Logo Logo

Video İçerik Nasıl Hazırlanır? Hangi Programlar Kullanılır?

İçindekiler
03.04.2022 - 15 dk Okuma Süresi

Video içerikler dijital pazarlamanın en önemli ayağını oluşturur. Pazarlama uzmanlarının ezici çoğunluğu, video içeriklerin TV içeriklerinden önemli olduğunu düşünmekte ve bütçelerinde önemli bir bölümü bu alana kaydırmaktadır. YouTube, Facebook ve Tiktok gibi sosyal medya mecralarında hedef kitle ile etkileşimi artıran video içerik hazırlamanın 5 püf noktasını rehber yazımızda sizlerle buluşturduk.

video içerik üretmek

Video İçerik Nasıl Hazırlanır?

Video içerik hazırlanırken görseller, yazılı metin, iyi bir yaka mikrofonu, iyi bir grafik tasarım programı, DSLR kamera ve video edit programı gibi ekipman ve yazılımlara ihtiyacınız bulunsa da bunlar tek başına yeterli değildir. Video hazırlamaya başlamadan önce iyi bir hazırlık süreci tamamlanmalı, ulaşılmak istenen kitlenin davranışları iyi analiz edilerek onlara uygun içerikler oluşturulmalıdır. İçeriğin teması her ne kadar görsel ağırlıklı olsa da kullanılacak etkili sloganlar ve konu anlatımında yer alacak ifadeler gibi pek çok detay için yazılı bir hazırlık süreci gereklidir. Genel hatları ile paylaşım yapılacak platformun doğasından bağımsız olarak ürün tanıtım ya da etkileşim gibi hedeflerin tamamına hitap edecek videolar hazırlamanın 11 adımı şu şekilde özetlenebilir:

  1. Videonuz için konu seçerek işe başlayın! Seçeceğiniz konuyu ise hedef kitlenizi analiz etmeniz ve hazırladığınız içerik ile neye çözüm sunduğunuzu iyi planlamanız önemlidir.
  2. Seçtiğiniz konuyu nasıl anlatacağınızı belirleyin! Videoda anlattığınız ürün ya da fikirler insanların ne işine yarayacak, neden videonuzu izlemeliler ve nasıl ilgiyi artırabilirim gibi temel sorunların tamamına cevap bularak konu anlatım hazırlıklarınıza başlayın.
  3. Yazılı ve görsel hazırlığınızı tamamlayın! Anlatmak istediğiniz konuyu nasıl daha anlaşılır hale getirebileceğiniz üzerine mesai harcayın ve ihtiyacınız olan yazılı ve görsel materyalleri hazırlayın.
  4. Çekime başlamadan önce videonuzu canlandırın! Elinize kağıt ve kalem alarak videoyu nasıl çekeceğinizi her detayı ile planlayın. Planınızı mutlaka yazılı olarak belirleyerek olası hata riskini ortadan kaldırın. 
  5. Prova yapın! Yaptığınız hazırlığı birkaç kez kayda almadan tekrarlayarak kayıt öncesi sorunsuz bir sunum yapabilme noktasına ulaşın.
  6. Çekim ekipmanlarınızı tamamlayın! Her detayı ile hazırladığınız ve defalarca kez provasını yaptığınız videoyu kayda almak için ihtiyacınız olan kamera ve diğer ekipmanları temin edin.
  7. Ekipmanlarınızı kurun ve ayarlamalarını yapın! Video için seçtiğiniz ortama uygun şekilde kameranızı kurun, ışığınızı ayarlayın ve kamera ayarlarını tamamlayın.
  8. Çekime başlayın! Hazırladığınız ve defalarca kez provasını yaptığınız videoyu, planınıza sadık bir şekilde kaydedin.
  9. Video montajını tamamlayın! Videonuzda hatalı ya da gereksiz kısımları silerek kusursuz hale getirin.
  10. Videonuzu düzenleyin! Profesyonel video montaj yazılımları ile videonuzun son rötuşlarını tamamlayın ve kapak resmi, başlık ve etiket gibi detayları hazırlayın.
  11. Videonuzu yayınlayın! Hazırladığınız videoyu seçilen platforma gerekli etiket ve açıklamalar ile yükleyerek yayına alın.

Video İçerik Hazırlamanın Püf Noktaları Nelerdir?

Video içerik hazırlarken kampanya için seçilecek alana yönelik strateji geliştirilerek ilerlenmelidir. İçeriğin kalitesi ve planlanan içeriğin üretilmesi öncesinde dikkat etmeniz gereken 5 husus, başarılı bir strateji oluşturmanız için gereklidir. Yüksek geri dönüşüm hedefine ulaşmak ve viral olacak bir kampanyaya imza atmak için video içerik hazırlarken dikkat etmeniz gereken 5 husus şu şekildedir:

video içerik hazırlamanın püf noktaları

1- Doğru Video Stratejisi Kurgulayın

Video içerik stratejisi, kampanyanın yürütüleceği platforma yönelik geliştirilmelidir. TV’ye, YouTube’a, Facebook’a, Instagram’a ya da Twitter’a göre farklı video stratejileri oluşturarak başarı elde edebilirsiniz. YouTube için örnek vermek gerekirse; geniş kitlelere hitap eden Hero stratejiyle içeriklerinizin çarpıcı, ses getiren ve büyük yankı uyandıracak şekilde hazırlanması geniş kitlelere ulaşmanıza yardımcı olur. Planlı olarak hedef kitleyle buluşturulan Hub stratejisi ile potansiyel müşterilerinize hitap edecek içerik hazırlayarak güvenlerini kazanabilir ve tercih edilebilirliğinizi arttırabilirsiniz. Marka ya da kişiler hakkında bilgilendirme amaçlı yürütülen Hygiene stratejisiyle de kullanıcıların sorularını cevaplayan kısa ve net bir içerik hazırlayarak yeni kullanıcılara ulaşabilirsiniz. 

Hero Stratejisi Nedir : Geniş kitleler için oluşturulan ve tek seferlik viral olma potansiyeli yüksek video içeriğidir.

Hub Stratejisi Nedir : Kullanıcıların ilgi alanlarına göre oluşturulan içerik türüdür. Belli periyotlarla doğru kitleye sunulan video içeriklerdir.

Hygiene Stratejisi Nedir : Markalar ve arama terimleri üzerine oluşturulmuş, belli sorulara cevap arayan kullanıcıların her zaman ulaşabilecekleri içerik türüdür.

2- Hedef Kitlenizle İstediği İçeriği Buluşturun

Stratejiler, üretilen içeriklerin hedef kitle ile buluşturulabildiği ölçüde başarılıdır. Hedef kitle pazarlama kampanyalarında dikkatinin çekilmesi hedeflenen potansiyel müşterilerinizdir. Bu nedenle oluşturulacak içerikler ile verilen mesajların hedef kitlenin ilgisini çekebilecek şekilde hazırlanması, detaylı analizler ile elde edilen paylaşım zamanlaması ve sosyal medya mecrası gibi hedef kitleye yönelik istatistiklerin içerik hazırlama süreci ile paralel ilerlemesi gereklidir. Kısaca ürettiğiniz video içerikleri hazırlamadan önce hedef kitlenizi iyi tanımanız, onları anlamanız ve sizden beklentilerini tam zamanında uygun noktadan onlara ulaştırmanız size başarıyı getirir.

3- Trendleri Yakalayın

Pazarlama kampanyalarında yürütülen çalışmalar kısa ve uzun vadeli olarak hazırlanmaktadır. Kısa vadeli kampanyalar ise anlık sağladığı etkileşim ile markanın tanınırlığını artırmanın yanında hedeflenen etkileşim ya da satış rakamlarına sizi kısa bir sürede taşıyabilmektedir. Kısa vadede başarılı olmak içinse trendleri yakalayabilmeniz gereklidir. İyi bir trend avcısı olarak gündemi sürekli takip etmeniz, sosyal medyanın popüler başlıklarını iyi araştırmanız ve anlık etkileşim hedefinize sizi ulaştıracak doğru zamanlama ile video içeriklerinizi oluşturmanız ve paylaşmanız halinde oluşan bir trendi lehinize çevirebilirsiniz.

4- Platforma Uygun Video Süresi Belirleyin

Kampanyanın yürütüleceği platformun hangisi olacağı, video içeriğin uzunluğunu planlamanızda önemli olan ilk istatistiktir. YouTube gibi platformlar için hazırlayacağınız uzun video içeriklerin Instagram gibi kısa videoların daha çok etkileşime girdiği sosyal medya mecralarında kullanılmaması gereklidir. Bunun yanında video uzunluklarına yönelik elde edilen geri dönüşümlerden ulaşılan istatistikler daha farklı detayların önemini ortaya koyar.

İzleyiciler üzerinden yapılan araştırmaya göre video hakkında karar vermek için hedef kitleniz ilk 5 saniyeyi kullanır. Bu istatistik ise size gereksiz detaylarla videoyu uzatmanın işe yaramayacağını ve en ilgi çekici bölüme videonun ilk 5 saniyesinde yer vermeniz gerektiğini gösterir.

5- İçeriklerinizde Mobil Uyumluluğu Arayın

Günümüzde internet kullanımının hatırı sayılır bir bölümü cep telefonları üzerinden yapılır. Bu trendi video hazırlarken mutlaka göz önünde bulundurmanız gereklidir. Video içeriklerinizi sadece masaüstü cihazlara göre hazırlamamalı, mobil uyumluluğu da mutlaka dikkate almanız gereklidir.

Video İçerik Hazırlarken Hangi Programlar Kullanılabilir?

Video içerik hazırlarken bir profesyonel ile çalışmıyorsanız, video düzenleme işlemlerini kendiniz yapmanız gereklidir. Video edit için geliştirilen ücretli ve ücretsiz programlar aracılığı ile kaydettiğiniz videonun son rötuşlarını tamamlayarak yayına hazır hale getirebilirsiniz. Ayrıca video içeriğinizi seçmiş olduğunuz sosyal medya uygulamasına yüklerken video çevirici ihtiyacı da duyabilirsiniz. Sürecin farklı aşamalarında kullanabileceğiniz aşağıdaki 5 video edit programı ile içeriğinizin kusursuz bir şekilde yayına alınmasını sağlayabilirsiniz:

video editleme programı
  • Movie Maker 10

Windows işletim sistemi ile uyumluluğu nedeniyle sıkça tercih edilen Movie Maker 10, tamamen ücretsiz bir video edit programıdır. Video geçişlerini düzenleme, başlık ekleme ve video süresi üzerinde oynama gibi çok sayıda işlem için bu programı ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

  • Adobe Premier Pro

Aylık ücreti karşılığında kullanabileceğiniz Adobe Premier Pro, çarpıcı özellikleri ile profesyonellere hitap eden araçlar arasında yer alır. HD görüntü aktarımı yapabileceğiniz programın video konuşmasından arama yapabilme özelliği, büyük ilgi görmesinin ardında yatan temel nedendir. Yukarıda değindiğimiz gibi daha pek çok şaşırtıcı özelliği ile tutulan bu programı aylık üyelik ücreti ödeyerek kullanabilirsiniz. 

  • Power Director Ultra

Cyberlink tarafından geliştirilen Power Director Ultra, Türkçe dil desteği bulunan video edit programları arasında yer alır. Tek bir ücret ile sınırsız kullanılabilen program, video düzenleme işlerine yeni başlayanlar için nispeten karmaşıktır. Profesyonel çalışmalar için tercih edilen programı yüksek bütçe ayırmadan temin edebilirsiniz.

  • Lightworks

Ücretli ve ücretsiz çözümler sunan Lightworks; Microsoft, Mac ve Linux işlemci ile uyumludur. Genişletilmiş özellikleri ile ücretli olarak Pro versiyonunu edinebileceğiniz Lightworks ile kullanıcıların performansından en çok memnun kaldıkları video edit programlarından birisi olduğunu söyleyebiliriz. Video converter ve video dönüştürme konularında destek alabileceğiniz, video düzenleme konusunda eğitici materyallere ulaşabileceğiniz bu programı basit ara yüzü ile kolayca kullanabilirsiniz.

  • VSDC

VSDC, Windows uyumlu video edit ve dönüştürücü çözümleri sunan başarılı bir programdır. Standart sürümünü ücretsiz olarak kullanabileceğiniz programın daha profesyonel işlere imza atabilmek için ücretli Pro versiyonu bulunmaktadır. Ücretsiz sürümünde video düzenlemesi için epey seçeneğin yer aldığı bu programın renk düzenleme paleti ve maskeleme araçları gibi çözümleri beğenilir. Ek olarak VSDC üzerinden videolarınızı dilediğiniz sosyal medya mecrasında paylaşabileceğinizi de eklemek isteriz.

Markanızı Video İçerikte Nasıl Anlatmalısınız?

Markanızın tanıtımı için video içerik stratejisine başvurduğunuzda, hedefiniz fark edilmenin yanında marka tanınırlığı oluşturmak olmalıdır. Tanınır ve güvenilir bir marka ise size sadık müşteri getirir. Dijital stratejinizi inşa ederken insanlara iyi bir hikâye vermeniz, marka bilincinizi onlara aşılamanız ve onlara değer verdiğinizi hissettirmeniz sizi doğrudan başarıya götür. Markalar için etkili video içerik hazırlama adımlarına gelin hep birlikte daha yakından göz atalım:

  • İyi Bir Hikâye Verin

İyi bir hikâye, potansiyel müşterilerinizle bağ kurmanızı sağlar. Markanızı ön planda çıkarmanın yanında markanızın ardında güvenilir ve kendilerine yakın birilerinin var olduğunu hissetmek, müşterilerinizin dikkatini çekecektir. Sizi ve markanızı öne çıkaracak duygular üzerine yoğunlaşarak, markanızın kişilik kazandığı video içerikler hazırlayabilirsiniz.

  • Marka Kimliğinizi Güçlendirmeye Odaklanın

Markanız için oluşturmaya çalıştığınız kimliğini güçlendirecek her fırsatı kullanmanız gereklidir. İyi bir hikaye ile oluşturduğunuz profile insanların alışmasını sağlamak ve onlara sizi hatırlatacak bazı imzaları video içeriklerinizde kullanmayı ihmal etmeyin. Logo, renk seçimi, slogan ve hatta ses tonu gibi markanızı çağrıştıracak her detaya içeriklerinizde yer vererek marka bilinci oluşturma sürecini hızlandırabilirsiniz.

  • Müşterilerinize Değer Verin

Mevcut ve potansiyel müşterilerinize değer vermeniz, onlara verdiğiniz değeri her fırsatta göstermeniz gerekir. Hazırlanacak video içerikler, verdiğiniz bu değeri gösterebilmeniz için size sayısız avantaj kazandırır. Müşterilerinizle ilişkinizi sağlamlaştırmak için onlara değer verdiğiniz temaları işlemeyi ihmal etmeyerek markanızı güçlendirecek içerikler üretebilirsiniz.

Video İçerik Fikirleri Nasıl Bulabilirsiniz?

Video içerik hazırlamak için tüm donanıma sahip olsanız bile ilk sahip olmanız gereken iyi bir fikirdir. Sıradan ve herkesin yaptığı fikirler ile yola çıkarak hazırladığınız video içeriklerle başarılı olmanız mümkün değildir. Özgünlük, tüm içerik türlerinde olduğu gibi video içeriklerin de en önemli ayağıdır. Hedeflediğiniz kitleye nokta atışı sizi ulaştıracak özgün bir fikrin, aynı zamanda ilgi uyandırması gereklidir. Başarılı içerik üreticilerinin fikir bulurken başvurdukları en büyük ve yaratıcı fikirleri bulup çıkarmanın 5 yolu şu şekilde paylaşılabilir:

video fikirleri bulmak
  1. Kitlenizi iyi tanıtın! Herhangi bir konuda kitlenizin ilgisini çekmek ve muhtemel sorunlarına çözüm sunmak oldukça önemlidir. Bu nedenle kitlenizi iyi tanımanız, nelerden hoşlandıklarını, hangi saatlerde nerelerde vakit geçirdiklerini ve onlara hangi mesajla ulaşabileceğinizi şekillendirin.
  2. Geleceğe dair kafa yorun! İyi bir trend üzerine inşa edilmiş bir fikir, kısa sürede başarılı olmanıza yol açabilir. İyi bir trendi yakalamak için henüz o trend oluşmadan harekete geçmeniz gereklidir. Gelecekte hangi etkinliklerin olduğu ya da olası gündemi tahmin etmeye çalışarak fikri gelecekte arayabilirsiniz.
  3. Başarılı fikirleri inceleyin! Her ne kadar özgün bir fikir bulmanız gerekse de rakiplerinizin geliştirilebilir uygulamalarına göz atmak yararlı olabilir.
  4. Beyin fırtınası yapın! En yakın arkadaşlarınızla eşinizle ya da ailenizle sık sık ne yapabileceğiniz üzerinde beyin fırtınası yapın. Gurubunuzla birlikte oluşturduğunuz güzel enerji aradığınız ilhamı size kısa sürede hediye edecektir.
  5. Değişen ihtiyaçları anlamaya çalışın! Bazen orijinal bir fikir hemen yanı başınızdadır ve tek yapmanız gereken sadece onu fark etmektir. Bu nedenle mevcut düşünce ya da ürünleri değişen ihtiyaçlara uyarlamak da iyi bir fikir olarak karşınıza çıkabilir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

İçerik Üreticisi Nedir?

İçerik üreticisi bir web sitesi ya da sosyal medya platformlarında yer alabilen her türlü yazı, resim ve video üreten kişilerdir. İçerik üreticisi ürün, web sayfası veya hizmet tanıtımı için içerik oluşturur.

Bir Video İçerikte Neler Yer Almalıdır?

Video içerikte amaca ulaştıracak her detay yer almalıdır. İyi bir fikir, fikrin doğru ve etkili bir şekilde aktarılması için yazılı ve görsel içerikler, maksimum etki için uygun video süresi ve hedef kitlenin ilgisini çekecek içerikler; bir video içerikte yer alması gereken ayrıntılardır.

YouTube Videosu Nasıl Yapılır?

YouTube videosu hazırlarken iyi bir konu bulmanız, konuyu nasıl anlatacağınıza karar vermeniz, anlatımda size yardımcı olacak görsel materyalleri oluşturmanız, nasıl anlatacağınızı yazıya dökmeniz ve kameralar karşısına geçerek yazılı metne uygun şekilde videoyu çekmeniz gereklidir. Hazırlanan videoyu başlığını ve açıklamalarını yazarak YouTube’a yükleyerek yayınlayabilirsiniz.

Video İçerik Üreticisi Nasıl Olunur?

Video içerik üreticisi olmak için farklı ve özgün tarzda içerik üretebilmenin dışında gerekli ekipman ve programları kullanabilmek gereklidir. Kamera gibi kaydetme ekipmanlarına hakim olmak, ilgi çekebilecek bir fikri üretebilmek, anlatmak istediği konuyu yazılı olabilmek ve iyi bir video edit becerisine sahip olmak gereklidir.

Youtube İçin İçerik Hazırlarken Hangi Ekipmanlar Gereklidir?

YouTube için oluşturulacak video içerikler için akıllı telefon ya da kamera, tripod, mikrofon, ses filtreleme donanımı, ışıklandırma ürünleri, video temasına uygun dekorlar ve bilgisayar gereklidir.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir