Logo Logo

Geri Sayım Başladı: Black Friday

İçindekiler
18.11.2019 - 8 dk Okuma Süresi

Black Friday Nedir, İndirimler Ne Zaman Başlar? E-Ticaret Siteniz İçin Black Friday İpuçları…

Yılın en çılgın alışveriş dönemi olan Black Friday, nam-ı diğer Kara Cuma‘ya sayılı günler kaldı. Black Friday nedir, indirimleri ne zaman başlar, e-ticaret sitenizi Black Friday’e hazırlama yolları, pazarlama yöntemleri ve satışları artıracak ipuçları için yazımızı okuyun.

Black Friday Ne Zaman?

Black Friday (Kara Cuma) indirimleri, Kasım’ın dördüncü Perşembe günü olan Şükran Günü’nden sonraki günü gerçekleştirilir. Bazı tanımlar dördüncü Cuma gününü işaret etse de, bu yanlış. 2019 yılı için Kasım’ın dördüncü Cuma’sı 22 Kasım, ancak dördüncü Perşembe yani Şükran Günü 28 Kasım. Dolayısıyla 2019 Black Friday tarihi 29 Kasım olacak.

Bu meşhur indirim günü, uzun süre Black Friday adıyla anılmasa da, adı değişse dahi tarihi değişmedi. Hatta online alışveriş tüm dünyada yaygınlaştıktan sonra ABD dışında da örnekleri görülmeye başlandı. Black Friday ne zamandır Türkiye’de yapılıyor sorusunun yanıtı ise bizi 2012 yılına geri götürüyor.

Black Friday Nedir?

Şükran Günü’nden sonraki güne verilen Black Friday, yani Kara Cuma adı, aslında ABD’de başlayan bir geleneğin devamını işaret ediyor. Black Friday günü, aslında Noel alışverişinin başlangıcını gösteriyor. Noel, ABD’de uzun yıllardır en büyük alışveriş dönemi. Dolayısıyla ilk günü en büyük indirimlerle bu dönemi başlatıyorlar.

Black Friday adının verilme sebebi olarak bazen bu büyük indirimler için büyük yığılmalar olması, ortaya çıkan trafik kazaları, bazen de son ürünleri kapmak için yaşanan şiddet olayları olduğu söyleniyor. Ancak, bu doğru değil. Her ne kadar ilk gün indirimleri ABD’de 1930’lardan sonra meşhur olsa da, Black Friday adı ilk kez 1961’de kullanılıyor ve perakende mağazalarının o yıl ilk kez zarardan (kırmızı) kâra (siyah) geçtiğini işaret ediyor.

Black Friday İndirimleri

Türkiye’de Black Friday indirimleri, Efsane Cuma, Süper Cuma, Hızlı Cuma, Hayırlı Cuma adlarıyla da yapılıyor. Kara Cuma adının olumsuz çağrışım yapması, bazı markaları korkutuyor. Ancak kimi e-ticaret siteleri ya da markalar da bu isimden korkmuyor ve kullanıyor. Adı her ne olursa olsun, Black Friday kampanyaları Türkiye için de önemli bir alışveriş döneminin işareti.

Türkiye’de Ne Kadar Başarılı?

Birçok e-ticaret sitesi her sene alışveriş rekorları kırdıklarını Black Friday kampanyaları sonrası açıkladıkları verilerle ortaya koyuyor. Örneğin Hepsiburada, 2017’de 252 milyon TL’lik satış gerçekleştirirken, 2018’de bunun %60 arttığını ve 410 milyon TL alışveriş yapıldığını duyurdu.

Gittigidiyor’un açıklamasında ise “Black Friday satışları 2017’den 2018’e iki kat büyüdü” ibaresine yer verildi. Black Friday 2017’de 400 farklı kampanya yapılırken, 2018’de 930 kampanya gerçekleştirildi. Bu kampanyalarda en çok kullanılan kelime ise “indirim” oldu.

Türkiye’de En Çok Ne Satın Alınıyor?

Bir ankete göre Türkiye’de Black Friday alışverişi yapacak kişilerin %56’sı ne alacağını önceden biliyor. 2018 verilerine göre Türk tüketicileri Black Friday indirimleri ile giyim, ayakkabı, kozmetik ve parfümeri ile takı kategorilerinde alışveriş yaptı.

2019 Black Friday Araştırması

Picodi.com’un araştırmasına göre Black Friday satışları en çok saat 22:00 ile 01:00 saatleri arasında gerçekleşiyor. Türkiye’de Black Friday esnasında insanlar ortalama 4 adet ürün satın alıyor. İnternet ve geleneksel mağazalarda yapılan ortalama harcama miktarı ise 71 Euro.

2018 yılı verilerine göre Black Friday alışverişi yapan Türklerin %57,3’ü cep telefonu, %40,4’ü bilgisayar, %2,3’ü tablet kullanarak alışveriş yapmış.

Black Friday 2018 Google Trends verileri ise Kara Cuma için web aramalarının üçte ikisinin Perşembe ve Cuma günü yapıldığını ortaya koyuyor. Ancak Black Friday ilgisi Pazartesi başlayıp Pazar gününe kadar sürüyor.

Türkiye’de Black Friday dönemleri, satışlar %615 artıyor ve Türkiye’deki tüketiciler indirim miktarını %41 olarak beklerken, indirimler 2017’de ortalama %56, 2018’de ise ortalama %57 olarak gerçekleşti.

Black Friday İndirimleri İçin Web Siteniz Hazır mı?

Black Friday alışverişi yukarıdaki veriler ışığında oldukça yoğun geçecek. E-ticaret sitesi sahiplerinin bu konuda ön hazırlık yapmaları şart. Bunun için dikkat edilmesi gerekenler şöyle:

İlk adımda özellikle bulut işlemlerini hızlandırmak için önlemler almalısınız. Ölçeklenebilirlik, güvenlik ve yedeklilik üç anahtar kelime. Kullanılan bulut sistemleri için bant genişliğini, sunuculardaki bellek ve işlemci kapasitesini artırmak, güvenlik sistemlerini kontrol etmek ve gerekirse anti fraud için çalışan sayısını artırmak, yedekleme sürelerini düşürmek sizi Black Friday kampanyaları sırasında oluşacak yoğunluğa karşı korurken, müşteri memnuniyeti açısından da sorun yaşamanızı engelleyecektir.

Kampanyalarınız İçin E-Posta Pazarlamasından Güç Alın

Bazı kategoriler Black Friday’de ekstra ilgi görecektir, geçen yılın yüksek satış yapan segmentleri için e-postaları hazırlayarak indirimlere dikkat çekebilir, satış oranlarınızı artırabilirsiniz. Hatta yeni müşteri kazanma fırsatından da en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

iGoal’un araştırmasına göre;

Moda kategorisinde e-postaların açılma oranı %8,9, tıklanma oranı %12,3, yatırım geri dönüşü ise %8,1 seviyesine çıkmaktadır.

Elektronik kategorisinde e-posta açılma oranı %9,1, tıklanma oranı %7,1, yatırım geri dönüş oranı ise %11,4 olurken,

Dekorasyon ve mobilya kategorisinde e-posta açılma oranı %13,4, tıklanma oranı %7,3, yatırım geri dönüş oranı ise %7,4’e çıkmaktadır.

Black Friday İndirimleri İçin Özel E-Postalar Göndermekten Çekinmeyin

E-postaları oluştururken veritabanınızı Black Friday indirimleri için özel olarak yeniden segmentlere ayırabilirsiniz. Hazırlayacağınız önceki alışverişlere dayalı filtreler size daha yüksek dönüşüm oranı sağlayabilir.

İndirimlere ek olarak, kuponlar tasarlayarak tüketicilerin ilgisini çekebilir, e-posta ile Black Friday kampanyaları kapsamında alışveriş yapanlara ek indirimler ya da promosyonlar sunabilirsiniz.

E-postalarınızı ürün ve kategorilere göre ayırarak birden fazla gönderim yapmaktan çekinmeyin. Herkes indirim döneminde her ürünü takip edemeyebilir, insanlara bunu hatırlatmanın bir zararı olmayacaktır.

E-posta tasarımı da büyük önem taşıyor. Birçok şeyi bir araya doldurarak karmaşa yaratmayın. Sade, hedefe yönelik tasarımla tüketiciye yaklaşın.

İçeriklerinizi her zamankinden daha detaylı olacak şekilde ayarlamanız da satışa olumlu etki edecektir. İçinde ürün bilgisi olmayan standart satış sayfaları potansiyel müşterilerinizin alternatiflere yönelmesine sebep olabilir. Elbette eylem çağrısı da büyük önem taşıyor. İyi tasarlanmış ve üzerinde düşünülmüş bir eylem çağrısı ile dolu sepeti satın almaya dönüştürmeniz işten bile değil.

Bu Dönemde Satışları Nasıl Artırabilirsiniz?

Kara Cuma alışveriş dönemi için e-posta pazarlaması web sitenize müşterileri çekmek için sadece bir yöntemdir. E-ticaret için altın değerinde olan sosyal medyayı unutmayın. Sosyal medya ve web kampanyalarınız iyi bir planlamayla her zamankinden çok daha çarpıcı bir etki yaratabilir.

Haftanın promosyonlarını Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal ağlarda paylaşmak diğer günler işinize yarayabilir ama böyle önemli bir alışveriş dönemi için hazırlayacağınız özel sayfaları paylaşmak ve bunu indirimden haftalar önce başlayarak yapmak alışveriş sitenizi ummadığınız kadar canlandırabilir. Sosyal ağlarda da Kara Cuma indirimleri için özel alt sayfalar oluşturabilir, tasarımlarınızı da bu döneme özel değiştirerek dikkat çekebilirsiniz.

Bugüne Özel Sosyal Medya Kampanyaları ve Geri Sayım

İnsanların yarattığı içeriklerden fayda sağlamak da çığ etkisi yaratabilir. Örneğin sosyal medya kullanıcılarının birbirlerini etiketleyerek kazanabileceği indirimler, bir anda etkileşim, ziyaret ve dolayısıyla satış adedini artıracaktır. Bu yaklaşıma özel kampanyalarla stoklarınızı kolayca tüketebilirsiniz.

Web sitenizde ve sosyal medyada hazırlayacağınız bir geri sayım da indirim heyecanını artıracaktır ve sepet terk oranını düşürecektir. Hayır, Kara Cuma öncesi bir geri sayımdan değil, sepete atılan ürünlere sunduğunuz indirimle ilgili bir geri sayımdan bahsediyoruz. Böylece ürün ve fiyat karşılaştırma süreleri kısalacak, iyi bir indirim oranına sahip ürünlerde satışlar yükselecektir. Mobil uygulama push bildirimleri ya da e-posta desteği ile bu tip geri sayımları daha da heyecanlı hâle getirebilirsiniz.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir