Logo Logo

Dükkan Açmadan İnternette Satış Yapmak

İçindekiler
08.10.2022 - 14 dk Okuma Süresi

Dükkân açmadan internette satış yapma yöntemlerini kullanarak ürünlerinizi geniş bir kitleye ulaştırabilirsiniz. Hatta yeterince titiz çalışır ve profesyonel şekilde hareket ederseniz dükkân açarak kazanabileceğinizden çok daha fazlasını internet üzerinden elde edebilirsiniz. Dükkân açmadan internette satış yapma sürecinde farklı yollardan gitme şansınız vardır. E-ticaret sitesi açma, sadece sosyal medyadan satış yapma ya da pazar yerlerinde satış yapma gibi pek çok alternatifiniz mevcut.

Dükkân açmadan satış yapmak istediğinizde belirli maliyetlere de katlanmanız gerekir. Bu maliyetleri fiyata yansıtarak zarar etme ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz. Aynı zamanda tanıtım ve reklam da oldukça önemlidir. İnternette nerede satış yaparsanız yapın belirli bir popülerlik elde edene kadar reklam ve tanıtım çalışmaları gerçekleştirmelisiniz. 

Dükkân Açmadan İnternetten Nasıl Satış Yapılır?

Dükkân açmadan internette satış yapmak için ilk alternatifiniz bir e-ticaret sitesine sahip olmaktır. Özgürce hareket etmek ve doğrudan sizinle bağ kuran bir müşteri kitlesine ulaşmak için e-ticaret sitesi kurabilirsiniz. 

E-ticaret sitesi kurmak için hazır e-ticaret paketlerini satışa sunan firmalardan bütçenize uygun bir paket tercih edebilirsiniz. Bunun yerine bir yazılım firması tarafından sizin için sıfırdan bir site kurulmasını talep edebilir ya da WordPress tabanlı bir site satın alarak ürünlerinizi yükleyebilir ardından satışlarınıza başlayabilirsiniz. 

E-ticaret sitesi açarken şu adımlara dikkat etmelisiniz:

  • İşinize uygun bir alan adı belirlemelisiniz.
  • Sitenizi her zaman aktif olarak kullanmalısınız.
  • Stoklarınızı düzenli olarak yenilemelisiniz.
  • Ürün görsellerini ve açıklamalarını detaylandırın. 
  • Her zaman müşteri memnuniyetine önem verin.
  • İade ve değişiklik taleplerinde müşterilerinizle doğru iletişim kurmaya çalışın.

E-ticaret sitenizi kurduktan sonra insanların sitenizi fark etmesi için birtakım çalışmalar yapmalısınız. Bu çalışmalara SEO ile başlayabilirsiniz. Ürün açıklamalarını detaylı bir şekilde yazarak içerisinde anahtar kelimeleri kullandığınızda SEO uyumluluğunu sağlayabilir ve Google’da üst sıralara tırmanabilirsiniz. E-ticaret sitesinde bir blog sayfası açarak orada hedef kitlenizin hoşuna gidecek yazılar yayınlamak da bu anlamda işe yarayabilir. 

Google reklamlarını kullanarak markanızı ve sitenizi kullanıcılara tanıtabilirsiniz. Bu sayede hedeflediğiniz kelimelerde e-ticaret siteniz üst sıralarda Google kullanıcılarına gösterilir. Böylece sitenize trafik çekebilirsiniz. 

Dükkan Açmadan İnternetten Satış Yapmanın Avantaj ve Dezavantajları

Dükkân açmadan internette satış yapmanın avantajları ve dezavantajları vardır. İlk önce avantajlarından bahsetmek gerekirse kira, elektrik, su gibi çok sayıda maliyetten tasarruf sağlama imkânı olduğu söylenebilir. Bir dükkânınızın olması demek ona bir kira ödemeniz gerekliliğini doğurur. 

Üstelik elektrik, su gibi giderler de maliyetlerinizi artırır. İnternetten satış yaptığınız takdirde çok fazla işlem hacminiz yoksa evinizin bir odasında gönderilerinizi paketleyebilir ve ardından müşterilerinize gönderebilirsiniz. Satışlarınız arttığında ise bir depoya ihtiyacınız olabilir. Depo kiraları dükkân kiralarından çok daha uygun olduğu için bu noktada çok fazla maliyetiniz olmaz.

Bir diğer avantajınız ise aynı anda belki de milyonlarca müşteriye ulaşma şansıdır. Kira, su, elektrik gibi maliyetlerin yanı sıra kendi şehrinizde kısıtlı sayıda müşteriye ulaşabilirsiniz. Bu nedenle bazı zamanlar kiranızı karşılayacak kadar bile gelir elde edemeyebilirsiniz. İnternetten satış yaptığınızda ise Türkiye’nin her yerinden insanlara ulaşma şansınız olur.

İnternetten satış yapmanın dezavantajları ise yine masraflar ekseninde değerlendirilebilir. E-ticaret sitesi açarken domain ve alan adı almak karşınıza çıkan ilk maliyet kalemidir. Bunun yanı sıra reklam verme, kargo ücreti, iade gibi süreçlerde de belli başlı maliyetlere katlanmanız gerekir. 

Dükkân Açmadan Marka Bilinirliği Nasıl Sağlanır?

Dükkân açmadan marka bilinirliğini sağlamak isterseniz reklam verebilirsiniz. Reklamlarınızı yine internet üzerinden verebileceğiniz gibi sosyal medyanın gücünden de yararlanabilirsiniz. Markanızın mutlaka Facebook ve Instagram hesabı olmalıdır. Facebook ve Instagram üzerinden reklam vererek marka bilinirliğinin artmasına katkıda bulunabilirsiniz. 

Reklamların yanı sıra son zamanlarda çok sık kullanılan yöntemlerden biri influencer iş birlikleridir. Influencerlar ile çok büyük markalar bile çalışmaktadır. Siz de bütçenize uygun bir influencer ile çalışarak markanızın daha fazla kişi tarafından bilinmesini sağlayabilirsiniz.

Tercih edeceğiniz bir diğer yöntem ise sosyal medya hesaplarınızı aktif olarak kullanmaktır. Örneğin; Instagram’da çekeceğiniz reelslar, paylaşacağınız gönderiler ile sitenizi tanıtabilir ve daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz. 

Bütçeniz yeterliyse TV, radyo ve gazete reklamları da tanıtım için etkili bir yoldur. Her yol ve her yöntem sizi yeni insanlara ulaştırır. Bu sayede kademe kademe ilerleyebilir ve hedeflediğiniz satış rakamlarına ulaşabilirsiniz. 

Dükkân Açmadan İnternetten Satış Hangi Sitelerden Yapılabilir?

Dükkân açmadan internette satış yapabileceğiniz sitelerin sayısı bir hayli fazladır. Genelde satıcılar tüm online pazar yerlerini bir arada kullanır. Yani Trendyol’da var olan bir satıcı; Hepsiburada’da, Çiçeksepeti’nde ve farklı platformlarda da karşınıza çıkar. Öte yandan her platformun sizden istediği ücretler ve üyelik şartları farklıdır. 

Bazı platformlar şirket kurmadan satış yapmanıza izin verirken bazılarında bu durum mümkün değildir. Eğer hali hazırda bir şirketiniz yoksa birçok platformda satış yapmanız mümkün olmaz. 

Türkiye’de kurulu olan online pazar yerlerinden satış yapabileceğiniz gibi yurt dışındaki sitelerden de satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Aliexpress, Alibaba, Etsy gibi platformlar tüm dünyaya ürünlerinizi ulaştırmanızı sağlar. Bu platformların da kendilerine göre şartları vardır.

Trendyol’dan Satış Yapmak

Trendyol’da satış yapmak, milyonlarca kişiye tek bir platform üzerinden ulaşmanızı sağlar. Trendyol, Türkiye’nin en çok tercih edilen online alışveriş sitelerinden biridir. Platformda elektronik ürünlerden kıyafetlere kadar pek çok ürünü satabilirsiniz. Trendyol’da mağaza açmak için herhangi bir ücret ödemenize gerek kalmaz. Ancak sattığınız ürünler üzerinden sizden komisyon alınır. Trendyol komisyon oranlarının ne kadar olduğunu aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

KategoriKomisyon Oranları
Çocuk ürünleri%8-23
Aksesuarlar%11-25
Elektronik ürünleri%6-25
Ev ve yaşam ürünleri%5-25
Giyim%17-20
Kozmetik%5-17
Spor Malzemeleri%8-10
Süper market%12-15

Kategorilere göre belirlenen komisyon oranları her ürün üzerinden alınır. Bazı ürünlerde komisyon oranları yüzde 25’e kadar çıkar. Bazı ürünlerde ise daha düşük seviyelerdedir. Trendyol’da şirketi olmayan bireylerin satış yapma imkânı yoktur. Yani platformu kullanabilmek için anonim, limited gibi farklı şirket türlerinden biri için kuruluş işlemlerini gerçekleştirmelisiniz. 

Hepsiburada’dan Satış Yapmak

Hepsiburada’dan satış yapmak çok sayıda müşteri adayı ile buluşmak için ideal bir yoldur. Hepsiburada uzun yıllardır Türkiye’de varlığını sürdüren güvenilir platformlardan biridir. Bu platformda satış yapmak için şirket sahibi olmanız gerekir. Hepsiburada komisyon oranları ürün kategorilerine göre değişiklik gösterir. Trendyol’da olduğu gibi Hepsiburada için de bir mağaza açılış ücreti ödemenize gerek yoktur. Tek yapmanız gereken mağazanızı açmak ve ürünlerinizi sisteme yüklemektir. Dükkân açmadan internette satış yapma için Hepsiburada’yı tercih edebilirsiniz. 

Amazon’dan Satış Yapmak

Amazon’dan satış yapmak Türkiye’de yeni yeni popülerliği artan bir platformda yerinizi almak demektir. Dünyanın ilk online alışveriş platformu olan Amazon, “tr” uzantılı adresini 2018 yılında faaliyete geçirmiştir. Bu adresin tam anlamıyla faaliyete geçmesi ise 2020 yılını bulmuştur. Amazon sunduğu ürün alternatifleri; hem satıcıyı hem de alıcıyı koruyan kuralları ile internetten satış yapmak isteyenler için ideal bir platformdur. 

Amazon komisyon ücretleri genellikle %6 ve %10 olarak uygulanır. Bazı ürünlerde bu oranlar daha yüksek olabilir. Amazon’un komisyon ücretinin yanı sıra bir de aylık üyelik ücreti vardır. Bu ücret 99 TL+KDV şeklinde uygulanır. Ücret kesintileri mağaza açılışı sırasında verdiğiniz kredi kartınızdan yapılır. 

N11’den Satış Yapmak

N11’den satış yapmak için sadece mağaza açılışını yapmanız ve ürünlerinizi sisteme yüklemeniz yeterlidir. N11 hem firma sahiplerinin hem de esnaf muafiyeti belgesi olanların satış yapabileceği bir platformdur. N11’de farklı kategorilerde çok sayıda ürün satabilirsiniz. N11 komisyon oranları yüksek olan bir platformdur. Bu durumda oluşacak maliyetleri fiyatlara yansıtabilirsiniz. 

N11 Ev&Yaşam Kategorisi Komisyon OranlarıKategori KomisyonuPazarlama&Hizmet
Dekorasyon-Aydınlatma%15 ya da %25%0,92
Evcil Hayvan Ürünleri%10 ya da %15%0,92
Ev Tekstili%15%0,92
Mobilya%15%0,92
Süpermarket%10%0,92
Kırtasiye&Ofis%10 ya da %15%0,92
Mutfak Gereçleri%15%0,92
Banyo&Ev Gereçleri%12 ya da %15%0,92
Yapı Market&Bahçe%10, %12 ve %15%0,92

Yurt Dışındaki Siteler Üzerinden Satış Yapmak

Yurt dışındaki siteler üzerinden satış yapmak özellikle hedefleri büyük olanlar için uygun bir yoldur. İhracat yapmak ve dünyanın farklı noktalarından kullanıcılara ulaşmak istiyorsanız satışlarınızı bu sitelere taşıyabilirsiniz. Alternatifleriniz arasında Aliexpress, Alibaba, Etsy ve eBay gibi platformlar vardır. 

Bu platformlar üzerinden satışlarınızı belirli bir komisyon ödeyerek yapabilirsiniz. Platformların aynı zamanda aylık mağaza ücretleri de vardır. Bazı online pazar yerleri size farklı paket alternatifleri sunar. Bu sayede yüksek tutarlı paketlerden tercih edenler daha fazla ayrıcalıktan yararlanır. 

Etsy’de, evde ürettiğiniz ürünleri ve özgün tasarımları satabilirsiniz. Bunun yanı sıra retro ürünlerin satışını da bu platform üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. eBay üzerinden ikinci el ürün satışı yapma şansınız vardır. 

ETSY Komisyon Ücret
Listeleme ÜcretiÜrün başına 0.20 Dolar 
İşlem Tutarı%5
Ödeme Tutarı%6,5+3 TL
Site Dışı Reklam Halinde Alınacak Ödeme%15

İnternetten En Çok Satılan Ürünler Nelerdir?

İnternetten en çok satılan ürünler, özellikle satış yapmak için uygun ürün arayışında olanları yakından ilgilendirir. En çok satılan ürünler arasında hazır yemek gelir. İnsanların artık zamanı daha hızlı kullanması ve yemeğe daha az vakit ayırmak istemesi hazır yemek siparişlerini artırmıştır. 

En çok satılan ürünler arasında ikinci sırada telefon aksesuarları yer alır. Binlerce lira ödenerek satın alınan telefonların zarar görmemesi için kılıf, koruyucu cam gibi aksesuarlara ihtiyaç vardır. Akıllı saatler de yine talebi yüksek ürünlerden biridir. Haberleşmeyi ve spor yapmayı daha kolay hale getiren bu cihazlar görsel olarak da şık bir duruş sergiler.  Çok satanlar kategorisinde yer alan diğer ürünler ise şunlardır:

  • VR aksesuarları
  • Çantalar
  • Kıyafetler
  • Bebek ürünleri
  • Ev ve yaşam ürünleri
  • Evcil hayvanların kullanımına yönelik ürünler
  • Temizlik malzemeleri
  • Kitap ve filmler
  • Müzik ve oyun ürünleri
  • Ayakkabı
  • Makyaj malzemeleri 

Yukarıda sıralanan ürünleri sattığınız takdirde doğru bir pazarlama taktiği ile beraber ciddi satış rakamlarına ulaşabilirsiniz. 

Sosyal Medyadan Satış Yapmak

Dükkân açmadan hatta şirket bile kurmadan sosyal medyadan satış yapmak mümkündür. Son yıllarda birçok firma sahibi sosyal medyadaki satış kanallarını kullanarak gelir elde etmektedir. Bunun için her platformun kendine özel satış alanları vardır. Bu alanları kullanarak sosyal medya hesabınız üzerinden satışınızı gerçekleştirebilirsiniz. 

Instagram’dan Satış Yapmak

Instagram’dan satış yapmak için platform üzerinden bir işletme hesabı açmanız gerekir. Bu hesabı açtıktan sonra rakiplerinizi analiz etmeli ve nasıl bir strateji izlemeniz gerektiğine karar vermelisiniz. Bu aşamada Instagram’ın bütün paylaşım türlerinden yararlanmanızda fayda vardır. 

Belirli aralıklarla reels, hikâye ve gönderi paylaşarak hesabınızı sürekli canlı tutabilirsiniz. Ürün odaklı olmaktan ziyade hedef kitlenizle bağ kurmanızı kolaylaştıracak paylaşımlar da yapabilirsiniz. Trend müzikleri ve akımları takip ederek daha çok izlenme alabilirsiniz. 

Bir e-ticaret siteniz varsa Instagram mağazanızı açabilirsiniz. Instagram mağaza açma işlemlerini tamamladıktan sonra tıpkı bir online pazar yerinden satış yapar gibi Instagram mağazanız üzerinden satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Tüm ürünlerinizi etkileyici görsellerle ve videolarla tanıtmalısınız.  

Facebook’tan Satış Yapmak

Facebook’tan satış yapmak için Marketplace alanını kullanabilirsiniz. Bu alanda ilanınızı oluşturarak yeni ya da kullanılmış ürünlerin satışını yapabilirsiniz. Marketplace’de fiyat belirtmeden de satış yapma şansınız vardır. 

Facebook’ta mağaza açarak satış yapabilirsiniz. Bunun için ilk önce bir işletme hesabı açmanız gerekir. İşletme hesabını açtıktan sonra mağazanızı oluşturabilirsiniz. Yasal olarak Facebook’ta satış yapmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Tıpkı e-ticaret sitesinden satış yaptığınız gibi Facebook üzerinden de satış yapabilirsiniz. 

Whatsapp’tan Satış Yapmak

Whatsapp’tan satış yapmak ve ürünlerinizi müşterilerinize ulaştırmak tercih edebileceğiniz gelir elde etme yöntemlerinden biridir. Bu yöntem henüz yeni olsa da firma sahiplerinin işini ciddi manada kolaylaştıracak nitelikler taşır. Whatsapp üzerinden katalog oluşturarak müşterilerinizin kolay bir şekilde ürünlerinizi görmesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda katalog üzerinden sipariş de alabilirsiniz. 

İnternette Satış Yapanlar Vergi Öder mi?

İnternetten satış yapanların vergi ödemesi gerekir. Belirli ve düzenli gelir elde ettiğiniz bir işiniz varsa bu işin vergisini ödemelisiniz. Birçok platform zaten sizden satış yapabilmek için bir şirket kurmanızı ister. Şirket kurulumu halinde vergi yükümlülüğünüz doğar. Vergi mükellefi olmadan satış yapmak için esnaf muafiyeti belgesi almalısınız. N11, Etsy gibi platformlar esnaf muafiyeti belgesi olan kişilerin de satış yapmasına müsaade etmektedir. 

Esnaf muafiyeti alma hakkı olanlar arasında evde üretim yapan kadınlar da vardır. Evde el işi, pasta, börek, kumaş boyama, ebru gibi farklı işler yapan kadınlar, o yıl için belirlenen esnaf muafiyeti sınırını geçmedikleri takdirde bu haktan yararlanabilir. 

Beyanname verme dönemleri geldiğinde internette yaptığınız satışlar üzerinden elde ettiğiniz gelirleri de beyan etmelisiniz. Aksi takdirde vergilendirilmemiş kazançlarınız nedeniyle idari cezalarla karşılaşabilirsiniz. 

Kimler İnternetten Satış Yapabilir?

İnternetten satış yapabilecek olanlar şirket sahipleri ve esnaf muafiyeti belgesi olanlardır. Aynı zamanda sosyal medya üzerinden herhangi bir vergi mükellefiyeti olmadan ikinci el ürün satışı da yapabilirsiniz. İnternetten satış yapmak için her platformun kendine özgü kuralı olabilir. Satıcı olarak bu kuralları yerine getirmelisiniz. Aynı zamanda yasal olarak da yükümlülükleriniz vardır. Örneğin, tüketici hakları ve kendi haklarınız konusunda fikir sahibi olmanız önemlidir. Aksi takdirde tüketicilerle davalık olabilir ve ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz. 

Dropshipping Üzerinden Nasıl Satış Yapılır?

Dropshipping ile internetten satış yapmak da karşınıza çıkan e-ticaret modelleri arasındadır. Özellikle e-ticarete yeni başlayacaksanız bu yöntemi tercih edebilirsiniz. Dropshipping yönteminde depolama, kargolama gibi süreçlerle sizin vakit kaybetmenize gerek kalmaz. 

Dropshipping satış yönteminde süreç üçlü bir ayak üzerinden yürütülür. Siz sadece siparişi alır ve tedarikçiye iletirsiniz. Bu sayede tedarikçi tarafından müşteriye satın aldığı ürünler iletilir. 

Dropshipping depolama ya da stok olmadan yapılan satışlardır. Bu satışlar sırasında siz sadece siparişleri alırsınız. Kargo ve depolama süreci tedarikçiler tarafından yürütülür. 

Şirket kurmadan N11, Etsy platformları üzerinden satış yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra sosyal medyayı da şirket kurmadan satış için kullanabilirsiniz. 

Esnaf muafiyeti kapsamında değilseniz ya da ikinci el ürün satışı yapmıyorsanız internetten sattığınız ürünlerin vergisini ödemeniz gerekir. 

Esnaf vergi muafiyeti belgesi alarak e-ticaret ile elde ettiğiniz gelir için vergi ödeme yükümlülüğünden kurtulabilirsiniz. 

Evde yanınızda personel çalıştırmadan yaptığınız örgü, ahşap boyama ve nakış gibi işler esnaf muafiyeti kapsamındadır.

İnternetten satış yapmak için bazı platformlarda şirket kurma zorunluluğu vardır. Aynı zamanda internette satışa uygun ürünlerinizin olması gerekir.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir