QR İle Ödeme Nedir ve Nasıl Yapılır?
QR ile ödeme alışveriş sürecini kolaylaştıran uygulamalardan biridir. Bu uygulama henüz yaygın olarak kullanılmasa da gün geçtikçe daha fazla kişi tarafından tercih edilmektedir. Açılımı quick response olan QR, esasen bir barkoddur. Bu barkod, kameralar tarafından tespit edilir ve gerekli yönlendirmeler yapılır. QR’ı algılayan yapay zeka sizi ilgili internet sitelerine, ödeme sayfalarına yönlendirir.
QR’ın belirli bir oluşturma süreci vardır. Ücretsiz olarak internet siteleri üzerinden bile kod oluşturmanız mümkündür. Oluşturma sürecinde QR koda bağlantı verilir. Böylece kullanıcılar, QR kodu okuttuğunda bağlantı açılır.
QR Kod Nedir?
QR kodun bulunması ve kullanılması, 1994 yılına kadar uzanan bir süreçtir. Kodun patenti Japon bir firma olan Denso’ya aittir. Denso tarafından kullanılan kod, matriks özellikler taşır. Ve günümüzde kullanılanlar gibi sizi bir bağlantıya yönlendirir.
QR kod, esasen mağazalarda karşınıza çıkan ve okuyucu tarafından tarandığında fiyat, ağırlık, ürün türü gibi bilgiler veren barkodların gelişmiş bir türüdür. Bu barkodlardan, daha çok bilgi barındırması ve akıllı cihazlar tarafından taranması yönüyle ayrılır.
Japonya ve Güney Kore, QR kodu yaygın olarak kullanılan ülkelerin başında gelir. Kodun görüntüsü beyaz bir zemin üzerine siyah desenler şeklindedir. QR kod oluşturma sürecinde tasarımsal değişiklikler yapabilirsiniz.
Genellikle siyah-beyaz olan QR kod renklerini değiştirebilir ya da boyut ayarlaması yapabilirsiniz. Farklı yollardan QR kod oluşturmak ya da bu kodu okumak mümkündür. QR kod oluştururken bağlantı hataları olmamasına dikkat etmelisiniz. Bunun yanı sıra bağlantıların her zaman doğru çalıştığını düzenli olarak kontrol etmelisiniz.
QR Kod Ne İşe Yarar?
QR kod, ödemenin yanı sıra farklı amaçlarla kullanılabilir. Özellikle reklam sektörü bu kodu etkin bir şekilde kullanır. Bir reklama ilişkin detayları gizlemek ve bu detaylara sadece QR kod ile ulaşım mümkün kılınabilir. Aynı zamanda QR kod üzerinde bir filmin fragman bağlantısı olabilir.
Kitaplar ve dergiler üzerinde de QR kodlar olabilir. Bir sorunun detaylı çözümüne bu kodu kullanarak ulaşabilir ya da çocuklar için sürpriz bir oyun QR kod ile sunulabilir. Aslında bu kod ile yapabilecekleriniz oldukça fazladır. Restoran menüleri, fiyatlar, ürün özellikleri vs. daha pek çok konuda bilgi akışı sağlanabilir.
Kolay ve hızlı ödeme için de en iyi yollardan biri QR kod kullanmaktır. Bankaların çeşitli ödeme alanlarında bulunan QR kodları üzerinden ödemelerinizi kolayca yapabilirsiniz. Bunun için sahip olmanız gereken QR kod ile ödeme yapmaya izin veren bir akıllı cihazdır.
QR İle Ödeme Nasıl Yapılır?
QR ile ödeme yapmak için öncelikle buna uygun bir cihazınızın olması gerekir. Android ve IOS cihazlarda bu kodun kullanımı farklıdır. Birçok cihazda herhangi bir uygulama indirmeden QR kod tarama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Telefonlarda, bunu yapabilmeniz için hazır QR kod tarama yazılımları bulunur.
Bazı cihazlarda tarayıcı olmadığı için uygulama indirerek bu işlemi gerçekleştirmeniz gerekebilir. Ancak genellikle süreç şu şekilde işler:
- Akıllı telefonunuzun kamera uygulamasını açın.
- Kamerayı açtıktan sonra fotoğraf çekecekmiş gibi telefonunuzu karekoda doğru tutun.
- Cihazınızın QR kodu algılamasını bekleyin.
- Sabitleme ve algılama gerçekleştikten sonra ilgili bağlantıya yönlendirme yapılacağına ilişkin bildirim alırsınız.
- Bu bildirimi açtığınızda ve giriş işlemini onayladığınızda ilgili sayfaya girmiş olursunuz.
- Ödemenizi bağlantıdaki yönlendirmeleri takip ederek yapabilirsiniz.
QR ile POS Cihazından Ödeme Nasıl Yapılır?
QR kod ile POS cihazından ödeme alma sürecinde müşteriler için herhangi bir farklılık yoktur. Diğer kod kullanım alanlarında olduğu gibi sadece cihaza kodu taratmak yeterlidir. POS cihazlarını kullanan firma yetkilileri ödeme seçenekleri arasından QR kodu tercih etmelidir. Bu sayede müşterinin QR kod ile ödeme yapması mümkün olur. POS cihazının ekranında beliren QR kod sembolünü taratan müşteri, ödeme işleminin kalan kısmını kendi cihazından tamamlayabilir.
QR kod ile POS cihazından ödeme alma işlemi sayesinde kısa sürede alışveriş tamamlanır. Böylece uzayan kuyruklar ya da para trafiği olmadan süreç tamamlanır. Öte yandan sosyal temasın azaltılması yönüyle de QR kod avantajlıdır. Müşteri kendi cihazı dışında hiçbir yere dokunmadan ödemeyi tamamlayabilir.
QR Kod İle Ödeme Alan Marketler
QR kod ile ödeme alan marketlerin sayısı bir hayli fazladır. POS cihazlarının birçoğu bu özelliğe sahiptir. Ancak yaygın olarak kullanılan bir ödeme yöntemi olmadığı için bazı market personelleri tarafından size bu şekilde ödeme yapamayacağınız söylenebilir. Bu gibi durumlarda farklı ödeme yöntemlerini tercih edebilir ya da yetkililere bunun nasıl yapılabileceğini anlatabilirsiniz.
QR kod ile ödeme alan marketler, özellikle üzerinizde nakit ya da kredi kartı olmayan durumlarda avantajlıdır. Telefonunuz yanınızda olduğu takdirde kolayca ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu noktada bir diğer önemli konu da zamandan tasarruf etmeniz ve güvenlik risklerine karşı korunmanızdır.
Kredi kartı bilgileriniz market alışverişlerinizde açık seçik şekilde görünür. Bu bilgiler kullanılarak kartınızla haberiniz olmadan işlem yapılabilir. Ancak QR kod ile böyle bir sorun meydana gelmez.
QR kod ile ödeme alan marketler arasında A101, Migros, Şok Market gibi büyük firmalar da vardır. Bu sayede büyük marketlerin avantajlarından teknolojik bir ödeme yöntemi kullanarak yararlanabilirsiniz.
QR Kod İle Ödeme Yapılan Bankalar
QR kod ile ödeme yapılan bankalar arasında pek çok seçenek vardır. Bankalar, kendi oluşturdukları QR kodlar üzerinden sizi ödeme bağlantısına yönlendirir. Böylece alışverişlerinizde kartınızı çıkarmadan ödeme yapabilirsiniz.
Bankaların sunduğu bu ayrıcalık sayesinde kredi kartı taşıma zahmetinden ve bunun getirdiği risklerden kurtulursunuz. Bankaların QR kod ayrıcalığından yararlanmanız bazı şartlara bağlıdır.
Öncelikle ilgili POS cihazında, bankanızın QR kod ile ödeme sistemi kurulu olmalıdır. Her nasıl ki kredi kartları ile her yerden taksit yapmanız mümkün olmuyorsa QR kod ile ödeme de yapılamayabilir. Bunun için ilk önce alışverişlerinizde, ödemeyi hangi bankanın QR kod sistemi ile yapmak istediğinizi belirtmelisiniz.
İş Bankası
İş Bankası QR kod ile ödeme imkânı sunan kurumlardan biridir. Banka size pek çok farklı alışverişte kod ile ödeme şansı verir. Gıda alışverişi yaparken, benzin alırken ya da giyim mağazalarında, İş Bankası QR kod ödemesi yapabilirsiniz.
İş Bankası karekod ile ödeme yapmak için belirli adımları izlemeniz gerekir. Bu adımlar şu şekilde sıralanabilir:
- Öncelikle yetkiliye İş Bankası kartınızla QR kod ödemesi yapmak istediğinizi belirtmelisiniz.
- Yetkili kişi bu isteğinize olumlu yanıt verdiği takdirde işleme devam edebilirsiniz.
- Maximum Mobil uygulamasına girmelisiniz.
- Uygulamada +13 menüsüne tıklamalısınız.
- İşCep ana menüsüne girmelisiniz.
- Karekod işlemlerini seçmelisiniz.
- Karekod işlemlerine girdikten sonra açılan kameraya POS cihazındaki karekodu okutmalısınız.
- Okutma sonrası ilgili bağlantı açıldığında ödeme yöntemini seçmelisiniz.
- Kredi kartı ya da banka kartınızı ödeme için kullanabilirsiniz.
- Ödeme sonrasında işlem tamamlanır.
Ziraat Bankası
Ziraat Bankası, QR kod ile ödeme yapmak isteyenlerin kullanabileceği bir diğer seçenektir. Ziraat Bankasına ait banka kartlarının ya da kredi kartlarının yanınızda olmaması durumunda böyle bir yol tercih edebilirsiniz. Bu ayrıcalıktan yararlanmanız için QR kod ile ödeme olanağı sunan bir POS cihazı olmalıdır. Bu konuda mağaza yetkililerinden bilgi alabilirsiniz. Bu sayede Ziraat Bankası QR kod ile ödeme alma özelliğini kullanıp kullanamayacağınızı öğrenirsiniz.
Ziraat Bankası karekod ile ödeme işlemleri sırasında ilk önce Ziraat Mobil uygulamasına girmeniz gerekir. Ardından “QR İşlemleri” sekmesine tıklamalısınız. Bu sekmede bulunan “Ödeme” seçeneğine girdiğinizde kamera açılır. Açılan kamerayı QR koda doğru tutabilirsiniz.
QR kod ile ödeme yapabilmeniz için kartlarınızın limiti yeterli olmalıdır. Limit aşımı ya da yetersiz limit gibi durumlarda ödeme yapmanız mümkün olmaz.
Garanti Bankası
Garanti Bankası her zaman kullandığı gelişmiş teknolojiler ile ön plana çıkar. Bu nedenle QR kod ile ödemeyi de size bir ayrıcalık olarak sunar. Garanti Bankası QR kodu ile hem alışveriş yapabilir hem de mobil ödeme yapabilirsiniz.
Garanti Bankası ATM’lerinde yer alan karekodu okutarak borç ödeme şansınız vardır. Bunun için ilk önce Garanti mobil giriş sayfasına ulaşmalısınız. Ardından para çek-yatır kısmından Ödeme Yap seçeneğine tıklamalısınız. Bu kısımda açılan kameradan ATM QR kodunu okuyarak ödeme yapabilirsiniz.
Garanti QR kod ile alışverişlerinizde ödeme yapmanız için buna uygun bir POS cihazına ihtiyaç vardır. Uygun POS cihazı olması halinde Garanti Bankası hesabınızdan ya da kredi kartınızdan ödeme yapabilirsiniz.
Garanti QR kod ile başkalarından ödeme almanız da mümkündür. Bunun için mobil şubeden QR kodu alıp size ödeme yapacak kişilerle paylaşmalısınız. Böylece QR kodunuzu okutan kişiler, doğrudan hesap bilgilerinize erişerek size para gönderebilir.
Yapı Kredi
Yapı Kredi QR kod ile ödeme işlemi yapabilirsiniz. Yapı Kredi, köklü bir geçmişe sahip özel bankalardan biridir. Bu nedenle birçok kişinin bu bankada hesabı ve bu hesaplara bağlı kredi kartı vardır.
Alışverişlerinizde QR kod kullanabilmeniz için ilk önce Yapı Kredi Mobil ya da World Mobil uygulamalarını telefonunuza indirmeniz gerekir. Sonrasında ise alışveriş yapacağınız yerdeki yetkililere QR kod ile ödeme yapma isteğinizi ifade etmelisiniz. World Mobil uygulamasında World Pay ve ardından QR kod ile ödeme seçeneklerini tercih etmelisiniz.
Ardından kod okuyucuyu açmalısınız. Son olarak POS üzerinde yer alan karekodu okutarak işlemi tamamlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra aynı uygulamada yer alan Fırsatlar menüsü açık olduğunda telefonu sallamanız QR kod okuyucuya erişmeniz için yeterlidir.
Yapı Kredi Mobil uygulamasını indirenler ise Kartlarım seçeneğinden World Pay’i tercih etmelidir. Ardından QR kod ile ödeme ve Jet İşlemler kısmına girmelisiniz. Bu adımdan sonra ana menü açıkken telefonu sallamanız yeterlidir. Telefonu salladığınızda okuyucuya ulaşabilirsiniz. Açılan okuyucuyu QR kod üzerine tutarak ödeme yapabilirsiniz.
QR kod okuyucu kısmına eriştikten sonra yapmanız gereken ödeme aracını seçmektir. Hesabınız ya da kredi kartınızın bağlı olduğu hesap numarası üzerinden ödeme yapabilirsiniz.
Halkbank
Halkbank, teknolojik yöntemlerle ödeme yapmanızı sağlayan kuruluşlardan biridir. Halkbank’ın mobil uygulaması üzerinden QR kod ödemelerini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için bankanın mobil uygulamasını açmalısınız. Ardından ana menüde yer alan “Karekod İşlemleri” kısmını tercih etmelisiniz. “Ödeme, İptal, İade” seçeneğine tıkladığınızda kamera açılır. Açılan kameraya karekodu okuttuktan sonra ödeme yöntemi tercih etmelisiniz. İşlemi onayladığınızda ödeme tamamlanmış olur.
Halkbank’tan QR kod kullanarak para transferi yapmanız mümkündür. Bunun için Karekod İşlemleri kısmından Para Transferi seçeneğini tercih etmeniz yeterlidir. Önce karekodu okutmalısınız. Hangi hesaptan para ödeyeceğinizi tercih ederek işleme onay verebilirsiniz. Bir sorun çıkmaması halinde işlem bu şekilde tamamlanır.
QR İle Ödemenin Avantajları Nelerdir?
QR ile ödemenin avantajları oldukça fazladır. QR kod ile kartların kaybolması, çalınması gibi riskleri bertaraf edebilirsiniz. Kartınız yanınızda olmasa bile Türkiye’nin her yerinden ödeme yapma şansınız olur. Kredi kartı taşıma zahmetine son veren bu sistem, her açıdan daha güvenlidir.
QR kod, kart bilgilerinize erişimi de zorlaştırır. Bu sayede kart bilgileriniz her zaman daha fazla güvende olur. Bulaşıcı hastalıkların elden ele temas sonucu yayılmaması için QR kod, sağlıklı bir ödeme aracıdır. Sizin kredi kartınıza ya da bir firmanın POS cihazına dokunmak zorunda kalmazsınız. Bu durum toplum sağlığı açısından ciddi fayda sağlar.
Mağaza yetkilileri ve çalışanları için de QR kod son derece avantajlıdır. Daha hızlı bir şekilde müşteri trafiğini yürütmek isteyen firmalar, mutlaka QR özelliğine sahip POS cihazlarını kullanmalıdır. Böylece hem müşteriye daha fazla ödeme seçeneği sunulur hem de zamandan tasarruf edilir.
QR ile Ödeme Yaparken Taksit Yapılır mı?
QR kod ile ödeme yaparken taksit yapılması, bankalara göre değişen bir özelliktir. Bankalar size bu avantajı sağlarsa QR kod ile ödemelerde de taksit yaptırabilirsiniz. QR ile ödeme işleminde ödemeler, mevcut banka kartınızdan ya da kredi kartınızdan yapılır. Bu sayede fiziksel olarak bu kartları kullanarak yararlanacağınız haklardan QR ile ödeme işlemleri sırasında da faydalanabilirsiniz.
QR İle Ödeme Güvenli Mi?
QR ile ödeme son derece güvenli bir yöntemdir. Ödemelerinizde bu yöntemi tercih ederek hem kendinizi hem de kişisel verilerinizi korumaya alabilirsiniz. QR ile ödeme sırasında kart bilgileriniz başkası tarafından görünmez. Aynı zamanda herhangi bir cihazda tuşlama yapmak zorunda kalmazsınız.
QR kod sayesinde kartınızı fiziksel olarak çıkarmadan sadece telefonunuzu kullanarak işlem gerçekleştirirsiniz. Kredi kartınızın ve diğer kartlarınızın çalınma ihtimali de ortadan kalkar. Yanınızda kart taşımadığınız için böyle bir hırsızlık söz konusu olmaz. Öte yandan telefonunuz çalınsa bile mobil uygulamalara sadece şifreyle giriş yapıldığı için başkalarının sizin kartınızdan QR kod ile ödeme yapması mümkün değildir.
Online Ödemeler QR ile Ödenir mi?
Online ödemelerin QR ile yapılması, bazı bankalar tarafından sunulan bir hizmettir. Bu hizmet sayesinde online alışverişlerinizde de güvenli bir yöntem olan QR’ı kullanabilirsiniz. Bazı bankalar bunu sağlayacak şekilde hizmetlerini genişletmiştir. Online alışveriş sonrası karşınıza çıkan ödeme sayfasında bir karekod bulunur. Bu karekodu ilgili bankanın mobil uygulaması üzerinden okutarak alışveriş yapabilirsiniz.
Online ödemelerde QR kod kullandığınız takdirde her defasında kredi kartı bilgilerinizi girmenize gerek kalmaz. Aynı zamanda kredi kartı bilgilerinin alışveriş sitelerinin altyapılarında saklanmasını istemeyenler de bu yöntemi tercih edebilir.
QR Kod Ödeme Dışında Nerelerde Kullanılır?
QR kod ödeme dışında içerik bilgisi paylaşma, reklam, video-müzik paylaşımı gibi amaçlarla kullanılır. Karekodlar her yerde olabilir. Bazen bir otobüs durağı bazen bir mağaza vitrini karekodların bulunduğu yerlerdir.
Kodlar ile sürpriz içerikler üretmek de mümkündür. İnsanlarda merak uyandıracak şekilde karekodların üzerine açıklamalar yazmalısınız. Ardından bu merak duygusuyla insanların oluşturduğunuz karakoda tıklamasını sağlamalısınız.
Ödemelerin POS cihazlarında yer alan QR taratılarak yapılmasına QR kod ile ödeme alma denir.
QR kod güvenli bir ödeme alma yöntemidir.
Her POS cihazında QR ile ödeme olmayabilir.
Birçok bankanın QR ile ödeme seçeneği vardır.
Kredi kartı limitiniz dolduğunda QR ile ödeme yapmanız mümkün değildir.
Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir
PCI DSS Uyumluluğu Nedir ve Nasıl Sağlanır?
Veri güvenliği standartları, online ödeme sistemlerinin güvenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Düny
Veri Şifreleme Nedir ve Ödeme Sistemlerinde Nasıl Kullanılır?
Dijital çağda veri güvenliği gittikçe önem kazanan konuların başında gelir. Özellikle finansal işlemlerde, ha
Ödeme Sistemlerinde ISO 27001 Uyumluluğu Nedir?
Günümüzde bilgi güvenliği her sektör için büyük öneme taşır. Ancak söz konusu ödeme sistemleri gibi hassas