapmak isteyen müşterilerin yaptıkları birtakım hatalar, kodların ortaya çıkmasına neden olur. Bazen yanlış girilen bir kod, bazen de yetersiz bakiye nedeniyle ödeme gerçekleştirilemez. Yapılan hatalı işlemleri sisteminizden kolayca görebilirsiniz.

Sanal POS hata kodları, kötü niyetli işlemler neticesinde de ortaya çıkabilir. Başkasının kredi kartını kullanmaya çalışanların arka arkaya yaptıkları denemeler sonucunda hata kodları meydana gelir. Bunun yanı sıra arka arkaya girilen hatalı şifreler de söz konusu olabilir.

Sanal POS Hata Kodları Neden Oluşur?

Sanal POS hata kodlarının oluşma nedeni, kartlardan para çekilmesini engelleyen durumlardır. Burada pek çok nedenden bahsetmek mümkündür. Kart sahipleri borçlarını ödemedikleri takdirde kartları kullanıma kapatılır. Bundan haberdar olmayan kişiler, kartlarını kullanabileceklerini düşünerek alışveriş yapmaya çalışır. 

Sistem tarafından tüketicinin alışveriş yapması engelleneceği için hata kodu ortaya çıkar. Hata kodlarının farklı nedenleri de olabilir.

1- Limit Yetersizliği

Kart limit yetersizliği durumunda, kartınızı alışveriş için kullanmanız mümkün değildir. Her kredi kartının belirli bir limiti vardır. Toplam yapılan harcama, para çekme, fatura ödeme gibi işlemlerin tutarı limiti aşamaz. Bu nedenle harcama tutarı toplam limite ulaşıldığında kartınızı kullanma şansınız yoktur.

Limit yetersizliği durumunda internet ve mobil bankacılığı kullanarak limit artırım talebinde bulunabilirsiniz. Limit artırım için istediğiniz tutarı özgürce belirleme şansınız vardır. Banka uygun görmesi halinde size talep ettiğiniz limiti verir. 

Limit yetersizliği durumunda borcunuzu ödedikten sonra harcama yapmayı da tercih edebilirsiniz. Hesap kesim tarihinde o ay için geçerli olan borcunuzu ödediğinizde, kartınız tekrar kullanıma açılır. Bu sayede tekrar online alışveriş yapmaya başlayabilirsiniz. Limit yetersizliği kodu 51’dir. 

2- Kart Numarası Hatası

Kart numarası hatası en sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Kart numarası, kredi kartının ön ya da arka yüzünde yer alan 16 haneli sayıdır. Bu sayıya sanal POS ödemelerinde ihtiyaç vardır

Kart numarasını hatalı olarak girdiğiniz takdirde işlem onaylanmaz. Diğer bilgilerde bir hata yoksa genellikle kart numarasında bir yanlışlık olabilir. Numarayı kontrol ederek doğrusunu girebilirsiniz. Kart numarası hata kodu 14’tür. 

3- Kullanım Süresi Dolan Kart

Her kartın belirli bir kullanım süresi vardır. Kartın son kullanma tarihi olarak belirtilen bu süreye ilişkin bilgiler kart üzerinde yer alır. Son kullanma tarihi kartların üzerinde ay ve yıl olarak belirtilir. 

Kullanım süresi dolan bir kartınız varsa yenilemeniz gerekir. Birçok banka, son kullanma tarihi biten müşterilerinden herhangi bir talep almadan kartlarını gönderir. Bankanız kartınızı göndermediyse müşteri hizmetlerinden konuyla ilgili talepte bulunabilirsiniz. Kullanım süresi dolan kartlara ilişkin hata kodu 33’dür. 

4- Blokeli Kart

Blokeli kart, banka ve kredi kartlarınızı kullanmanıza engel olan bir durumdur. Blokeler, bankaya olan borçlardan ya da kişinin şahsi borçlarından kaynaklanabilir. İflas, vergi borcu, icra gibi durumlarda kişilerin banka hesaplarına bloke konur. Bunun yanı sıra kredi kartı kullanımına da sınırlama getirilir. 

Kart blokesinin kaldırılması için banka yetkilileri ile görüşülmelidir. Banka yetkilileri uygun görmeleri halinde blokenin kaldırılmasına karar verir. Ancak alacaklıların borç tahsilatı yapılmadan genellikle bloke kaldırılmaz. Bu nedenle ilk önce borcunuzu kapatmanızda fayda vardır. 05, blokeli kartlar için kullanılan hata kodudur. 

5- Bankanın Onay Vermemesi

Bankanın onay vermemesi, hata kodu alınmasına neden olabilir. Banka çeşitli sebeplerle işleme onay vermeyebilir. Örneğin, kartınız internet işlemlerine kapalıysa onay almanız mümkün değildir. Bunun yanı sıra herhangi bir kısıt olması da onay almanıza engel olur. Bankanın onay vermemesi durumunda hata kodu 01’dir. 

6- Banka Yanıt Hatası

91 kodlu hata, banka yanıt hatasıdır. Bankaların sistemlerinde yaşanan sorunlardan kaynaklanan durumlarda hata kodu verilir. Bazen kartla ödeme için her şey doğru yapılsa da bankadan cevap alınamayabilir. İşlem yoğunluğunun fazla olması, sistemsel arızalar buna neden olabilir. 

7- Sistem Hatası

Sistem hatası, bankaların kendi sistemlerinde onarım çalışması ya da arıza olması durumunda ortaya çıkabilir. Sistemsel hatalar genellikle geçicidir ve kısa sürede düzelir. Bu nedenle kısa süre sonra tekrar sipariş vermeyi deneyebilirsiniz. Sistem hatası kodu 99’dur. 

8- Şifre Deneme Sayısının Geçilmesi

Şifre deneme sayısının geçilmesi, şifre ile ödeme yapılan yerler için söz konusudur. Şifre deneme sayısı genellikle üçtür. Bu sayıyı aştığınız takdirde sistem hata verir. Şifre deneme sayısının aşılması durumunda hata kodu 75’dir. 

Banka Sanal POS Hata Kodları Ne Anlama Gelir?

Banka sanal POS hata kodlarının anlamı genelde aynıdır. Tüm bankalarda hatalar genellikle aynı kodlarla gösterilir. Bu sayede hem tüketiciler hem de e-ticaret sitesi sahipleri sorunun neden kaynaklandığını kolayca anlayabilir. 

Hata KoduAçıklama
01İşlem onayının banka tarafından verilmemesi
02Tam olarak anlaşılamayan bir nedenden dolayı bankanın onay vermemesi
04Blokeli kart
05Kredi kartı blokesi
08Kartı kullanan kişinin kimlik bilgileri denetlenmelidir.
12Tanımlanmayan işlem
13Hatalı belirlenen tutar
14Hatalı kart numarası
16Tanımlanmayan kart
30Format hatası
33Kullanım süresi dolan kart
41Kayıp olarak bildirilen kartla işlem yapılması
43Çalıntı olarak ihbar edilen kartla işlem yapılması
51Kartın limitinin yeterli olmaması
54Karta ilişkin vade tarihinin bitmesi
62Kartta kısıtlama bulunması
65Ay içerisindeki kullanım süresi biten kart
75Şifre deneme için belirlenen sınıra ulaşılması
91Bankadan yanıt alınamaması
99Sistemde meydana gelen hatalar

Yukarıdaki tabloda yer alan kodların her banka için geçerli olduğu söylenebilir. Hata kodları genellikle açıklamasıyla beraber verilir. Bu sayede tüketiciler, hatanın neden kaynaklandığını kolayca anlayabilir. Açıklama verilmemesi durumunda yukarıdaki tabloya göre değerlendirme yapılabilir. 

Garanti Bankası Sanal POS Hata Kodları

Garanti Bankası sanal POS hata kodları arasında diğer bankalara göre farklı seçenekler vardır. Hata kodları oldukça geniş kapsamlıdır. Bu kodları akılda tutmak zor olduğu için gerekli durumlarda aşağıdaki tabloya bakılabilir. Tabloda kodların bir kısmı yer alır. 

1Provizyon için bankaya başvurulması gerekir.
2VISA kartlar için bankadan provizyon alınmalıdır. 
3İş yerlerine ilişkin kategori kodlarında hata söz konusudur.
4Çalıntı, kayıp gibi sebeplerle karta el konulması gerekir. 
5İşlemin onaylanmadığını belirten koddur.
6İşlemin kabul edilmediğini belirtir. 
7Karta el konulmasını gerektirecek bir durum vardır. 
8Kart kullanıcısının kimliği denetlenmelidir.
9Kart yenilenmesine rağmen eski kartla işlem yapılmaya çalışılmaktadır. Yeni kart talep edilmelidir.
11İşlem tamamlandı kodudur.
12İşlemin geçersiz olduğunu belirtir.
13Tutarın geçersiz olduğunu belirtir.
14Kart numarasında hata olduğunu belirtir.
15Bankanın bulunamadığını belirtir.
16Bakiyenin yetersiz olduğunu gösterir. 
17İşlemin iptal edildiğini gösterir. 
18Kartın kapalı olduğunu belirtir.

Yukarıdaki tabloda Garanti Bankasına ilişkin kodlar belirtilmiştir. Bu kodların yanı sıra çok sayıda farklı kod da vardır. Sanal POSla ödeme yaparken hata koduyla karşılaşmanız durumunda Garanti Bankası yetkilileri ile iletişime geçebilirsiniz. 

Garanti Bankası ile hata kodu problemini çözerek bankanın sunduğu avantajlardan yararlanmaya devam edebilirsiniz. Bankanın çok sayıda kredi kartı vardır. Aynı zamanda puan ayrıcalıkları sayesinde daha avantajlı bir şekilde alışveriş yapabilirsiniz. 

Ziraat Bankası Sanal POS Hata Kodları

Ziraat Bankası hata kodları yukarıdaki tabloda gösterildiği şekildedir. Bu noktada Ziraat Bankası ve diğer bankalar için farklı kodlardan da bahsedilebilir. Kod 18’in devamında yer alan sayıların nasıl tanımlanacağı, aşağıda yer alan tabloda gösterilmiştir. 

19Tekrar provizyon alınmalıdır.
21İşlemin iptal edilemediğini belirtir.
25Verilen bilgilerin bulunamadığını gösterir.
28Dosyanın servis dışı olduğunu gösterir.
29İptalin yapılamadığı anlamına gelir.
30Format hatası
32Kısmen gerçekleştirilen işlem
33Süresi dolan kart
34Çalıntı olması muhtemel kart
36Kısıtlı kart
37Banka güvenliğinin aranması gerekir.
38Şifre girişi için tanınan hakkın dolması
39Tanımlanamayan hesap
41Kayıp kartla işlem yapılması
43Çalıntı kartla işlem yapılması

Tablolarda verilen kodlar hem Ziraat Bankası hem de diğerleri için söz konusu olabilir. Bankanızdan konuyla ilgili daha kapsamlı şekilde bilgi almanız mümkündür. 

İş Bankası Sanal POS Hata Kodları

İş Bankası sanal POS hata kodları ile ödemelerin neden yapılamadığı anlaşılabilir. Bunun için hangi kodun ne anlama geldiğini bilmek gerekir. Tabloda İş Bankasının hata kodları verilmiştir. 

51Hesabın müsait olmadığını belirtir.
52Çek hesabının tanımsız olduğunu ifade eder.
53Hesabın tanımlı olmadığını gösterir.
54Kartın vadesinin dolduğunu belirtir.
55Şifrenin hatalı olduğunu gösterir.
56Kartın mevcut olmadığını, kapatıldığını ya da iptal olduğunu gösterir.
57Kart sahibinin işlem için yetkili olmadığını belirtir.
58İşlemin yapılmasına engel bir durum olduğunu gösterir.
61Para çekme için belirlenen tutarın aşıldığını belirtir.
62Kartın ülkeye göre kısıtlandığını gösterir. 
63İşlem yetkisinde sınırlama söz konusudur. 
65Gün içerisinde yapılacak işlem sayısında sınıra ulaşılmış
68Bankadan cevap alınamıyor.
75Şifre girmek için belirlenen üst sınıra ulaşılmış.
76Şifre hatası

Kodların anlamını bildiğiniz takdirde sorunun çözümü için gerekli işlemleri kolayca yapabilirsiniz. 

Akbank Sanal POS Hata Kodları

Akbank sanal POS hata kodları,kurumun sanal POSuyla yapılacak ödemelerde söz konusu olabilir. Bu kodlarla karşılaşan kişiler, kodun türüne göre internet bankacılığından gereken düzeltmeleri yapabilir. Bunun yanı sıra müşteri hizmetlerinden de konuyla ilgili bilgi alınabilir. 

77Alınan bilginin orijinal işlem ile uyumlu olmadığını belirtir.
78Bakiyenin yeterli olmadığını ifade eder.
80Tarih hatası vardır.
81Hata şifrelemeden kaynaklanır.
82CVV kodu hatası
83Şifrenin doğrulanamadığını bildirir.
85Hesabın doğrulandığını gösterir.
86Şifre doğrulama hatası
88Şifrelemeye ilişkin problem
89Kimlik doğrulama hatası
90Gün sonundaki işlemlerin yapıldığını gösterir.
91Banka ulaşım hatası
92Yönlendirme hatası
93Hukuki bir sebeple işlem onaylanmadı. 
94Yinelenen işlem
95İptal-ret
96Sistemsel sorun

Yapı Kredi Bankası Sanal POS Hata Kodları

Yapı Kredi Bankası sanal POS hata kodları hem fiziksel POSlarda hem sanal POSlarda ortaya çıkabilir. Yapı Kredi Bankasına özel kodlara ilişkin detaylar tabloda verilmiştir.

KodKod NedeniDetay
95Onaylanmayan işlemKart bilgilerinde hata olabilir. Kartların günlük işlem sınırı aşılmış olabilir. 
100Bankaya Ulaşma SorunuAnlık sistemsel sorunlar
110Yetersiz BakiyeBakiye artırımı yapılmalıdır.
173Onaylanmayan işlemKart, internet işlemlerine kapalı olabilir.
217Karta El KonulmalıdırÇalıntı kart
220Tutar geçersizliğiKredi kartından ödeme yapılması için işlem tutarı en az 1 TL olmalıdır. 
225Kart numarası hatasıKart numarası doğru şekilde girilmelidir.
229İşlem geçersizliğiBanka ile görüşülmesi gerekir.
277Banka aranmalıdır.Para çekme sınırı geçilmiş olabilir.
291İş yeri statüsüne ilişkin problemİş yerinin üyeliği geçerli değil
360Banka aranmalıdır.Kartla işlem yapılmasına izin yoktur.
876İşlem yapılamadıKart bilgisi, limit aşımı

Sanal POS Hata Kodlarının Çözümü İçin Ne Yapmalıyım?

Sanal POS hata kodlarının çözümü, kod numarasına göre değişiklik gösterir. Hata kodlarından sorunun kaynağını anlamak mümkündür. Verilen kod bilgisine göre şu işlemler yapılabilir:

  • Bakiyenin yetersiz olması durumunda bankaya limit artırım talebinde bulunulabilir.
  • Kartta bilginiz dışında bir bloke varsa bankanızla görüşebilirsiniz. 
  • Kartın kullanım süresinin dolması halinde bankanızdan yeni kart talebinde bulunabilirsiniz. 
  • Kayıp ve çalıntı kart kullanımı durumunda bankalara otomatik olarak bildirim yapılır.
  • Sistem arızaları geçicidir ve genellikle kısa sürede düzeleceği için herhangi bir işlem yapmaya gerek yoktur.

Sanal POS hata kodları,  bazen e-ticaret sitesi ile de alakalı olabilir. E-ticaret sitesinin altyapısında meydana gelen bir sorun, bankanın sistemine ulaşılmasını engeller. Bu nedenle e-ticaret sitesi sahipleri, altyapı sorunlarını her zaman kontrol altında tutmalı ve gerekli önlemleri almalıdır. 

PayTR Sanal POS Hata Kodları

PayTR sanal POS hata kodları, kartlardan meydana gelen hatalardan kaynaklanır. Aynı zamanda bankaların sistemsel hataları da söz konusu olabilir. PayTR entegrasyonunu kolay bir şekilde yaparak e-ticaret sitesinde güvenli bir şekilde ödeme alabilirsiniz. PayTR sanal POS hata kodları ortaya çıktığında, kredi kartının bağlı olduğu banka ile iletişime geçmelisiniz. 

PayTR sanal POS her zaman için en güvenilir ödeme yöntemlerinden biridir. PayTR ile tüm kredi kartları ile ödeme almak mümkündür. Böylece e-ticaret sitenizde sadece PayTR’yi kullanarak farklı kartlardan ödeme alabilirsiniz. Sanal POS hata kodlarının PayTR ile bir ilişkisi olmadığı için sorunu bankanızla çözmelisiniz. Bu sayede hem tüketiciler hem de satıcılar PayTR avantajlarından kesintisiz şekilde yararlanmaya devam edebilir. 

Sanal POS Hata Kodlarını Önlemek İçin Ne Yapmak Gerekir?

Sanal POS hata kodlarını önlemek için tüketicilerin gerekli dikkati göstermesi önemlidir. Tüketiciler, kredi kartı bilgilerini başkalarıyla paylaşmamalıdır. Bunun yanı sıra kartların son kullanma tarihleri de takip edilmelidir. 

Tarihi geçen kartlar vakit kaybetmeden yenilenmelidir. İnternet ve mobil bankacılık kullanılarak bakiye kontrolü de yapılabilir. Bakiye kontrolünde alışveriş için yeterli tutarın kartta bulunup bulunmadığı incelenir. Kredi kartlarının borcunun ödenmemesi halinde bloke gibi durumlar söz konusu olabilir. Aynı zamanda kartınızı kullanmanıza engel olan farklı durumlar da vardır. Bu nedenle borçlarınızı düzenli ödemeli ve düzenli olarak bankacılık hareketlerinizi izlemelisiniz. 

Sıkça Sorulan Sorular

Sanal POS hatası, çeşitli sebeplerle ödeme yapılamaması anlamına gelir. 

Ziraat Bankası sanal POSu ile yapılacak ödemelerde hata alınması anlamına gelir. 

91 banka ulaşım hatası anlamına gelen bir koddur. 

Hata kodu 1, bankadan provizyon alınması gerektiğini belirtir. 

Banka kartı, kart bilgilerinden ya da banka sisteminden kaynaklanan nedenlerle hata verebilir. 

Hata kodu olması durumunda banka ile iletişime geçilmelidir.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir