PSD2 ve API’ler Ödeme Sektörünü Değiştiriyor
PSD2 ve API’ler Ödeme Sektörünü Değiştiriyor
Mobil uygulama, QR Code, kripto para birimleri, sanal cüzdan, ve biyometrik ödemeler birkaç yıl önce hayal etmesi güç konulardı. Bugün,finans sektöründe dijital devrim hissedilir etkilere sahip ve açık modeller de giderek yaygınlaşıyor. Bunda da PSD2 ve API bankacılığı başta olmak üzere, yeni gelişmelerin önemli bir payı olacak.
Bir Accenture araÅŸtırmasına göre küresel ödeme sistemlerinin gelirlerinin yıllık %5,5 oranında artacağını gösteriyor: 2019’daki 1,5 trilyon dolarlık büyüklük 2025 yılına kadar 2 trilyon doları aÅŸacak.
PSD2 Nedir?
PSD2, Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin 25 Kasım 2015 tarihli GeniÅŸletilmiÅŸ Ödeme Hizmetleri Direktifi’ni ifade etmek için kullanılan bir kısaltmadır.
PSD2, 13 Ocak 2018’den itibaren yürürlüğe girmiÅŸtir ve 13 Kasım 2007 tarihinde devreye giren Ödeme Hizmetleri Direktifi’nin (PSD) yerini almıştır.
Ödeme Hizmetleri Direktifi 2 (PSD2 veya PSD II) yeni ve geniÅŸletilmiÅŸ kapsamdadır ve yeni finansal hizmetlerin pazara giriÅŸini de tanımlar. Üçüncü taraf saÄŸlayıcılar, ya da yeni nesil fintech’ler müşterilerinin bankadaki hesaplarına yazılım programlama arayüzleri (API) aracılığıyla eriÅŸebilen finansal hizmet saÄŸlayıcılarıdır. Üçüncü taraf saÄŸlayıcılar iki gruba ayrılır: AISP’ler (Hesap Bilgi Servis SaÄŸlayıcıları) ve PISP’ler (Ödeme BaÅŸlatma Servis SaÄŸlayıcıları).
Avrupa Birliği, PSD2 ile inovasyon ve rekabeti teşvik etmek için yeni nesil finans uygulamalarına (yani üçüncü taraflara) ödeme işlemlerini açıyor. Aynı zamanda, tüketicinin korunmasını sağlayan yeni önlemleri tanıtıyor. Yeni yönerge, genel olarak ödeme işlemlerinin maliyetlerini düşürme ve yeni sağlayıcılar, yeni çözümler ile rekabeti artırmayı hedefliyor.
API Bankacılık Nedir, Ne Anlama Geliyor?
Üçüncü taraflardan mevcut uygulamaların (ör. Ä°nternet bankacılığı platformları) verileri ve iÅŸlevleri API’ler aracılığıyla kullanılabilir. API’ler, veri veya bankacılık iÅŸlevlerini üçüncü taraf uygulamalara ve hizmetlere entegre etmeyi kolay ve hızlı hale getirir. Benzer ÅŸekilde banka gibi geleneksel finans kurumları da fintech’lerin hizmetlerine eriÅŸim saÄŸlayabilir.
Bu gelişme finansal uygulamaların herkes için daha rahat, çok yönlü, basit ve dolayısıyla daha kullanıcı dostu hale gelmesi için yeni fırsatlar sunar. Çünkü, örneğin, A Bankası’nın mobil bankacılık uygulamasından B Bankası’ndaki hesap bilgilerine ve hizmetlere de erişmek mümkün olur.
API bankacılığı yükselen bir eğilim olmakla kalmayıp, bankaların ve geleneksel finans kuruluşlarının iş modelleri, yapıları ve konumları üzerinde derin etkisi olacak bir gelişmedir.
Ödeme Sektörünün Geleceği
QR Kodu, sosyal medya, mesajlaÅŸma uygulamaları, mobil cihazlarla temassız ödeme, mobil POS gibi teknolojiler API’lerin nasıl yeni teknolojilere ön ayak olduÄŸunu göstermektedir.
Yakın zamana kadar, mağazalardaki alışverişleriniz için ödeme yapmak bir kart ve şifre kullanımı ile sınırlıydı. Bugün, birçok POS cihazı ya da kasada QR kodla ödeme, mobil uygulamadan ödeme ya da e-cüzdanla ödeme gibi seçenekler destekleniyor.
Bu yeni ödeme biçimleri, API’ler aracılığıyla etkinleÅŸtirilen (ilgili kurumlara) açık bir ekosistem üzerinden gerçekleÅŸtirilir.
Diğer yandan piyasada ortaya çıkan yeni ödeme şekillerinin sayısı gelecekte sorun haline gelebilir. Herkesin kendi ödeme metodunu oluşturmaya çalıştığı bir ortamda rekabet güçleniyor, ancak her bir araç farklı olduğundan büyük sayıda kullanıcıya ulaşmak da güçleşiyor. Belirli standartlar ise şu anki durumun aksine, tüm tarafların işini kolaylaştıracağından daha faydalı olabilir.
Kanunun yürürlüğe girmesiyle bir geçiş ve lisanslama dönemi olacak. TCMB tarafından yayımlanacak yönetmelik ve tebliğler doğrultusunda bizz de PayTR olarak hazırlık çalışmalarımızı şekillendireceğiz.
Accenture raporun detaylarına buradan ulaşabilirsiniz https://www.accenture.com/us-en/insights/banking/open-banking-instant-payments-go-time-europe
2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen BaÅŸvurun
Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir
Abonelik Modeli ile Müşteri Ömrü Değerini (LTV) Maksimize Etmenin Yolları
Günümüzde, işletmelerin sürdürülebilir büyüme sağlaması için abonelik modeli müşteri ömrü değeri (LTV)
2D POS Cihazı Nedir ve Nasıl Çalışır?
Dijital çaÄŸda, iÅŸletmelerin ödeme süreçlerinde güvenli ve hızlı çözümler sunması büyük önem taşıdığÄ
3D Secure Ödeme İşlem Başarısızlıklarını Azaltmak için En İyi Uygulamalar ve Stratejiler
3D Secure ödeme sistemleri, e-ticaret ödeme güvenliğini artırmak ve kullanıcıları dolandırıcılığa karşı k