Logo Logo

Hangi İş Modeli Sizin İçin En Uygun Seçenek?

İçindekiler
07.04.2021 - 6 dk Okuma Süresi

Sahip olduğunuz iş modeli, şirketinizin nasıl para kazandığının, müşterilerle nasıl etkileşimde bulunduğunuzun ve hizmet ettiğiniz insanlar için nasıl değer yarattığınızın ardındaki tüm dinamikleri kapsar.

Bir iş modeline sahip olmak, başarılı bir iş kurmanın en önemli parçasıdır. CB Insights’a göre, girişimlerin yüzde 17’si bir iş modeline sahip olmadıkları için başarısız oluyor. Ancak iş modelleri değişmez değildir. İşinizin değişen zamanlara uyarlanabilmesi de önemlidir. Müşterilerin zevkleri değiştikçe, trendlerin etkisi azaldığında veya yeni pazarlar açıldıkça, işletmeniz zamanla birlikte gelişmek ve müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için yeni yollar bulmak zorunda kalabilir.

Hangi İş Modeli ile Daha Başarılı Olabilirsiniz?

Yeni bir iş modeli keşfetmek, ürünlerinizi satmak için farklı kanalları test etmekten, diğer şirketlerle ortaklık kurmaya ve işinizi tamamen yeni yollarla yürütmeye kadar her şey anlamına gelebilir. Deneme ve esneklik, özellikle tahmin edilemeyen zamanlarda başarının anahtarıdır. Uzun vadeli kararlar vermeden önce iş modellerinin fizibilitelerini ve karlılıklarını anlamak için onları küçük ölçekte veya sınırlı bir süre için deneyebilirsiniz.

Bugünkü blog yazımızda, şirketinizi yeni gerçeklere uyarlamayı düşündüğünüzde işinize yarayabilecek, bahçe bitkileri satan hayali bir botanik bahçesi örneğinden türetilmiş farklı iş modellerini masaya yatırıyoruz.

Distribütör Olun

Nasıl yapılır: Üreticisinden alın, toptan ya da perakende satın.

Bir distribütör, üreticilerden ürün satın alır ve daha sonra bunları perakendecilere veya müşterilere satar. Bu senaryoda botanik bahçemiz, büyük olasılıkla yetiştiricilerden bitkileri toplu olarak satın alacak ve bunları perakendecilere veya müşterilere daha yüksek fiyatlarla satarak kar elde edecek. Varsayımsal işletmemiz, dağıtıma dayalı bir iş modelinde benimseyerek, üreticinin ürünleri için bir dağıtım kanalı haline geliyor.

Toptancılık Yapın

Nasıl yapılır: Yetiştirin (üretin) ve perakendecilere satın.

Bir toptancı ya kendi mallarını üreterek bunları doğrudan perakendecilere ve müşterilere satar ya da bir distribütörden mal satın alarak bunları perakendecilere veya müşterilere satmadan önce depolar. Bir toptan bitki işletmesi, büyük olasılıkla bir yetiştirici (bitki fidanlığı) olarak çalışacak, bitkileri diğer bahçe mağazalarına veya distribütörün bitkilerini doğrudan diğer mağazalara veya bahçıvanlara satacaktır.

Abonelik Hizmeti Sunun

Nasıl yapılır: Bir bitki kulübü kurun ve ayın bitkisini abonelerinize gönderin.

Aboneliğe dayalı iş modelleri, belirli bir ürün veya hizmet kümesi için müşterilerden veya üyelerden genellikle aylık, üç aylık veya yıllık ücret alır. Bir bitki aboneliği, üyelere her üç ayda bir mevsime göre ayarlanmış benzersiz bir tohum paketi gönderebilir ya da her 30 günde bir müşterilerin kapılarına ayın özel bir bitkisini teslim edebilir.

Ücretsiz Hizmetler Sunun

Nasıl yapılır: Hobi yetiştiricilerine ücretsiz danışmanlık verin, bitkiler için premium üyeleri ücretlendirin.

Freemium olarak da bilinen bu iş modelinde, bir şirket ürünler veya özellikler için ücret alırken, ürün veya hizmetlerinin temel bir setini ücretsiz olarak sunar. Freemium iş modelleri genellikle çevrimiçi, hizmet tabanlı işletmeler (hizmet olarak yazılım, SaaS) arasında yaygındır. Botanik bahçesi örneğimize uyarlayacak olursak, işletmemiz müşterilerine bir peyzaj mimarı ile ücretsiz danışmanlık sunabilir ve önerilen bitkileri satın almaya karar verdiklerinde onları ücretlendirebilir.

Bir Pazar Yeri Kurun

Nasıl yapılır: Nadir bitkilerin alıcılarıyla ve satıcılarını birbirine bağlayın.

Pazar yeri işletmeleri mal veya hizmet alıcılarını satıcılarla bağlar ve her işlem için komisyon toplarken. Pazar yeri herhangi bir envanter barındırmaz, bunun yerine taraflar arasındaki işlemleri kolaylaştırır. Örneğin bitki mağazamız, nadir bitki yetiştiricileri ile benzersiz ürünler arayan hevesli bahçıvanlar veya peyzaj tasarımcıları arasında bağlantı kuran bir web sitesi olarak çalışabilir.

Doğrudan Tüketiciye Ulaşın

Nasıl yapılır: Nadir bitkiler yetiştirin ve sosyal medya aracılığıyla satın.

Doğrudan tüketiciye (B2C) iş modelleri, üretici veya toptancı ile son müşteri arasındaki aracıları ortadan kaldırır. Bazı B2C işletmeleri perakende satış mağazaları işletmeyi tercih ederken, çoğu öncelikle doğrudan sosyal medya ve diğer çevrimiçi kanallar aracılığıyla mal satmaktadır. Varsayımsal şirketimiz, nadir veya egzotik bitkiler yetiştirebilir ve bunları Instagram, Facebook, Pinterest ve kendi çevrimiçi mağazasında doğrudan ilgili kitlelere satabilir.

Her Satış Karşılığında Bir Bağış Yapın

Nasıl yapılır: Satılan her bitki için bir ağaç dikin.

Bu iş modeline sahip sosyal girişimler, ürün satışlarını aynı ürünün bir kişiye veya ihtiyaç sahibi bir kişiye bağışlanmasıyla birleştirerek değer yaratır. Bunu yapmak, işletmenin sosyal veya çevreye duyarlı müşterilere hitap eden bir itibar kazanmasına yardımcı olur. Bizim botanik bahçemiz, her satış yaptığında bir ağaç veya başka bir bitki dikebilir. Bu çevreye duyarlı politikayı pazarlama ve markalaşma stratejisinin önemli bir yönü haline getirebilir.

Danışmanlık Hizmetleri Sunun

Nasıl yapılır: Proje bazlı danışmanlık hizmetleri sağlayın.

Danışmanlık iş modelleri uzmanlığı paylaşarak para kazanır. Müşteriler, nihai sonuç için tanımlanmış hedefler göz önünde bulundurularak, belirli projeler hakkında rehberlik almak için danışmanları işe alma eğilimindedir.

Yarattığımız botanik bahçemiz, kendi bahçelerini yetiştirmek isteyen kişilere veya işletmelere peyzaj danışmanlığı hizmetleri sunabilir; projelerini belirli bir bütçe içerisinde ve belirli bir tarihe kadar başarıyla tamamlayarak para kazanabilir.

Franchise Sahibi Olun

Nasıl yapılır: Bir franchise’ın parçası olan bir işletme satın alın.

Bir franchise (şube) genellikle sadık, yerleşik bir müşteri tabanına sahip olan daha büyük bir markanın adını, fikri mülkiyetini ve diğer kaynaklarını kullanan işletme türüdür.

Bir bitki mağazası franchise’ına dönüşen varsayımsal şirketimiz, bitkilerini parçası olduğu kurumsal ana şirketten alacak ve tanımlanan şartlara göre satmak için bir ön franchise ücreti, devam eden telif ücretleri, aylık satışların bir yüzdesi ödeyecek. Bu iş modelinin uzun vadeli bir taahhüt olduğunu, bu yüzden üzerine başlamadan önce test edebileceğiniz veya deneyebileceğiniz bir şey olmadığını unutmayın.

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir