Logo Logo

EBay’de Nasıl Mağaza Açarım? eBay Mağaza Açma Rehberi

İçindekiler
26.06.2022 - 16 dk Okuma Süresi

İnternet üzerinden satışların patladığı son yıllarda işletmelerin yanı sıra birçok kişi için de yeni kazanç kapıları ortaya çıkmıştır. Bu fırsatı sağlayan popüler e-ticaret platformu eBay ise mağaza açmak isteyenlere özel seçenekleri ile herkes için uygun seçenekler sunmaktadır. eBay mağaza açma işlemleri için basit birkaç adımın takip edilmesi yeterlidir. eBay Inc. Dünya üzerindeki en büyük açık artırma usulü satış gerçekleştirilen ABD şirketi olarak dikkat çekmektedir. ABD başta olmak üzere dünya genelinde birçok ülkede eBay üzerinden alışveriş yapılabilmektedir. 

Dünyanın önde gelen online pazaryerlerinden biri olan ve açık artırma e-icaret platformu eBay, Türkiye’den de birçok satıcının ilgisini çekmektedir. eBay bireysel satış ve kurumsal satış hizmetleri ile herkes için uygun online satış seçeneklerini sunmaktadır. Bu sayede birçok ürünü tüm dünya pazarı ile buluşturabilir ve satışlarınızı katlamaya hemen başlayabilirsiniz. eBay üzerinden mağaza açma adımlarını takip ederek kısa sürede mağaza açma onayı alan kişilerin satışlarına en kısa içinde başlamaları mümkündür. 

EBay Mağaza Nedir?

Küresel düzeyde internet üzerindeki en büyük açık artırma usulü satış gerçekleştirilen ABD merkezli alışveriş sitesi olan eBay, Eylül 1995 yılında kurulmasının ardından başarılı bir şekilde yoluna devam etmektedir. Pierre Omidyar tarafından kurulan şirket, takip eden yıllarda benzerleri gibi online pazaryeri olarak çalışmaya başlamıştır. Dünyanın birçok farklı yerinde satış yapabilme olanağı sağlayan eBay, global bir marka olarak Türkiye’den de birçok satıcıyı ağırlamaktadır. Dünya genelinde kurulan ilk e – ticaret platformları arasında yer almayı başaran eBay, işletmeler için pazaryeri olarak farklı avantajlar sunmaktadır. 

eBay mağaza açma işlemleri ile satıcıların bu platformda yer alması ve milyonlarca kullanıcıya ilgili kategorilerde internet üzerinden satış gerçekleştirmeleri mümkündür. Tüketiciler ile satıcıları bir araya getiren eBay, günlük milyonlarca kullanıcıya ev sahipliği yapması sayesinde büyük küçük birçok işletme için istenen satış başarısının yakalanmasında önemli bir rol üstlenmektedir.  Ebay satış yapanlar platformunda online pazaryeri özelliğinden yararlanarak belirledikleri hedef kitleye çok daha kısa sürede ulaşmayı başarmaktadır. 

eBay Mağazası Nasıl Açılır?

eBay’e satıcı olarak kayıt olmak ve mağaza açarak dünya çapında satış gerçekleştirmeye başlamak için mağaza açma adımlarını takip ederek satış başarısının artırılması mümkündür. İhracat için online satış yapmak isteyenlere dakikalar içinde kayıt sürecinin tamamlanmasını sağlamaktadır. eBay’de satış yapamaya başlamak için öncelikle Satıcı Hesabı oluşturulması gerekmektedir. 

eBay’de satış yapmak isteyenler şu adımları takip ederek satış hesabı oluşturabilir ve kendi eBay mağazalarından satış gerçekleştirebilirler:

  • eBay sayfasndan ‘’My eBay’’ açılır menüsünü açarak ‘selling’ – satış sayfasına giriş yapılır. 
  • ‘’İş Hesabı’’ seçilerek kayıt işlemleri başlatılır.
  • İşlem sonrasında otomatik olarak My eBay sayfasına yönlendirme yapılacaktır. Buradan yeniden açılır pencere kullanılarak  ‘’selling’’ yani satış sayfasına gelinir. 
  • ‘’Selling Overview’’ sayfasından ‘’List an item’’ sekmesine tıklanır. 
  • Satılmak istenen ürünlerin adı girilerek ‘’Got Started’’ seçeneği ile işleme başlanır. 
  • Ürün satış formunun doldurulmasının ardından satış ilanınız taslak olarak kaydedilecektir. İşlem onayı sonrasında yeninden satıcı hesabı kayıt sayfasına yönlendirme yapılır. 
  • Telefon numarası, banka hesap bilgileri ve diğer istenen kişisel bilgiler girilir. 
  • Bu işlemler sonrasında hesap ayrıntılarının doğrulanma adımlarının tamamlanması için kayıt olduğunuz ülkeye göre Payoneer veya bağlı olduğunuz ülke banka hesabına ilan onayı sonrasında ödemeleriniz alabilirsiniz. 

Mağaza açmadan önce eBay tarafından sunulan iki farklı hesap türünden hangilerinin sizin için uygun olduğuna karar vermeniz gerekecektir. Doğru eBay paketinin tercih edilmesi sayesinde satış başarısı da artırılacaktır. eBay’de Türkiye’den satış yapmak için de satıcı hesabının oluşturulması gerekecektir. 

eBay Mağaza Açmak İçin Gerekli Evraklar Neler?

eBay’de mağaza açarak kendi ürünlerini dünyanın her yerine ulaştırmak isteyenler için farklı hesap türleri ile destek verilmektedir. eBay’de mevcut iki farklı hesap türü bulunmaktadır. Bunlar:

  • Kişisel Hesap: eBay’de bireysel satış yapacak kişiler içindir. 
  • İşletme Hesabı: Bir şirket ya da tek mal sahibi olarak satış yapacaklar içindir.

Eğer kayıtlı işletmeyi temsil etmiyorsanız kişisel hesap oluşturarak buna uygun adımları ve sizden istenen belge ve bilgileri girmeniz gerekecektir. İşletme hesapları için daha farklı süreçler işletilebilir. Kayıtlı bir işletmeyi temsil eden satıcılar için şu tür bilgiler talep edilecektir:

  • İşletme adı,
  • İşletme türü,
  • Adres bilgileri,
  • Hak sahipleri bilgileri,
  • Yöneticiler, memurlar veya direktör bilgileri vb. 

Kişisel ve işletme hesapları için farklı bilgiler talep edileceği gibi satış sırasında da farklı gereklilikler ortaya çıkabilir. Bu nedenle eBay mağaza ismi değiştirme veya sonradan başka sorunlar yaşamamak için doğru hesap türünü tercih etmeniz önerilmektedir.

eBay Mağazası Ne Kadar Sürede Onaylanır?

eBay’de mağaza açma işlemleri son derece kısa süre içinde tamamlanacaktır. İster işletme hesabı olsun ister kişise hesap olsun fark etmeksizin eBay online pazaryerinde satış gerçekleştirmek isteyenlerin kayıt işlemlerini tamamlaması ve kendilerinden istenen tüm bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde tamamlamalarının ardından kısa süre içinde onay almaları mümkündür. eBay’de mağaza açara satış gerçekleştirmek isteyenler için farklı paketler belirlenmiştir. Her paket içeriğine ve hesap türüne göre de farklı şartlar aranmaktadır. eBay mağaza giriş işlemleri için üyelik adımlarının takip edilerek kısa sürede onay alınması mümkündür. 

eBay Mağaza Türleri 

eBay’de birçok farklı mağaza türü ve satıcı paketi bulunmaktadır. Her bir mağaza türü için farklı avantalar sağlandığı gibi farklı ücretler de belirlenmiştir. Satış gerçekleştirmek isteyenlerin beklentilerine göre bu paketleri tercih etmeleri mümkündür. eBay’de satıcı hesabı başvuru yapılması için hesapta kredi kartının tanımlı olması gerekmektedir. Farklı özelliklere sahip bu hesap türleri ile satıcıların kendi hesapları üzerinden ürün satışlarına başlamaları mümkündür. 

eBay’de yer alan mağaza türleri farklı başlıklar altında incelemektedir. eBay mağaza türleri ve paket adları kısaca şöyledir:

  • Starter | Aylı: 7,95 dolar | Yıllık: 4.95 dolar 
  • Basic | Aylık: 27.95 TL | Yıllık 21,95 TL 
  • Premium | Aylık: 74,95 dolar | Yıllık: 59,95 TL 
  • Anchor | Aylık: 349,95 TL | Yıllık: 299,95 TL 

Satıcıların tercih edecekleri paket türlerine göre faaliyet alanlarını belirlemeleri ve buna göre işlem gerçekleştirmeleri mümkündür. Aylık ve yıllık olmak üzere her bir paket için farklı fiyatlar belirlenmiştir. Marka bilinirliği ve satış başarısının artırılması için tercih edilecek bu paketlerin doğru değerlendirilmesi ve buna göre uygun stratejilerin oluşturulması gereklidir. Günümüzde birçok satıcı tarafından dijital pazarlama stratejilerine göre tercih edilen bu paketler kullanılmaktadır. eBay en çok kullanan ülkeler üzerinden satış gerçekleştirmek için en geniş etki alanına sahip olabileceğiniz paketleri tercih etmeniz ciddi bir getiri sağlayacaktır.  

eBay’de Satıcı Komisyonları Ne Kadar?

eBay’de komisyon oranları farklılık göstermektedir. Satıcıların tercih edecekleri paketlere göre de aylık ve yıllık olarak ödeyecekleri ücretler değişecektir. Seçilen her bir ana kategori ve alt kategorilere göre farklı komisyonlar talep edilebilir. Listelenen her bir ürün için eBay tarafından farklı komisyonlar alınacaktır. Tek bir ürün girişi yapılabileceği gibi satış için toptan ürün girişi yapılması da mümkündür. Bu gibi değişkenlere göre alınacak komisyonlar değişmektedir. 

Açık artırma yöntemleri ile yapılacak listeleme türlerine göre, açık artırma usulü ile satılan ürün için eBay farklı oranlarda komisyon kredisi vermektedir. Bu kredinin daha sonra yeni bir ürünü ücretsiz olarak girme avantajının da elde edilmesi için işlem yapılmasına olanak tanınmaktadır. Diğer bir komisyon oranı ise yapılan satış başına komisyon ödenmesidir. eBay komisyon oranları satıcı vergisi hariç satışı yapılan tutar üzerinden hesaplanmaktadır. 

eBay’de Mağaza Açma ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

eBay’da mağaza açılması için doğru paketlerin tercih edilmesi ve buna göre işlem gerçekleştirilmesi gerekmektedir. eBay’de satıcı olmak isteyenlerin sıkça sorulan sorular sayfasında yer alan birçok soruya yanıt bulması ve buna göre en doğru e – ticaret satış stratejilerini uygulamaları mümkündür. 

eBay’de Mağaza Açtıktan Sonra Satışlarınızı Nasıl Arttırırsınız? 

eBay’de mağaza açtıktan sonra satışların artırılması için birçok farklı yöntem uygulanabilir. Temel e – ticaret stratejileri diğer birçok online pazaryerinde olduğu gibi benzerlik göstermektedir. eBay satışlarını artırmak için öncelikle rakip ve pazar araştırmalarının yapılması gerekmektedir. Buna göre doğru ürün tercihi ve uygun pazarlarda satış işlemlerinin başlatılması satış başarısını da kısa süre içinde arıtacak temel faktörler arasında yer almaktadır. Günümüzde birçok e – ticaret kullanıcısı aynı ürünler arasında uygun fiyatlıları tercih ettikleri için fiyat politikalarının da buna göre belirlenmesi son derece önemlidir. 

Dijital pazarlama stratejileri diğer tüm e – ticaret platformlarında olduğu gibi yine geçerli olacaktır. Adwords, sosyal medya çalışması, SEO, veya eBay reklamları ile satış başarısının artırılması sağlanacaktır. eBay satış limiti artırma stratejilerinin de uygulanması için belirli yöntemler takip edilebilir. Uzman dijital pazarlama paketleri ile internet üzerindeki satışlarınızın artırılmasını sağlayabilirsiniz. 

eBay’de Ödeme Nasıl Alınır?

eBay’de satıcı hesabı oluşturan ve kendi mağazaları üzerinden satış gerçekleştiren kişilerin farklı ödeme yöntemlerinden yararlanması mümkündür. eBay satıcısı olarak kayıt olmanızın ardından hesap ayrıntılarını doğrulamanız gerekecektir. Bu adımda sizden kayıt olduğunuz ülkeye ait bazı bilgiler talep edilir. Bu sayede ödemeleri doğrudan ilgili resmi banka hesabınıza veya Payoneer hesabınıza alabilirsiniz. Satış türüne ve kategori gibi birçok değişkene bağlı olarak her satış için farklı komisyon oranları alınabilir. 

Paypall gibi ödeme sistemleri üzerinden genelde kabul eden bu tür yabancı e – ticaret platformları, Türkiye’de bu ödeme sisteminin yasak olması nedeniyle zaman zaman satıcıların sorun yaşamalarına da neden olmaktadır. Bu tür sorunlar ile karşılaşmamak için ödeme güvenliğine ve ödeme yöntemlerine ilişki detaylı bilgi sahibi olmanız önerilmektedir. eBay satış vergisi ise yine internet üzerinden gerçekleştirilecek satışlara göre Türkiye’de mevcut yasalar kapsamında belirlenecektir. Komisyon oranları ise bu vergiler hariç olarak yapılan satışlar üzerinden hesaplanmaktadır. 

eBay’de En Çok Satılan Ürünler Nelerdir?

Başarılı bir e – ticaret satışı gerçekleştirmek için piyasa araştırmasının doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. eBay’de en çok satılan ürünler belirli dönemlere göre değişiklik göstermektedir. Kategorilere göre bir sınıflandırma yapmak ve satış rakamlarının yüksek olduğu kategorileri incelemek mümkündür. Fakat satış gerçekleştirmek isteyenlerin en çok satılan ürünler arasında yüksek rekabet olacağı için alternatif sunmaları önemli bir detaydır. Diğer yandan daha az satış rakamlarının görüldüğü kategorilerde de işlem yapmak, düşük rekabet gücü sayesinde mağazanızın eBay’de öne çıkmasını da sağlayabilir. 

eBay tarafından paylaşılan rakamlara göre son dönemde en fazla satış gerçekleştirilen ürünler arasında şu kategoriler ilk sırada yer almaktadır:

  • Kitap, Müzik, Çiçek, Yazılım – %26
  • Elektronik – %16
  • Giyim, Takı, Ayakkabı, Dekorasyon – %13
  • Oyuncak, Spor, Oyun – %7
  • Mobilya, Ev Aletleri vb. – %3 

Pazar ve rakip araştırması sonrasında en iyi satış rakamlarına ulaşabileceğiniz kategori üzerinden kendi eBay mağazanız ile rekabete katılabilirsiniz. Tüketiciler için alternatif sunmak ve sektörde öne çıkmak için bazı dijital pazarlama stratejilerinin uygulanması gerekmektedir. En çok satılan ürünleri bulma süreci içinde satıcıların birçok detayı incelemesi ve buna göre uygun stratejilerin uygulanması gerekmektedir. 

eBay’de Satış Yöntemleri Nelerdir?

eBay platformu üzerinde farklı satış yöntemleri bulunmaktadır. Platform üzerinde kullanıcıların bireysel veya şirket adına satış gerçekleştirmesi mümkündür. eBay’in diğer platformlar arasında öne çıkmasında özellikle sıfır ürünlerin yanı sıra ikinci el ürün satışlarının da yapılabiliyor olmasıdır. Buna ek olarak açık artırma gibi satış yöntemleri de uygulanabilmektedir. eBay satışı yapmak için kayıt adımlarının tamamlayan ve uygun satıcı hesabı ile doğru eBay paketlerinin tercih edilmesi satış başarısının artırılmasında önemli bir etki yaratacaktır. 

Açık artırma yöntemi ile satış yapmak isteyenlerin en iyi fiyatlara ulaşması mümkündür. Bu yöntem ile ürün 1 – 10 gün gibi süreler içinde açık artırmada kalabilir. Belirlenen süre sonunda en yüksek gelen teklife göre satış yapılacaktır. Diğer yöntem ise anında satın alma seçenekleridir. Sabit bir fiyat belirlediğinizi ürününüzün satılması için alıcının işlem yapmasını bekleyebilirsiniz. Diğer pek çok e – ticaret satış yöntemleri arasında yer alan stratejilerin eBay üzerinden de uygulanması mümkündür. 

eBay’e Ürün Girişi Nasıl Yapılır?

eBay’e kayıt işlemlerini tamamlayan ve onay alan kullanıcıların satışlarına hemen başlamaları mümkündür. eBay ürün listeleme adımları ise bazı satıcılara zaman zaman karmaşık gelmektedir. Ürün girişi gerçekleştirmek için hesabınızdan ilgili sayfaya giriş yaparak Ürün listelemesi yapılmaktadır. Ürünlerin girişini yapmak için şu adımlar izlenebilir:

  • Hesap oluşturma adımları tamamlanır.
  • ‘’My eBay Selling Overview – Satışa Genel Bakış’’ sayfasına giriş yapılır. 
  • ‘’Öge Listele’’ – ‘’List an item’’ butonuna tıklanır. 
  • Ürün adı girilir. 
  • Açıklamalar girildikten sonra işlem onaylanır. 

Listelemek istediğiniz ürün için eBay tarafından onay verilmesinin ardından satışlara kısa süre içinde başlayabilirsiniz. Tercih edeceğiniz pakete göre ürünlerin başarısının artırılması için farklı satış stratejilerinin de uygulanması mümkündür. Doğrudan elektronik ortam üzerinden işlemlerinizi tamamlayarak ürün listeleme sonrasında eBay’den satış yapılmaya başlanabilir. 

eBay Kargolama Seçenekleri Nelerdir?

eBay dünyanın birçok farklı noktasında satışların gerçekleştirilmesini sağlaması ile kargolama hizmetlerine de önem vermektedir. Ürünlerin kullanıcıların eline güvenilir ve sağlam bir şekilde ulaşması için uluslararası kargo firmalarının ücret politikaları ve teslimat seçeneklerini detaylı bir şekilde araştırmanız tavsiye edilmektedir. eBay tarafından birçok farklı kargo seçeneği sunulmaktadır. 

eBay tarafından nakliye ücretleri ve indirimleri, uluslararası satışlar ve diğer konularda da satıcılara destek verilmektedir. Bu sayede satıcıların daha geniş kitlelere ulaşması ve satış başarısını artırmaları mümkündür. eBay satıcı hesabı açma işlemlerinin tamamlanmasının ardından kargolama seçeneklerini araştırarak en uygun teslimat seçeneklerinden yararlanmanız mümkündür. 

eBay Mağaza Açma Ücreti Ne Kadar?

eBay’de mağaza açma ücreti bulunmamaktadır. Her ne kadar eBay mağaza açma ücreti bulunmasa da satış işlemlerinden farklı oranlarda komisyonlar alınacaktır. Bu komisyon oranları birçok farklı değişkene göre belirlenebilir. Öte yandan satıcı hesabı açılırken tercih edilecek eBay hesap türlerine göre farklı oranlarda paketlere göre ücret talep edilebilir. 

eBay’de Satış Vergisi Var Mı?

eBay üzerinden hesap açan satıcılar ülkemizde yer alan yasalar kapsamında vergi ödeme yükümlüğüne sahiptir. Yapılacak her satış için fatura kesilmesi gerekmektedir. Şahıslar veya şirketler adına bu işlemler yapılarak mevcut uygulamaya göre e – ticaret gelirlerinin de vergilendirilmesi gerekmektedir.  

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir