SSL Sertifikası Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Alınır?
Daha önce hiç neden bazı web site adreslerinin “http//”, bazılarının ise “https://” ile başladığını merak ettiniz mi? Sondaki “s” harfi secure kelimesinin kısaltması olarak kullanılıyor ve güvenliği temsil ediyor. Ziyaret edilen sitenin güvenli, şifrelenmiş bağlantı kullandığının SSL sertifikası ile onaylandığını gösteriyor. Bu güvenlik katmanı, yalnızca e-ticaret için değil, tüm web siteleri için günbegün daha da önemli bir hâl alıyor.
Bir web sitesinin https:// ile başlayabilmesi için SSL (Güvenli Soket Katmanı) sertifikasına sahip olması gereklidir. Bu sertifika, bir SSL sağlayıcısı tarafından sitenizdeki şifreleme metodu doğrulanarak sitenize yerleştirilir.
HTTPS özünde HTTP, SSL (ya da TLS) ve TCP protokollerinin bir araya gelmesinden oluşur. SSL, sunucu ile web tarayıcısı arasındaki veri alışverişinin şifrelenerek gerçekleşmesini sağlar. HTTPS kullanan siteler, ziyaretçilerinin verilerini üçüncü taraflarca gözetlenmesini engellerken, aynı zamanda Google tarafından güvenilir olarak etiketlenerek arama sonuçlarında daha üst sıralarda listelenir.
Duruma göre açık anahtarlı ya da asimetrik şifreleme yöntemleriyle çalışan SSL, web tarayıcısı aracılığıyla siteyle etkileşime geçen kullanıcıyla sitenin sunucuları arasındaki iletişimin, bu iki taraf dışında doğru şifreleme anahtarına sahip olmayan üçüncü taraflarca okunamamasını sağlıyor.
SSL sertifikalarıyla ilgili detayları incelemeden önce, SSL ile TSL (Taşıma Katmanı Güvenliği) protokollerinin birbirinin yerine geçecek şekilde kullanıldığından bahsetmemiz gerek. Her ikisi de birer şifreleme protokolü fakat TLS, SSL’in yeni sürümü konumunda. Hatta öyle ki, SSL 3.0, TLS protokolünün ilk sürümü olarak kabul edilir.
SSL Sertifikası Nedir?
SSL sertifikası, güvenilir bir sağlayıcı tarafından web sitenizin kök dizinine eklenen ve sunucunuzla web siteniz arasındaki şifreli iletişimi sağlamak için basitçe “Bu site bana ait ve ben söylediğim kişiyim” diyen şifreleme anahtarıdır.
Dijital bir sertifika olan SSL, web sitenizin kimliğini, konumunu, alan ve şirket adını benzersiz bir şifreleme anahtarıyla özleştirir. Sertifika sitenize yüklendikten sonra, sitenizi ziyaret eden kullanıcılar adresinizin yanında HTTPS ibaresini (ve kimi tarayıcılarda yeşil bir kilit işareti) görerek, güvenli bir iletişim kurduklarını anlarlar.
SSL sertifikası ve beraberinde gelen HTTPS başlangıcı, müşterilerinize güvende olduklarını göstermenin ve dolayısıyla onların güvenini kazanmanın muazzam bir yoludur. SSL, artık eskiden olduğu gibi bir seçenek değil, güven ve sadakat telkin etmek isteyen her site için olmazsa olmaz halini almıştır. Böylece alan adınız secure site olarak geçecektir.
SSL Sertifikası Nasıl ve Nereden Alınır?
SSL/TLS sertifikaları almak ve sitenize yüklemek bir hayli kolay bir işlem. Cloudflare ve Let’s Encrypt gibi sağlayıcılardan alabileceğiniz sertifikaları bilgi teknolojilerine pek aşina olmasanız bile sitenize yükleyebilmeniz mümkün. Ancak yine de işi uzmanlarına emanet etmek daha iyi bir seçenek olacaktır. Bu noktada halihazırda çalıştığınız hosting sağlayıcınıza yönelebilir ve hem sertifikayı hem de kurulumunu gerçekleştirmelerini sağlayabilirsiniz.
WordPress hosting de dahil ol mak üzere tüm web hosting türlerine eklenebilen SSL sertifikasını bu şekilde ücretsiz edinebileceğiniz gibi ssl Premium paketlerine de göz atabilirsiniz.
Sitenize SSL sertifikası almanız için gerekenleri adımlara ayırdığımızda şöyle bir listeyle karşılaşıyoruz:
- SSL sağlayıcınızı seçin: Tüm tarayıcılar, cihazlar ve işletim sistemleri tarafından tanınan, güvenilir bir sertifika otoritesi bulmalısınız.
- SSL sertifika türüne karar verin: Kimi SSL sertifikaları diğerlerinden daha fazla doğrulama gerektirir.
- HTTPS’ye geçişinizi planlayın: Bağlantıları düzeltmek ve hatalı sayfaların kalmadığından emin olmak için HTTPS’ye geçişinizi planlamanız gerekir. WPMUDEV, WordPress temelli siteler için bu geçişi detaylandıran faydalı bir rehbere sahip.
PayTR olarak üye işyerimiz olan e-ticaret sitelerine maksimum Ödeme Güvenliği sağlıyoruz
PayTR, SSL sertifikalı ödeme sayfası ve PCI-DSS uyumluluğu ile müşterilerinizin güvenli bir ortamda ödeme yapmaları için gerekli her türlü önlemi almıştır. Böylece PayTR, müşterilerinizin ödeme yaparken oluşabilecek endişelerini azaltmakta ve ödeme dönüşüm oranınızı artırmaktadır.
Hizmetlerimiz ile ilgili detaylı bilgi almak için web sitemizi inceleyebilirsiniz.
2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun
Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir
Abonelik Modeli ile Müşteri Ömrü Değerini (LTV) Maksimize Etmenin Yolları
Günümüzde, işletmelerin sürdürülebilir büyüme sağlaması için abonelik modeli müşteri ömrü değeri (LTV)
2D POS Cihazı Nedir ve Nasıl Çalışır?
Dijital çağda, işletmelerin ödeme süreçlerinde güvenli ve hızlı çözümler sunması büyük önem taşıdığ
3D Secure Ödeme İşlem Başarısızlıklarını Azaltmak için En İyi Uygulamalar ve Stratejiler
3D Secure ödeme sistemleri, e-ticaret ödeme güvenliğini artırmak ve kullanıcıları dolandırıcılığa karşı k