Logo Logo

PTT AVM’de Nasıl Mağaza Açarım? EPTTAVM Mağaza Açma Rehberi

İçindekiler
28.08.2022 - 13 dk Okuma Süresi

Türkiye’nin her bölgesine teslimat sağlayarak e-ticaret girişimcilerinin yeni müşteri kitlelerine ulaşabilmelerine imkan tanıyan PTT AVM, 2012 yılında PTT iştiraki olarak hayata geçti. Uygun fiyatları ve zengin ürün çeşitleri ile hızla popülerleşen PTT AVM, internetten daha fazla satış yapma hedefine sahip e-ticaret şirketleri için pek çok avantajı ile öne çıkmaktadır. PTT güvencesi ve PTT Kargo ayrıcalığı ile Türkiye’de hiçbir e-ticaret aktörünün adım atmadığı alanlara girebilme fırsatı suna PTT AVM’de mağaza açmak isteyen girişimcilere yönelik hazırlanan rehber yazımızda; mevcut işyerini Türkiye’nin dört bir yanına genişletmek ya da ilk e-ticaret girişimini doğru noktadan yapmak isteyen girişimciler için PTT AVM mağazası nasıl açılır, PTT AVM komisyon oranları nedir ve benzer pek çok soru yanıtlandı.

PTT AVM Nedir?

E PTT AVM, T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT) tarafından 2012 yılında hayata geçirilen ve kendisini “3 boyutlu online alışveriş merkezi” olarak tanıtan sanal pazaryeridir. ePttAVM olarak da bilinen PTT AVM, şirket sahiplerinin online mağazalarını açarak ürünlerinin satışını yapabildikleri, alıcı ve satıcının karşılıklı olarak buluştuğu bir e-ticaret platformudur.

PTT AVM, online pazaryeri modeli ile faaliyet gösterir. Şirketler, ürün satışı için PTT AVM’de mağaza açarak ürünlerini listeleyebilir. Satıcı ile tüketici PTT AVM’de bir araya gelir ve alışveriş gerçekleşir. Firmalar, yaptıkları satışlar karşılığında ilgili ürünün kategorisine göre farklı oranlarda belirlenen komisyon ödemelerini yaparak faaliyetlerini sürdürebilir.

PTT AVM Mağazası Nasıl Açılır?

PTT AVM’de mağaza açmak için bazı temel bilgilerin gerektiği başvuru formunun doldurulması ve gerekli evrakların gönderilmesi yeterlidir. PTT AVM’de mağaza açabilmek için şirket sahibi olma zorunluluğu bulunmaktadır. Şahıs ya da sermaye şirketleri, iki aşamalı mağaza açılış başvuru sürecini tamamlaması ardından ilgili işlemler başlatılarak en hızlı sürede işlemler sonuçlanabilmektedir. Bu süreci PTT AVM web sitesi üzerinden yönetebildiğiniz gibi dilerseniz magaza.basvuru@pttem.com adresine e-posta göndererek mağaza açma talebinizi ilettiğinizde, tarafınıza gönderilen destek mailini takip ederek süreci en hızlı sürede sonuçlandırabilirsiniz.

1- Mağaza Açılış Başvurunuzu Yapın

PTT AVM’ye mağaza açılış başvurunuzu https://www.pttavm.com/magaza-basvuru adresi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Paylaşılan adrese giriş yapmanızla birlikte üç bölümden oluşan başvuru formunu eksiksiz doldurmanızla birlikte başvuru sürecinize start verebilirsiniz. Sürecin ilk aşamanızda firmanıza ilişkin bilgi girişinin yapılması gereklidir. Aşağıda gösterildiği gibi formun hemen üst kısmında yer alan ilgili alanlara firma adı, telefon numarası, tercihe bağlı faks numarası, web site adresi, firma ve depo adresi ile birlikte bağlı olunan vergi dairesi ve vergi numarası bilgilerinin girişini yapın.

Formun ikinci kısmında şirket yetkilisine ait bilgiler istenmektedir. Şirket yetkilisinin adı, soyadı, e-posta adresi, görevi ve telefon numarası aşağıda gösterildiği gibi istenen alanlara yazılarak son aşamaya geçilmelidir.

Başvuru formunun son aşamasını ürün bilgileri oluşturur. Bu bölümde ana bayi, bayi, dağıtıcı/distribütör ya da üretici gibi firmanızı tanımlayan profili seçmeniz, mağazanızın satış yapacağı ürün kategorisini tercih etmeniz, ürün yükleme ve güncelleme işlemlerini nasıl yapacağınızı belirtmeniz, markalı ürün listesi ve çalışılan diğer e-ticaret sitelerinin hangileri olduğunu girmeniz gereklidir. İlgili bilgi girişi sonrası reCAPTCHA doğrulaması ile birlikte “Ticaret odası kaydı ve imza sirküleriniz” olduğunu soran onay ve kadın girişimci olma durumu seçilerek “Kaydet” butonu ile işlemin sonuçlandırılması başvuru formunun gönderilmesi gereklidir.

2- Mağaza Açılış Evraklarını Teslim Edin

PTT AVM’ye ilettiğiniz başvuru formu ardından gerekli belgeleri ulaştırmanız gerekir. PTT AVM yetkilileri, eksiksiz doldurulan formun incelenmesi ardından tarafınıza dönüş yapar. PTT AVM yetkilileriyle yapılan görüşme sonrası istenen belgeleri temin ederek mağaza açma sürecini tamamlayabilirsiniz.

PTT AVM başvurularında şahıs şirketlerinden imza beyannamesi, vergi levhası, kimlik fotokopisi, tedarikçi sözleşmesi ve satıcı kayıt formu istenmektedir. Limited ya da anonim şirketler ise başvuru sonrası ortaklara ait kimlik fotokopileri, imza sirküleri, Ticaret Sicil Gazetesi, tedarikçi sözleşmesi, satıcı kayıt formu ve vergi levhası temini sonrası işlemlerini tamamlayabilir.

PTT AVM’de Hangi Ürünler Satılabilir?

PTT AVM’de ürün satışı için zengin kategori desteği bulunur. İnternetten satılan tüm popüler ürünler için PTT AVM’de mağaza açarak Türkiye’nin dört bir yanındaki hedef kitlenizle buluşabilirsiniz. Henüz başvuru aşamasında seçim yapmanız istenen PTT AVM’de satılabilecek ürünler kategorilerine göre şu şekilde listelenebilir:

  1. Akıllı Güvenlik Sistemleri
  2. Anne ve Bebek
  3. Beyaz Eşya
  4. Bilgisayar ve Tablet
  5. Cep Telefonu
  6. Elektrikli Ev ve Mutfak Aletleri
  7. Elektronik
  8. Ev Dekorasyon
  9. Ev ve Yaşam
  10. Film, Müzik ve Oyun
  11. Fotoğraf ve Kamera
  12. Isıtma ve Soğutma Sistemleri
  13. Hobi Dünyası
  14. Kitap
  15. Kozmetik ve Sağlık
  16. Moda
  17. Ofis ve Kırtasiye
  18. Otomobil ve Motosiklet
  19. Pet Shop
  20. Spor ve Outdoor
  21. Süpermarket
  22. Takı, Gözlük ve Saat
  23. Televizyon ve Ses Sistemleri
  24. Yapı Market ve Bahçe

PTT AVM’de Satış Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Firmalar, internetten satış yapmak istediklerinde kendi e-ticaret sitesi ya da alternatif online pazaryerleri ile birlikte PTT AVM’yi tercih edebilirler. PTT AVM, marka gücü yanında firmalara sunduğu avantajlar ile online alışverişte öne çıkmaktadır. Mevcut işini internete taşımak isteyen ya da ilk girişimi için e-ticareti tercih eden işletmelere PTT AVM tarafından sunulan avantajlar şu başlıklar altında incelenebilir:

Güvenilir Marka İmajı

PTT AVM, T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT) tarafından hayata geçirilmiş bir online pazaryeri projesidir. Kamu destekli güçlü bir marka gücüne sahip olan PTT AVM’de tüketiciler alışveriş yaparken çok daha rahat davranabilmektedir. Siz de işletmenizi PTT AVM’ye taşıyarak güvenilir marka imajı avantajından yararlanarak satışlarınızı artırabilirsiniz.

Yüksek Müşteri Kitle Desteği

PTT AVM, geniş bir müşteri kitlesine sahiptir. Türkiye’nin dört bir yanındaki hedef kitlenizle buluşmanıza engel olan geleneksel sınırları PTT AVM ile ortadan kaldırabilirsiniz.

PTT Kargo ile Teslimat Fırsatı

PTT AVM’de yapılan satışlar için PTT Kargo ile çalışılır. PTT Kargo en ücra köşelere sipariş teslimatı yapabildiği gibi uygun kargo ücretleri ile hizmet verir. Müşterinize ürün teslim ederken sınırları ortadan kaldıran ve teslimat maliyetlerinizi azaltan kargo avantajı ile rekabetçi gücünüzü artırabilirsiniz.

Rakipleri Kolay Analiz Edebilme Yeteneği

PTT AVM’de aynı kategorilerde çok sayıda işletme ürün satışı gerçekleştirir. Rakiplerinizi gözlemlemek ve onları analiz edebilmek için bu detay önemlidir. Sizinle aynı ürünü satan rakiplerinizin fiyatlarını, kampanyalarını ve olası indirimlerini takip ederek rekabetin gerisinde kalmaktan kurtulabilirsiniz.

Kampanya ve Reklam Desteği

Belirli dönemlere ilişkin pek çok online pazaryerinde olduğu gibi PTT AVM de reklam kampanyaları yürütür. Siz de PTT AVM tarafından düzenlenen bu kampanyalara katılarak satışlarınızı artırma fırsatını değerlendirebilirsiniz.

Mağazaya Kolay Müşteri Erişimi

PTT AVM’de ürün satışı yapan binlere mağaza bulunurken, bu mağazalara erişimi kolaylaştırmak adına “Mağazalar” bölümü yer alır. PTT AVM bünyesinde satış yapan markalar hakkında bilgi almak isteyen tüketiciler, bu sekmeye başvurarak bilgi ihtiyaçlarını karşılar. Siz de sadece ürünlerinizin değil markanızın da tanıtımını PTT AVM aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz.

Artan Marka Bilinirliği

PTT AVM’nin geniş müşteri kitlesi ile satışlarınızı artırmanın yanında marka bilinirliği sağlayabilirsiniz. Her yeni satışla birlikte daha farklı kişilerce tanınarak hızla bilinirliğinizi PTT AVM aracılığı ile artırabilirsiniz.

PTT AVM’de Satış Yapmanın Dezavantajları Nelerdir?

PTT AVM’de satış yapmanın bazı dezavantajlarından da bahsetmek mümkündür. Pek çok online pazaryeri için ortak olarak bahsedilebilecek negatif yönler şu şekilde paylaşılabilir:

Komisyon Kesintileri

PTT AVM’de yaptığınız satışlar için komisyon ödemeniz gerekir. Ödenecek bu komisyon oranlarını maliyetlerinize eklemeniz fiyatlarınızın artmasına yol açacaktır. Bu nedenle maliyet analizi yaparken satışını yapacağınız ürün kategorisine göre PTT AVM’ye ne kadar komisyon ödemesi yapacağınızı dikkate almalısınız.

Yüksek Rekabetten Sıyrılma

PTT AVM’de binlerce işletme satış yapmaktadır. Bahsi geçen işletmelerin pek çoğunun sizinle aynı ürünleri sattığını bilmek sürpriz olmayacaktır. Bu yüksek rekabetten sıyrılmak için rakip analizine önem vermeniz ve sizi öne çıkartacak stratejileri uygulamanız gerekecektir.

Uzun Vade Süresi

Tüm pazaryerlerinde olduğu gibi PTT AVM’de yapılan satışların ödemeler vade süresine takılır. Yaptığınız satışın hasılatı hesabınıza hemen yansımaz. Teslimatı takip eden 14 – 25 gün arasında yaptığınız satışların tahsilatını beklemeniz gerekir.

Zorlu Marka Oluşturma Süreci

Kendi markasını yaratmak isteyen e-ticaret girişimcileri için pazaryerleri her zaman doğru başlangıç noktası olmayabilir. Binlerce satış yapan marka içerisinden sıyrılarak markanın öne çıkartılması için fazladan çalışmak ve dijital pazarlama stratejilerinden yararlanmak gerekir. Bu nedenle PTT AVM’de marka bilinirliğini artırmak için fırsat var olsa da bu fırsatı değerlendirmek için yoğun rekabet engelinin aşılması gereklidir.

PTT AVM’de Komisyon Oranları Nedir?

PTT AVM’de komisyon oranları, satış yapılan ürün kategorisine göre belirlenmektedir. Belirlenen komisyon oranları ise %5 – %15 aralığında değişir. Satıcılar, ürün kategorisine göre uygulanan komisyon oranlarını belirleyecekleri satış tutarlarına yansıtarak kar marjlarını koruyabilirler. PTT AVM tarafından kategori bazında uygulanan komisyon oranları aşağıdaki tabloda paylaşılmaktadır:

Ürün KategorisiKomisyon Oranı
Aksesuar (Telefon, bilgisayar, kamera, vb.)%10
Anne ve Bebek%15
Beyaz Eşya%5
Bilgisayar ve Tablet%5
Cep Telefonu%5
Ev ve Dekorasyon%10
Film, Müzik ve Oyun%8
Fotoğraf ve Kamera%10
Hobi ve Oyuncak%10
Moda%10
Ofis ve Kırtasiye%8
Otomobil ve Motosiklet%10
Spor ve Outdoor%10
Süpermarket%10
Takı, Gözlük ve Saat%10
Yapı Market ve Bahçe%10

PTT AVM Kargo Ücretleri Nedir?

PTT AVM’de yapılan ürün satışlarına yönelik en büyük avantajlardan birisi, PTT Kargo ayrıcalıklarından yararlanılmasıdır. PTT Kargo Türkiye’nin her köşesine ürün dağıtımı yapmakla birlikte hesaplı fiyatları ile öne çıkar. Gönderilecek kargo ücretleri desi değerlerine göre farklı seyreder. PTT AVM’de kargo ücretlerine ilişkin aşağıda paylaşılan tabloyu inceleyebilirsiniz:

Desi DeğeriKargo Ücreti
Fatura, İrsaliye ve Evrak2,50 TL
0 – 1,99 kg/desi3,70 TL
2 – 3,99 kg/desi4,10 TL
4 – 7,99 kg/desi4,90 TL
8 – 11,99 kg/desi5,10 TL
12 – 14,99 kg/desi5,50 TL
15 – 29,99 kg/desi8,50 TL
30 – 49,99 kg/desi16,10 TL
50 – 69,99 kg/desi28,00 TL
70 – 100 kg/desi43,10 TL

PTT AVM’de Vergi Süreci Nasıl İşler?

PTT AVM’de yapılan satışlarda fatura kesme zorunluluğu bulunmaktadır. Faturasız yapılan satışlar için cezai işlem uygulanır. Her satış tipinde olduğu gibi kesilen faturanın vergi ödemelerinin yapılması gereklidir. Kısacası, PTT AVM’de yapılan her satış için vergi ödenmesi zorunludur.

Vergi sürecine yönelik bir muhasebeci ya da mali müşavirler çalışabilirsiniz. Vergi süreci ile ilgili detaylı bilgi almak için Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesini ya da https://egirisimci.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

PTT AVM’de Satışları Artırmak İçin Neler Yapılmalı?

PTT AVM’de mağaza açmanın ardından daha fazla satış yapabilmek adına dijital pazarlama çalışmalarından destek almanız gerekir. Birden fazla dijital pazarlama stratejisinin takip edilmesi gerektiği PTT AVM’de hedefiniz, farklı kanalardan hedef kitlenizi mağaza sayfanıza yönlendirmek olmalıdır. Bu hedef için uygulayabileceğiniz stratejiler aşağıdaki başlıklardan takip edilebilir:

SEO

Arama motorları, mağazanıza müşteri çekmek için iyi birer trafik kanallarıdır. Arama motorlarında ürünleriniz ve mağazanızla ön plana çıkmak için arama motoru optimizasyonu yani SEO çalışmalarına önem vermelisiniz.

Mağazanıza yönelik SEO çalışması yaparken hizmetleriniz ve satılan ürünlere ilişkin başlık ve açıklamalarda anahtar kelime kullanmak önemlidir. Ürün açıklamalarına SEO ve imla kurallarına uygun hazırlamak, ürün fotoğraflarını özgün ve yüksek kalite seçmek ve satılan ürünlere ilişkin videolar eklemek sizi arama motorlarında öne çıkartır.

Google Reklamları

Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google’dan trafik çekmek için SEO çalışmalarına ek olarak Adwords reklamlarını kullanabilirsiniz. PTT AVM’de sattığınız ürünlere yönelik Google’a reklam vererek hem trafiğinizi hem satış istatistiklerinizi artırabilirsiniz.

Sosyal Medya Reklamları

PTT AVM’de satılan ürünler için Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya platformları iyi birer trafik kanalıdır. Bu kanallarda hesap açarak paylaşım yapmanın yanında satışını yaptığınız ürünlere yönelik reklamlar verebilirsiniz.

PTT AVM, 2012 yılında 3 boyutlu sanal alışveriş merkezi olarak PTT tarafından kuruldu.

ePTTAVM ya da PTT AVM, 2012 yılında PTT tarafından kurulan bir online sanal pazaryeridir. PTT AVM, şirketlerin internet ortamında müşterileri ile buluşarak ürünlerinin satışını yapabilmesi adına kurulmuştur.

EPttAVM’de mağaza açmak için https://www.pttavm.com/magaza-basvuru adresi üzerinde paylaşılan başvuru formunun doldurulması ve sürecin devamında gerekli evrakların teslim edilmesi gereklidir. Dilerseniz süreçte PTT AVM temsilcilerinden destek almak için magaza.basvuru@pttem.com adresi e-posta gönderebilirsiniz.

ePTTAVM, online sanal pazaryeri modeli ile çalışır. Firma sahipleri müşterilerine PTT AVM aracılığı ile satış yaparken, yapılan satış karşılığında platforma komisyon ödemesi gerçekleştirir.

PTT AVM’de mağaza açma ücreti alınmaz. Bunun yerine satıcılar, satılan ürün kategorisine göre belirlenen komisyon oranlarını ödemekle yükümlüdür.

PTT AVM’de mağaza açarken şahıs ve limited/anonim şirketlerinden farklı evraklar talep edilir. PTT AVM, şahıs şirketlerinden mağaza açılış başvurusunda kimlik fotokopisi, vergi levhası, imza beyannamesi, satıcı kayıt formu ve tedarikçi sözleşmesi ister. Limited ve anonim şirketlerden istenen belgeler ise imza sirküleri, Ticaret Sicil Gazetesi, Vergi Levhası, tedarikçi sözleşmesi ve satıcı kayıt formudur.

PTT AVM, PTT iştirakidir. PTT tarafından hayata geçirilen bu pazaryeri projesinin güvenilir olduğunu söylemek mümkündür.

PTT AVM’de mağaza açmak için şirket sahibi olmak gereklidir. Şahıs, Limited ya da anonim şirket sahibi kurarak PTT AVM’de mağaza açabilirsiniz.

PTT AVM’de yapılan satışlara ilişkin fatura kesme zorunluluğu bulunmaktadır. Faturasız satış yaptığı tespit edilen işletmeler, cezai işleme tabi tutulmaktadır.

PTT AVM’de satış yapabilmek için mağaza açmak gereklidir. Mağaza açmadan PTT AVM’de satış yapmanız mümkün değildir.

PTT AVM, kapıda ödeme seçeneğini destekler. Banka ve kredi kartı dışında kapıda ödeme seçeneği tercihi ile platformdan ürün satın alınabilir.

PTT AVM ile birlikte internetten satış yapabileceğiniz online sanal pazaryerleri şunlardır: – Hepsiburada – Amazon – n11 – Trendyol – Alibaba – n11Pro – eBay – Çiçek Sepeti

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir