Logo Logo

Black Friday (Kara Cuma) Rehberi, Black Friday Kampanyaları Nasıl Hazırlanmalı?

İçindekiler
08.11.2021 - 31 dk Okuma Süresi

Her yıl alışveriş tutkunlarınca heyecanla beklenen Black Friday, e-ticaret siteleri için de büyük önem taşımaktadır. Birbirinden cazip kampanyalarla alışveriş çılgınlığının tetiklendiği bu dönemde, tüm e-ticaret siteleri yüksek satış rakamları yakalamaktadır. Markaların büyük pazardan yüksek pasta payı almak için rekabeti artırmaları ise farklı yaklaşımlar sergilenme zorunluluğunu ortaya koymaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tüm zamanların satış rekorlarının kırıldığı bu özel kampanya döneminde yüksek rekabetten sıyrılarak e-ticaret sitenizin satış hacmini artırmanıza yönelik merak ettiğiniz her detayı rehberimizde sizler için bir araya getirdik.

Black Friday Nedir?

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Şükran Günü’nü takip eden ilk Cuma günü Black Friday olarak isimlendirilir. Black Friday 1930’lu yılların Amerika’sında gelenek haline dönüşen Noel alışverişi döneminin başlangıcını tanımlar. Türkçeye “Kara Cuma” olarak çevrilen Black Friday, mağazaların beklenmedik indirimli fiyatlar ile satış yaptıkları alışveriş sezonunun başlangıcıdır. İlk kez 1961 yılında “Black Friday” olarak resmen kullanılan ve Amerika’nın ardından İngiltere ve Kanada gibi ülkelere de yayılan bu gelenek, ülkemizde de başta e-ticaret devleri olmak üzere irili ve ufaklı pek çok satıcının katılımı ile hareketli geçmektedir.

2021 Black Friday Ne Zaman?

Bu yıl Kara Cuma (Black Friday) 26 Kasım 2021 Cuma gününe karşılık gelmektedir. 26 Kasım Cuma günü başta e-ticaret devleri olmak üzere perakende temsilcileri önemli indirim kampanyaları ile alışveriş sezonunun açılış gününde beklenen kampanyaları hayata geçirecekler.

E-Ticaret Siteleri İçin Black Friday Neden Önemli?

Geleneksel perakendecilik alanında ortaya çıkan Black Friday, dükkanların erken açılıp kapanması ve beklenmedik indirimler uygulayarak müşteri taleplerini karşılama çabaları ile renklenmekteydi. Dijitalleşmenin desteği ile online alışverişte önemli bir güne dönüşen Black Friday, 2000’li yıllarda Amerika’da en çok satış yapılan gün olarak tarihi istatistik başarısına sahip olarak e-ticaret sektöründe büyük önem kazandı.

Tüm dünyada 90 yıllık geçmişe sahip olan gelenek, ülkemiz tüketicilerinin de sabırsızlıkla beklediği tarihler arasında yer almaktadır. Kasım ayı içinde yapılacak pek çok harcama için Kara Cuma kampanyalarını bekleyen tüketiciler azımsanmayacak sayıdadır ve e-ticaret siteleri, bu tüketicileri cezbederek satışlarını artırmak için bugüne özel olarak hazırlanmalıdır. Black Friday 4 güne yayılı bir alışveriş sezonu başlangıcıdır ve sadece Trendyol’un geçtiğimiz yıl anlık 1 milyon 841 bin kişiye ulaşmış olması, e-ticaret sitelerinde yapılacak harcamaların yoğunluğunun ne denli büyük olduğunu ortaya koymaktadır.

E-Ticaret Siteleri Black Friday İçin Nasıl Hazırlanmalı?

2020 yılı Black Friday verileri incelendiğinde, yapılan satışların bir önceki yıla göre %21,6 artış gösterdiği rakamlara yansımıştır. 2021 Black Friday satış rakamlarının da artacak olması e-ticaret sitelerince sürpriz bir gelişme olmayacaktır. Bu anlamda değerlendirildiğinde sürecin ne denli yoğun geçeceği ve iyi bir hazırlık gerektireceği aşikardır. E-Ticaret sitelerinin Efsane Cuma günlerine hazırlanabilmek için kampanya dönemi öncesi ve dönem içinde yapmaları gerekenleri aşağıda maddeler halinde sıralayarak başarısız bir kampanya dönemi geçirilme riskini ortadan kaldıracak önemli detaylara yer verdik.

E-Ticaret Alt Yapısını İyileştirin

Black Friday kampanya dönemi büyük bir yoğunluğa sahne olur. Yılın en yüksek ziyaretçi sayısına ulaşacağınız düşünüldüğünde, altyapınızın bu denli bir ziyaretçi sayısını kaldırabilmesi gerekir. E-Ticaret altyapınız iyi olmadığında yoğunluk nedeniyle ürün ve sayfalarınız arasında gezinen ziyaretçileriniz sorun yaşayabilir. Bu sorunla karşılaşmamak için e-ticaret altyapısını iyileştirmeyi ihmal etmeyin. Web siteniz bir sunucu üzerinden yayına çıkıyorsa işlemci, RAM gibi donanımların performansını artırmayı tercih edebilirsiniz. Cloud server hizmeti alıyorsanız otomatik olarak yoğunluğa dayalı artırılan sanal sunucu hizmetini kullanabilirsiniz.

Müşteri Kitlesi Oluşturun

Her gün milyonlarca kullanıcının alışveriş yapmak için fırsatları kovaladığı bu kampanya sürecinde, e-posta veya push bildirim üzerinden potansiyel müşterilerinize ulaşabilmek için hazırlık aşamalarına hemen başlayın! Göndereceğiniz e-posta ve bildirimlerin muhatabı olacak müşteri kitlenizi edinmeye başlayarak işe koyulun. Müşterilerinizi segmente ederek e-posta pazarlaması yapmanız size daha fazla geri dönüş sağlayabilir.

Örneğin son 1 yıl içerisinde giyim kategorisinde satın alma yapmış müşterilerinize giyim kategorisinde yapacağınız kampanya mailini yönlendirmek dönüşüm oranının daha fazla artmasını sağlayabilir.

Hedef Kitlenize Özel Kampanyalar Oluşturun

Edindiğiniz müşteri kitlesine satış yapabilmenin en kestirme yolu, kişiselleştirilmiş kampanyalardan geçer. Müşteri kitlenizin yüksek ilgi gösterdiği kategori ve ürünlere uygulayacağınız indirim kampanyaları, satışlarınızı artırmak için başvurabileceğiniz en etkili stratejidir. Bu kampanyalar için iyi bir müşteri veri tabanınızın olması ve kullanıcıların ilgi gösterdiği ürünlerin iyi belirlenmesi önemlidir. Bu verileri kullanarak yaptığınız kampanyalardan ise reklam, e-posta ya da push bildirim ile müşterilerinizin haberdar olmasını sağlamayı unutmayın!

Reklam Stratejinizi Doğru Kullanın

Black Friday dönemine her markanın en iyi şekilde hazırlandığını ve rakiplerinizin satış yapabilmek için kendisini öne çıkartacak her yolu denediğinden emin olabilirsiniz. Siz de bu süreçte stratejilerinizi oluştururken, etkili reklam kampanyalarından güç almalısınız. Ulaşmak istediğiniz hedef kitlenize göre özelleştirilmiş reklam kampanyaları ile arama motorları ve sosyal medya üzerinden sizi öne çıkartacak reklamlar yayınlayın. Pazar araştırması verileri ve web sitenizden edindiğiniz raporlardan bu süreçte yararlanarak, reklamlarınızı sıfır ıska oranı ile doğrudan hedef kitlenizle buluşturabilirsiniz.

Sosyal Medya Üzerindeki Varlığınızı Arttırın

Tüm yaş gruplarında olduğu gibi hedef kitlenizin de günün önemli bir zaman dilimini sosyal medyada geçirdiğiniz unutmayın. Bu nedenle Black Friday döneminde sosyal medyadaki varlığınızı artırmak akıllı bir yaklaşım olacaktır. Daha sık paylaşımlar yapmayı, indirimli ürünler ile ilgili sık sık paylaşımlarda bulunmayı ve iletilerinizi sosyal medya üzerinden daha fazla kullanıcıyla buluşturacak stratejilerden yararlanmayı unutmayın. Sosyal medya için içerik hazırlarken kaliteli ve dikkat çekici görseller kullanın. Müşterileri harekete geçirecek kurumsal bir dil seçerek onları bağlantılarınıza tıklamaları için teşvik etmeyi unutmayın!

Mobil Odaklı Müşteri Stratejisi Belirleyin

Black Friday kampanya döneminde yaptığınız her hareket, müşterileriniz tarafından mobil kanallar aracılığı ile de izlenir. 2020 yılı Black Friday verileri incelendiğinde ise Türkiye’de mobil ziyaretçi sayısı %5,91 oranında artarak %49,23 gibi yüksek bir orana ulaşmıştır. Bu süreçte e-ticaret sitenizin mobil uyumlu olması yanında mobil cihazları kapsayacak özel stratejiler geliştirmek sizi öne çıkarır.

Özel İndirimli Ürünler Belirleyin

Kara Cuma müşteri potansiyelinden yararlanmak isteyen her satıcı, indirimin gücünden yararlanmak ister. İndirim kampanyalarının bu denli dikkat çekici olması ise her üründe indirim yapılması gerektiği anlamına gelmemektedir. Hedef pazarınıza yönelik ürün seçimi yaparak seçtiğiniz ürünlerde uygulayacağınız indirimler, size daha fazla müşteri kazandırır. Müşterilerinizin ilgisinin çekmesi muhtemel ürünlere indirim uygulayarak farklı ürünlerin de sepette yer alması için önemli bir şans yakalayabilirsiniz. Bu süreçte indirim yapılacak ürünü seçerken internetten en çok satılan ürünler ve cep telefonu, giyim, ayakkabı gibi Black Friday’de en çok aranan ürünlerden yararlanarak hedef kitlenizi genişletebilirsiniz.

Ürün Stoklarınızı Arttırın

26 Kasım Cuma günü başlayacak olan Black Friday kampanyaları, yılın en çok satış hacminin yakalandığı özel bir dönemdir. Bu dönemde normal satış hacminizin oldukça üstüne çıkmanız muhtemeldir. Siz de bu alışveriş trendinden en yüksek kar marjı yakalamak için stoklarınızı güçlü tutmanız ve sık sık kontrol etmelisiniz. Stoklarınız zayıf olursa müşterilerinizi geri çevirmek zorunda kalacağınızı unutmayın!

Ödeme Yöntemlerinizi Geliştirin

E-Ticarette başarılı olmanın en önemli anahtarı, ödeme güvenliğidir. Black Friday döneminde internetten alışveriş yapmaya karşı mesafeli davranan yeni katılımcılar da PC veya cep telefonu başında yerini alır. Bu kitlenin de dikkatini çekmek ve alternatif ödeme yöntemleri ile hedef kitlenizi maksimize etmek için ödeme yöntemlerinizi geliştirmeyi unutmayın. Kredi kartı ile ödeme halen büyük bir oranda e-ticaret sektöründe en çok tercih edilen ödeme yöntemleri arasında yer alır. PayTR sanal POS sistemi ile ödeme altyapınızı güçlendirerek, farklı bankaya ait kart kullanıcılarının tamamına satış yapma şansı yakalayabilirsiniz.

Black Friday Öncesi Kupon Stratejisi

Müşterilerinizin sadece e-ticaret sitenizde kullanabilecekleri özel indirim kuponları düzenleyerek Black Friday sürecinde satışınızı artırmayı hedefleyebilirsiniz. E-Ticaret devi N11’in sıkça yararlandığı bu stratejide amaç, üyelerinize sunduğunuz kuponlar ile onları alışverişe teşvik etmektir. Kendilerine kupon tanımlanan ve kuponların harcanması için belirli bir süreye sahip olan tüketiciler, bu haklarının kaybolmaması için harcama eğilimi gösterir. Black Friday dönemine yaklaşırken tarihi 26 Kasım 2021 Cuma ve sonrası 4 güne gelecek şekilde kuponlar tanımlayarak satış yapma şansınızı yükseltebilirsiniz.

Influencerlar ile Çalışın

Influencerlar günümüzde internetin bilirkişileri olarak kabul edilmektedir. Çok sayıda takipçiye sahip olan ve paylaştıkları ürünlerin satışlarını artırma becerisi bulunan Influencelardan Black Friday günlerinde efektif olarak yararlanmalısınız. İnsanlar güvendikleri kişilerin tavsiyelerine uyma eğilimine sahiptir ve Influencerlara büyük kitleler güvenmektedir. Bu güveni satışa çevirmek için Influencer Marketing çalışmalarına önem vermeyi ihmal etmeyin! Burada dikkat etmeniz gereken çalışacağınız makro ve mikro influencarları önceden doğru bir şekilde belirlemektir.

Black Friday Zamanı Hangi Kampanyalar Yapılmalı?

Black Friday sezonu tüm tüketicilerin alışveriş yapmak için sabırsızlıkla beklediği önemli bir etkinlik dönemini tanımlar. E-ticaret sitelerinin satış hacimlerini olağanüstü seviyelere çıkarma şansına sahip oldukları bu süreçte, pandeminin de etkisi ile tüketicilerin bu yıl dijital mecraları daha çok tercih etmesi beklenmektedir. Bu denli büyük potansiyele sahip avantajlarla dolu kampanya döneminde e-ticaret sahiplerince yapılabilecek kampanyalar aşağıda örneklendirilmiştir.

Farklı Gün ve Ürün Gruplarına Yönelik İndirim Kampanyaları

İndirim kampanyaları Kara Cuma’nın bel kemiğidir. Dünyada milyarlarca tüketici, ihtiyaçlarını karşılamak için 26 Kasım Cuma gününü iple çekmektedir. Siz de bu dönemde çeşitli ürün gruplarına yönelik kampanyalar düzenleyerek ilk adımı atabilirsiniz. Unutmamanız gereken ise Black Friday 2021 için 26 Kasım başlangıç tarihidir, bitiş değil! Bu nedenle farklı ürün gruplarında bu dönem boyunca farklı indirim kampanyaları düzenleyerek, tüketicilerin sürekli ilgisini üzerinizde toplayabilirsiniz.

Ücretsiz Kargo Kampanyaları

Tüketiciler kargo ücretlerine karşı oldukça hassastır. İndirimli alışverişte elde ettikleri kazanımları kargo ücretleri ile kaybettiklerini düşünme eğilimindedirler. Siz de Kara Cuma günlerinde tüm ürünlerde ya da belirli bir ürün grupları için ücretsiz kargo kampanyaları düzenleyerek müşteri beklentilerine karşılık verebilirsiniz.

Yüksek Maliyetli Ürünler İçin Stoklu Kampanyalar

Fiyatı nispeten yüksek elektronik ve haberleşme aletlerinde stoklu kampanyalar düzenlemek iyi bir stratejidir. Televizyon, laptop ya da cep telefonu gibi ürünler için uyguladığınız indirim kampanyalarını stoklarla sınırlı tutarak, tüketicileri fırsatın kaçabileceği konusunda ikna edebilirsiniz. Fırsatı kaçırmak istemeyen tüm tüketicilerin stoklu kampanyalarınıza büyük ilgi göstereceğinden emin olabilirsiniz.

Ortak Noktaya Sahip Ürünlere Yönelik Kampanyalar

Belirli bir kategoriye ilişkin ya da benzer kullanıma sahip ürünleri bir araya getiren paketler oluşturmak, bir tüketiciden maksimum satış geliri elde etmek için izlenmesi gereken doğru bir stratejidir. Ürünlerinizi inceleyen kullanıcılara alternatif öneriler ve doğrudan paket kampanyaları düzenleyerek daha yüksek satış hacmi yakalama hedefinize yaklaşabilirsiniz.

Temizlik paketleri, temel gıda ürünleri, kozmetik ürün paketleri gibi paket kampanyalarını değerlendirmenize mutlaka alın. Hepsiburada.com özellikle paket kampanyaları konusunda öncü olan firmalardan biridir. Büyük rakipleri incelemek size iyi fikirler verebilir.

Hediye Ürün Kampanyaları

İlgi çeken bir hediye ile müşterilerinizin alışveriş yapma güdülerini harekete geçirebilirsiniz. “Promosyon ürün” ya da “Bir alana bir bedava” ya da “2.si 1 TL” gibi sloganlar ile müşterilerinize cazip kampanyalar ile hitap etmek, özellikle Black Friday gibi sadece alışverişin düşünüldüğü dönemlerde başarılı sonuçlar ortaya çıkartır. Müşterilerinizin tüm dikkatini size vereceği bu tür teşvik edici kampanyalar ile bir taşla iki kuş vurma fikrini tüm hedef kitlenize aşılayabilirsiniz.

Saatlik İndirim Kampanyaları

Kampanya dönemi boyunca merak edilecek bir diğer kampanya stratejisi de belirli bir zaman diliminde rastgele seçilen ürünlere yönelik uygulanan indirimlerle hazırlanan kampanya seçeneğidir. “Saatlik Fırsat” adı ile belirli bir ürün grubuna yönelik indirimler uygulayarak alışverişi teşvik etmenin yanında sık sık sitenizin ziyaret edilmesini sağlayabilirsiniz. Trendyol ve Hepsiburada gibi e-ticaret devlerinin sık sık başvurduğu bu strateji ile Kara Cuma’nın en çok takip edilen isimleri arasında yer alabilirsiniz.

Black Friday Zamanı Satış Nasıl Arttırılır?

Black Friday dönemi e-ticaret siteleri için her ne kadar harman dönemi olsa da mevcut rekabette fark edilmenizi sağlayan satış stratejileri uygulamanız gerekir. Potansiyel müşterilerinizle sizi buluşturacak ve site ziyaretlerini satışa çevirme yüzdenizi artıracak etkili stratejiler ile satış hacminizi hedeflerinizin üzerine taşıyabilirsiniz. 26 Kasım 2021 Cuma günü başlayan ve tüketicilerin sabırsızlıkla beklediği Kara Cuma kampanya döneminde satışını artıracak etkili stratejiler aşağıda sizler için örneklendirildi.

Özel İndirim Oranları Belirleyin

İndirim sözcüğü tek başına tüketicileri harekete geçirmek için yeterli olsa da Kara Cuma’da daha iyisini yapmanız gerekir. Tüketicilerin dikkatini çekecek özel indirim oranları ile dikkatlerini çekmeyi başarmanız gerekir. İndirim yüzdesini artırmanın yanında ürün grupları ile farklı oranlar belirleyerek tüketicilerin tüm ürünlerinizi keşfetmeleri için sitenizde geçirdikleri zamanı artırabilirsiniz. Tüketicilerin sitenizde geçirdikleri her fazladan saniyenin artan bir satış anlamına geldiğini aklınızdan çıkarmayın!

Geri Sayım Aracı ile Ürün Satışı Yapın

İndirimde olan ürünlerin satışını hızlandırmak için geri sayım aracı kullanmak her zaman işe yarar. Tüketicilerin cazip olduğunu düşündükleri fiyatlardan yararlanmaları için zamanın aleyhlerine işlediği hissini aşılayan bu psikolojik satış artırma stratejisi ile Kara Cuma’da istediğiniz her ürüne ait stokları kısa sürede eritebilirsiniz. Kara Cuma kampanyasında zamanınız sınırlıdır. Kısıtlı zamanda daha çok satış yapmak için müşterilerinizin de zamanlarının kısıtlı olduğunu hatırlatmayı unutmayın!

Son Saatler Taktiğini Uygulayın

Kara Cuma kampanyasının başlangıcı ve bitişi oldukça önemlidir. Özellikle kampanyanın sonlanması yakın zaman aralığında elinizde kalan stokları eritmek için iyi bir atak yapma şansınız bulunur. Bu zaman diliminde anahtar kelimeniz, “İndirimde son saatler” olmalıdır. Web sitenizde görülebilir son saatler fiyatlarınızı yayınlamanın yanında müşterilerinize ellerini çabuk tutmaları için e-posta, SMS ya da bildirim ile ulaşarak kalan son ürünlerinizi de satmak için elinizdeki fırsatı değerlendirebilirsiniz.

Kargo Bedava Vurgusu Yapın

Artan kargo ücretlerinin tüketiciler üzerine olumsuz algı yarattığından bahsetmiştik. Daha fazla satış yapmanızın önündeki bu engeli kaldırarak müşterilerinizin sepetlerini kolayca doldurmalarını sağlayabilirsiniz. Ürünlerinizin sadece fiyatları ve kaliteleri değil ücretsiz kargo ile teslim edilmeleri de müşterileriniz için alışveriş yapma yönünde iyi bir motivasyonlarını artırır. Rakiplerin aynı ürünü kargo bedava olarak sattığı bir ortamda siz ek ücret ile satamazsınız. O nedenle belirli tutarın üzerindeki ürünlerde ya da toplam sepet tutarı için belirlediğiniz fiyatın üzerindeki ürünlerde mutlaka ücretsiz teslimat uygulamasını hayata geçirin.

Sosyal Medya Reklamlarına Ağırlık Verin

Sosyal medya hesaplarınız Kara Cuma boyunca indirim bültenine dönüşmelidir. Günün anlam ve önemini hatırlatan indirimli ürün paylaşımlarını sık sık yaparak daha fazla müşteriye ulaşma şansı yakalayabilirsiniz.

E-Posta Kitlesini Mutlaka Kullanın

Yoğun çalışan kişilerin de ihtiyaçlarını cazip fırsatlarla karşılama isteklerini değerlendirmeniz gerekir. İyi bir mailing stratejisi ile attığınız her e-postayı satışa çevirebilirsiniz. E-posta bültenlerini bu süreçte cazip fiyatlı ürünler ile yayınlayarak olumlu geri dönüşler alabilirsiniz.

Bildirim (Push) Gönderimi Yapın

Akıllı telefonlara düşen bildirimler doğası gereği dikkat çekmeyi başarır. Bildirim için seçtiğiniz zaman dilimi alışveriş sezonu ise her Push bir satış anlamına gelir! Özellikle saatlerle ya da stoklarla sınırlı indirimli ürünler için kitleleri harekete geçirici cümleler kullanılarak atılan her bildirimde satış yapma yüzdenizi artırabilirsiniz.

Web push ve mobile push seçeneklerini mutlaka kullanın. Web push bildirimleri masaüstü sitenizde bildirimlere izin veren kitleye gidecektir. Mobile push bildirimleri ise mobil cihazlarda bildirimlere izin veren kitlaya gidecektir. Her iki cihaz türüne göre ayrı görsel ve metin kullanımı yaparak müşterilerinizi daha iyi bir şekilde çekebileceğinizi unutmayın.

Sepette Bırakılan Ürünler İçin Özel İndirimler Tanımlayın

Tüketiciler ilgilendikleri her ürünü sepete ekleseler de her zaman sepetteki ürünleri satın alma konusunda istekli olmayabilir. Onların bu isteklerini canlandırmak için reddedemeyecekleri teklifler sunmanız gereklidir. Sepetteki ürün hatırlatmaya yönelik e-posta bildirimleri ile onları uyarmanın yanında sepetteki ürünlerde indirimler düzenleyerek etkili sonuçlar alabilirsiniz.

Alışveriş Sonrası Hediye Çeki Gönderin

Kampanya dönemi elde ettiğiniz satış başarısını devam ettirebilmek için süreklilik yakalamaya ilişkin stratejiler oluşturmanız önemlidir. Yapılan alışverişleri ödüllendirmenin yanında aynı müşterinin yeniden sizden alışveriş yapmasını sağlamak için hediye çeki cazibesinden yararlanabilirsiniz. Yapılan alışveriş sonrası verilen hediye çeklerini kazanmak, tüketiciler için iyi bir motivasyondur. Kazanılan hediye çekinin süresinin bitmeden kullanılmak istenmesi de bir taşla iki kuş vurmanız anlamına gelir.

2020 Black Friday Satış Raporu

2020 yılı Black Friday dönemi yurtiçi ve küresel pazarda pek çok ilke sahne oldu. Yakalanan başarı öylesine büyüleyiciydi ki pek çok marka, 27 Kasım 2020 Cuma günü başlayan indirim günlerini 30 Kasım’a kadar uzatarak daha fazla satış geliri elde etmeyi başardı. Gelenek her ne kadar ülkemize ABD’den gelmiş olsa da araştırmalar, geçen sene Türklerin 3’te 2’lik bir katılım oranı ile indirimlerden yararlandığını ortaya koymaktadır.

Pandeminin de etkisi ile global pazarda da Black Friday e-ticaret siteleri için iyi bir satış geliri yakalandığı önemli bir dönem olarak istatistiklere yansıdı. Black Friday satış raporu 2020 yılı verilerine göre 2019 yılına kıyasla gelirler Türkiye’de %9,63 artış gösterirken, global piyasalarda bu oran %36,31’e yükselerek pastanın ne kadar büyüdüğünü gözler önüne serdi. Bu rakamlar pandeminin de katkıları ile tüm dünyada alışveriş tercihlerinin e-ticaret sektörüne kaydığını ve tüketicilerin giderek dijital pazarlara alıştığını göstermek için iyi bir ölçüt olarak değerlendirilmektedir.

2020 yılı Kara Cuma karnesinde, mobil kullanıcıların alışverişte payının artışı da gözler önüne serilmektedir. Online ziyaret sayısı Türkiye’de geçtiğimiz yıla göre %5,91 oranında artarken, globalde bu oran %12,28’e yükselerek mobil uyumlu sitelerin ve mobil bildirimlerin ne denli büyük bir öneme sahip olduğunu gözler önüne sermiştir. E-ticaret siteleri için 2021 yılına hazırlanırken oluşturulacak stratejilere ilişkin önemli ipuçları sunan bu verilere genel bir bakış yapmanın ardından daha detaya inersek, elde edilen şu veriler öne çıkmaktadır:

  • 2020 yılında tüm dünyada Kara Cuma’da 184 milyar dolarlık satış yapılması beklenirken, gerçekleşen satış rakamı 188,2 milyar dolar olarak kaydedildi. (2019 yılında 142,4 milyar dolar)
  • Türkiye’de online alışveriş rekorunun kırıldığı Kara Cuma’da işlem hacmi %103 ve işlem adedi %57 artarken, 211 TL olan sepet tutarı %29 artışla 273 TL’ye yükseldi.
  • Erkekler geride bıraktığımız yıla göre %115 harcama tutarını artırırken, yine en çok harcama yapan kadınlar oldu. Kadınlar geçtiğimiz yıla göre harcamalarını %68 artırdı.
  • Harcamalarda kart kullanımının artışı da dikkat çekti. Yapılan harcamaların %33’ü banka kartı ile (2019 yılında %28) yapılırken, kredi kartı ile yapılan alışverişler %46 artış gösterdi.
  • Türkiye’de web harcamaları Kara Cuma’da %129 artış kaydederken, mobil harcamalarda artış %170’e yükseldi. Webde ortalama sepet tutarı 275 TL’den %39 artışla 382 TL’ye yükselirken, mobilde 2019 yılında 91 TL olan ortalama sepet tutarı %19 artarak 108 TL’ye yükseldi.
  • Global piyasalarda e-ticaret sitelerinin hemen çıkma oranları %3,71 azalırken, Türkiye’de bu metriğin azalışı %0,52 olarak ölçüldü.
  • Elektronik aletlerin sepet değeri global piyasalarda %23,62 artış kaydederek rekor kırarken, Türkiye’de ev ve mobilya ürünleri sepette %29,3 artarak listenin ilk sırasını kaptı.
  • Black Friday’de tüm dünyada en çok sipariş 00:00 – 01:00 saatlerinde verildi.
  • Kara Cuma’da tüm dünyada %24,2’lik pay oranı ile Amazon liderliğe oturdu. Ülkemizde ise Trendyol öne çıkarken, Trendyol tedarikçilerinin 60 milyon ürün satışı gerçekleştirdikleri bilgisi paylaşıldı.

2021 Black Friday 2020 Yılına Göre Artış Gösterir Mi?

Black Friday kampanyasına gösterilen ilgi tüm dünyada her yıl katlanarak büyümeyi sürdürüyor. Tüm dünyada hedeflenen satış rakamlarının aşılması, 2021 yılı Kara Cuma gününe ilişkin satış hacimlerinin de artacağı beklentilerinin kuvvetlenmesine yol açıyor. Pek çok araştırma geçen yılın satış rakamlarının 26 Kasım 2021 Cuma günü başlayan Black Friday ile 1,5 katına ulaşacağı yönünde paylaşılıyor. Beklentilerde ise önemli bir detay göz ardı ediliyor.

Geçtiğimiz yıl Black Friday gününde pek çok perakendecinin dükkan kapattığını hatırlatmakta yarar görüyoruz. Bu yıl dükkanların Kara Cuma’ya açık olarak gireceklerini belirtmekte fayda var. Ne var ki artan tüketici sayısı ve e-ticarete duyulan güvenin 2021 Black Friday satış rakamları için önemi bir artış sinyali olarak değerlendirilmektedir. Bu yıl da satışların geçtiğimiz yılı geride bırakması beklenmekte ve e-ticaret sitelerinin yukarıda paylaştığımız stratejileri takip ederek hazırlık süreçlerini eksiksiz tamamlamaları önerilmektedir.

Black Friday Zamanı En Çok Satılan 15 Ürün

Black Friday indirim günlerinde tüketiciler, başta önemli ihtiyaçları olmak üzere farklı ürünleri satın alma tercihinde bulunmaktadır. Pandeminin de etkisi ile temizlik ve kişisel bakım ürünlerinin payının giderek attığı Black Friday indirimlerinde, en çok satılan 15 ürün aşağıdaki gibi listelenmektedir:

  • Maske

Geçtiğimiz yıl Kasım ayı satış istatistiklerinin zirvesinde Dopingo verilerine göre maske ilk sırada yer aldı. Kasım ayında toplam2,35 milyon siparişin 133 bin adedi maske olarak istatistiklere yansırken, Black Friday indirimlerini tüketicilerin maske ihtiyaçlarını karşılamak için tercih ettiklerini göstermektedir.

  • Bebek Bezi

Bebek bezi maliyetlerini düşürmek isteyen ebeveynlerin Black Friday fırsatlarını değerlendirdikleri araştırmalara yansımaktadır. Bebek bezlerinin yüksek fiyatı, her indirim döneminde tüketicilerin bu ihtiyaçlarını gidermek için toplu satın alma yoluna gittiklerini göstermektedir.

  • Kadın ve Erkek Kıyafetleri

Özellikle 22 ila 34 yaş arası bireylerin giyim alışverişlerinin Black Friday döneminde artış gösterdiği rakamlara yansımaktadır. Online alışverişin en çok satan ürünü olan kadın ve erkek kıyafetleri, Kara Cuma’nın en çok satan ilk 15 ürünü arasında yer almaktadır.

  • Ayakkabı

Topuklu ve spor ayakkabılar, Kara Cuma’nın en çok satılan ürün grupları arasında yer alır. Bu döneme özel tanımlanan cazip indirim oranlarını fırsata çeviren tüketiciler, yazlık ve kışlık yanında özel günler için gerekli olan ayakkabı ihtiyaçlarının büyük bölümünü Kara Cuma’da gidermektedir.

  • Cep Telefonu

Cep telefonlarına uygulanan indirim oranları, telefonunu yenilemek isteyen tüketicilerin Black Friday’ı beklemelerine yol açıyor. %20’ye varan indirimlerden yararlanan çok sayıda tüketici, cep telefonlarını Kara Cuma’nın en çok satılan ürünleri arasına çıkarmayı başarıyor!

  • Dezenfektan

Covid-19 pandemisinin etkisiyle internetten en çok satılan ürünler arasına girmeyi başaran dezenfektan, maske ile birlikte Kara Cuma’da yüksek satış rakamlarına ulaşmaktadır. Dezenfektan için Kara Cuma indirimlerinde toplu alımlarla sıkça karşılaşılmaktadır.

  • Çanta

Kadınlar Kara Cuma’yı çanta satın alımı için bir fırsat olarak görmektedir. Kadınların bu yaklaşımı, çanta ve aksesuar ürünlerinin Black Friday döneminde popülerliğinin arttığını rakamlara yansıtmaktadır.

  • Kadın ve Erkek Parfümü

Orijinal parfüm satın almak için pek çok tüketici, iddialı indirimleri beklemektedir. Kadın ve erkek parfümleri Kara Cuma indirimlerinde toplu olarak satın alınan nadir ürünler arasında yerini almaktadır.

  • Bilgisayar

Yüksek fiyatları nedeniyle nadir değiştirilen bilgisayarlar için tüketiciler, değişim zamanı olarak Black Friday dönemini tercih ediyor. Markaların kaçırılmayacak indirim kampanyalarında bilgisayar satışlarının arttığı araştırmalara yansımaktadır.

  • Çay

Mutfak giderlerinden tasarruf etmek isteyen tüketiciler, çay alışverişleri için Black Friday fırsatlarını değerlendirmektedir. Dünyanın en çok çay tüketilen ülkesi için bu istatistik pek de şaşırtıcı gelmeyecektir.

  • Kitap

Yayınevlerince %20’den başlayan ve %50’ye varan oranlarda kitapların indirime girmesi, kitap satışlarını ciddi oranda artırmaktadır. Pek çok tüketici bir yıllık kitap ihtiyacını tek seferde gidermek için Black Friday dönemini beklemektedir.

  • Cep Telefonu Aksesuarları

İnternetten çok satılan ürünler arasında yer alan cep telefonu aksesuarları, Black Friday’in de gözde ürünleri arasında yer alır. Şarj aleti başta olmak üzere kılıf, ekran koruyucu, kulaklık gibi cep telefonu aksesuarlarının tamamına Kara Cuma’da büyük ilgi gösterilmektedir.

  • Bilgisayar Aksesuarları

Tüketiciler bilgisayar aksesuarları için Kara Cuma indirimlerini değerlendirmeyi tercih etmektedir. Fare, klavye, Bluetooh hoparlör ve daha pek çok bilgisayar aksesuarının Kara Cuma’da satışları gözle görünür oranda artmaktadır.

  • Makyaj Seti

Bakımlı hanımlar hesaplı Kara Cuma fiyatlarını değerlendirerek kişisel bakımları için gerekli olan makyaj setlerini tedarik etme yolunu tercih etmektedir. Dünyanın önde gelen markalarına ait makyaj ürünlerinde yaşanan cazip indirim fırsatları etkisi ile makyaj setleri, Kara Cuma’nın en çok satan ürünleri arasında yerini almaktadır.

  • Kedi ve Köpek Maması

Petshop ürünleri de internette popüler olan ürünler arasında yer alır. Bu istatistiğe Black Friday indirimleri eklendiğinde ise kedi ve köpek maması satışlarında hatırı sayılır bir artışın gözlemlendiğini bilmek sizlere normal gelecektir.

Black Friday Zamanı En Çok Satış Yapılan 10 Ürün Kategorisi

Black Friday’de bazı ürünlerin kapış kapış gittiği rakamlara yansımaktadır. Özellikle aşağıda sıralanan 10 kategoriye ait ürünler, tüketicilerin önemli bir kısmının Black Friday fırsatlarını değerlendirmedeki başarısını gözler önüne sermektedir.

  • Giyim

Black Friday çok satan ürün grupları zirvesinde giyim kategorisi yer alır. İstatistiklere göre geçtiğimiz yıl Kara Cuma satışlarının %47’sini giyim ürünleri oluşturmuştur.

  • Elektronik

Elektronik ürünlerin indirimleri tüketicilerce yakından takip edilmektedir. Kara Cuma’da yapılan satışların %35’ini elektronik ürünler oluşturur.

  • Ayakkabı

Klasik, spor ve topuklu ayakkabı satışları da Kara Cuma’da iyi bir oranda artış yakalamaktadır. Tüketicilerin bu tercihi, istatistiklere Kara Cuma satışlarının %32’sinin ayakkabı kategorisinde gerçekleşmesi şeklinde yansımaktadır.

  • Spor Ürünleri

Yasaklar ve daha sağlıklı yaşam, sporla uğraşan kişi sayısını da artırdı. Öyle ki geride bıraktığımız yılın Kara Cuma’sında spor ürünleri, %19’luk satış oranı ile en çok satılan dördüncü ürün grubu arasında yerini aldı.

  • Sağlık, Kozmetik ve Parfümeri

Sağlık ve kişisel bakım kategorisine ait pek çok ürün, Kara Cuma’da en çok satanlar arasında yer alır. Bu kategorinin geçtiğimiz yıl Kara Cuma’dan aldığı pay %19 olarak rakamlara yansımıştır.

  • Kitap ve Kırtasiye

Kitap satışları Kara Cuma’da indirimlerin etkisi ile önemli bir atak gerçekleştirmektedir. Kitaba yapılan harcama Kara Cuma’da toplam harcamanın %16’sına ulaşmaktadır.

  • Yemek Siparişi

Adrese teslim yemek siparişleri de Kara Cuma’ya yönelik kampanya dönemlerinde önemli bir artış yakalar. Black Friday döneminde yapılan harcamaların %14’ü, adrese yemek siparişlerinde gerçekleşmektedir.

  • Elektrikli Ev Aletleri

Mutfak ve küçük ev aletleri, Kara Cuma’da toplam satışların %11’ini oluşturmaktadır. Markaların ve e-ticaret devlerinin uyguladıkları büyük indirim oranlarının bu satış hacmindeki payı büyüktür.

  • Hediyelik Ürünler

En yakınına hediye vermek isteyen pek çok kişi, Kara Cuma’yı fırsata çevirmektedir. Kara Cuma’da hediyelik ürün kategorisi toplam pastadan %9’luk pay alarak önemli bir hacme ulaşmaktadır.

  • Takı ve Mücevherat

Güzel görünmek isteyen pek çok kişi, takı ve mücevherat ihtiyaçları için Kara Cuma indirimlerini değerlendirme yolunu seçmektedir. İstatistiklere göre takı için harcanan rakam, toplam alışverişin %7’sini oluşturmaktadır.

Black Friday İçin En Fazla Kampanya Yapan E-Ticaret Markaları

Black Friday sezonunun en gözde markaları, e-ticaret sitenizde geliştireceğiniz stratejiler noktasında size önemli ipuçları verir. Bu markaların kullandıkları etkili satış stratejilerinden çıkarımlar yaparak kendi sitenize uygulamanız, başarısı kanıtlanmış yöntemlerden yararlanmanıza yardımcı olur. İndirim, sepet indirimleri, hediye çekleri ve daha pek çok etkili kampanyaların düzenlendiği sektörün önde gelen markalarının Black Friday döneminde nasıl strateji izledikleri ile ilgili merak ettiklerinizi aşağıdan inceleyebilirsiniz.

  • Trendyol

Trendyol düzenlediği kampanyalar ile Black Friday günlerinin ülkemizdeki en çok takip edilen ismidir. Kasım ayı sonuna kadar her kategoride büyük indirim kampanyaları düzenleyen Trednyol’un geçtiğimiz yıl 16 Kasım 2021 tarihinde 27 bin 578 adet kampanya düzenlediği rakamlara yansımıştır.

  • Hepsiburada

Hepsiburada, Trendyol ardından online alışverişte ülkemiz tüketicilerinin en sık tercih ettiği platformlar arasında yer alıyor. E-ticaret devinin geçtiğimiz yıl Kasım ayında 13 bin 860 kampanya düzenlemiş olması, rekabette çıtanın ne denli büyük olduğunu gözler önüne sermektedir.

  • N11

N11 geride bıraktığımız yılın 16 Kasım’ında 498 adet kampanya ile önemli bir satış hacmi yakalamıştır. Ödeme kuponu ve daha pek çok etkili satış stratejisi ile öne çıkan N11’in kampanyalarını ve stratejilerini takip ederek kendi sitenize uyarlayabilirsiniz.

  • Amazon

E-ticaret’in küresel devi Amazon, Türkiye pazarında da gücünü giderek artırmaktadır. Amazon Türkiye geride bıraktığımız yılın 16 Kasım’ında 162 kampanya ile en çok takip edilen e-ticaret siteleri arasında yer almıştır.

  • D&R

Black Friday dönemlerine özel %50’ye varan indirim kampanyaları düzenleyen D&R, internetten kitap satışları pastasından en çok pay alan markalar arasında yer alır. İndirimlere ek olarak hediye çeki ve sepette 25 TL indirim gibi cazip seçenekler ile müşterilerine hitap eden markanın satış stratejilerini izleyerek önemli veriler elde edebilirsiniz.

  • Boyner

Boyner, Kara Cuma döneminde “Şahane Cuma” ismi ile düzenlediği kampanyalar ile dikkat çekmektedir. Giyimden ayakkabıya, kozmetikten spor ürünlerine kadar 10 bini aşan üründe %60’lara varan indirim uygulayan Boyner, rakiplerinin aksine Şahane Cuma kampanyasını Aralık ayının ilk gününe kadar devam ettirmektedir.

  • Mediamarkt

Teknoloji devi “Şahane Cuma” ismi ile Black Friday indirimlerinin en çok takip edilen isimleri arasında yer alır. Kara Cuma’da en çok satan cep telefonu, ev aletleri ve beyaz eşya gibi ürünleri bünyesinde barındıran Mediamarkt’te %22 ila %50 arasında değişen oranlarda indirimler uygulanmaktadır.

  • H&M

H&M 500 TL’ye varan indirimler ile Black Friday günlerinin en çok takip edilen giyim markaları arasında yer alır. Farklı ve şık tarzı ile dikkat çeken markanın satış stratejilerini inceleyerek yüksek rekabete karşın nasıl başarılı olduğu konusunda önemli bilgiler edinebilirsiniz.

  • Steam

Oyun dünyasının en önemli ismi olan Steam, Black Friday’in tartışmasız en çok takip edilen markaları arasında yer alır. Ücretsiz oyun kampanyaları yanında %90’a varan indirimler uygulayan Steam, her Kara Cuma’nın favorileri arasında yer almayı başarmaktadır.

  • Watsons

Efsane Cuma Haftası” ismi ile 5 bine yaklaşan üründe indirimler sunan Watsons, kozmetik alanında fiziki ve online alışveriş mağazaları ile önemli bir satış rakamı yakalamaktadır. Kişisel bakım, kozmetik, sağlık ve parfümeri alanında %50’ye varan indirim oranları ile Watsons Black Friday günlerinin en çok takip edilen isimleri arasında yer alır.

  • Vivense

Vivense, 2 Aralık tarihine kadar devam ettirdiği “Big Friday” kampanyaları ile cazip indirim oranları sunar. Marka %80’e varan muazzam indirim oranı ile satış stratejilerini en iyi uygulayan isimler arasında yer alır.

  • Flo

Kadın, erkek ve çocuk ayakkabılarının en çok satın alındığı noktalar arasında yer alan Flo, “Efsane İndirim Günleri” adı ile Black Friday döneminde özel kampanyalar düzenlemektedir. Her ürün grubunda uyguladığı indirimlere ek sepette %25’e varan indirimler uygulayan markanın stratejilerini takip ederek önemli dersler çıkartabilirsiniz.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir