Logo Logo

Müşterileriniz İçin Ödeme Sürecini Kolaylaştırın

İçindekiler
16.09.2019 - 5 dk Okuma Süresi

E-ticaret sitenizin ödeme sayfası, ziyaretçileri gerçek müşterilere dönüştüren adımdır. Ürün, fiyat, teslimat gibi tüm detaylara ikna olan müşteri, bu son aşamada kredi kartı bilgilerini sağlar ve alışverişi tamamlar. Dönüşüm oranı ve satışlarınızı artırmak için ödeme sayfanızda uygulayabileceğiniz birkaç ipucumuz var.

Birçok ödeme seçeneği sunun

Bu adım her ne kadar malumun ilanı olsa da günümüzde hâlâ tek bir ödeme yöntemiyle kâr etmeye çalışan e-ticaret siteleri mevcut. Mümkün olan tüm ödeme seçeneklerini sunmak gerekli ve pratik değil ancak yine de müşterilerinizin bu aşamada tıkanıp kalmamalarını sağlamalı: Kredi kartı, taksitli ödeme, kapıda ödeme hatta bitcoin gibi online tahsilat seçeneklerini eklemeye çalışmalısınız. Bunun için hedef kitlenize daha yakından bakıp, hangi ödeme yöntemlerini tercih ettiklerini anlayabilirsiniz. Direkt banka transferlerinin yanı sıra tüm büyük kredi kartlarını desteklemek iyi bir kombinasyon olacaktır. Öte yandan kitlenize göre döviz de kabul edebilmeniz gerekebilir.

Üye olmadan ödeme işlemi yapılabilmeli

Sipariş verme sürecindeki en önemli kolaylıklardan birisi üye olmadan işlem yapmak. Müşterilerinizi bir kullanıcı adı ve parola daha hatırlamaya zorlamayın. Müşterilerinizin karşısına ödeme işlemlerini gerçekleştirmeleri için bir engel daha koyup sipariş sürecini zorlaştırmanın bir anlamı yok. Sitenizi ilk kez ziyaret eden müşteriler için ödeme yapmadan önce üye olma zorunluluğu dönüşümü azaltır ve satın alma sürecini olumsuz etkiler. Tıpkı Apple’ın web sitesinde yaptığı gibi müşterilerinize alışverişlerini üye olmadan tamamlama şansı verin ve ödeme sonrasında giriş yapma seçeneği sunun.

İstikrarlı bir tasarım anlayışı sergileyin

E-ticaret sitenizin tasarımı, potansiyel müşteriler için çevrimiçi alışverişin tüm adımlarında bütünlük göstermelidir. Web sitenizde kullandığınız renkler, fontlar ve tasarım tercihleri ödeme sayfanızda da kullanılmalı. Web’de dolaşan dolandırıcılık hikayelerini göz önünde bulundurunca, müşterilerin siteden farklı görünen bir ödeme sayfasına neden şüpheci yaklaştıklarını anlamak pek de zor değil. Ödeme sağlayıcınızın özelleştirilebilir bir ödeme sayfası sunduğundan emin olmalısınız. Bu sayede marka farkındalığınızı ödeme sayfanızda da sürdürebilirsiniz.

Ziyaretçilerinizi yönlendirmeyin

E-ticaret sitenize getirmek için bir hayli çaba sarf ettiğiniz ziyaretçileri ödeme için başka bir sayfaya yönlendirmeniz tavsiye edilmez. Ortak ödeme sayfaları her ne kadar güvenli olsalar da, sitenizden başka bir sayfaya giden deneyimsiz e-müşteri ödemeyi size değil, bir başkasına yaptığı hissine kapılabilir.  Ödeme, e-ticarette insanların yaptığı son işlemdir ve size özel bir ödeme sayfası satış sonrası da akıllarında kalmanız için iyi bir fırsattır.

Hatalar kolay telafi edilebilir olmalı

İnsanlar hata yaparlar ve bu durum ödeme sayfaları için de böyledir. Kimi zaman adres kutucuğundaki posta kodu doldurulmayabilir ya da e-posta adresine “@” eklemek unutulabilir. Böylesi durumlarda sizin görevinizin, müşteriye nerede hata yaptığını göstermek ve düzeltmelerini kolaylaştırmaktır. Bazı ödeme sayfaları hataları en üstte listeler ancak müşteriler sayfanın en tepesine gitmediği sürece hatanın nerede olduğunu anlamaz. Bunun yerine hataları, sorunlu kutucukların hemen yakınında göstermelisiniz. Bir diğer işe yarar ipucu ise müşterilerin verdikleri bilgileri kaydetmektir. Bu sayede hata nedeniyle ödeme yapılamadığı durumlarda müşteriler tüm bilgileri yeniden doldurmak zorunda kalmazlar.

Müşterileriniz İçin Ödeme Sürecini Kolaylaştırın

Yalnızca gerekli bilgileri talep edin

Satın almanın tamamlanması için ihtiyaç duyduğunuz bilgiler konusunda gerçekçi ve azla yetinir olmalısınız. Ödeme sayfasında ya da hemen öncesinde müşterileri devasa formlar doldurmaya zorlamak, dönüşüm oranının düşmesine sebep olacaktır. Kişisel verilerin büyük bir tartışma konusuna dönüştüğü günümüzde, müşterilerinizden asgari seviyede aldığınız bilgi sizin için yeterli olmalı. Şayet telefon numarası gibi ekstra bilgilere ihtiyaç duyuyorsanız, bunlara neden ihtiyaç duyduğunuzu açıklamayı es geçmemelisiniz.

Güvenliği ve gizliliği temin edin

Kişisel verilerin dahil olduğu her adımda, e-ticaretinizde uyguladığınızın güvenlik ve gizlilik protokollerini müşterilerinizle paylaşın. Sitenizin SSL sertifikalı olması, ödeme sağlayıcınızın PCI standartlarına uyum göstermesi gibi detaylar, müşterilerinize güven verir. eConsultancy tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, müşterilerin yüzde 58’inin ödeme güvenliğine dair şüpheler nedeniyle ödeme sayfasını terk ettiklerinin ve ürün satışının gerçekleşmediğinin altını çiziyor.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir