Logo Logo

Trendyol’da Satış Yapmak İçin Bunları Mutlaka Bilmelisiniz

İçindekiler
30.12.2021 - 11 dk Okuma Süresi

Trendyol satış yapmak isteyen firmalar ve girişimciler için büyük fırsatlar barındırır. Açılışını yaptığınız mağazada Trendyol’da desteklenen çok sayıda kategoriye ait ürün seçeneği ile milyonlarca müşteriye hitap etme şansı yakalayabilirsiniz. Rekabetin yüksek olduğu bu platformda sizi öne çıkartacak etkili satış stratejileri ile başarıya yakalamanız olasıdır. Trendyol’da satışa başlamak için bilmeniz gerekenleri rehberimizden takip ederek binlerce başarı hikayesi arasında kendi hikayenizin yer almasını sağlayabilirsiniz.

Trendyol’da Satış Yapmak İçin Nasıl Başvuru Yapılır?

Pazaryerlerinden satış yapmak

Trendyol’da satış yapmak için başvurular https://partner.trendyol.com/onboarding/satici-formu linki üzerinden yapılır. Paylaşılan link aracılığı ile erişim sağlanan sayfada, aşağıda paylaşıldığı gibi “Pazaryeri” ya da “Yemek” seçeneğine tıklayarak başvuru formuna ulaşmanız gereklidir.

Trendyol satış paneliTrendyol Pazaryeri Paneli KayıtYaptığınız seçim ardından aşağıda gösterilen başvuru formunu eksiksiz doldurarakDevam Et” butonuna tıklamanız ardından başvuru sürecini yönetebilirsiniz. Trendyol’a yaptığınız başvuru ardından talebiniz değerlendirilir ve başvurunuz onaylanması ardından bazı belgeleri sisteme yüklemeniz istenir. Aşağıda paylaşılan başvuru formunda eksikya dahatalı bilgi girmeniz halinde başvurunuzun reddedileceğini unutmayın.

Kimler Trendyol’da Satış Yapamaz?

Trendyol’da satış yapabilmek için şirket olma şartı aranmaktadır. Bunun anlamı eğer şahıs veya sermaye şirketiniz bulunmuyorsa, Trendyol’da satış yapamayacağınızdır. Yaptığınız her satışta fatura kesmeniz gerektiği anlamına gelen bu detayı çözmenin yanında Trendyol satış ve gizlilik politikalarını da kabul ederek platformda yerinizi alabilirsiniz.

Trendyol Satış Sözleşmesini İptal Edebilir Mi?

satış sözleşmesiTrendyol’da satış yapabilmek için satıcı ve pazaryeri arasında “Satıcı İş Ortaklığı ve İlan Sözleşmesi” imzalanmaktadır. Sözleşmede taraflar, sözleşmede kullanılan tanımlar, konu, tarafların hak ve yükümlülükleri, sözleşme değişiklikleri, gizlilik, kişisel verilerin korunması, mücbir sebepler, devir yasağı ve sözleşme ile ilgili değişikliklere ilişkin ayrıntılı bilgiler yer alır. Taraflar imzaladıkları sözleşme ile şartları kabul ettiklerini resmi geçerliliğe kavuştururlar. Sözleşmenin 9’ncu maddesinde, “Sözleşmenin Süresi ve Sona Erme” başlığı altında sözleşme iptaline ilişkin detaylar paylaşmaktadır.

Bu maddeye göre taraflar, 1 ay önceden yazılı fesih ihbarında bulunmak kaydıyla sözleşmeyi herhangi bir gerekçe göstermeden tazminatsız olarak fesh edebilmektedir. Bu tanımlamadan anlaşıldığı gibi Trendyol, 1 ay içinde yazılı olarak bildirme koşulu ile sözleşmeye aykırılık bulunmasa bile satış sözleşmesini iptal etme hakkını gizli tutmaktadır.

Trendyol’da Nasıl Dükkân Açılır?

İnternetten Satış Yapmak

Trendyol’da dükkan açmak için 7 aşamalı bir ilerleme sürecini takip etmeniz yeterlidir. Satıcı başvurusu ile başlayan süreçte başvurunuzun onaylanması ardından bilgi ve belgelerinizi yükleyerek mağaza açılışını tamamlayabilirsiniz. Mağaza açılışı ardından internetten satışını yapmak istediğiniz ürünlerin yükleme işlemlerini tamamlamanın ardından mağazanızı satışa hazır hale getirebilirsiniz. 7 adımda Trendyol’da dükkan açmak için gerekli olan aşamaları aşağıdan takip edebilirsiniz:

Şirket Kurun

Trendyol’da satış yapabilmek için şahıs ya da sermaye şirketine sahip olmanız gereklidir. Halihazırda kurulmuş bir şirketiniz yoksa şahıs, limited ya da anonim şirket kurulumunu tamamlayarak Trendyol satıcı başvuru şartlarını tamamlayın.

Başvurunuzu Tamamlayın

Şirketinizi kurmanın ardından Trendyol’da satış yapmak için başvurunuzu tamamlayın. Başvuru formu için “Trendyol’da Satış Yapmak İçin Nasıl Başvuru Yapılır” başlığı altında paylaşılan linki kullanın. Link aracılığı ile ulaştığınız başvuru formundan ret cevabı almamak için hatalı veya yanlış bilgiye yer vermeyin. Başvurunuzu doğru ve eksiksiz bilgi ile tamamlamanın ardından e-posta adresinize Trendyol’dan gelecek onay cevabı için kontrol etmeye başlayın.

Trendyol Değerlendirme ve Onay Sürecini Bekleyin

Yaptığınız başvuru ardından Trendyol’dan, “Trendyol Satıcı İş Ortaklığı Başvurunuz Alındı” maili tarafınıza gönderilir. Bu mail ardından başlayan değerlendirme ve onay sürecinde verdiğiniz bilgiler kontrol edilir. Trendyol ekibi tarafından incelenen formunuzun onay alması halinde e-posta adresinize “Başvurunuz Onaylandı” maili gönderilir. Bu maili aldıktan sonra bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

Satıcı Paneline Giriş Yapın

Başvurunuzun onaylandığını gösteren mailde tarafınıza satıcı panelinizin linki gönderilir. Bu linki kullanarak şifrenizi güncellemeniz gereklidir. Şifrenizi güncellemenin ardından https://partner.trendyol.com/account/login linkini kullanarak e-posta adresiniz ve yeni şifrenizle satıcı panelinize giriş yaparak başvuru sürecini tamamlayın.

İstenen Bilgi ve Belgelerinizi Yükleyin

Panele giriş yapmanızla birlikte karşılaştığınız ekranda yer alan aşamaları takip ederek Trendyol dükkan açma aşamalarını tamamlamanız gereklidir. Bu aşamada Trendyol bilgi ve belge girişi için sizi otomatik olarak yönlendirir. Bilgi girişi alanında şirket, ödeme, satış ve operasyon, adres ve iletişim gibi bilgileri doğru girmeniz ve girdiğiniz bilgilere onay vermeniz gerekir. Bilgi girişi ardından Trendyol mağaza açılışında istenen şu belgeleri sisteme yükleyerek ve en geç 15 gün içinde kargo ile Trendyol’a göndererek başvurunuzu tamamlayın:

  1. Üyelik Sözleşmesi
  2. Vergi Levhası
  3. Ticari Sicil Gazete
  4. İmza Sirküleri ya da İmza Beyannamesi
  5. Oda Faaliyet Belgesi (Sermaye şirketleri için)

Onay Alın

Sisteme yüklediğiniz bilgi ve belgelerin doğruluğu son kez Trendyol ekibi tarafından kontrol edilir. Belgelerde eksik ya da hata bulunması halinde tarafınıza e-posta gönderilerek gerekli düzeltme talebi iletilir. Bu süreçte e-posta adresinizi düzenli olarak kontrol edin. Herhangi bir belge eksikliği bulunmaması halinde başvurunuz onaylanır ve satıcı kaydınız oluşturulur.

Ürünlerinizi Yüklemeye Başlayın

Mağazanızı açmanız ardından ürünlerinizi yükleyerek satış yapmaya başlayabilirsiniz. Ürünleri sisteme yüklemek için Microsoft Excel yardımı ile toplu, tek tek ya da Trendyol entegrasyon sistemlerini kullanabilirsiniz. Yüklediğiniz ürünler Trendyol tarafından kontrol edilir ve satışa başlamanız onaylanır.

Trendyol’da Satış Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Daha çok müşteri hedefi ile giriş yaptığınız Trendyol satış dünyasında, size satış artırmanın yanında farklı avantajlar sunulur. Trendyol gibi anlık ziyaretçi sayısı milyonlar ile ifade edilen bir pazaryerinde satış yapmanın avantajı, işlek bir caddede dükkan açmaktan çok daha büyüktür. Size ve markanıza Trendyol’un sağlayacağı şu 4 avantaj ile giderek büyüyen bir markaya sahip olabilirsiniz:

Markanızı Milyonlarla Tanıştırabilirsiniz

Trendyol ile marka isminizi büyük bir kitleye duyurabilirsiniz. Marka tanıtımı için benzersiz ayrıcalıklara sahip olan pazaryerini kullanarak kendi sabit müşteri kitlenizi oluşturabilirsiniz.

Daha Geniş Hedef Kitleye Ulaşabilirsiniz

Trendyol’da her yaştan ve demografik yapıdan kullanıcı bulunur. Sizler için müşteri anlamına gelen bu geniş hedef kitleye satış yapma fırsatı yakalayabilirsiniz. Müşterileriniz sizi her geçen gün daha fazla tanımaya başlarken, bu avantaj size artan bir satış grafiği olarak yansır!

Sektör Rakiplerinizi Takip Edebilirsiniz

Trendyol’da sizinle aynı işi yapan pek çok rakibiniz de satış yapar. Rekabet anlamına gelen bu özelliği avantaja dönüştürmek için onları izleyebilir ve takip ettikleri stratejileri analiz edebilirsiniz. Siz onlardan fiyat ve hizmet kalitesi alanında daha iyi işler yaptığınızda, rekabette onlardan sıyrılabileceğinizi unutmayın.

Hızlı Teslimat Yapabilirsiniz

Trendyol anlaşmalı kargo firmalar, size hızlı ve düşük maliyetli ürün teslim şansı sunar. Operasyon giderlerinizi düşürmenize yardımcı olan bu artı ile müşterilerinize daha hızlı ürün teslim etme şansı yakalayabilirsiniz.

Trendyol’da Satış Stratejisi Nasıl Oluşturulmalıdır?

Trendyol internetten satış yapmak için en çok tercih edilen pazaryerleri arasında yer alır. Sizinle birlikte sizinle benzer ürünleri satan çok sayıda satıcının Trendyol üzerinden satış yapıyor olması, yüksek rekabetten sıyrılmanızı sağlayacak etkili bir satış stratejisi izlemeniz gerektiği şeklinde değerlendirilmelidir. Trendyol’daki etkinliğinizi artıracak etkili bir strateji izlemek için aşağıda paylaşılan ipuçlarından yararlanabilirsiniz:

Para Kazanmak ve Satış Stratejisi

Ürün Sunum Planı Hazırlayın

Trendyol’da satış artırmak için meydana gelen değişimleri iyi analiz etmeniz ve trendleri yakalamanız önemlidir. Mevsim geçişleri, güncel indirim kampanyaları ve değişen tüketici ihtiyaçlarını iyi takip ederek belirli bir strateji oluşturmanız ve bu stratejiye uygun hareket etmeniz Trendyol’da satış cirolarınızı arttırmaya yardımcı olur.

Hedef Kitle Belirlerken Nokta Atışı Tespit Yapın

Trendyol’da satış ve pazarlama alanı birleştirilmiştir. Platform size hem reklam hem de pazarlama için kullanabileceğiniz etkili özellikler sunar. Pek çok giderden sizi uzaklaştıran bu ayrıcalık, hedef kitle belirleme zorunluluğunu da beraberinde getirir. Satış yapacağınız kategorilere karar vermek, cinsiyet eklemek ve ürünlerinizi tanımlayan tüm filtreleri kullanmak doğrudan hedef kitlenize ulaştırmanızı sağlar. Düzenli artan bir satış geliri için hedef kitlenizde nokta atışı tespitler yapmaya önem verin!

SEO Uyumuna Önem Verin

Trendyol’da sizi öne çıkaracak optimizasyon işlemlerinden bir tanesi de SEO’dur. SEO uyumuna her ürün yüklemesinde önem vererek bulunabilirliğinizi artırabilirsiniz. Ürün başlıkları için SEO uyumlu başlık tercih etmeyi, her üründe özgün ve yüksek çözünürlük görsel yüklemeyi, SEO uyumlu açıklamalar kullanmayı ve fotoğraflarda ürün kategorisi etiketlemelerini takip ederek Trendyol’da yapılan aramalarda öne çıkabilirsiniz.

Çok Yüksek Fiyatlardan Uzak Bir Ücretlendirme Politikası Benimseyin

Trendyol günümüzde pek çok tüketicinin fiyat karşılaştırması yapmak için başvurduğu ilk noktadır. Tüketiciler platformu fiyat karşılaştırması yapmak için sık sık kullanmakta ve farklı satıcıların benzer ürünlerinde de benzer stratejiyi izlemektedirler. Siz de pazarın nabzını Trendyol ile tutarak, kendi fiyat politikanızı oluşturmalısınız. Fiyat politikanızı oluştururken yüksek fiyatlandırmalardan kaçınmalı, genel piyasa koşullarına aykırılıklardan uzak durmalısınız.

Müşteri Memnuniyetine Önem Verin

Trendyol’da memnun ettiğiniz her müşteri, sizi yüksek puan ve olumlu yorum ile ödüllendirir. Yapılan bu kullanıcı geri dönüşleri ise alışveriş yapacak her üyenin sizin hakkınızda bilgi toplamasında kullanılır. Kaliteli ürün satmaya, söz verdiğiniz zamanlarda ürünleri teslim etmeye, ekonomik olmaya ve bazı günlerde küçük hediyelerle müşterilerinizi memnun etmeye özen göstererek daha fazla puan ve yorum kazanabilirsiniz.

Sosyal Medyadan Destek Alın

Sosyal medya müşterilerinizin en çok zaman geçirdiği platformlardır. Bu nedenle markanızı tanıtmak için Instagram, Facebook ve Twitter gibi popüler sosyal medya mecraları büyük potansiyel taşır. Bu platformlarda paylaşımlar yaparak ve reklama önem vererek Trendyol’daki mağazanızı kitlelerle tanıştırabilirsiniz.

Reklamın Gücüne Güvenin

Dijital reklam kampanyaları, müşteri kitlenizin çığ gibi büyümesine yardımcı olur. Sosyal medya, Google ve Influencer reklamları ile müşterilerinizi ve paralel olarak satışlarınızı önemli ölçüde artırabilirsiniz.

 

2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun

 

 

Trendyol’da mağaza açarak satış yapabilmek için şirket olma şartı aranmaktadır. Şahıs, limited veya anonim şirketi kurarak pazaryerinde satış yapabilirsiniz.

Trendyol tedarikçi olmak için “Trendyol Tedarikçi Başvuru” adresi üzerinden formu doldurarak Trendyol’a iletmeniz gereklidir. Pazaryeri yetkililerinin yaptığı değerlendirme sonrası kabul alırsanız, sözleşme imzalayarak işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Hayır, Trendyol’da mağaza açmak ücretsizdir. Satış komisyonu dışında platformdan pazarlama destek bedeli ve listeleme fiyatı gibi ek ücret talep edilmemektedir.

Trendyol’da alınan komisyonlar kategorilere göre değişir. Platform yapılan satıştan kategoriye göre %5 ila %30 arasında değişen oranlarda komisyon bedeli almaktadır.

Trendyol’a mağaza açmak için isim soyisim, cep telefonu, e-posta adresi, şirket türü, satış yapılacak kategori seçimi, vergi levhası, il ve ilçe bilgisi gibi detayların yer aldığı belgelerin teslim edilmesi yeterlidir.

Trendyol üzerinden aldığınız siparişleri görebilmeniz için satıcı panelinize giriş yapmanız gerekmektedir. Sipariş başlığının altındaki kargo aşamasındakiler alanından siparişlerinizi görebilir ve paketinizi hazırlamaya başlayabilirsiniz. Trendyol, aldığınız her sipariş için sipariş numarası, paket numarası ve kargo kodunu otomatik olarak tanımlar. Yasal zorunluluklar gereği paket içerisinde mutlaka e-arşiv faturasını veya sevk irsaliyesini eklemeniz gerekmektedir. Paketinizi hazırladıktan sonra etiket yazdır butonuna tıklayarak kargo barkodunuzu alabilir ve paketinizin üzerine yapıştırabilirsiniz. Ardından çalıştığınız kargo firmasına paketinizi teslim edebilirsiniz. Bu aşamadan sonraki süreçte ilgili kargo firması personelleri barkodu okutacak ve otomatik olarak hazırladığınız siparişiniz kargoya verildi statüsüne geçecektir. İptal edilen kod ile çıkış yapılamaz, kargo çıkışı yapılan kod iptal edilemez. Sipariş statülerinin sağlıklı şekilde akması için kodsuz çıkış sağlanmamalıdır. Kargo gönderim işlemleri 2 şekilde yapılabilir: Trendyol anlaşmalı kargo firmaları aracılığı ile Firmanın kendi anlaşması olan kargo firmaları aracılığı ile

Trendyol aracılığıyla Yurtiçi, MNG, Aras, PTT, UPS, Sürat Kargo, CEVA ,Horoz Lojistik ve Borusan Lojistik ile çalışabilirsiniz. Bu kargo firmalarının yanı sıra Türkiye’nin belirli bölgelerine hizmet veren Trendyol’un kendi dağıtım ağı Trendyol Express ile de çalışmanız mümkündür. Trendyol anlaşmalı kargo firmaları ile Trendyol’un anlaştığı fiyatlar üzerinden çalışmanız mümkündür. Bu fiyatlara, Satıcı Bilgi Merkezi > Sipariş ve Kargo > Kargo adımlarını izleyerek ulaşabilirsiniz.

Trendyol’da kendi anlaşmalı olduğunuz firma ve fiyatlar ile çalışabilirsiniz. Bunun için Satıcı Destek Çağrı Merkezi ya da Canlı Destek üzerinden bildirim oluşturup sonuçlanmasını beklemeniz yeterli olacaktır. Entegrasyon modelinize göre farklılıklar olabileceği için gerekli teknik bilgilendirmeler ve operasyonel yönlendirmelerin sonuçlanmasını beklemeden siparişi kayıtlı olmadığınız kargo firması üzerinden kargoya teslim etmemeniz hususunda dikkatli olmalısınız. Trendyol üzerinden Yurtiçi, MNG, Aras, Sürat, PTT, Horoz Lojistik, UPS Kargo ve Borusan Lojistik ile kendi anlaşmanızı kullanarak çalışabilirsiniz.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir