Ödeme Sahteciliği(Fraud) Nedir, E-ticaretinizi Nasıl Etkiler?
Kelime anlamı “dolandırıcılık” olan ve yazının geri kalanında yer yer sahtecilik olarak da anılacak fraud, günümüzde dikkatsiz e-tüccarlara pahalıya patlayabiliyor. Ödeme sahteciliği, e-ticaret inisiyatiflerinin yalnızca para kaybetmesini değil, müşteri güvenini de yitirmesine sebep olabiliyor.
Çevrimiçi ödeme dolandırıcılıkları, genel anlamda internet üzerinden gerçekleştirilen tüm yanlış ve yasa dışı para transferlerini tanımlamak için kullanılıyor.
Peki siber suçluların müşterilerinizin parasını, malını veya bilgilerini çalmasıyla ortaya çıkan bu durum, e-ticaretinizi nasıl etkileyebilir?
E-ticaret, müşterilerin oturdukları yerden ürün ve servisleri satın almak için çevrimiçi ödemeler yapmaları üzerine kurulu bir sistemdir. E-ticaretin son yıllarda gösterdiği müthiş yükselişin ardından, dolandırıcılık ve sahtecilik eylemlerinin artması da şaşırtıcı değil. Ancak bu, çevrimiçi ödemelerde fraud’un önlenemez olduğu ya da sitenizi ona karşı koruyamayacağınız anlamına gelmez. 3d secure güvenlik kodu gibi önlemler oldukça yaygınlaşmış durumda.
Günümüzde çevrimiçi ödemeleri en çok etkileyen sahtecilik yöntemlerine 5 örnek gösterilebilir:
Kredi Kartı Sahteciliği
Çevrimiçi ödemelerde en sık rastlanan dolandırıcılık yöntemi olarak öne çıkıyor. En yaygın senaryo, siber suçluların çalıntı kart bilgileriyle çevrimiçi alışveriş yapması olarak kendini gösteriyor ve çoğu zaman kredi kartı veya banka kartının gerçek sahibi bankasına ödemeyle ilgili itirazda bulunuyor. Bu durumda e-tüccar yalnızca paradan değil, üründen de oluyor.
Ürün Teslimatını İnkâr Etmek
Bir diğer sık rastlanan dolandırıcılık yöntemi. Bu senaryoda dolandırıcı, e-ticaret sitesinden bir ürün sipariş ediyor ve teslim almasına rağmen ürünün kendisine ulaşmadığını belirtiyor. Kimi senaryolarda işi bir adım ileri götürüp, sipariş bile vermediklerini iddia edebiliyorlar.
Sahte İadeler
E-tüccarların dikkatsizliğinden yararlanılarak gerçekleştirilir. Bu senaryoda müşteri, e-ticaret sitesini sipariş ettiği ürünü geri gönderdiğine ikna etmeye ve geri ödemeye almaya çalışır. Kimi zamanlarda ise müşteri tek bir ürünü geri gönderip, kutuda daha fazla ürün olduğunu iddia eder ve daha yüksek iade taleplerinde bulunabilir.
Sahte E-Ticaret Siteleri
Siber korsanların bugüne kadar geliştirdiği en etkili dolandırıcılık yöntemlerinden bir tanesidir. Bilinen ve güvenilir bir e-mağazanın ismini ve tasarımını kullanan suçlular, popüler ürünleri çok düşük fiyata satma vaadiyle tüketicileri kandırır. Bu tuzağa düşenlerden elde ettikleri adres ve kredi kartı bilgilerini, gerçek e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmak için kullanırlar.
Masum sahtecilik
Müşterilerin yaptıkları satın almadan pişman olmaları nedeniyle ortaya çıkan, İngilizce’de “friendly fraud” olarak bilinen bir yakayı sıyırma çabasıdır. Müşteri bir ürünü sipariş eder, ödemesini yapar ve teslim aldıktan sonra geri ödeme talep eder. Çoğunlukla geri ödeme talepleri, kart sahiplerinin kartın çalındığı ve satın almanın kendileri tarafından yapılmadığı gerekçelerine dayandırılır.
Yukarıdakiler e-ticaret sitelerinin en sık karşılaştıkları sahtecilik yöntemleriyken, bunlardan çok daha nadir ve akıl almaz yöntemlere de hazır olmalısınız. Örneğin kart hamillerinden alınan hassas kart bilgilerinin, sisteme giriş yapacak olan çalışan tarafından çalınıp kötü niyetle kullanılması gibi.
E-tüccarlar Ödeme Sahteciliğinden korunmak için ne yapmalı?
Online ödemelerde sahtecilik (fraud) profesyonelce ele alınması gereken bir konudur. Ödeme hizmeti aldığınız firmanın çözümlerinin, güvenlik önlemlerini içerdiğine dikkat edin.
PayTR Güvenlik | Sanal Pos
PayTR olarak, sahtecilik alanında standartların çok üzerinde özel uygulamalarımız ile üye işyerlerimizi güvende tutuyoruz. PayTR altyapısı sahteciliğe karşı sektör bazında çok sayıda filtreler ile geliştirilmiştir. Ayrıca sahtecilik izleme personeli tarafından yapılan ödemeler kontrol edilmekte ve şüpheli durumlarda işleme onay verilmemektedir.
2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun
Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir
Abonelik Modeli ile Müşteri Ömrü Değerini (LTV) Maksimize Etmenin Yolları
Günümüzde, işletmelerin sürdürülebilir büyüme sağlaması için abonelik modeli müşteri ömrü değeri (LTV)
2D POS Cihazı Nedir ve Nasıl Çalışır?
Dijital çağda, işletmelerin ödeme süreçlerinde güvenli ve hızlı çözümler sunması büyük önem taşıdığ
3D Secure Ödeme İşlem Başarısızlıklarını Azaltmak için En İyi Uygulamalar ve Stratejiler
3D Secure ödeme sistemleri, e-ticaret ödeme güvenliğini artırmak ve kullanıcıları dolandırıcılığa karşı k