Logo Logo

Sanal Kart Nedir? Ne İşe Yarar?

İçindekiler
03.12.2022 - 14 dk Okuma Süresi

Sanal kart, fiziksel bir nitelik taşımayan ve mevcut kredi kartınıza bağlı olarak kullanabileceğiniz bankacılık ürünüdür. Sanal kart, genellikle kredi kartı kullanımını güvenli bulmayan kişiler tarafından tercih edilir. 

İnternette her ne kadar gerekli güvenlik önlemleri alınsa da kullanıcılar açısından endişe yaratan bazı durumlar vardır. Çeşitli güvenlik açıkları nedeniyle kredi kartı bilgileri, bazen e-ticaret siteleri üzerinden çalınabilir. Aynı zamanda fiziksel kredi kartı bilgilerinizin bir başkası tarafından öğrenilmesi de sizin adınıza harcama yapılmasına neden olabilir.

Kredi kartı numarası, son kullanma tarihi ve kartın arka yüzünde bulunan CVC kodunu öğrenen kişiler, haberiniz olmadan pek çok işlem yapabilir. Bu tür riskleri önlemek için sanal kart ile ödeme yöntemleri tercih edilebilir.  

Sanal kartın yanı sıra kapıda ödeme, havale-EFT gibi kredi kartı olmadan online alışveriş yapabileceğiniz yöntemler de vardır. Bunun yanı sıra sadece güvendiğiniz ve gerekli altyapı donanımına sahip siteleri tercih ederek de güvenliğinizi sağlayabilirsiniz. 

Sanal Kart Nedir?

Sanal kart, bankaların fiziksel kredi kartlarına bağlı olarak kullanılır. Bir bankadan kredi kartınız varsa ona bağlı olarak sanal kart açtırabilirsiniz. Bu sayede alışverişinize özel limit belirleyebilirsiniz. Sanal kartın limitini istediğiniz zaman sıfırlama ve artırma şansınız vardır. 

Hemen hemen tüm bankalarda sanal kart uygulamasından yararlanma şansınız vardır. İnternet bankacılığı ya da mobil bankacılık üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Kredi kartı sahibi olmadan sanal kart çıkarmanız genellikle mümkün değildir. Öte yandan sanal kart bilgilerinizi sadece online alışverişleriniz sırasında kullanabilirsiniz.

İnternetten sık sık alışveriş yapanlar, limitlerini alışverişlerine göre şekillendirerek ödeme yapabilir. E-ticaretin gün geçtikçe yaygınlaşması ve en temel ihtiyaçların bile e-ticaret ile alınması nedeniyle sanal kartı siz de hayatınıza dâhil edebilirsiniz. 

Ödemelerinizi sanal kart üzerinden yapabilir ve takibini ise internet-mobil şube üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Alışveriş sıklığına göre limit ayarlamasını da online olarak gerçekleştirme şansınız vardır. 

Kimler Sanal Kart Kullanmalıdır?

Sanal kart kullanması gereken kişiler, özellikle güvenlik konusunda tereddüt yaşayanlardır. Trendyol, Hepsiburada, Çiçeksepeti gibi büyük online pazar yerleri, güvenli bir altyapı olanağı sunar. Bu tür alışveriş platformlarında kredi kartı bilgileriniz depolanmaz. Alışveriş sırasında sizden alınan bilgiler saklanmadığı için çalınma riski de ortaya çıkmaz. 

Güvenilir altyapı sitelerinin önemli bir özelliği de SSL sertifikası kullanımıdır. SSL altyapısına sahip sitelerde, 128 bit şifreleme özelliği bulunur. Bu özellik sayesinde kişisel verileriniz de güvende olur. Tüm bu özelliklere rağmen yine de bir endişeniz varsa sanal kart kullanımına yönelebilirsiniz.

Sık sık online alışveriş yapanlar için sanal kart kullanımı daha avantajlı olabilir. Özellikle farklı birçok internet sitesi üzerinden sipariş oluşturanlar için bu yolu tercih etmek daha sağlıklıdır. 

Sanal Kart Ne İşe Yarar?

Sanal kart online alışverişlerde kullanılan, online varlığa sahip bir bankacılık aracıdır. Sanal kart, e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmak maksadıyla kullanılır. Bunun yanı sıra mail orde, telefon siparişlerinizde de sanal karttan yararlanabilirsiniz. Özellikle mail order, online alışverişlere göre daha riski bir işlemdir. Bu nedenle mail order yapmanız gereken durumlarda sanal kart kullanabilirsiniz.

Mail order, kart bilgilerinizi tamamen karşı tarafa bildirerek ödeme yapmanız anlamına gelir. Mail order ile kart bilgileri POS üzerinden girildikten sonra ödeme alınır. Ancak karşı taraf bu bilgileri edindikten sonra farklı işlemler yapabilir. 

Mail order sistemi, farklı bir şehirdeki satıcıdan sipariş vermeniz gerektiğinde ve kredi kartınız fiziksel olarak yanınızda olmadığında avantajlıdır. Ancak riskleri nedeniyle bu yöntemi kullanmak istemiyorsanız sanal kart bilgilerinizle işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. 

Online Ödemelerde Sanal Kart Kullanılır mı?

Online ödemelerde sanal kart kullanımı oldukça avantajlıdır. Sanal kart açılış ve limit belirleme işlemlerini gerçekleştirdikten sonra kullanmaya başlayabilirsiniz. Bunun için sanal kartınıza ilişkin bilgileri online alışveriş sırasında girmelisiniz. Bu bilgiler arasında normal kredi kartlarında olduğu gibi kredi kartı numarası, son kullanma tarihi ve CVC kodu vardır.

Online ödemeler sırasında sanal kartınızı kullanmak için bankanız üzerinden başvurunuzu yapmalısınız. Alışverişinizi yapmadan önce uygun bir limit belirlemelisiniz. Limitiniz eğer yapacağınız alışverişin tutarına uygun değilse siparişiniz onaylanmaz. Bunun yanı sıra üst üste alışveriş yapacaksanız tek seferde uygun bir limit belirlemenizde fayda vardır. 

Sanal kartı online alışverişlerinizde kullanabilmeniz için internet alışverişine açık bir kredi kartınız olması gerekir. Bu işlemi internet ve mobil şube üzerinden yapabilirsiniz. Yurt dışı sitelerden alışveriş yapmanız halinde kartınızı yurt dışı alışverişe de açmalısınız. 

Sanal Kart İle Taksitli Alışveriş Yapılır mı?

Sanal kart ile taksitli alışveriş yapılabilir. Bu durum tamamen sanal kartın bağlı olduğu kredi kartının sunduğu özelliklere bağlıdır. Kredi kartınızın e-ticaret sitelerinde sunduğu taksit avantajlarından sanal kartınızı kullanarak da yararlanma şansınız vardır. Taksit sayısı, satın alınması planlanan ürünlere ve hizmetlere bağlı olarak da değişiklik gösterir. 

Bazı ürünler için kredi kartı taksit sınırlaması ve yasaklaması vardır. Yemek, alkollü içecek, akaryakıt ve kozmetik kategorisinde yer alan ürünlerde taksit yapılması mümkün değildir. Bunun yanı sıra kuyum, akıllı telefon gibi ürünlerde de taksit yapılmaz. 

Sanal kartı, taksit olanağı olmayan kategorilerde kullanamasanız bile farklı ürün alımlarında tercih edebilirsiniz. Böylece özellikle yüksek tutarların ödenmesini zamana yayabilirsiniz. Alışveriş için kullandığınız kredi kartına bağlı bir sanal kart oluşturabilirsiniz. Bunun yerine farklı bir bankadan kredi kartı başvurusu yapabilirsiniz. Başvurunuz kabul edildikten sonra sanal kart için gerekli başvuruyu yapabilirsiniz. 

Sanal Kart Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Sanal kart kullanmanın avantajları oldukça fazladır. En başta her defasında kredi kartı bilgilerinizi paylaşmanıza gerek kalmaz. Sanal kartınızı online alışveriş sitelerinin altyapısı ile saklasanız bile herhangi bir sorun yaşamazsınız. Kullanmadığınız zamanlarda sanal kartınızın limitini sıfırlayarak dolandırıcılık olaylarına karşı koruma sağlayabilirsiniz.

Sanal kart kullanmanın önemli bir avantajı da sadece alışverişe özel bir limit belirlemektir. Alışveriş tutarı kadar limitinizi belirleyebilir ve tek seferlik olarak sanal kart kullanabilirsiniz. Giyim, teknoloji, kırtasiye gibi farklı kategoriler için kartınızın avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Daha avantajlı bir kullanım süreci için banka seçiminizi doğru yapmanızda fayda vardır. Örneğin, en çok alışveriş yaptığınız sitede taksit avantajı sunan ya da ödeme erteleyen bankaları tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra puan, paracık gibi ayrıcalıklar sunanlara da yönelebilirsiniz. Böylece puanlarınızı belirli bir süre biriktirerek, farklı ürünler satın alabilirsiniz. Ne kadar puan kazanacağınız alışveriş tutarınıza göre değişiklik gösterir. 

Sanal Kart Alabileceğiniz Bankalar

Sanal kart alabileceğiniz bankaların sayısı oldukça fazladır. Bankalara bizzat giderek başvurularınızı yapabileceğiniz gibi internet ve mobil şube üzerinden de gerekli işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede daha kısa sürede sanal kartınızı kullanma imkânınız olur. 

Sanal kart ile yapacağınız alışverişlerde size farklı vadelerde taksit fırsatları sunulur. Bu fırsatların yanı sıra faiz oranlarını da inceleyebilirsiniz. Böylece en doğru seçimi yapmanız daha kolay olur. Halkbank, Ziraat Bankası, Garanti, Yapı Kredi ve Vakıfbank gibi çok sayıda alternatif arasından tercihinizi yapabilirsiniz. 

Bankalardan sanal kart alarak istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Özellikle sık sık online alışveriş yapıyorsanız kredi kartınıza bağlı olarak hemen bir sanal kart oluşturabilirsiniz. İnternet bankacılığı ve mobil bankacılık kullananlar için sanal kart oluşturmak daha kolaydır. Böylece hızlı bir şekilde alışverişlerinizi yapmaya başlayabilirsiniz. Dilerseniz bazı bankalardan vadesiz hesabınız üzerinden de sanal kart çıkarabilirsiniz. Bu olanak her banka tarafından sunulmamaktadır. 

Halkbank

Halkbank, sanal kart almayı tercih edebileceğiniz kuruluşlardan biridir. Halkbank, devlet bankası olması yönüyle daha düşük faiz olanakları sunabilir. Bankanın kredi kartı alternatifleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Paraf
  • Paraf Platinum
  • Parafly
  • Parafly Premium
  • Paraf Genç
  • Halkcard
  • Paraf Premium

Tüm bu kartlar arasında; limit, faiz oranları, alışveriş olanakları gibi farklılıklar vardır. Sunulan avantajları, Halkbank.com.tr adresinden inceledikten sonra size uygun olan ürüne karar verebilirsiniz. Platinum, Premium gibi kartlar genellikle daha fazla avantaj sunan seçeneklerdir. Kredi kartınızı aktif olarak kullanmaya başladıktan sonra şu adımları izleyerek sanal kartınızı oluşturabilirsiniz:

  • sube.halkbank.com.tr adresinden ya da Halkbank mobil uygulamasından kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapmalısınız. 
  • Ardından “Kart” kısmına girmelisiniz.
  • Kart kısmında bulunan “Kredi Kartlarım” sekmesinden “Sanal Kartlarım” kısmına tıklamalısınız.
  • Sanal kart oluşturmak istediğiniz kredi kartını tercih etmelisiniz. 
  • Son olarak başvurunuzu onaylayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

Ziraat Bankası

Ziraat Bankası, Türkiye’nin en köklü kurumlarından biridir. Bu nedenle herkes tarafından daha güvenilir bulunur. Kredi kartı alternatifleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bankart
  • Bankkart Gold
  • Bankkart Premium
  • Kampüs Kart
  • Bankkart Genç

Ziraat Bankasının kredi kartı özellikli olan Bankkart ürünü sayesinde tek kart üzerinden tüm özelliklere ulaşabilirsiniz. Ziraat Bankası sanal kart başvurusu için şu adımları izlemelisiniz:

  • ziraatbank.com.tr adresinden “İnternet Şubesi” ardından “Bireysel” seçeneğini tercih edin.
  • Mobil şubeden de giriş işlemlerini yapabilirsiniz.
  • Giriş sırasında kimlik numaranızı ve şifrenizi girmelisiniz.
  • “Kartlarım” seçeneğine tıklayarak ardından “Sanal Kartlarım” kısmına girmelisiniz.
  • Mevcut sanal kartınız yoksa “Sanal Kart Ekle” seçeneğinden işlemlerinizi yapabilirsiniz. 

Sanal kart ekle kısmından kredi kartı seçiminizi yapmalısınız. Bu sayede artık Ziraat Bankasına bağlı bir sanal kartınız olur. 

Garanti Bankası

Garanti Bankası, özel bankalar arasında en sık tercih edilenlerden biridir. Çok sayıda kredi kartı alternatifi sunan banka sayesinde alışverişlerinizde farklı avantajlardan yararlanabilirsiniz. Bankanın kredi kartı seçenekleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bonus Card
  • Shop&Fly
  • American Express Card
  • Bonus Diji
  • Bonus Gold
  • Bonus Platinum
  • Bonus Genç
  • BJK Bonus
  • Fenerbahçe Bonus
  • GS Bonus
  • Trabzonspor Bonus
  • Çevreci Bonus
  • Bonus Flexi
  • Money Bonus
  • Flexi Card
  • Bonus American Express
  • Miles&Similes
  • Şeffaf Bonus
  • Aynalı Bonus
  • Altın Bonus
  • Bonus Sanal Kart

Garanti Sanal Kart için sizden yıllık aidat alınmaz. Sanal kart ile elde ettiğiniz bonuslar kredi kartınıza aktarılır. Yurt içi ve yurt dışı alışverişleriniz için bu kartı tercih ettiğiniz takdirde çok sayıda avantajdan kolayca yararlanabilirsiniz. 

Yapı Kredi Bankası

Yapı Kredi Bankası, alışverişlerinizde birçok ayrıcalık sunan kredi kartlarına sahiptir:

  • Worldcard
  • World Gold
  • World Platinum
  • Adios
  • Adios Premium
  • Crystal
  • Play
  • Opet Worldcard
  • KoçAilem

Yapı Kredi Sanal Kart almak için kimlik numaranız ve şifrenizle internet sitesine ya da mobil banka şubesine girmelisiniz. Ardından sırasıyla; Kartlarım, Banka Kartlarım, Dijital Kart Tanımlama ve Onay seçeneklerine tıklamalısınız. Yapı Kredi Bankasının önemli bir avantajı da banka kartına bağlı olarak da sanal kart oluşturmaktır. Böylece ister kredi kartınıza ister banka kartınıza, sanal kartınızı ekleyebilirsiniz. 

Vakıfbank

Vakıfbank en güvenilir banka seçeneklerinden biridir. Vakıfbank’ın mevcut kredi kartları şunlardır:

  • Vakıfbank Worldcard
  • Click Kart
  • Taraftar Kartlar
  • Platinun Plus Metal
  • Platinum Plus
  • MilPlus
  • Platinum
  • Platinum One
  • Rail&Miles
  • Like Card
  • Ortak Markalı Kartlar
  • Express Card
  • Business Card
  • Tarım Kart

Vakıfbank Sanal Kart için internet bankacılığı üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Mobil ve internet şubeden izlemeniz gereken adımlar; Başvurularım, Kredi Kartı Başvurusu, Sanal Kart Oluştur şeklindedir. Bunun yanı sıra mesajla da sanal kart başvurusu yapabilirsiniz. SANAL yazdıktan sonra boşluk bırakarak kredi kartınızda yer alan son 6 rakamı yazmalısınız. Bu bilgileri yazarak 5724’e mesaj gönderebilirsiniz. 

İnternetten Alışveriş ve Güvenlik 

İnternetten alışverişte güvenlik sağlamak için e-ticaret sitelerinin altyapıda bazı düzenlemeler yapması gerekir. Bu düzenlemeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Gerekli ulusal ve uluslararası standartlara uyumlu olacak şekilde sızma testleri gerçekleştirilmelidir.
  • SSL teknolojisi kurulmalıdır.
  • Risk analizleri yapılarak güvenlik açıkları belirlenmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır.
  • Kişisel verilere ulaşım için yetkilendirme ve erişime dair kontroller yapılmalıdır.
  • Teknolojik gelişmelere göre veri işleme politikaları gözden geçirilmeli ve gerekli durumlarda güncellenmelidir. 

Bu güvenlik önlemlerinin her biri belirli bir maliyet gerektirdiği için her e-ticaret sitesi tarafından alınmayabilir. Yeterince güvenilir olmayan internet sitelerinde sanal kartınızı kullanarak kendi tedbirinizi alabilirsiniz. 

İnternetten alışveriş hayatınızı kolaylaştıran bir sistemdir. Zamandan tasarruf etmek ve daha çok sayıda ürüne, hizmete ulaşmak için online alışveriş olanaklarından yararlanmalısınız. Sanal kart ile alışverişlerinize özel limit belirlemesi yapabilirsiniz. Aynı zamanda bazı sanal kartlarda taksit olanağı da sunulabilir. Bankalara özel ayrıcalıklar sayesinde sanal kart kullanımı daha avantajlı hale gelir. 

İnternetten Alışverişte Kullanılabilecek Diğer Yöntemler

İnternetten alışveriş için farklı yöntemler kullanabilirsiniz. Böylece kredi kartınız olmasa bile istediğiniz ürünün siparişini verebilirsiniz. Birçok firma daha fazla müşteriye ulaşmak için farklı ödeme alternatifleri sunar. Bu ödeme alma yöntemlerinden dilediğinizi tercih edebilirsiniz. 

Havale-EFT

Havale-EFT online alışverişlerinizde kullanabileceğiniz yöntemler arasındadır. Satıcının sizin müşterisi olduğunuz bankada bir hesabı varsa havale yapabilirsiniz. Farklı bankalar arasında da transfer yapmanız mümkündür. Gönderdiğiniz tutar, satıcının hesabına ulaştıktan sonra ürününüz kargoya verilir. 

Dijital Cüzdan

Dijital cüzdan, tüm kredi kartı bilgilerinizin saklandığı bir uygulamadır. Böylece uygulama üzerinden bilgilerinize erişebilir ve daha kolay şekilde sipariş verebilirsiniz. Dijital cüzdan için bankanızın mobil uygulamasının telefonunuzda yüklü olması gerekir. 

Alışveriş Kredisi

Alışveriş kredisi, taksit olanağı olmayan ürünleri almanızı kolaylaştıran bir sistemdir. Alışveriş kredisi ile sunulan taksit sayısı, ürün türüne göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda kredi miktarı da farklılaşır. Alışveriş kredisi farklı bankalar tarafından sağlanır. Buna bağlı olarak faiz oranları da değişiklik gösterir. Size sunulan farklı seçenekler arasından bir seçim yapabilirsiniz. 

Kapıda Ödeme

Kapıda ödeme, firmaların kargo şirketleri aracılığıyla tahsilat yapmasıdır. Kapıda ödeme yapmak isteyenlerden kargo ücreti daha fazladır. Kargo yetkilileri alışveriş tutarınızı size beyan eder ve ödemeyi sizden alarak firmaya iletir. Böylece nakit olarak online alışveriş yapma ayrıcalığı elde edilir. 

Sanal kartta limit belirleme ve sıfırlama gibi seçenekler olduğu için son derece güvenilirdir.

Sanal kartı ister tek seferlik ister birçok kere kullanabilirsiniz.

Sanal kart limitini kredi kartınızın limitine göre belirleyebilirsiniz.

Sanal kart ile fatura ödemesi yapılabilir.

Sanal karttan para çekilmesi mümkün değildir.

Sanal kart fiziksel bir kart olmadığı için POS cihazında kullanılamaz.

Sanal karttan aidat alınmamaktadır.

Sanal kart bazı bankaların banka kartları üzerinden de çıkarılabilir.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir