Logo Logo

PSD2 ve API’ler Ödeme Sektörünü Değiştiriyor

İçindekiler
23.01.2020 - 4 dk Okuma Süresi

PSD2 ve API’ler Ödeme Sektörünü Değiştiriyor

Mobil uygulama, QR Code, kripto para birimleri, sanal cüzdan, ve biyometrik ödemeler birkaç yıl önce hayal etmesi güç konulardı. Bugün,finans sektöründe dijital devrim hissedilir etkilere sahip ve açık modeller de giderek yaygınlaşıyor. Bunda da PSD2 ve API bankacılığı başta olmak üzere, yeni gelişmelerin önemli bir payı olacak.

Bir Accenture araştırmasına göre küresel ödeme sistemlerinin gelirlerinin yıllık %5,5 oranında artacağını gösteriyor: 2019’daki 1,5 trilyon dolarlık büyüklük 2025 yılına kadar 2 trilyon doları aşacak.

PSD2 Nedir?

PSD2, Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin 25 Kasım 2015 tarihli Genişletilmiş Ödeme Hizmetleri Direktifi’ni ifade etmek için kullanılan bir kısaltmadır.

PSD2, 13 Ocak 2018’den itibaren yürürlüğe girmiştir ve 13 Kasım 2007 tarihinde devreye giren Ödeme Hizmetleri Direktifi’nin (PSD) yerini almıştır.

Ödeme Hizmetleri Direktifi 2 (PSD2 veya PSD II) yeni ve genişletilmiş kapsamdadır ve yeni finansal hizmetlerin pazara girişini de tanımlar. Üçüncü taraf sağlayıcılar, ya da yeni nesil fintech’ler müşterilerinin bankadaki hesaplarına yazılım programlama arayüzleri (API) aracılığıyla erişebilen finansal hizmet sağlayıcılarıdır. Üçüncü taraf sağlayıcılar iki gruba ayrılır: AISP’ler (Hesap Bilgi Servis Sağlayıcıları) ve PISP’ler (Ödeme Başlatma Servis Sağlayıcıları).

Avrupa Birliği, PSD2 ile inovasyon ve rekabeti teşvik etmek için yeni nesil finans uygulamalarına (yani üçüncü taraflara) ödeme işlemlerini açıyor. Aynı zamanda, tüketicinin korunmasını sağlayan yeni önlemleri tanıtıyor. Yeni yönerge, genel olarak ödeme işlemlerinin maliyetlerini düşürme ve yeni sağlayıcılar, yeni çözümler ile rekabeti artırmayı hedefliyor.

API Bankacılık Nedir, Ne Anlama Geliyor?

Üçüncü taraflardan mevcut uygulamaların (ör. İnternet bankacılığı platformları) verileri ve işlevleri API’ler aracılığıyla kullanılabilir. API’ler, veri veya bankacılık işlevlerini üçüncü taraf uygulamalara ve hizmetlere entegre etmeyi kolay ve hızlı hale getirir. Benzer şekilde banka gibi geleneksel finans kurumları da fintech’lerin hizmetlerine erişim sağlayabilir.

Bu gelişme finansal uygulamaların herkes için daha rahat, çok yönlü, basit ve dolayısıyla daha kullanıcı dostu hale gelmesi için yeni fırsatlar sunar. Çünkü, örneğin, A Bankası’nın mobil bankacılık uygulamasından B Bankası’ndaki hesap bilgilerine ve hizmetlere de erişmek mümkün olur.

API bankacılığı yükselen bir eğilim olmakla kalmayıp, bankaların ve geleneksel finans kuruluşlarının iş modelleri, yapıları ve konumları üzerinde derin etkisi olacak bir gelişmedir.

Ödeme Sektörünün Geleceği

QR Kodu, sosyal medya, mesajlaşma uygulamaları, mobil cihazlarla temassız ödeme, mobil POS gibi teknolojiler API’lerin nasıl yeni teknolojilere ön ayak olduğunu göstermektedir.

Yakın zamana kadar, mağazalardaki alışverişleriniz için ödeme yapmak bir kart ve şifre kullanımı ile sınırlıydı. Bugün, birçok POS cihazı ya da kasada QR kodla ödeme, mobil uygulamadan ödeme ya da e-cüzdanla ödeme gibi seçenekler destekleniyor.

Bu yeni ödeme biçimleri, API’ler aracılığıyla etkinleştirilen (ilgili kurumlara) açık bir ekosistem üzerinden gerçekleştirilir.

Diğer yandan piyasada ortaya çıkan yeni ödeme şekillerinin sayısı gelecekte sorun haline gelebilir. Herkesin kendi ödeme metodunu oluşturmaya çalıştığı bir ortamda rekabet güçleniyor, ancak her bir araç farklı olduğundan büyük sayıda kullanıcıya ulaşmak da güçleşiyor. Belirli standartlar ise şu anki durumun aksine, tüm tarafların işini kolaylaştıracağından daha faydalı olabilir.

Kanunun yürürlüğe girmesiyle bir geçiş ve lisanslama dönemi olacak. TCMB tarafından yayımlanacak yönetmelik ve tebliğler doğrultusunda bizz de PayTR olarak hazırlık çalışmalarımızı şekillendireceğiz.

Accenture raporun detaylarına buradan ulaşabilirsiniz  https://www.accenture.com/us-en/insights/banking/open-banking-instant-payments-go-time-europe

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir