Logo Logo

Trendyol Komisyon Oranları Ne Kadar?

İçindekiler
22.09.2022 - 15 dk Okuma Süresi

Trendyol komisyon oranları, ürüne göre değişiklik gösterir. Bu nedenle sattığınız ürünün türüne göre belirlenen komisyonu ödersiniz. Trendyol, Türkiye’de en çok tercih edilen online pazar yerlerinden biridir. Bu platformda yer almak hazır bir müşteri kitlesine ulaşmak açısından avantajlıdır. Trendyol komisyon oranları bazı ürünler için ciddi anlamda yüksek olsa da buna göre bir fiyat belirlemesi yaparak komisyon oranlarının maliyetini karşılayabilirsiniz.

Trendyol her ay milyarlarca ziyaretçi trafiği çekerken platrformdan alışveriş yapanların sayısı da milyonları bulmakta. Yüz binlerce firmanın satış yaptığı Trendyol’da yer almak isteyen satıcıların gözünü korkutan konulardan biri da komisyon oranları. Yeni yeni platformda satış yapmaya başlayacak olan firmalar, ilk etapta düşük komisyon oranlarına sahip ürünleri tercih ederek maliyetlerini azaltabilir.

Trendyol ‘da Satıcı Komisyonu Nedir?

Trendyol’da satıcı komisyonu bir nevi sizin platformda mağaza açmanızın bedeli olarak düşünülebilir. Trendyol, bünyesinde satış yapmaya başlayan firmalardan herhangi bir ücret talep etmez. Sadece yaptığınız satış başına komisyon alır. Bu nedenle aslında ilk etapta Trendyol satıcılarından ücret almıyor gibi görünse de aslında mağaza açmanın bedelinin komisyon oranları vasıtasıyla sağlandığı düşünülebilir. 

Trendyol satıcı komisyonu açısından dezavantajlı gibi görünse de olumlu yönleri de azımsanmayacak kadar çoktur. Bu olumlu yönlerden bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Trendyol’un aktif kullanıcı sayısı her geçen yıl artmaktadır. Şu andaki müşteri sayısı 25 milyonun üzerindedir. 
  • Müşteriler açısından Trendyol güvenli alışverişin adresidir. 
  • Trendyol satışlarınıza başladıktan sonra size ücretsiz ve sınırsız fatura kesme hakkı verir.
  • Son üç yıl içerisinde Trendyol ile e-ticarete başlayan kadın sayısı 53 bindir. 
  • Trendyol ürün fotoğrafçılığı, kargolama, bankacılık vs. konusunda özel çözümler sunar. 
  • Küçük bir şehirde ürün satıcı yapan bir firma Trendyol sayesinde Türkiye’nin dört bir yanına ulaşabilir. Trendyol yerli üretim artışına da katkıda bulunur. 
https://www.paytr.com/blog/trendyol-magaza-acma-rehberi-4096

Trendyol Satıcı Komisyonları Ne Kadar?

Trendyol satıcı komisyonları ürün ve kategori özelinde değişiklik gösterir. Bu oranlar bazı ürünlerde %25’e kadar çıkabilir. En düşük komisyon oranı ise %5’tir. Trendyol komisyon oranları aşağıdaki tabloda yer alır. 

KategoriKomisyon Oranları
Çocuk ürünleri%8-23
Aksesuarlar%11-25
Elektronik ürünleri%6-25
Ev ve yaşam ürünleri%5-25
Giyim%17-20
Kozmetik%5-17
Spor Malzemeleri%8-10
Süper market%12-15

Yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere komisyon oranları kategorilerin kendi içerisinde bile değişiklik göstermektedir. Örneğin aynı kategoride yer alan bir ürün %5 komisyonla satışa sunulurken başka bir ürün %25’e kadar çıkabilir. Kozmetik ve spor malzemeleri kategorisinde nispeten komisyon oranları birbirine daha yakındır.

Trendyol’da Komisyon İndirimi Yapılabilir mi?

Trendyol komisyon indirimi uygulaması ile yeni satıcı kaydı oluşturan firmalara kolaylık sağlar. Buna göre eğer satıcı olmak için başvuru yaptığınız tarihten itibaren 3 gün içerisinde satışlarınıza başlarsanız %40 olarak yapılacak bir indirimden faydalanabilirsiniz. Satışa başlama tarihiniz 4-7 gün içerisinde gerçekleşirse uygulanacak indirim oranı %30’dur. 8 ila 15 günlük bir süre içerisinde satışa başlamanız durumunda ise %10’luk bir indirim hakkınız vardır. Bu indirim hakları bir ay boyunca geçerlidir. 

Komisyon indirimlerinden yararlanmak için şu adımları takip etmelisiniz:

  • Satıcı paneline giriş yaptıktan sonra bilgileri eksiksiz şekilde doldurmalı ve sizden istenilen tüm belgeleri sisteme eksiksiz şekilde yüklemelisiniz.
  • Kayıt aşamasını tamamladıktan sonra ürünlerinizi yüklemeniz gerekir.
  • Ürün onay aşaması tamamlandıktan sonra hemen satış yapmaya başlayın. 

Komisyon indirimleri örnek olarak şu şekilde uygulanır. Örneğin “Giyim” kategorisinde komisyon oranı %20 olan bir ürüne indirim uygulandığını düşünelim:

  • İndirim oranı %40 ise yeni komisyon oranı %12 olur.
  • İndirim oranı %30 ise yeni komisyon oranı %14’tür.
  • %10’luk bir komisyon söz konusu ide yeni uygulanacak oran %18’dir. 

Kesintiye Uğrayan Trendyol Komisyonu Nasıl Tahsil Edilir?

Kesintiye uğrayan Trendyol komisyon tahsilatında faturalandırma haftalık olarak yapılır. Siz sipariş aldıktan sonra 7 gün içerisinde komisyon faturalarınız kesilir. Yani bir siparişiniz alıcısına teslim edildikten sonra faturası, o haftaki diğer komisyonlarla beraber kesilir. Komisyon faturalarının düzenlenme tarihleri şu şekildedir:

  • Her ayın 7’si
  • Her ayın 14’ü
  • Her ayın 21’i
  • Her ayın 28’i
  • Her ayın 30 ve 31’i

Komisyon faturalarının manası sizin aldığınız hizmetlerin tutarıdır. Faturalar, KDV eklenerek kesilir. Sizden ekstra bir KDV talep edilmez. İade olması durumunda sizin komisyon için fatura kesmenize gerek kalmaz. İadeden sonraki ilk faturada komisyon oranı düşülür. 

Trendyol ‘da Satıcı Olmanın Ücreti Ne Kadar?

Trendyol’da satıcı olmanın ücreti yoktur. Dileyen firmalar, Trendyol’da başvuru aşamasını tamamlayarak ve talep edilen belgeleri yükleyerek satıcı olma hakkı elde edebilir. Trendyol’da mağaza açmak isteyenlerin bir şirket yetkilisi olması gerekir. Platformda bireysel olarak satış yapmanız mümkün değildir.

Trendyol satıcısı olmak için ödeme yapmanıza gerek olmasa da komisyon ödemelerini yapmanız gerekir. Trendyol satıcılara öze olarak düzenlediği kampanyalar sayesinde satış sürecini daha kolay hale getirir.

Trendyol ‘da Her Satış İçin Komisyon Nasıl Alınır?

Trendyol’da her satış için komisyon alınır. Yaptığınız satışlara ilişkin faturalar her hafta kesilir. Komisyon kesintileri faturalandırılarak tarafınıza iletilir. Her hafta komisyon oranlarının faturalandırılması sayesinde komisyon tutarları birikmeden ödemelerinizi yapabilirsiniz. Her hafta komisyon tutarlarını da analiz ederek haftalık satış performansınızı ve kârlılığınızı değerlendirebilirsiniz.

Trendyol ‘da Satış Yapan Satıcılar Nasıl Kâr Elde Edebilir?

Trendyol’da satış yapan satıcıların kârlılık elde etmesi için normal bir mağazada olduğu gibi gerekli ilgiyi ve özeni işine göstermeleri gerekir. Aksi takdirde satışlarınızın istediğiniz seviyeye ulaşması mümkün değildir. Yapmanız gereken sadece müşteri odaklı olmak, ürünlerinizi tüm detaylarıyla karşı tarafa sunmak ve kargoları vaktinde göndermektir. 

Ürün Görsellerini Dikkatli Seçin

Ürün görsellerinin dikkatli seçimi son derece önemli bir konudur. Çözünürlüğü yüksek olmayan ve ürünü tam olarak yansıtmayan görseller, kullanıcıların satın alma kararını olumsuz etkiler. Örneğin, giyim kategorisinde bulunan ürünleri model üzerinde gösterebilir, farklı açılardan fotoğraflayabilirsiniz. Gözlük, saat ve takı kategorisindeki ürünlerde de aynı durum söz konusudur. Bu ürünleri de model üzerinde göstermek gerekir. 

Ürün görsellerinin profesyonel fotoğrafçılar tarafından çekilmesi de önemlidir. Trendyol bu konuda satıcılara destek vererek bazı bölgelerde ürün fotoğrafçılığı hizmeti de verir. Bulunduğunuz bölgede Trendyol’un böyle bir hizmeti varsa yararlanabilirsiniz.

Ürün Açıklamalarını Detaylı Bir Şekilde Yazın

Ürün açıklamalarının detaylı bir şekilde yazılması, kârlılığın artırılması yolunda önemli bir detaydır. Belirli bir kârlılık elde etmek isteyenler, ürünlerine ilişkin kullanıcıların merak ettiği tüm soruları yanıtlamalıdır. Ürünle ilgili şu detaylara değinebilirsiniz:

  • Renk seçenekleri
  • Beden seçenekleri
  • Öne çıkan özellikler
  • Kullanıcıya sağlayacağı faydalar
  • Kullanım şekli
  • Nerede ve nasıl kullanılacağı
  • Müşteri Sorularına Vakit Kaybetmeden Cevap Verin

Müşteri sorularına vakit kaybetmeden cevap vermek kârlılığınızı artırmanızı sağlayacak önemli detaylardandır. Trendyol’da ürünü inceleyen bir kullanıcı “Satıcıya Soru Sor” kısmını kullanarak aklına takılan detayları size sorabilir. Siz de bu soruları hızlı bir şekilde cevaplayarak sipariş verip vermeme kararının olumluya evrilmesini sağlayabilirsiniz. 

SEO Çalışması Yapın

SEO çalışması yapmak, daha fazla kişiye ulaşmanızı ve bu sayede satışlarınızı artırmanızı sağlar. Ürün açıklamalarında anahtar kelime kullanarak bu çalışmayı gerçekleştirebilirsiniz. Anahtar kelimeleri, Google Ads üzerinden bulabilirsiniz. Örneğin, ürününüz spor ayakkabı ise bununla ilgili anahtar kelimeler kullanarak yazınızı SEO uyumlu bir yapıya kavuşturabilirsiniz. 

Reklam Verin

Reklam vermek ürününüzün daha üst sıralarda listelenmesini ve daha çok kişiye ulaşmanızı sağlar. Bunun için gerekli işlemleri “Reklam Yönetimi” sayfasından yapabilirsiniz. Bu kısımdan “Yeni Reklam Oluştur” seçeneğinden reklam oluşturma aşamasına geçebilirsiniz. Trendyol size dört farklı reklam seçeneği sunar. Bunlar:

  1. Ürün reklamı
  2. Mağaza reklamı
  3. Facebook reklamı
  4. Influencer reklamı

Reklam yayınları sırasında sponsorlu ürün etiketi kullanılır. Reklam ayarlarını yaparken sizden belirli bir bütçe girmeniz istenir. Aynı zamanda reklamın yayınlanacağı tarih aralığını da seçmelisiniz. Ne kadar yüksek bir bütçe belirlerseniz o kadar fazla kişi sizin ürünlerinizi görür. En fazla 50 ürün için reklam oluşturabilirsiniz. 

https://www.paytr.com/blog/trendyolda-satis-yapmak-3174

Trendyol Komisyon Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Trendyol komisyon hesaplaması için ilgili kategoriye ait komisyon oranı ile satış fiyatını çarpmanız gerekir. Kampanya dönemlerindeki fiyat değişkenliği, Trendyol komisyon oranlarının değişmesine neden olmaz. Bu nedenle normal satış fiyatı üzerinden komisyon oranı hesaplaması yapılır. Örneğin, 100 TL satış tutarına sahip bir ürününüz olduğunu düşünelim. Bu ürünün komisyon oranı %20 olduğu takdirde ödemeniz gereken tutar 20 TL’dir. 

Trendyol Satıcı Ödemeleri Nasıl Yapılır?

Trendyol satıcı ödemeleri sipariş aşamanız tamamlandıktan sonra çok vakit geçmeden yapılır. Her hafta çarşamba günü saat 12:00 itibariyle ödenecek tutar belirlenir. Ertesi gün bu tutar hesabınıza aktarılır. 

Ödeme kapsamına bir önceki cumartesi ve gelecek cuma gece yarısı itibariyle vadesi dolan siparişler de alınır. Çarşamba 12’de hesaplama tamamlandığında bu ödemeye dâhil edilmesi gereken bir sipariş olursa onun bedeli bir diğer haftaya aktarılır. 

Trendyol satıcı ödemeleri farklı kalemlere ayrılarak sistem üzerinden görüntülenebilir. Buna göre iade, indirim, satış gibi kalemlerde ne kadar maliyetiniz olduğunu görebilirsiniz. Hesaplama sırasında kargo bedelleri ve cezalar da hesaplanır. 

Ödeme tutarınız hesaplandıktan sonra statünüz “Ödeme Bekliyor” şeklindedir. Paranız hesabına aktarıldığında size mail gönderilir. Statünüz ödeme yapıldığı takdirde “Ödeme Yapıldı” olarak görünür. Herhangi bir aksilik nedeniyle ödeme yapılmazsa “Ödeme Yapılamadı” olarak statünüz değişir. 

Yapılmayan ödemeler bir diğer haftaya aktarılır. Ama öncesinde IBAN bilginizi güncellemeli; IBAN’ın hatalı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Örneğin, Trendyol firma isminizle IBAN uyuşmuyorsa paranızın hesaba aktarılması mümkün değildir.

Kadın Girişimci Komisyon Oranları Ne Kadar?

Kadın girişimci komisyon oranlarında normal şartlar altında bir farklılık yoktur. Ancak Trendyol bu program kapsamında satıcı başvurusu yapan kadınlara %80’e varan indirimler uygular. Kadın girişimci programından yararlanmak için bir firmanın %50’den fazla hissesinin bir kadına ait olması gerekir.

E-TİCARET SİTENİZ İÇİN EN UYGUN ÖDEME ALMA YÖNTEMİ: PAYTR

Markanız için e-ticaret siteniz hazır mı?

Markanız için e-ticaret sitenizin hazır olması ile markalaşma yolunda önemli bir adım atarsınız. Her ne kadar online pazar yerlerinde bir mağazanız olsa da kendi e-ticaret siteniz ile marka bilinirliğini daha fazla artırabilirsiniz. PayTR size sunduğu çözüm yolları ile hem pazar yerlerinde hem de kendi e-ticaret sitenizde satış yapmanızı daha kolay hale getirir.

Neden Kendi E-Ticaret Sitenizi Kurmalısınız?

Kendi e-ticaret sitenizi kurmak her zaman size özel olan ve sadece sizin markanızla ilgilenen müşterilere ulaşmak açısından önemlidir. Bunun yanı sıra kurumsal olarak online ticarette varlık göstermenin yegâne yolu da e-ticaret sitesinden geçer. E-ticaret sitesi kurulumunda önemli detaylardan biri güvenli ödemedir. Ödemelerin güvenli şekilde gerçekleşmesi için PayTR’yi tercih edebilirsiniz.

E-Ticaret Sitesi ve Online Pazar Yeri Farklılıkları Nelerdir?

E-ticaret sitesi ve online pazar yeri arasındaki farklar; müşteri potansiyeli, komisyon oranları olarak sıralanabilir. Online pazar yerinde mağaza açmak, özellikle markalaşmak isteyen firmalar için tek başına yeterli olmayabilir. Çünkü online pazar yerinin ismi her zaman markanızın önünde yer alır ve gelen müşteriler de sizin adınızdan çok platformun adına aşinadır. 

Online pazar yerlerinde alınan yüksek komisyon oranları önemli bir dezavantajdır. Komisyon oranlarını fiyata yansıtmaya kalktığınızda ise rekabet gücünüz azalır çünkü müşteriler aynı ürünü daha uygun fiyata satan kişileri tercih eder. Bu gibi nedenlerle her zaman kendi e-ticaret sitenizin olması daha avantajlıdır.

PayTR Nedir?

PayTR, e-ticaret siteleriniz için güvenilir bir ödeme aracı olarak karşınıza çıkar. Online pazar yerlerindeki mağazalarınız için de bu ödeme aracından yararlanabilirsiniz. PayTR’nin sunduğu ödeme hizmetleri şu şekilde sıralanabilir:

PayTR lisanslı bir kuruluş olarak yüksek memnuniyet oranlarına sahiptir. Bu sayede A.C.E Awards Gold ödülünü almaya hak kazanmıştır.

PayTR Avantajları Nelerdir?

PayTR ödeme süreçlerinde size ciddi manada kolaylık sağlar. B2C, B2B ya da C2C olduğu fark etmeksizin tüm ödemelerinizi PayTR kapsamında alabilirsiniz. Elde edeceğiniz avantajlar:

  • Farklı bankalardan ayrı ayrı sanal POS almanıza gerek kalmaz. Tüm bankaların ödemelerini sadece PayTR sanal pos ile yönetebilirsiniz.
  • PayTR ile banka kartlarının taksit ve ön ödeme olanaklarından yararlanabilirsiniz. 
  • PayTR’de sizden giriş, entegrasyon, verimsizlik gibi farklı kalemler altında ücret talep edilmez. 
  • E-ticaret sitesi olmayanlar, “Linkle ödeme” sistemini kullanabilir.
  • Ödemelerinizi döviz olarak alma şansınız vardır. 
  • Yabancı kredi kartları ile ödeme alabilirsiniz.
  • Herhangi bir sorun yaşadığınızda kişiye özel müşteri temsilcisi sistemi ile sorunlarınızı çözebilirsiniz.

PayTR Güvenli midir?

PayTR güvenilirliği tartışmasız olan bir ödeme sistemidir. Bu sistemi kullanan iş yeri sayısı 70 binin üzerindedir. Aynı zamanda bireysel kullanıcılar da PayTR ile ödemelerini daha kolay bir şekilde alabilir. Bunun yanı sıra PCI DSS sertifikasına sahip olan bu ödeme aracı kart güvenliğini en üst seviyede sağlar. 

Sahtecilik önleme konusunda özel bir sistemi olan PayTR’de şüpheli işlem hareketleri özel bir ekip tarafından takip edilir. Kullanılan filtreler de sahteciliğin önüne geçilmesine yardımcı olur. 

PayTR Komisyon Oranları Nedir?

PayTR komisyon oranları farklı kriterlere göre belirlenir. Bu kriterler arasında; aylık işlem hacmi, ciro hedefi, iş modeli gibi farklı değişkenler yer alır. Taksitli işlemler için de aynı komisyon oranları uygulanır.

PayTR Başvurusunu Nasıl Yapabilirim?

PayTR başvurusunu yapmak için www.paytr.com adresinde bulunan “Hemen Başvur” seçeneğini kullanmalısınız. Başvuru yapabilmeniz için e-ticaret sitenizin şu şartları taşıması gerekir:

  • E-ticaret siteniz kullanıma açık ve aktif olarak satış yapmaya hazır olmalıdır.
  • Gizlilik politikası, hakkımızda sayfaları, satış sözleşmeleri; e-ticaret sitenizde bulunmalıdır.
  • Ürünlerinize ilişkin gerekli belgelerin sitenizde olması gerekir. 

Bu şartları taşıyorsanız hemen başvuru formunu doldurarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Trendyol komisyon oranları gibi farklı maliyetlere katlanmak yerine kendi e-ticaret sitenizi açabilir ve ödemelerinizi PayTR ile alabilirsiniz. 

Trendyol komisyon oranları, ürün ve kategori özelinde değişiklik gösterir. 

Trendyol, komisyon tahsilatını haftalık olarak faturalandırır. 

Trendyol kadın girişimcilere %80’e varan komisyon indirimi uygular. Yeni satıcılar da bu komisyon indirimlerinden yararlanabilir. 

E-ticaret siteleri için en uygun ödeme alma yöntemi PayTR’dir. 

Trendyol’da satış yapmak oldukça karlıdır. Türkiye’nin en büyük pazar yerlerinden olan Trendyol’da milyonlarca müşteriye ulaşabilirsiniz.

Evet, Trendyol’da satış yapmak için vergi levhanızı beyan etmelisiniz.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir