Logo Logo

Sosyal Medyadan Ödeme Alma Yöntemleri

İçindekiler
10.10.2022 - 16 dk Okuma Süresi

Sosyal medyadan ödeme alma yöntemleri alışverişinizi güvenli bir şekilde tamamlamak için önemli detaylardan biridir. Sosyal medyada vakit geçiren insan sayısı her geçen gün daha da artmaktadır ve insanlar zamanlarının önemli bir kısmını burada harcamaktadır. Bu durum satıcıların hedef kitlelerine ulaşmak için sosyal medyayı kullanmasına yol açar. Sosyal medyadan ödeme alma yöntemlerini kullanarak sattığınız ürünlerin tutarını sorunsuz bir şekilde hesabınıza aktarabilirsiniz. 

Sosyal medyadan ödeme almak için bazı yollar riskli olabilir. Özellikle ürün bedelini almadan ürünü gönderdiğiniz takdirde ödeme alamama riskiniz ortaya çıkar. Bazı alıcılar ürünü almaktan vazgeçerek sizi mağdur edebilir. Hele bir de özel tasarım yani sadece o kişiye özel ürünler üretiyorsanız o zaman zararınız daha fazla olur. Bu nedenle ödeme almadan ürünlerinizi göndermemeniz daha sağlıklı olur. 

Sosyal Medyadan Satış Yapmak için Ödeme Nasıl Alınır?

Sosyal medyadan satış yaparak ödeme almak için farklı alternatifleriniz vardır. Gelişen teknoloji sayesinde artık farklı ödeme yöntemlerini kullanmak mümkün hale gelmektedir. Bunun yanı sıra yıllardır tercih edilen ödeme yöntemleri de vardır. Havale-EFT, kapıda ödeme, sanal POS ve diğer yöntemler arasından uygun olanı tercih edebilirsiniz. 

Sosyal medyadan ödeme almak için her zaman en güvenilir olan yolu tercih etmenizde fayda vardır. Bu sayede ödeme alamama riskini ortadan kaldırabilirsiniz. Sosyal medyadan ürün satın alan kişilerin sizin kurumsal kimliğinize tanıklık etmesi ve karşısında ciddi bir satıcı bulması için her zaman faturalı çalışmalısınız. Ayrıca ödemelerinizi güvenilir kanallardan almalısınız. 

Sosyal Medyadan Ödeme Alma Yöntemleri Nelerdir?

Sosyal medyadan ödeme alma yöntemleri arasında ilk başta PayTR’dan bahsetmek gerekir. PayTR tercih edebileceğiniz en güvenilir ödeme yöntemlerinin başında gelir. Bunun yanı sıra havale-EFT, kapıda ödeme gibi yöntemler tercih edebilirsiniz. Kapıda ödemede ödeme alamama ve tüketicinin ürünü teslim almayı reddetmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle diğer ödeme yöntemlerine yönelmeniz daha sağlıklıdır. 

PayTR

PayTR ile ödeme almayı tercih ettiğiniz takdirde tüm kredi kartlarından tek bir platform üzerinden ödeme alabilirsiniz. Aynı zamanda güvenli ödeme alma açısından da PayTR daha avantajlıdır. PayTR üzerinden ödemelerini aldığınız takdirde paranız hesabınıza ertesi gün aktarılır. PayTR üzerinden ödeme almak son derece kolaydır. Sanal POS entegrasyonu kolayca yapılır. 

Herhangi bir aidat ödemeden bu ödeme ayrıcalığından yararlanabilirsiniz. Sizden alınacak komisyon miktarı iş hacminize göre belirleneceği için yüksek tutarlarla karşılaşmazsınız. Gelişmiş bir altyapıya sahip olan sistem sayesinde bilgileriniz her zaman koruma altındadır. PayTR ile ödemelerinizi döviz olarak da alma şansınız vardır. 

Havale-EFT

Havale-EFT ile ödeme alma yöntemi sıklıkla tercih edilir. Bunun için firmanızın adına olan bir hesap numarasını belirlemeli ve ardından alıcılarla paylaşmalısınız. Bireysel hesap numaraları üzerinden bu tarz işlemler yapmanız yasal değildir. Bu nedenle havale ve EFT ile satış yapmak için ilk önce şirket kuruluş aşamasını tamamlamalısınız. Bunun yanı sıra esnaf muafiyeti belgeniz varsa yine internet üzerinden ödeme alma şansınız vardır. 

Sanal POS

Sanal POS ile ödeme alma yöntemi satıcılar tarafından sıklıkla tercih edilir. Bu ödeme yöntemi vereceğiniz link üzerinden gerçekleşir. Alıcılar, vereceğiniz link üzerinden ödemelerini yapabilir. PayTR gibi farklı bankalar için ödeme alınabilen bir sistem tercih ederek tek bir link üzerinden ödemelerinizi takip edebilirsiniz. 

Link ile ödeme alma yöntemi de sık tercih edilen yöntemler arasındadır. Bu ödeme yöntemi dilediğiniz kişiye ödeme linkini atmanızın ve ödeme tutarını belirtmenizin ardından ödemenizi almanız ile gerçekleşir. 

Kapıda Ödeme

Kapıda ödeme alma işlemi kargo firmaları üzerinden yürütülür. Kargo firmaları üzerinden ürün için belirlenen tutar tahsil edilir. Aynı zamanda kapıda ödeme için kargo firmasının belirleyeceği bir ücret de alıcıdan tahsil edilir.


PayTR NeoPOS ile Android işletim sistemine sahip NFC özellikli akıllı telefonunuzu anında POS cihazına dönüştürerek ödemelerinizi kapıdan tek dokunuşla alabilirsiniz.

Sosyal Medya Ödeme Yöntemleri Güvenilir Mi?

Sosyal medya ödeme yöntemlerinin güvenilirliği birbirinden farklı olabilir. Pek çok farklı yöntem kullanarak güvenlik sağlayan PayTR, en güvenilir yöntem olarak olarak ifade edilebilir. Bunun yanı sıra farklı firmalardan alacağınız sanal POS altyapıları da iyi bir seçim olabilir. 

Alıcılar PayTR üzerinden ödeme yapmayı seçtiklerinde, sahtecilik önleme özellikli hizmetler sunan, PCI DSS sertifikasına sahip ve alanında tecrübeli personeli ile hem mağazaların ödeme güvenliğini hem de mağaza alıcıların kart güvenliğini sağlayan bir ödeme yöntemini seçmiş olurlar.  Aynı zamanda PayTR, yapılan tüm ödemeleri kontrol etmekte ve şüpheli durumlarda işleme onay vermemektedir. Bu sayede maksimum güvenlik sağlanmaktadır. 

Ödeme yöntemlerinin güvenilirliği noktasında alıcı açısından herhangi bir sorun yoktur. Sanal POS uygulamaları her zaman güvenilir altyapı sistemlerine sahip olduğu için ödeme sırasında herhangi bir sorun meydana gelmez. Satıcı açısından ise kapıda ödeme dışında kalan yöntemler her zaman daha güvenilir kabul edilir. 

Sosyal Medyada Satış Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Sosyal medyada satış yapmanın avantajları oldukça fazladır. Her şeyin başında sosyal medyada çok sayıda kişiye aynı anda ulaşma şansınız vardır. Hedef kitleniz sizin hesabınızı keşfettiğinde ve siz de onlara yönelik olarak paylaşımlar yaptığınızda satışlarınızı artırabilirsiniz. Bunun için etkili bir tanıtım çalışması yapmanız gerekir.

Sosyal medyada satış yapmanın önemli bir avantajı da herhangi bir maliyet olmadan ürünlerinizi sergilemektir. Bir e-ticaret sitesi açmanın ya da online pazar yerlerinde satış yapmanın belirli maliyetleri vardır. Bu maliyetlere katlanmadan satış yapmak için sosyal medyayı tercih edebilirsiniz. 

Sosyal medya hesabınızda paylaşımlarınızı özgürce yapabilir ve bu sayede birçok kişiyi hesabınıza çekebilirsiniz. Paylaşımlarınızı bütçenize göre şekillendirme şansınız vardır. Ürün fotoğraflarınızı kendiniz çekebilir ya da profesyonel fotoğrafçılardan destek alabilirsiniz. Videolar ve reelslar çekerek her an aktif olarak kullandığınız sosyal medya hesabınızdan yeni müşterilere ulaşabilirsiniz. 

Hangi Sosyal Medya Platformlarında Satış Yapılabilir?

Satış yapabileceğiniz sosyal medya platformları arasında Facebook ve Instagram ön plana çıkar. Özellikle Instagram son yıllarda satış yapmak isteyen kişilerin ve firmaların gözdesidir. Bu platformların yanı sıra doğrudan satış için kullanamasanız da Twitter ve farklı platformları tanıtım ve reklam amaçlı kullanabilirsiniz.  

Yukarıdaki görselde verilen sosyal medya istatistiklerini incelediğinizde sosyal medyada satış yapmanın ne denli avantajlı olduğunu görebilirsiniz. 

Instagram

Instagram doğrudan satış yapabileceğiniz platformlardan biridir. Instagram’da resim, video, hikaye ve reels paylaşabilirsiniz. Instagram pazarlama uzmanlarının tavsiyesi, her zaman ürün odaklı olmaktan çok hedef kitlenize odaklanmanızdan yanadır. Bu kapsamda en etkili olarak kullanabileceğiniz araç reelslardır. Şu tarz reelslar paylaşarak hedef kitlenizi kendinize çekebilirsiniz:

  • Ürünü nasıl paketlediğinizi gösteren videolar
  • Ürünlerinizi kullanım alanlarında gösteren videolar
  • Trend müziklerle ya da akımlarla yapılan çekimler
  • Hikâyenizi anlattığınız videolar

Bu tür videoların yanı sıra hikâyeler ve farklı görsellerle hesabınızı her daim aktif tutabilirsiniz. Instagram’da satışlarınızı doğrudan hesabınız üzerinden yapabileceğiniz gibi mağaza açarak da yapma şansınız vardır. Mağazanızda online pazar yerinde satış yapar gibi ürünleri tüketiciler ile buluşturabilirsiniz. 

Instagram’da hesabınız üzerinden satış yapmak için bir işletme hesabı açmanız gerekir. Daha sonra bu hesaba bağlı olarak mağazanızı açabilirsiniz. 

Facebook

Facebook, satış yapabileceğiniz bir diğer platformdur. Facebook’ta satış yapmak için mağaza açmanız gerekir. Bunun için ilk önce hesabınızı oluşturmalı ve ardından mağaza hesabınızı açmalısınız. Facebook burada size üç seçenek sunar. Yerel işletme, marka ve şirket seçeneklerinden uygun olanı tercih ederek mağazanızı oluşturabilirsiniz. 

Facebook’ta satış yapmak için Marketplace’i de kullanabilirsiniz. Marketplace’de satış yapmak için bir ilan yayınlamanız yeterlidir. Sosyal medyadan ödeme alma yöntemlerini kullanarak Facebook’ta satış yapabilirsiniz. 

Twitter

Twitter, doğrudan satışa izin vermese de platform üzerinden ürün görsellerini yükleyerek satışlarınızı artırabilirsiniz. Twitter’da firmanız adına bir hesap açarak ürün görsellerini ve videolarını paylaşabilirsiniz. Paylaşımlarınız aracılığıyla e-ticaret sitelerinize yönlendirme yapabilir ya da online pazar yerlerine alıcıları yönlendirebilirsiniz. 

Sosyal Medyada En Çok Satılan Ürünler Nelerdir?

Sosyal medyada en çok satılan ürünler arasında kıyafetler, telefon aksesuarları, aksesuarlar ve ayakkabılar yer alır. Özellikle kadınlar yeni kıyafetler almak için sosyal medyayı tercih eder. Bunun pek çok nedeni vardır. Sosyal medyada detaylı şekilde ürün görsellerine ulaşan ve satıcıyla da doğrudan iletişime geçen kadınlar, satın alma kararını daha kolay bir biçimde verir. 

Daha özgün tasarımlı kıyafetler, el örmesi ya da sipariş üzerine dikilen giysiler için genellikle sosyal medyadan alışveriş yapılır. Cep telefonu aksesuarları ise yine kadınlar için daha fazla önemli bir detaydır. Farklı renklere ve tasarımlara sahip olan kapaklar hem cihazları korur hem de hoş bir görüntü sergiler.

Ayakkabılarda Nike, Adidas gibi markaların replikaları ya da orijinalleri daha uygun fiyatlara sosyal medyada bulunabilir. Tasarımsal açıdan farklı modeller de sosyal medyada yer alır. Bazı satıcılar ayakkabıları boyayarak ya da üzerlerine farklı şekiller çizerek özgün tasarımlar ortaya çıkarır. 

Siz de örgü, boyama ya da dikiş gibi yeteneklere sahipseniz bu yeteneklerinizi sosyal medya üzerinden kazanca dönüştürebilirsiniz. Bunun yanı sıra toptancılardan alacağınız kıyafetler ya da ayakkabılar ile sosyal medyada satış yapabilirsiniz. Bazı markalar ve üreticiler dropshipping yöntemiyle de size sosyal medyadan satış yaptırabilir. 

Sosyal Medyada Satış Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Sosyal medyada satış yaparken dikkat edilmesi gerekenler oldukça fazladır. Hem kendiniz hem de alıcılarınız için tüketici ve satıcı hakları konusunda bilgi sahibi olmanız önemlidir. Örneğin; bazı satıcılar, iade seçeneği yoktur gibi açıklamalar yaparak Instagram profilini yanlış bilgilerle doldurmaktadır. Tüketicilerin bazı ürünler dışında iade hakkı vardır. Bu nedenle yasaya aykırı şekilde bu hakkı onlara kullandırmamak suç teşkil eder. 

Satış yaparken hatalı bilgilendirmeden ve hatalı ürün gönderiminden kaçınmalısınız. Görselini paylaştığınız ürünle alakasız bir ürün göndermek; renk, beden gibi konularda hata yapmak kurumsal açıdan itibarınızı zedeler. Bu konularda dikkatli olmalı ve her zaman alıcının taleplerine uygun şekilde siparişleri kargolamalısınız.

Sadece müşterilerin değil kendi haklarınızı da korumanız gerekir. Kötü niyetli alıcılar olabileceği ihtimalinden hareketle ürünlerinizi paketlerken video çekimi yapabilirsiniz. Aynı zamanda kargo firmalarından gönderinin özelliklerinin yer aldığı bir belge isteyerek gönderimin yapıldığını kanıtlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra ödeme almadan ürünleri göndermemek de dikkat etmeniz gereken noktalardan biridir. 

Sosyal Medyada Satış Yapmak İçin Şirket Sahibi Olmak Gerekir mi?

Sosyal medyada satış yapmak için şirket sahibi olmanıza gerek yoktur. Esnaf muafiyeti belgesi aldığınız takdirde şirket kurmadan satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda sosyal medya üzerinden bireysel olarak da satış yapma şansınız vardır. Ancak her türlü ihtimale karşın esnaf muafiyeti belgesi almanızda fayda vardır. Şirket kurarak satış yapmak sizi her zaman daha profesyonel gösterir. Ayrıca farklı ödeme yöntemlerini kullanabilmek açısından da şirket sahibi olmak daha avantajlıdır. 

Şirket sahibi olduğunuz takdirde alıcılara kredi kartı ile ödeme, taksitlerden yararlanma gibi farklı olanaklar sunarsınız. 

Sosyal Medyada Satış Yapanlar Vergi Öder mi?

Sosyal medyada satış yapanların vergi ödemesi gerekir. Eğer esnaf muafiyeti belgesine sahipseniz vergi ödeme zorunluluğunuz yoktur. Ancak şirketiniz üzerinden satış yapıyorsanız vergi yükümlülüğünü yerine getirmeniz gerekir. 

Sosyal Medyada Satışlarımı Nasıl Artırırım?

Sosyal medyada satışlarınızı artırmak için farklı yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Reklam, influencer iş birlikleri ve aktif kullanım ile kısa sürede hesabınızı büyütebilirsiniz. Nasıl ki herhangi bir şehirde mağaza açtığınızda belli bir çaba sarf etmeniz ve emek vermeniz gerekiyorsa sosyal medya satışları için de aynı durum söz konusudur. Sosyal medya satışlarınız için yeterince çaba sarf ettiğiniz takdirde gelirinizi kademe kademe yükseltebilir ve istediğiniz seviyeye getirebilirsiniz. 

Reklam

Reklam vermek sosyal medya satışlarınızı artırmak için kullanabileceğiniz en iyi yöntemlerden biridir. Bunun için Facebook ve Instagram’ın kendi reklamlarını kullanabilirsiniz. Bu sayede ürün tanıtımlarınız ve paylaşımlarınız bütçenize göre belirlediğiniz sayıda kişiye gösterilir. Burada hedef kitlenizi; ülke, yaş, cinsiyet gibi değişkenleri kendiniz belirleyebilirsiniz. Reklam bütçeniz ne kadar yüksek olursa ve ne kadar uzun süreli reklam verirseniz o kadar çok gelir elde edebilirsiniz. 

Influencer İş Birlikleri

Influencer iş birlikleri sosyal medyada yüksek satış rakamlarına ulaşmak için en çok tercih edilen yöntemlerdendir. Sizin hedef kitleniz tarafından takip edilen influencerlara ürünlerinizi göndererek satışlarınızı artırabilirsiniz. Bu noktada bütçenize göre seçim yapmanız gerekir. Milyonlarca takipçisi olan influencerların sizden istediği tanıtım ücreti fazla olabilir. Bu nedenle mikro influencerlarla çalışarak daha düşük bir maliyete tanıtım yaptırabilirsiniz. 

Aktif Kullanım

Aktif kullanım, sosyal medyadan satış yapabilmeniz için dikkat etmeniz gereken detaylardan biridir. Bunun için hesabınızı her zaman aktif olarak kullanmanız gerekir. Müşterilerinizden gelen sorulara vakit kaybetmeden dönüş yaparak her zaman ulaşılabilir olmalısınız. Aynı tutumu olumsuz durumlarda da sergileyebilirsiniz. Ürünlerinize ilişkin olumsuz yorum yapan kişilere ulaşarak sorunlarına hızlı bir şekilde çözüm üretebilirsiniz. 

Sosyal Medyada Satış Yaparken Kargo Sürecini Nasıl Yönetmeliyim?

Sosyal medyada satış yaparken kargo sürecini yönetmek son derece kolaydır. Yapmanız gereken kargo firmaları ile anlaşma yaparak uygun bir fiyat belirlemektir. Aynı zamanda belirli dönemlerde müşterilerinize ücretsiz kargo gibi seçenekler sunabilirsiniz. 

Alıcı ödemeli olarak da gönderilerinizi teslim etme şansınız vardır. Böylece kargo maliyetlerini çıkarmak için fiyatları artırmanıza gerek kalmaz. Kargo firmalarının her biri size farklı fiyat seçenekleri sunar. PTT Kargo fiyatları daha uygundur. Bunun yanı sıra uygun fiyatlı diğer kargo firmalarını araştırarak daha fazla avantaj elde edebilirsiniz.

Sosyal Medyada Satış Sürecini Tek Başıma Yürütebilir miyim?

Sosyal medyada satış sürecini tek başınıza yönetebileceğiniz gibi yanınızda personel de çalıştırabilirsiniz. Sipariş adediniz arttıkça müşteri iletişimi, sipariş alma, kargoları takip etme gibi süreçleri tek başınıza yapmakta zorlanabilirsiniz. Bu nedenle bir personele ihtiyacınız olabilir. Bu sayede daha iyi hizmet verebilirsiniz.

Daha çok satış yapabilmek için Instagram pazarlama uzmanı, ürün fotoğrafçısı, sosyal medya reklam uzmanı gibi farklı meslek gruplarından danışmanlık almanız da gerekebilir. Özellikle Instagram’ın kendi başına bir uzmanlık alanı olması nedeniyle çeşitli eğitimlere katılarak kendinizi geliştirebilirsiniz.

Sosyal Medyada Satış Yapamazsam Ne Olur?

Sosyal medyada satış yapamamak, can sıkıcı bir durumdur. Özellikle sırf sosyal medyada satmak için ürün yatırımı yaptıysanız ürünleriniz elinizde kalır ve maddi kayıp yaşarsınız. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için her zaman farklı bir planınız da olmalıdır. Sadece sosyal medya odaklı olmak yerine bir e-ticaret sitesi kurmak ve online pazar yerlerinde aktif olmak gerekir. Bu sayede en azından birinde satış yapamazsanız diğerinden gelir elde etmeye devam edebilirsiniz. Ancak sadece sosyal medyaya bağlı kaldığınızda alternatif bir satış kanalınız yoktur ve ciddi zarar edebilirsiniz.

Sosyal medyada satış yapamama ihtimaline karşın çok büyük yatırımlar yapmamakta fayda vardır. Öncelikle az sayıda ürün satarak talebe göre yeni ürünlere yatırım yapabilirsiniz. Her zaman olası riskleri düşünerek satışlarınızı gerçekleştirerek zarar ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz. Sosyal medyadan ödeme alma yöntemleri arasından PayTR’yi seçmek de zarar etmemeniz açısından önemlidir. 

Havale-EFT, sanal POS, link ile ödeme, kapıda ödeme gibi yöntemlerle sosyal medyadan ödeme alabilirsiniz. 

PayTR sosyal medyadan ödeme almak için en güvenilir çözümlerden biridir. 

Instagram ve Facebook üzerinden satış yapabilirsiniz. 

Sosyal medyada daha çok satış yapmak için reklam verme, influencer iş birliği gibi yöntemleri kullanabilirsiniz. 

Sosyal medyada sürekli aktif olmalı ve hedef kitlenizi etkileyecek paylaşımlar yapmalısınız.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir