Logo Logo

Influencer Marketing Nedir, Nasıl Yapılır?

İçindekiler
17.12.2019 - 6 dk Okuma Süresi

Influencer Marketing Dijital Dünyanın Dengelerini Değiştiriyor

Influencer marketing, son dönemde ortaya çıkan ve sosyal medyada bol takipçili, bol etkileşimli hesapların sahipleri olan ve kendi uzmanlık alanlarında insanlara etki eden kişilerin pazarlamada kullanılması anlamına geliyor. Influencer Marketing nedir, ajansları nasıl çalışır, nasıl yapılır, Türkiye örnekleri nelerdir gibi soruları bu yazıda yanıtlıyoruz.

Dijital çağ, hepimizin internet üzerinde kendi varlıklarını oluşturmasına, ilgi alanlarını belirleyip bunlarla ilgili birçok kaynağı takip etmemize yol açtı. Son yıllarda popüler olan bir kavram olan Influencer ise bu durumu farklı bir noktaya taşıdı.

Influencer ne demek?

Kısaca etki sahibi kişi anlamına gelen influencer, sosyal medyanın patlaması sonrasında önce bol takipçili hesaplara, zaman içerisinde de bol etkileşim alan, belirli bir konuda uzmanlığını ortaya koyan ya da yayın yapan, içerik hazırlayan kişilere verilen ad haline geldi.

Influencer Marketing Nedir?

Peki Influencer Marketing, yani Influencer Pazarlaması ne demek? Kısaca influencer’ların dijital pazarlamada kullanılması anlamına geliyor. Birer düzenli içerik üreticisi olan influencer’lar, markaların ya da şirketlerin faaliyetlerini anlatmak için iyi bir kaynağa dönüştüler.

Aslında pazarlama için yeni bir kavram değil

Aslında bu kavram pazarlama için yeni değil. Eskiden medya, blog yazarları veya ünlüler ile yapılan uygulamaların bir kısmı, şu anda influencer marketing için kullanılıyor. Milyonlarca takipçiye sahip olabilen influencer’ların etki alanları, markalar için ürettikleri içerikler, düzenleyecekleri kampanyalar, yarışmalar ve anketlerle şekilleniyor.

Ayrıca dijitalde başlayan bu yolculuk kimi zaman online ya da offline etkinliklerde de sürüyor. Bunun ardında ise tüketicilerin tercihleri yatıyor. TV ya da ana akım medyadan sosyal medyaya, video içeriklerine kayan tüketicilere ulaşmak isteyen markalar, influencer marketing çalışmalarına ağırlık veriyor.

Influencer Marketing ve Pazarlama

Facebook, YouTube, Instagram, Pinterest, Snapchat, Twitter gibi sosyal medya platformlarına daha fazla insan katılan herkes aslında birer içerik üreticisi, hâliyle influencer olma potansiyeli de taşıyor. Ancak bunun influencer pazarlaması için değerli olabilmesi, birçok faktöre dayanıyor. Örneğin takipçi sayısına bakarak çalışma yapma dönemi dünyada geride kalıyor. Sosyal medya platformları da takipçi sayılarını gizleme konusunda adımlar atıyorlar.

Influencer Marketing ve Pazarlama

Influencer marketing ajansları, markalar ile çalışmak için influencer seçimini nasıl yapıyor? Markalar influencer pazarlaması yapacakları kişileri nasıl belirliyor? Bu soruların yanıtını işte bu faktörler belirliyor: Takipçi kitlesinin yaş grubu, gönderim ya da içerik yayınlama sıklığı, alınan yorumların olumlu olumsuz dengesi, yorum, beğeni ve izlenme sayıları gibi etkileşimlerin genel bir değerlendirmesi bu seçimlerde kritik rol oynuyor. Ayrıca influencer ile yapılan önceki marketing çalışmaları ve bunların sonuçlarını gösteren raporlar da influencer marketing çalışmaları için fiyatları belirlemekte önem taşıyor.

Influencer marketing ajansları ise influencer ile ilgili çalışmalardaki iletişim, yaklaşım ve hukuki süreçleri yöneterek marka-influencer çalışmalarını profesyonel bir noktaya taşıyor. Bu ajansları da bir celebrity management ajansı olarak düşünmek mümkün.

Mediakix verilerine göre son beş yıl içerisinde, markaların farkındalık yaratmak, ürün ve hizmet tanıtımı yapmak için harcadıkları bütçelerin büyük bölümü influencer marketing için ayrılırken, bu miktarın 10 milyar dolarlık bir endüstri yarattığı düşünülüyor.

Bu yıl influencer marketing yapmak isteyen markaların ayırdıkları bütçeleri yüzde 65 artırması bekleniyor. Bir influencer ne kadar kazanır sorusunun yanıtını da araştırma veriyor: Dünya genelinde en yaygın bütçe 1.000 ile 10.000 dolar arasında değişiyor. Influencer’lar bir yılda ne kadar kazanıyor sorusunun yanıtı ise bu araştırmaya göre 100 bin ile 500 bin dolar arasında değişiyor.

Peki influencer marketing başarılı mı? Bunu da Mediakix’in araştırması şöyle yanıtlıyor: Pazarlamacıların yüzde 89’u influencer pazarlaması çalışmalarının yüzde 89’unun yatırım geri dönüşü diğer kanallardan daha iyi.

 Influencer Marketing Örnekleri

2019’un en başarılı influencer marketing örnekleri arasında hiç şüphesiz Pepsi’nin çalışması geliyor.

ABD’deki Walgreens adlı mağazadaki satışlarını artırmak isteyen içecek üreticisi, sınırlı sayıda özel Pepsi ürünü hazırladı ve bunların dış ambalajına #SayItWithPepsi (Pepsi ile söyle) yazdı.

Pepsimoji

Buradan (http://design.pepsico.com/pepsimoji.php) görülebilen çalışmada, Pepsi sosyal medyadaki emoji’lere odaklandı. Sosyal medyada aktif olan Pepsi tüketicileri, şirketin seçtiği influencer’ların emoji ürünleriyle yarattığı orijinal içerikleri izlediler. Bu çalışma için influencer’lar video, fotoğraf ve blog gönderileri hazırladılar. Ergenleri hedefleyen kampanya büyük başarıya ulaştı ve özel üretim Pepsi’ler tükendi.

17 milyondan fazla kişiye ulaştı

Bir diğer etkili global influencer çalışması ise Sony’nin yeni telefonu Xperia Z5 için yaptığı Instagram kampanyası oldu. Şirket, https://www.instagram.com/sony_xperia_z5_01/ adresinden görülebilen kampanyada, kamerasına güvendiği yeni akıllı telefonunu tanıtmak için 100’den fazla Instagram hesabı açarak, telefon ile çekilen fotoğraflarda bu hesapları etiketledi. 30 başarılı influencer ile çalışan marka, fotoğrafları böylece yaydı. Çalışma 17 milyondan fazla kişiye ulaştı.

Türkiye’deki başarılı örneklerin başında ise Şeyma Subaşı ve Trendyol çalışması geliyor. Trendyol’un ünlü konsepti ürünlerinde Şeyma Subaşı ile çalışması ve Şeyma Subaşı’nın ürünlerin hem yüzü olup hem de ürün seçimini yönlendirmesi başarıyla sonuçlandı.

Bunun iyi bir örneği de Duygu Özaslan’ın favori Bobbi Brown ürünlerini seçerek 5 dakikada makyaj seti adlı bir günlük, bir de gece makyaj seti hazırlaması oldu. Bunları satışa çıkaran marka, hediye olarak da Duygu Özaslan imzalı bir çantayı tüketicilere gönderdi.

 

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir