Logo Logo

E-ticaret Süreçleri Pandemiden Nasıl Etkilendi?

İçindekiler
29.06.2020 - 3 dk Okuma Süresi

İnternetten alışveriş yapanların sayısı ve alışveriş adetleri koronavirüs salgını ile büyüme yaşarken, belirli e-ticaret süreçleri pandeminden nasıl etkilendi? Bundan sonraki süreçte, hangi geliştirmeler yapılabilir?

Elektronik ticaret, pandemi ile dijitalleşmenin en etkili olduğu alanlardan birisi oldu. Birçok şirket e-ticaret kanalına odaklanırken, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bazı şirketlerin (örneğin bir giyim firmasının gıda ürünleri satması gibi) yeni kategorilere giriş yaptığı gözlemlendi. Bunların yanında, e-ticaretteki temel süreçler de pandemi ve tüketici davranışlarının da etkisiyle değişim yaşadı.

E-ticaret Süreçleri Pandemiden Nasıl Etkilendi?

Teknik altyapılar zorlandı

Sitelerdeki yoğunluk artışı, bazı e-ticaret sitelerinin ulaşılamaz olmasına ya da ağır çalışmasına sebep oldu. Bir web sitesinde birkaç saniyeden fazla bekleyen kullanıcıların büyük bölümünün başka bir web sitesine gittiği ve kendine içerik ya da alışveriş için alternatif aradığını biliyoruz. Pandemi gibi kritik dönemlerde ise bu eğilim daha da artıyor, zira insanlar bir panik duygusuyla da alışveriş yapmak istiyorlar.

Ne yapılabilir? Sunucuların güçlendirilme çalışmaları, web sayfasının hızlandırılması için özel çalışmalar, yük testleri yapılabilir. Ayrıca iş sürekliliği uygulamaları kullanılabilir ve kriz durumları için bir eylem planı hazırlanabilir.

Ürün tedariğinde sıkıntılar

Kısıtlamalar sebebiyle belirli kategorilerde yüksek talep oluşması yüzünden, bazı ürünler uzun süre satılamadı.

Ne yapılabilir? Tedarik zinciri için fiziksel noktalar IoT (Nesnelerin İnterneti), yapay zeka, makine öğrenimi gibi çözümlerle akıllandırılabilir. Sanal çözümler içinse yapay zeka ve makine öğrenimi kullanan analitik araçları ve stok yazılımları tercih edilebilir.

Lojistik problemleri

Ürünleri teminde gecikmeler, kargo kotaları sebebiyle müşteriye ürünü geç ulaştırma gibi problemlerle karşılaşıldı.

Ne yapılabilir? Ulaştırma için daha fazla kargo şirketiyle çalışılabilir. Ayrıca, belirli bölgeler için daha hızlı nakliye seçenekleri denenebilir. Bir süre denenen, ancak beklenen performansı vermeyen özel teslim noktası girişimleri, pandemide yakalanan ivmeyle yeniden denenme şansını hak ediyorlar. Bir diğer seçenek ise fiziksel mağazası olan şirketlerin, bunları birer teslim noktasına dönüştürmeleri. Bu konuda, süpermarketler başarılı bir iş çıkardılar.

Ürün iadeleri yapılamadı

Temas sebebiyle kargo şirketlerine  gitmek istemeyen müşteriler, koli ya da kargo poşeti olmadığı için paketleme yapılamayan ürünlerin iadesinde güçlük yaşadılar.

Ne yapılabilir? Kargo şirketlerinin bu tip paketlemeleri kapıdan teslimde de yapabilmeleri gerekiyor. Bu sayede, birçok kişi iade edebileceğini düşündüğü ürünleri de internetten daha fazla satın alarak, e-ticaret oranını yükseltebilir.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir