Logo Logo

Startup Nedir? Startup şirket nasıl kurulur?

İçindekiler
27.02.2022 - 23 dk Okuma Süresi

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) teknoloji başkenti olarak kabul edilen silikon vadisinden çıkan startup kavramı, tüm dünyaya yayılmaya başlayan bir iş modeli akımına dönüştü. Basından takip edilen ve aralarında yerli startup şirketlerinin de yer aldığı pek çok girişime yapılan milyon dolarlık yatırımlar, başta girişimciler olmak üzere tüm dikkatlerin startup şirketlerine ve bu popüler iş modeline çevrilmesine yol açtı. Startup kavramı Türkçeye her ne kadar “Yeni Girişim” olarak çevrilse de sıradan bir girişimcilikle açıklanamayacak olan bu yeni iş modeli hakkında merak edilen tüm soruları yanıtlamak adına Startup ile ilgili merak edilen tüm kavramların açıklandığı rehber yazımızı hazırladık.

Startup

Startup Projesi Nedir?

Startup projesi, bir sorun ya da ihtiyacı yanıtlayabilmek adına tüm teknolojik imkanların ve Ar-Ge çalışmalarının kullanılarak geliştirilen bir fikir, ürün ya da hizmetlerdir. Buradaki ince çizgi ise çözüm sunan yeni ürünlerin “yeni bir keşif” ile meydana gelmesi, geniş kitlelerin ihtiyaçlarına karşılık verebilmesi ve hızlı bir şekilde yayılabilmesidir. Kısaca startup projelerinin odağı, büyüme yeteneği kazanmaktır.

Startup projesinin ne anlama geldiğinin anlaşılabilmesi adına konu özetlemek gerekirse, bir bakkal dükkanı ya da market örneği verilebilir. Paylaşılan işyerlerinde yapılabilecekler bellidir ve rafların yerinin değiştirilmesi ya da farklı bir dizayn benimsenmesi tasarlanan yeniliğin startup projesi olacağı anlamına gelmez.

Startup projelerinin teknoloji ve yazılım alanında hayata geçtiği düşünülse de bu projeleri sadece teknoloji ile sınırlamak yanlıştır. FinTech, e-ticaret, mimarlık ve pazarlama gibi alanlarda günümüzde geliştirilen startup projeleri, savımızı savunabilecek en güzel örneklerdir. Projelerde teknoloji odak değil sorunun çözümü için yararlanılan araçtır. Bu ince detay da doğru anlaşıldığında, startup projeleri hakkındaki tüm bilinen yanlışlar ortadan kaldırılabilir.

Startup Kültürü Nedir?

Startup proje ve şirketlerini öne çıkaran, yeni girişimcileri “milyon dolarlık yatırım” yapmaya ikna eden kavram startup kültürüdür. Bir fikir ya da proje ne kadar gelecek vaat etse de bu projeyi hayata geçirmek için en önemli yapı taşı ekiptir. Birlikte uyum içinde çalışabilen, alanında yetkin ve yaratıcı fikirler üreterek karşılaştıkları sorunları çözebilen bir startup ekibi, yatırımcıların ilgisini çeken en önemli detaydır.

Startup çalışma kültürü

Startup kültürü, teknoloji ve ekibi bir projede doğru şekilde bir araya getirebilmek ile oluşur. Teknoloji çağında yaşadığımız düşünüldüğünde makine ve insan, iyi bir startup projesinde birlikte çalışabilmelidir. Sürekli yaşayan ve gelişen bir organizasyon inşa edebilmek için startup kültürünün iyi oluşması gereklidir. Başarılı bir startup kültürü oluşturabilmek için dikkat edilecek 8 detay şu şekilde sıralanabilir:

  1. Özerk ve merkezi otoriteyi reddeden bir örgüt yapısı kurun! İyi fikirler, hür ve bağımsız beyinlerden çıkar. Farklı kültürel özelliklerde yetişmiş insanların birlikte çalışabilmesi için de bu önemlidir. Kültürünüz otonomi ile bir araya geldiğinde, ekip veriminin artacağını unutmayın.
  2. Ekibinizle rutinleriniz olsun! Tüm ekibin katıldığı düzenli organizasyonlar ayarlayın ve bu organizasyonlara tüm üyelerinin ne olursa olsun katılmalarını sağlayın. Bu organizasyonlarda birbirinizi daha iyi tanıyabilir, sorunlarınızdan konuşabilir ve projenin önündeki engelleri nasıl kaldırmanız gerektiği ile ilgili fikirler geliştirebilirsiniz.
  3. Bir hikaye oluşturun! Gerek projenizin kitlelerce benimsenebilmesi, gerek ekibin bir arada çalışabilmesi için iyi bir amaç ya da hikaye ekstra motivasyon demektir. Hikaye ile projenize anlam yüklediğinizde, insanların etrafınızda birleştiğine tanıklık edebilirsiniz.
  4. Ufak testler yapın! Geliştirdiğiniz proje henüz nihayete erişmese bile bazı özelliklerini test etmekten çekinmeyin. Testleriniz başarılı olduğunuzda ekibinizin motivasyonu artarken, aksayan yanları da ön görebilirsiniz.
  5. İşe alım süreçlerinde gereksiz riske girmeyin! Ekibinize yeni katılacak kişileri seçerken riske girmek yerine daha doğru kararlar almak için çalışın. Referanslar, saha notları ya da deneme süresi gibi elinizdeki doneleri güçlendirecek deneysel yöntemlerden yararlanın.
  6. Otoritenizi değil bilginizi kullanın! Önemli bir statüye sahip olsanız bile insanları ikna ederken bu artınız yerine bilginizi kullanın.
  7. Şeffaf olun! Söyledikleri ile yaptıkları çelişen birisi ile hedeflediğiniz kültürü oluşturamayacağınızı unutmayın.
  8. Kısa vadeli kazançlar için ilkelerinizden taviz vermeyin! Unutmayın, siz otonom bir kültür oluşturmaya çalışıyorsanız ve kısa vadeli çıkarlar nedeniyle birilerine ya da otoritelere boyun eğmek size zarar verecektir.

Startup Şirket Nedir?

Startup şirketi, tespit ettikleri ve geniş bir kitleyi ilgilendiren sorunu çözmek adına kurulmuş fakat çözümü garanti etmeyen şirketlere verilen isimdir. Teknolojinin de desteğini alarak geliştirdiği yeni ürün ile kullanıcı ihtiyaçlarına karşılık verebilen şirketler, startup şirketi kategorisinde değerlendirilebilir. Bu şirketler muazzam bir büyüme yeteneğine sahiptir ve yatırımcılar, bu şirketlerin kültürünü ve projelerini inceleyerek ikna süreçlerini tamamladıklarında yatırım kararı alarak şirket büyümesine katkı sağlamaktadırlar.

Startup şirketlerde yıl ile ilgili bir sınırlama bulunmaz. 1 ya da 15 yıllık şirket, gerekli tanımlamalar uyuyorsa startup şirketi olarak kabul edilebilir. Ama yukarıda da bahsettiğimiz gibi startup şirketini “büyüme yeteneği” ile ayırt etmemiz gereklidir. Bir şirketin coğrafi engellere takılmadan farklı ülkelerde faaliyet gösterebiliyor ve muazzam bir büyüme yakalıyorsa, bahsedilen şirket için “startup şirketi” tabirini kullanmak doğru olacaktır.

Startup Şirketi Nasıl Kurulur?

Startup şirketi kurmak herhangi bir alanda girişim yapmaktan çok farklıdır. Şirket kurulum sürecinde atılan bazı adımlar benzer olsa da iş planı, finansman ihtiyacı ve pazarlama gibi aşamalarda yapılması gerekenler başarının anahtarını elinde tutmaktadır. Kitlelerin hayatını kolaylaştıracak bir fikriniz olduğunu düşünüyor ya da iyi bir fikrin nasıl gerçekleştirileceğini merak ediyorsanız aşağıda paylaşılan sıfırdan 10 adımda startup şirket kurma sürecini inceleyebilirsiniz:

Startup şirket kurmak

Çevrenizi İyi İnceleyin

İyi bir fikir yakalamak için çevrenizi incelemeniz yeterlidir. İnsanları gözlemleyerek hayatlarının hangi alanlarda kolaylaştırılmaya ihtiyacı olduğunu belirleyin. Birden fazla detayın dikkatinizi çekebilmesi ihtimaline karşın fark ettiğiniz her şeyi not alarak kayıt altında tutun.

Persona Tanımlaması Yapın

Persona yani hedef kitle tanımlamanız, projenizin gelecek vaat edip etmeyeceği hakkında da size fikir verir. Hemen her yeni girişimde gereken persona tanımlamasını yapın ve ürettiğiniz ürün ya da hizmet ile kimlerin, hangi ihtiyaçlarının karşılanacağını belirleyin.

İş Planı Oluşturun

Startup projeleri ardında genellikle bir kişi vardır. Tek bir kişinin fark ettiği ya da aklına gelen bir fikrin hayata geçirilmesi içinse iyi bir ekiple birlikte şirket kurulumu gereklidir. Kurulacak şirketin atacağı adımları ve startup projesinin nasıl hayata geçirileceğine ilişkin tüm detayların belirlenerek bir plana sokulması gereklidir. Bu nedenle yaptığınız Pazar ve rakip analizlerinin, şirket kuruluş amacının ve yapısının, ekibin ve ekibin nasıl yönetileceğinin, olası risklerin ve avantajların belirlenerek oluşturulacak iş planına eklenmesi gereklidir. İş planınızda ayrıca şirket yönetim şekli, finansal planlama, genel operasyon yapısı, pazarlama ve satış stratejileri ile Exit (Çıkış) stratejinize de yer verin.

Bir Prototip Geliştirin ve İnsanların Denemesine İzin Verin

Fikrinizi test etmenin ve gerçekten projenizin işe yarayıp yaramayacağını öğrenmenin en kestirme yolu bir prototip geliştirmektir. Geliştirdiğiniz prototipi insanların kullanımına sunarak geri dönüşleri ve projenin başarısını ölçümleyebilirsiniz. Bu şekilde projenizdeki eksik ve hataları görebilir ya da daha fazla nasıl geliştirilebileceği hakkında net bilgiler alabilirsiniz. Prototipinizin final ürünü olmadığını ve sizi hedefinize ulaştıracak bir deneme sürümü olduğunu unutmadan geliştirdiğiniz ilk prototipi kullanıma sunun ve geri dönüşleri takip edin.

Startup Kültürünüzü Oluşturun

Başarılı bir startup projesi için iyi bir ekip gereklidir. Fikrinizin her ne kadar mükemmel olduğunu düşünseniz de coğrafi sınırları aşmanızı sağlayacak bir startup girişimi, başarılı bir startup kültürünü gerektirir. Yukarıda paylaşılan startup kültürü nedir alt başlığında sıralanan maddeleri takip ederek doğru kişiler ile ekibinizi oluşturun.

Şirketinizi Kurun

Startup şirketinizi resmiyete dökmek için şirket kurmanız gereklidir. Limited, anonim, komandit ya da kolektif bir şahıs şirketi modeli ile ticari hayata merhaba diyebilirsiniz. Bu süreçte gizlilik sözleşmesi, hissedarlar sözleşmesi ve niyet mektupları oluşturmayı unutmayın. Bu detayları halletmenin ardından herhangi bir şirket tipini seçerek startup girişiminizi resmen şirketleştirebilirsiniz.

Yatırımcılarınıza Ulaşın

Startup’unuz özellikle ilk prototip aşamasına gelene kadar küçük yatırımlar ile finanse edilebilse de hedeflenen uluslararası başarının yolu milyon dolarlık bütçelere ihtiyacı artırır. Bu nedenle ilk prototip ardından yatırımcı arayışına çıkarak finansman sorununuzu ortadan kaldırabilirsiniz. Projeniz her ne kadar iyi ve ürününüz gerçekten işe yarasa da finansman için güçlü bir çalışma yapmanız gereklidir. Fikrinizle yeterince ses getirebilirseniz, doğru yatırımcılara ulaşma şansınız artacaktır.

İlk Sürümü Piyasaya Çıkarın

Yatırımcıların yardımı ile ulaşmak istediğiniz ürünü geliştirmenin ardından ürününüzü piyasaya çıkarın. Daha fazla satış yapmaya odaklanarak, insanlardan gelen geri dönüşleri çok iyi takip edin. Tüm bu geri dönüşler ise iyi bir pazarlama ve satış stratejinizin temelini oluşturur. Bu nedenle kullanıcılarınızı her zaman yakalamaya çalışın ve satışınızı daha farklı bölgelere genişletmeye çalışın.

Fikrinizi Korumaya Alın

Geliştirilen fikrinizin çalınmamasını sağlamak ya da bizzat sizin fikriniz ile hak ihlaline yol açmadığınızı anlamak fikrinizi koruma altına almanız gereklidir. Bu süreçte yasal düzenlemelerin gücünden yararlanarak patent ile fikrinizi ve ürününüzü koruma altına alabilirsiniz. Ürününüzü kamuoyu ile buluşturmanızı takip eden 1 yıllık süreçte patent başvuru süreniz başlamaktadır. Bu süreyi kaçırmamaya özen gösterin.

Pazarlama Çalışmalarını Hızlandırın

İyi bir startup için neredeyse gelecek vaat eden bir fikirden çok güçlü bir pazarlama önemlidir. Gerek finansmana gerek kullanıcılara erişim için pazarlama konusunda iyi bir çalışma yapmanız gereklidir. Ürün ve hizmetlerinizi pazarlayabildiğiniz kadar değerli olduklarını aklınızdan çıkarmayın. Bu nedenle startup’larda bulunması gereken “büyüme eğilimi” becerisi kazanmak için doğru pazarlama yöntemlerinin desteğinden yararlanın.

Startup Şirketi Kurmanın Avantajları Nelerdir?

Startup şirketi kurmanın sıradan girişimlere göre önemli avantajları bulunmaktadır. Hayata geçirilecek bir ürünün kurumsal bir kimlikle çıkarılmasını sağlamanın yanında startup şirketleri diğer tüm şirket modellerinden ayıran “büyüme yeteneği” kazanılması, şirket kurmanın avantajları arasında yer alır. Kısaca özetlemek gerekirse, startup şirketi kurmanın 5 avantajı şu şekilde sıralanabilir:

  1. Kurumsal bir kimlik kazanabilirsiniz! Startup’unuzu başarıya ulaştırmak için yatırımınıza ihtiyaç vardır ve kurumsal bir kimlik, yatırımcıların sizi değerlendirmek için kullanacağı kriterlerin başında gelir.
  2. Devlet desteklerinden yararlanabilirsiniz! Startup’lar KOSGEB aracılığı ile teşvik ve hibelerden yararlanabilmektedir. KOSGEB’in hibe ve teşviklerinden yararlanma şartları başında ise şirket olma zorunluluğu bulunmaktadır.
  3. Marka gücünden yararlanabilirsiniz! İnsanların sizi tercih etme nedenleri sadece ürün veya hizmetlerinizle elde ettikleri kolaylıklar değildir. Satışların yüksek olmasının en temel nedeni, marka gücü oluşturabilmektedir. Şirketiniz için iyi ve akılda kalıcı bir isim bularak markalaşma süreciniz üzerine yoğunlaşabilirsiniz.
  4. Rekabet yasağı düzenlemeleri ile korunabilirsiniz! Startup şirketleri, rekabet yasağı getiren yasal düzenlemeler ile haksız rekabete karşı koruma altına alınır. Kanunların sizi koruyup kollamasına izin vermek için startup şirketi kurmayı seçebilirsiniz.
  5. Hızlı büyüme sürecini başlatabilirsiniz! Startup şirketlerini geleneksel girişimlerden ayıran en temel özellik büyüme eğilimidir. Siz de coğrafyanın sizi ve işinizi engellemesini istemiyorsanız startup şirketi kurarak engelleri aşmaya başlayabilirsiniz.

Startup Örnekleri Nelerdir?

Ülkemizde ve dünyada örnek olarak verilebilecek pek çok girişim yanında startup’lar da bulunmaktadır. Kimi startup’lar başarıya ulaşabilirken, yeterli finansmana ulaşamayan ya da pazarlama alanında yaşadığı eksikler nedeniyle bazı startup’lar başarısız olabilmektedir. Büyük firmalar, başarılı startup şirketlerini satın alarak büyümeyi tercih ederken girişimcilerin exit yapmalarını sağlamaktadır. 2020 yılında Zygna tarafından satın alınan Peak Games, başarılı ve girişimcisinin exit yaptığı startuplara örnek olarak verilebilir. Ama startup’ların başarı kriteri sadece exit yapmak değildir ve yazımızda Türkiye’den ve dünyadan verilen örnekler ile gerçek başarı kriterleri hakkında merak ettiğiniz yanıtlara ulaşabilirsiniz.

Startup nedir

Türkiye’den Dünyaya Açılan Startup Örnekleri

Türkiye’de özellikle son dönemde adından sıkça söz ettiren pek çok startup şirketi, aldığı yatırımların da desteği ile dünyaya açılmayı başardı. Milyar dolarlık satın almalara konu olan Türk girişimcilerin dünyayla tanıştırdığı en başarılı startup örnekleri şunlardır:

  • PayTR

FinTech alanında devrim yaratan PayTR, temin ettiği sanal POS hizmeti ile kredi ve banka kartı ile ödeme almak isteyen e-ticaret sitelerinin ilk tercihleri arasında yer alıyor. 2009 yılında kurulan ve sanal POS yanında linkle ödeme gibi alternatif ödeme çözümlerini de ürün portföyüne ekleyen PayTR, Türk girişimcilerin tamamı yerli sermaye ile geliştirdikleri başarılı startup örneklerindedir.

Peak Games

Türk girişimcilerce geliştirilen Peak Games, mobil oyun sektörünün en önemli isimleri arasına girmeyi başardı. Şirket, yaptığı “exit” ile ülkemizde tanınmayı başarı. 2022 yılının Haziran ayında Zynga, tam 1,8 milyar dolar ödeyerek Peak Games’i satın aldı.

Insider

Şirketlerin satışlarını artırabilecek verileri yapay zeka desteği ile sağlayan Insider, tüm dünyaya açılmayı başaran Türk startup’larına örnek olarak verilebilir. Insider, müşterilerin günlük davranışlarını inceleyerek şirketler için kullanılabilir veriler üretmektedir.

Getir

İnsanların ihtiyaç duyduğu market ürünlerini kısa sürede adrese teslim eden Getir, iyi bir startup örneği olmanın yanında iş modelini uygulayan ilk girişimdir. Türkiye’de başladığı faaliyetlerini Hollanda, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve Portekiz’e taşıyan Getir; e-ticaret devi N11’e de ortak olarak büyüme yeteneğini ortaya koymayı başarmıştır.

Obilet

Obilet, otobüs ve uçak biletlerinin satın alım işlemlerini dijital ortama taşıyan startup örneğidir. İnsanlar, acente gezmek yerine Obilet üzerinden tüm firmaların bilet fiyatlarına tek bir uygulamadan erişebilmekte ve satın alabilmektedir.

FitWell

Kilo vermek isteyen kişilere özel egzersizler düzenleyen FitWell uygulaması, Türk girişimcilerin hayata geçirdiği başarılı bir startup projesidir. Uygulama ile kilo verme sürecini hızlandıracak ve gelişiminizi takip edebilecek bir online asistana sahip olabilirsiniz.

Startup İçin İş Planı Nasıl Hazırlanır?

Başarılı bir startup kurabilmenin yolu iş planını doğru hazırlamaktan geçer. Çevrenizde ya da dünyada gözlemlediğiniz ihtiyacın belirlenmesi ile başlayan iş planı, karşılaştığınız tüm risklerin belirlendiği, olumlu ya da olumsuz her duruma hazırlıklı olduğunuzu göstermelidir. İş planı, startup’u hayata geçirirken her adımı doğru atmanızı sağlar. Kaynaklarınızı verimli kullanmanıza, iş gücüne göre yeterli ekip kurabilmenize ve hangi artıların sizi öne çıkaracağını öngörebilmenize yardımcı olan startup için iş planı şu şekilde hazırlanır:

Pazar Araştırması Yapın

Geliştireceğiniz ürünün kime hitap ettiğini, insanların bu sorunlarının çözülmesine ihtiyaç duyup duymadıklarını ve ürününüze ne kadar para ödemeye hazır olduklarını öğrenin. İyi bir Pazar araştırması yaparak kitlelerin gerçekten fikrinize ne kadar ihtiyaç duyduklarını gerçekçi bir şekilde belirleyin.

Rakiplerinizi Analiz Edin

Projenizin muhtemel rakiplerini iyi tanıyın. Mevcut soruna sizinle benzer bir çözüm sunmasalar bile sizin sunduğunuz çözümün hangi yönlerden zayıf ve güçlü olduğunu analiz edin. Rakiplerinizin önüne geçemeyeceğinizi düşünüyorsanız hemen bu aşamada yeni bir fikir üzerine yoğunlaşmanız gerektiğini düşünebilirsiniz.

Finansal Planlamanızı Yapın

Başlangıçta projenizi kendiniz finanse etmek zorunda olsanız bile ilk ürününüzü kullanıma sunmadan önce hızlı büyümek için büyük finansmana ihtiyaç duyarsınız. Bu noktada yatırımcıları nasıl ikna edeceğinize karar vererek gerekli planlamayı yapmanız gereklidir. Yatırım almayan bir startup yaygınlaşamaz. Kötü bir sonuçla karşılaşmamak için kimlerden ve ne kadar yatırım alarak finansmanınızı sağlayabileceğinize yönelik gerçekçi bir plan oluşturun.

Riskleri Tespit Edin

Fikrinizin her ne kadar mükemmel olduğunu düşünseniz de sizi bekleyen pek çok riskin bulunduğu gerçeğini aklınızdan çıkarmayın. Yetersiz Pazar, yüksek maliyet, güçlü rakipler ya da ulaşılamayan finansman gibi problemleri öngörün ve çözümler geliştirin.

Şirketinizin Yapısını ve Yönetim Şeklini Belirleyin

Fikrinizi hayata geçirmek için şirket kurmak iyi bir başlangıçtır. Ama şirket kurarken iyi planlama yapmanız gerekir. Şirketinizin ortaklık yapısını, yönetim şeklini ve amacını belirleyerek iş planınızda yer verin.

Startup Ekibinizi Nasıl Yöneteceğinize Karar Verin

Fikir size ait olsa da gerçekleştirmek için iyi bir ekibe ihtiyacınız bulunmaktadır. Ekibinize dahil etmek istediğiniz kişileri ne şekilde yöneteceğinizi ise iş planınızda belirlemeniz gerekir. Ekibinizden maksimum verim elde ederek başarıya ulaşabilmek adına ekip yönetim detaylarına iş planınızda yer verin.

Pazarlama ve Satış Stratejileri Oluşturun

Ürününüz ya da hizmetiniz ne kadar başarılı olsa da pazarlama olmadan coğrafi engellerde takılır ve startup doğasından uzaklaşırsınız. Ürün yada hizmetinizi ne şekilde müşteriye ulaştıracağınız, hangi tanıtım ve pazarlama stratejilerini kullanacağını ve tüm bunlar için ne kadar bütçeye ihtiyaç duyacağınız gibi detayları belirleyin.

Exit Stratejisi Oluşturun

Girişimizin başarıya ulaşması ve para kazanmaya başlamanız halinde “Exit Yapma” gerçeği ile yüzleşmeniz kaçınılmazdır. Her ne kadar fikrinizi başkasına devretmek konusunda isteksiz olsanız bile bir “B Planınız” hazırda olmalıdır. Fikrinizi devretmeniz sonrasındaki süreci iyi planlayarak iş planınıza ekleyin.

Startup Finansmanı

Startup’lar başlangıç için düşük sermayeye ihtiyaç duyan iş modelleridir. Başlangıç aşamasını tamamlayarak müşteri ile buluşma aşamasına geldiğinde ise ihtiyaç duyulan finansman miktarı artmaktadır. Ürünü piyasaya sunma, pazarlama, yönetim ve pek çok noktada ortaya çıkan yeni maliyetlerin finanse edilebilmesi için yatırımcı desteği alınabilmektedir.

Finansal yetersizlik, bir startup’un gerçekleşememesine ya da henüz fikir aşamasındayken projenin farklı bir şirkete devredilmesi yol açar. Bu nedenle finansman konusuna önem vermeniz ve yatırımcıları etkilemeyi bilmelisiniz. Fikriniz ses getirecek olsa bile kuluçka merkezleri ya da melek yatırımcı desteği almaktan çekinmeyin.

Startup Projesinin Pazarlanması

Startup projelerinin pazarlama süreci iki aşamalıdır. İlk aşamada projenizi finansmana ulaşmak için yatırımcılara pazarlarken, ikinci aşamada ise ürün veya hizmetlerinizi müşterilerinize pazarlamanız gereklidir. Ürün veya hizmetlerinize ne kadar güvenseniz de iyi pazarlayamadığınız takdirde hak ettiği değeri göremeyeceğini aklınızdan çıkarmayın.

Pazarlamanın önemini anlamak için Coca-Cola gibi küresel markalara ya da Trendyol, Hepsiburada, Çiçek Sepeti gibi e-ticaret devlerine bakabilirsiniz. Büyük markalar yüz yıllık geçmişe sahip olsa da reklam ve tanıtım faaliyetlerine her geçen gün artan harcama yapmayı sürdürmektedir. Bu nedenle siz de marka gücü oluşturmak ve tüketicileri sadık müşteriye dönüştürerek startup projenizi büyütmek için pazarlamanın gücünden yararlanın.

Pazarlama süreci iyi bir strateji gereklidir. Bu stratejiyi ise henüz iş planı aşamasında oluşturmak ve ilerleyen süreçte geliştirerek sürdürmek gereklidir. İyi bir hikaye oluşturmayı başarmanız halinde geleneksel ve dijital medya, sizi insanlarla tanıştırmak için gerekli desteği verecektir. İlerleyen süreçte ise Affilate ya da daha inovatif tanıtım faaliyetleri ile küresel çapta tanınırlığınızı arttırmanız gereklidir.

Startup Fikirleri

Startup şirketleri hakkındaki genel yanılgı, bu şirketlerin teknoloji alanında faaliyet göstermesi gerektiği düşüncesidir. Bu yanlış görüş, pek çok sektörde startup’a açık fırsatların kaçırılmasına yol açmaktadır.  Dünyanın en başarılı startup şirketlerinin teknoloji ağırlıklı olması bu yanlış düşünceyi desteklese de Getir gibi bizzat ülkemizden doğan ya da Udemy ile Amazon gibi küresel şirketlerin hikayeleri incelendiğinde, her alanda startup için potansiyelli fikirlerin bulunduğu fark edilebilecektir.

Startup fikirleri

Startup fikirlerinde ortak nokta, insanların karşılaştığı bir soruna çözüm sunmak olmalıdır. Bu çözüme ulaşırken teknoloji ve yazılım desteği almak ise kaçınılmazdır. Bu hedefi unutmadığınız takdirde teknoloji ve yazılım dışında e-ticaret, mimarlık ve mühendislik, FinTech ya da pazarlama gibi alanlarda devrim yaratacak bir startup’a imza atabilirsiniz.

Dünya’nın En İyi Startupları

Ülkemizde olduğu gibi dünyada da startup olarak başlamış ve bazılarında girişimcilerin exit yaptığı başarılı startup örnekleri mevcuttur. Pek çoğu sağladıkları yenilikler ile modern dünyayı şekillendiren aşağıdaki 5 şirket, dünyanın en çok tanınan startup’larına örnek olarak verilebilir:

Google

Arama motoru devi Google, ABD’nin önde gelen teknoloji şirketine dönüştü. Sergey Brin ve Larry Page tarafından kurulan Google, 2 Ekim 2015 tarihinde yan kuruluşlar ile birleşerek Alphabet Inc. çatısı altına girdi. İki ismin garajlarında başladıkları proje 2021 yılına gelindiğinde 61,9 milyar dolarlık gelir elde eden bir küresel deve dönüştü.

Amazon

Dünya çapında faaliyet gösteren bir teknoloji şirketi olarak tanıdığımız Amazon, dünyadaki startup’lara verilebilecek başarılı bir örnektir. İlk kez faaliyetlerine kitap satışı ile başlayan Jeff Bezos’un kurduğu Amazon, 2021 yılında 469,8 milyar dolarlık gelir elde etmeyi başardı.

SpaceX

Tüm dünyanın yakından tanıdığı ve Forbes zenginler listesinin müdavimi olan Elon Musk tarafından kurulan SpaceX, uzay seyahatleri alanında gösterdiği faaliyetler ile dikkat çeken startup’lar arasında yer alır. Şirket 2019 yılında 2 milyar dolar gelire ulaşarak küresel devler arasına girmeyi başarmıştır.

Uber

Klasik taksi taşımacılığına etkili bir alternatif olarak geliştirilen Uber, özellikle ülkemizde yasaklanması ile tüm vatandaşlarımızın tanıdığı startup’lar başında gelir. Araç sahipleri Uber üzerinden kendi aracı ile taksicilik yaparak para kazanabilirken, uygulama kullanıcıları ise taksiye göre daha yüksek hizmet kalitesi ve uygun fiyat avantajından yararlanabilmektedir.

Udemy

2010 yılında San Francisco’da bir Türk girişimcinin hayata geçirdiği Udemy, dünyanın en büyük online eğitim platformuna dönüştü. İnsanların ilgilendikleri konular hakkında eğitim satın aldıkları Udemy, eğitim vermek isteyenlere de kazanç fırsatı sunarak büyümesini hızlandırdı.

Startup Projesinde Exit Nedir?

Startup projesinde exit, girişiminizi başkasına devretmek anlamına gelmektedir. Yukarıda verdiğimiz Peak Games örneğinde olduğu gibi başarılı startup’lar büyük şirketler tarafından satın alınır. Satın alma işlemi ile girişimci, projesini başka bir şirkete devretmiş yani exit yapmış olur.

Girişimcilerin exit yaptığı startup’lar sektörde genellikle başarılı olarak görülmektedir. Ama bu genelleme yanlıştır. Girişimci, bu noktada startup şirketini sürdürerek faaliyetlerine devam etmeyi seçebilir. Bu tercih, startup’un başarısız olduğu anlamına gelmemektedir. Aksine girişimcinin exit yapması, her zaman girişiminin gerçekten başarılı olduğu anlamına gelmemektedir.

Girişimciler bazen finansal anlamda zorlandıkları ya da pazarlarını genişletemedikleri durumlarda fikrini büyük bir şirkete satarak exit yapmayı hedefleyebilir. Burada kritik detay, girişimcinin henüz iş planı aşamasında “Exit Planı” oluşturması ve bu kaçınılmaz son ile karşılaştığında ne yapacağını öngörebilmesidir. Her ne kadar startup’ınızı başta satmayı düşünmeseniz bile iyi bir plan hazırlamanız halinde yaptığınız exit, size daha büyük fırsatların kapısını açabilir.

Startup; hızlı büyümek için tasarlanan ve hedeflediği büyümeyi yakalamak için teknolojiyi kullanan ya da yeni bir teknoloji sunan sürdürülebilir, geliştirmeye açık girişim fikirleri ile ihtiyaç gidermeyi ya da ihtiyaca dönüştürmeyi amaçlar.

Girişimcilik, kendisine ait sermayesi ve iş planı ile bir yada birkaç kişinin bir araya gelerek yeni bir şirket kurmasıdır. Startup ise büyüme ve gelişme hedefi çerçevesinde kurulan ve iddialı bir yapısı ile bir ihtiyacı karşılayan iş modelidir.

Kuluçka merkezi girişimcilere maddi ve manevi destek sağlayan iş geliştirme merkezleridir. İngilizce’de “incubator” kelimesinde Türkçeye geçen kuluçka merkezi, startup’ların finansman sorununu çözmek adına başvurdukları merkezleri ifade eder.

ScaleUp ölçek büyütme anlamına gelen ve startup’ların başarılı olduğunu ifade eden bir kavramdır. Eğer bir startup belirli bir kar oranı ile kendisine piyasa değeri oluşturmayı başarmışsa, bu startup şirketi ScaleUp seviyesindedir.

Startup girişimcileri, KOSGEB’in “Girişimci” desteklerinden yararlanabilirler. KOSGEB desteklerinin yararlanılabilmesi için “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” programının tamamlanması gereklidir.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir