Logo Logo

Yurt Dışına Ürün Satışı Nasıl Yapılır?

İçindekiler
10.11.2022 - 27 dk Okuma Süresi

Yurt dışına ürün satmak hem daha geniş bir kitleye ulaşmak hem de döviz üzerinden gelir elde etmek açısından avantajlıdır. Yurt içi pazarda çok fazla talep görmeyen ya da Türkiye’de olduğu kadar yurt dışında da talep gören ürünleri satabilirsiniz. Yurt dışına ürün satmak, yurt içindekine benzer prosedürlere sahiptir. Ancak bazı detaylara özellikle dikkat etmek, sorunsuz bir satış süreci için önemlidir.

Yurt dışına ürün satışı online pazar yerleri ve e-ihracat sitesi üzerinden yapılabilir. İhracat yapmak, yurt içinde elde ettiğiniz kazancın çok daha fazlasına ulaşmak için iyi bir yoldur. Yurt dışına ürün satışı yaparak milyonlarca yeni müşteriye ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda uluslararası bir marka olma yolunda önemli bir adım atarsınız. 

Avrupa, Asya ve Amerika başta olmak üzere yurt dışında oldukça büyük bir ticaret potansiyeli vardır. Özellikle üreticiler, ürünlerini daha geniş kitlelere tanıtmak için yurt dışına açılmalıdır. Belirli bir coğrafyada iş yapmak, gelirinizin belirli sınırları aşmasını engeller. Oysa uluslararası pazara açıldığınızda daha yüksek kazanç ile yeni yatırımlar yapabilir ve işlerinizi dilediğiniz gibi büyütebilirsiniz. 

Yurt dışı ürün satışlarında her ülkeyi kendi koşulları altında değerlendirmeniz gerekir. Bir ülkede yüksek satış getirisi olan bir ürün, diğer ülkede size kazanç sağlamayabilir. Benzer şekilde bir ülkede oldukça değerli olan bir ürün, başka bir ülkenin etnik ve milli değerlerine aykırı olabilir. 

Ülkelere göre değerlendirme yaptıktan sonra depolama, kargolama gibi süreçleri de planlamalısınız. Aksi takdirde sık sık farklı problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bazı konularda profesyonel desteğe de ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle her detayı en ince ayrıntısına kadar planlamanızda fayda vardır.

Yurt Dışına Nasıl Ürün Satılır?

Yurt dışına ürün satmak için farklı yollar kullanabilirsiniz. Bunlardan ilki online pazar yerlerinde mağaza açmaktır. Aliexpress, Amazon, Ebay gibi platformlarda mağaza açarak ürünlerinizi pazarlayabilirsiniz. Bunun yerine kendi e-ihracat sitenizi de açabilirsiniz. Farklı ülkelere göre yerelleştirdiğiniz sayfanızda ürünlerinizin satışını yapabilirsiniz. 

Yurt dışı ürün satışına başlamadan önce yasal yükümlülükleri ve yapmanız gereken diğer işlemleri bilmeniz gerekir. İhracatta bazı ürünler için sınırlamalar söz konusu olabilir. Aynı zamanda gümrük süreçlerinde de sizi ilgilendiren birtakım düzenlemeler olabilir. Bu süreçte bir gümrük müşaviri, ihracat danışmanı ile yol almak hata riskinizi minimuma indirir. 

Yurt dışı satışları için en çok tercih edilen yöntemlerden biri e-ihracat sitesi kurmaktır. Sadece size özel olan sitenizde, sadece sizin ürünlerinizle ilgilenen tüketicilere satış yapabilirsiniz. E-ihracat sitenizde satış yaptığınız ülkelerin dil seçenekleri de bulunmalıdır. Genelde sitelerde İngilizce dil desteği sunulsa da müşterilerinizin işini kolaylaştırmak için farklı dillerde de destek sunabilirsiniz.

E-İhracat Sitesi Kurmak

E-ihracat sitesi kurmak, yurt dışına satış yapmak için tercih edebileceğiniz en iyi yollardan biridir. E-ihracat sitesi, farklı özellikleri bulunan bir e-ticaret sitesidir. Sitenizde satışa sunduğunuz ürünler, belirli bir düzen içerisinde bulunmalıdır. Sitenizin tasarımından, kullanımına; üyelik sisteminden ödemeye kadar dikkat etmeniz gereken pek çok detay vardır. 

E-ihracat paketleri birbirinden farklı pek çok özelliğe sahiptir. E-ihracat altyapı firmaları size basic ve gold paketler sunarak bütçenize göre seçim yapmanızı sağlar. 

Profesyonel bir şekilde e-ihracat yapabilmeniz için Türkçenin yanı sıra paketlerde en az iki dil seçeneği olmalıdır. Bunun yanı sıra otomatik çeviri özelliği de sitenizde aktif olmalıdır. Böylece canlı destek hatlarına gelen sorular, otomatik olarak Türkçeye çevrilir. Bazı sitelerde manuel çeviri özelliği de bulunur. 

Satın aldığınız a-ticaret paketinin SEO altyapısına sahip olması da son derece önemlidir. E-ihracat sitenizde farklı para birimleri ile ödeme alabilmeniz de önemlidir. Dolar, euro gibi farklı para birimleri ile ödeme alsanız da ödemeler, hesabınıza Türk lirası olarak yapılır. Böylece kur farkının avantajlarından da yararlanabilirsiniz. 

Profesyonel bir e-ihracat altyapısı tercih ettiğiniz takdirde her ülkeye özel fiyat belirleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra farklı ülkelere göre ödeme sistemi de kullanabilirsiniz. Yerel bankaların entegrasyonlarını sitenizde kullanmanıza imkân veren bir altyapı sayesinde geniş bir kesime satış yapabilirsiniz. 

Sosyal Medya Üzerinden Satış Yapmak

Sosyal medya üzerinden yurt dışına satış yapmak doğrudan mümkün olmasa da e-ihracat sitenize yönlendirme yapabilirsiniz. E-ihracatta sosyal medya, ağırlıklı olarak tanıtım amaçlı kullanılır. Ürünlerinizi sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak hedef kitlenize ulaştırabilirsiniz. Sosyal medyada paylaştığınız ürün açıklamalarını, farklı dillerde olacak şekilde yazabilirsiniz.

Sosyal medyada düzenli olarak içerik paylaşmak, geniş bir hedef kitleye ulaşmanız açısından önemlidir. Ürünlerinizi tanıtırken bir yandan da hedef kitlenizin beğenebileceği içerikler üretebilirsiniz. Özellikle Instagram ve Facebook ürün satışı yapanların kullanması gereken platformlardır.

Instagram’da reels, hikâye ve post paylaşımlarının her birini aktif olarak kullanmalısınız. Aynı zamanda trend olan akımlar ve müzikler de her zaman işinize yarar. Sosyal medyada daha etkin bir tanıtım için yerli ve yabancı influencerlar ile iş birliği yapabilirsiniz. Hedef kitlenizin takip ettiği influencerlar sayesinde hem takipçi sayınız hem de satışlarınız artış gösterir. 

Yurt Dışına Perakende ve Toptan Ürün Satmak

Yurt dışına perakende ve toptan ürün satmak için online pazar yerlerini kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra e-ihracat siteniz üzerinden de satışlarınızı yapabilirsiniz. Toptan satışlar perakende satışlarla kıyaslandığında çok daha avantajlıdır. Aynı anda çok sayıda ürün satın alındığı için elde edeceğiniz gelir daha yüksek olur.

Toptan satışlarda en çok kullanılan internet sitelerinden biri Alibaba’dır. Alibaba üzerinden toptan satışlarınızı yapabilirsiniz. Bazı e-ihracat sitelerinde ise satış adedine belirli bir sınırlama getirmeniz mümkündür. Örneğin bir üründen en az beş adet alınacak şekilde sınırlama yapabilirsiniz. 

Yurt dışına ürün satışı yapacağınız e-ihracat sitelerinin Google’da üst sıralarda yer alması da önemlidir. Bunun için SEO çalışmaları yapabilir ve sıralamanızı iyileştirebilirsiniz. Kullanabileceğiniz teknikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Google’da reklam vermek
  • Ürün açıklamalarında, ürün isimlerinde anahtar kelimeler kullanmak
  • Sayfalar arası linkleme yapmak
  • Bir blog sayfasına sahip olmak
  • Farklı internet sitelerinden backlink almak 

Dijital pazarlamanın diğer yöntemlerini de satışlarınızı artırmak için kullanabilirsiniz. E-posta pazarlama, yararlanacağınız yöntemlerden biridir. Sitenizi ziyaret eden kişilere ya da Google’da benzer ilgi alanlarına sahip kişilere otomatik e-postalar gönderebilirsiniz. 

Yeniden pazarlama ise sitenize gelen ziyaretçiler için kullanılan bir tekniktir. Örneğin, sitenizden daha önce alışveriş yapan kişilere mail gönderebilirsiniz. Bunun yanı sıra siteniz üzerinden sepetinde bekleyen ürünleri olan kişilere de bildirim gönderme şansınız vardır. 

E-ihracat sitenize ait bir mobil uygulamanız da mutlaka olmalıdır. Mobil uygulama üzerinden müşterilerinizin size ulaşması çok daha kolay olur. 

Yurt Dışına Satış Yapmanın Avantaj ve Dezavantajları

Yurt dışına satış yapmanın avantajları ve dezavantajlarından bahsetmek mümkündür. Yeni müşteriler kazanmak, yurt dışında markalaşmak; her ne kadar avantajlı olsa da bazı konular dezavantaj olarak değerlendirilebilir.

Avantajları

Avantaj olarak değerlendirilebilecek durumların başında bir online pazar yeri üzerinden satışlarınızı gerçekleştirmeniz halinde hazır bir müşteri kitlesine ulaşmak gelir. Aynı zamanda döviz üzerinden gelir elde ederek kârlılığınızı artırırsınız. İhracat yapan firmalara yasalarla tanınan bazı ayrıcalıklardan yararlanabilirsiniz. 

Dezavantajları

Dezavantajlar arasında ilk sırada online pazar yerlerinin aldığı komisyonlar gelir. Bu komisyonların bazen çok yüksek seviyelere çıkması karlılığınızı azaltır. Her pazar yeri size ücretsiz mağaza açma fırsatı vermez. Bazılarının mağaza açılış ve yıllık üyelik ücreti gibi istekleri olabilir. Bir diğer dezavantajlı durum da kargo maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Mesafe uzadıkça ödeyeceğiniz kargo tutarı da artar. Bunun yanı sıra elinizde olmadan uzayan gümrük işlemleri nedeniyle müşterilerin sık sık iade talepleriyle karşılaşabilirsiniz. 

Yurt Dışına Satış Yapabileceğiniz İnternet Siteleri

Yurt dışına satış yapılabilecek siteler arasında çok sayıda alternatif vardır. Bu alternatifler; iş yapma türü, satılacak ürünler gibi detaylara göre birbirinden ayrılır. İş yapma modelinize en uygun olan siteyi tercih ederek satış sürecini zorlanmadan yürütebilirsiniz. Bunun yanı sıra Türkçe dil desteği, satışa yönelik eğitimler, indirimli kargo gibi farklı avantajlar sunan siteler de satış yapma sürecini daha kolay hale getirir. 

Hangi sitede satış yapacağınıza karar verirken bütçenizi de göz önüne alabilirsiniz. Yıllık üyelik ve komisyon ücretleri yüksek olan siteler, kârlılığınızın azalmasına yol açabilir. Bu ücretleri fiyatlara yansıtmaya kalktığınızda ise rekabet gücünüz ciddi anlamda azalabilir. Özellikle ilk defa ihracata başlayacak olanların bu detaylara dikkat etmesi önemlidir.

Aliexpress

Aliexpress, 2010 yılında faaliyetlerine başlayan bir online pazar yeri platformudur. Aliexpress, ucuz ürün satışı yapmayı amaçlayan Çinli Alibaba’ya ait bir yatırımdır. Aliexpress kuruluş sürecinde satıcı olarak sadece Çinli firmalar yer alsa da sonraki süreçte tüm dünyadan satıcılar, platformdaki yerini almıştır.

Aliexpress üzerinden satış yapabilmek için ilk önce hesap oluşturma işlemlerini tamamlamanız gerekir. Aliexpress hesap oluşturma işlemi sırasında sizden herhangi bir ücret talep etmez. Ardından yapmanız gereken ürün kategorilerini belirlemektir. 

Aliexpress hesap açma işlemleri sırasında sizden kimlik ve şirket bilgileriniz istenir. Bilgilerinizi girdikten sonra telefonunuza gönderilen onay kodu ile siteyi kullanmaya başlayabilirsiniz. Aliexpress’in ücretsiz üyelik sisteminin yanı sıra gold üyelik paketi de vardır. Ancak bu paketten yararlanmanız için yıllık ücret ödemeniz gerekir.

Aliexpress’te satış yapmanın pek çok avantajından bahsetmek mümkündür:

  • 200 milyonun üzerinde ziyaretçi trafiği platformun en büyük avantajıdır.
  • Aliexpress satıcılara özel eğitimler düzenlemektedir.
  • Aliexpress destek hizmetleri yönüyle de son derece avantajlıdır.
  • Komisyon oranları düşüktür.
  • Aliexpress’in lojistik hizmetleri son derece gelişmiştir.

Aliexpress’in en önemli dezavantajlarından biri Türkiye ve Çin’e satış yapma şansının olmamasıdır. En ufak bir ihlal söz konusu olduğunda Aliexpress hesabınız kapatılabilir. Faturalar ay sonunda kesildiği için istediğiniz zaman ödeme alma şansınız yoktur.  

Amazon

Amazon’dan yurt dışına satış yaparak kazanç elde etmeniz mümkündür. Bunun için ilk önce hesabınızı açmalısınız. Hesap açmak için Amazon Seller Central’a girmelisiniz. Bir diğer adımda ise sizden istenilen bilgi ve belgeleri girmelisiniz. Ürün detaylarını da girdikten sonra satışlarınıza başlayabilirsiniz.

Amazon’da satış yapabilmeniz için sizden istenilen bilgilerin bazıları şunlardır:

  • Kredi kartınıza ilişkin bilgiler
  • Şirkete ait telefon numarası
  • İşletmenizin hangi tür olduğu
  • Şirketinize ait sicil numarası
  • Adres ve şahsi telefon numarası
  • Banka hesabınıza ilişkin bilgiler

Ürünlere ilişkin sizden istenilen bilgiler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • ISBN numarası
  • Ürün için belirlediğiniz isim
  • Ürün açıklamaları
  • Ürünü tam olarak yansıtan detaylı görseller
  • Fiyat
  • Stok durumu

Amazon’da satış yapmak için belirli bir ücret ödemeniz gerekir. Bunun yanı sıra ürün başına komisyon ödemeniz de gerekir. Amazon, kendi kargo gönderim olanaklarına sahip olan bir platformdur. Aynı zamanda geniş bir depolama olanağı da vardır. 

Alibaba

Alibaba, 1999 yılında faaliyetlerine başlayan bir platformdur. Alibaba, B2B sisteminde yani işletmeden işletmeye satış yaparak farkını ortaya koymaktadır. Alibaba, B2C satışlarını ise Aliexpress üzerinden yürütür.

Alibaba’da satış yapmak için ilk önce hesabınızı oluşturmalısınız. Diğer e-ihracat platformlarında olduğu gibi Alibaba’da da sizden birtakım bilgiler istenir. Alibaba’nın hem ücretli hem de ücretsiz üyelik seçenekleri vardır.

Ücretli yani Gold üyelik paketini satın aldığınız takdirde kullanıcıların sizi bulma olanağı 8 kat daha fazladır. Bunun yanı sıra bu pakete özel farklı özellik alternatifleri de vardır. Temel üyelik paketinde aylık ücret 2399 dolar tutarındayken Gold üyelikte 4199 dolardır. 

Alibaba’nın gold paketini tercih ettiğiniz takdirde istediğiniz kadar ürün listeleyebilirsiniz. Toptan satışlar için bir üründen en az 50 adet olacak şekilde sisteme girmeniz gerekir. Bunun yanı sıra ekleyebileceğiniz fotoğraf sayısı da daha fazladır. Satışlarınıza ve ziyaretçi trafiğine ilişkin istatistikleri yayınlaması, destek hattının 24 saat aktif olması da gold paketin diğer avantajlarıdır. 

Etsy

Etsy, satışa konulan ürün türleri yönüyle diğer pazar yerlerinden ayrılır. Etsy’de el yapımı, retro kategorisinde yer alan ürünler satılır. Kendinize ait tasarımları, üretimini kendiniz yaptığınız ürünleri, antikaları bu site üzerinden satışa koyabilirsiniz. 

Etsy’nın her ne kadar Türkçe dil desteği olmasa da üyelik başlangıç işlemlerini kolayca yapabilirsiniz. Etsy’de sizden farklı komisyonlar alınır. Komisyon türlerinden ilki listelemeye ilişkindir. Bunun yanı sıra sizden yaptığınız işlemler, ödeme işlemi ve reklam için ücret alınır.

Etsy, vergi mükellefiyeti olmadan satış yapmanıza izin veren platformlardan biridir. Etsy ile evlerinde üretim yapan kadınlar, sanatçılar da ürünlerini yurt dışına satabilir. Etsy’de en çok satılan ürünler arasında şu seçenekleri saymak mümkündür:

  • Kendi tasarımınız olan takılar
  • Hobi amaçlı çalışmalarda kullanılan malzemeler
  • Dijital baskılar
  • Dijital ortamda üretilen sanat eserleri
  • Defter, duvar, dolap süsleme gibi amaçlarla kullanılan stickerlar
  • Dergiler, ajandalar
  • Parti malzemeleri
  • Düğünlerde kullanılan süslemeler
  • Kişiye özel olarak tasarlanan ürünler
  • Sizin tasarımınız olan kıyafetler
  • Ev, ofis süslemede kullanılan aksesuarlar
  • Güzellik için kullanılan ürünler
  • Geri dönüşüm ürünleri
  • Retro parçalar

eBay

eBay satış yapabileceğiniz online pazar yerleri arasında en popüler olanlardan biridir. Sisteme kredi kartı bilgilerinizi girerek ve diğer hesap açılış işlemlerinizi yaparak satışlarınıza başlayabilirsiniz. eBay size farklı paket seçenekleri sunar.

eBay’ın paket seçeneklerinden ilki Starter paketidir. Aylık ödemesi en düşük olan bu paket sayesinde bütçenizi çok fazla zorlamadan satış yapabilirsiniz. Bunun dışında Basic, Premium, Anchor paket seçenekleri de vardır. 

eBay’da açık artırma usulünde satış yapabilirsiniz. Açık artırma usulünün yanı sıra sabit bir fiyat belirleyerek de satış yapma şansınız vardır. Açık artırmayı özellikle özgün ve her yerde bulunmayan ürünler için kullanabilirsiniz. Açık artırmalar 10 güne kadar devam edebilir.

eBay sizden ürüne göre değişen miktarlarda komisyon alır. Ürün listeleme sürecinde ise sizden herhangi bir ücret talep edilmez. eBay’da ikinci el ürün satışı da yapılabilir.

Yurt Dışında Hangi Ülkelere Satış Yapabilirim?

Yurt dışında satış yapabileceğiniz ülkeler oldukça fazladır. Ülkelere ilişkin istatistikleri inceleyerek hangisinde faaliyet göstereceğinize karar verebilirsiniz.

ÜlkeZiyaretçiler İçindeki Oran
Güney Kore%15.04
Amerika%11.7
Rusya%5,59
İspanya%5.31
Brezilya%4.95

Rusya, İspanya, İsrail ve Fransa Aliexpress’i en çok kullanan ülkelerin başında gelir. Yukarıda da farklı ülkelerin Aliexpress kullanım oranları verilmiştir. Bunun yanı sıra en çok e-ticaret harcaması yapan ülkelere ilişkin geçmiş yıllara ait bir çalışmaya göre çıkan sonuçlar aşağıdaki tabloda yer alır.

ÜlkeKullanıcı Başına Elde Edilen E-Ticaret Geliri($)Kullanıcı Sayısı(milyon)
ABD1952259 
Birleşik Krallık163953
Almanya110164
Fransa101049
Çin6341003
İspanya60128
İtalya40738
Meksika13460
Brezilya123119
Arjantin11826
Türkiye13.276.6

Yukarıdaki tabloda ilk sütunda kullanıcı başına yapılan toplam harcama miktarı yer alır. Son sütunda ise o ülkede bulunan toplam kullanıcı sayısı ifade edilir.

Yurt Dışından Nasıl Ödeme Alınır?

Yurt dışından ödeme almak için kullanabileceğiniz farklı yöntemler vardır. Paypal, yurt dışında en çok kullanılan ödeme yöntemlerinin başında gelir. Bu yöntemin Türkiye’de kullanılmaması, özellikle yurt dışına satış yapan firmalar açısından dezavantajlıdır. Paypal dışında Payoneer, Transferwise, Stripe, Moneygram gibi pek çok alternatif ödeme alma yöntemi bulunur. 

Payooner en çok tercih edilen alternatiflerden bir tanesidir. Bu servisin dikkat çeken özelliği, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Çin gibi farklı kıtalardaki ülkelerde bir banka hesabı açabiliyor olmanız. Adobe, Amazon, Google gibi dünya çapında firmalar tarafından da tercih edilen Payoneer ile pek çok farklı para birimi üzerinden finansal işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

Transferwise ödeme alma yönteminde sistem üzerinden pek çok farklı para birimi gönderebilir ya da alabilirsiniz. 

Stripe ödeme servisi, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaygın olarak kullanılan ve bu nedenle dolar üzerinden gerçekleştirilen işlemlerde başarı oranı oldukça yüksek olan bir servistir. Bu yöntem ile bir yurt dışı şirketi kurabilir, farklı platformlar üzerinden faturalandırma yapabilirsiniz. Stripe ile 135’den fazla para birimi üzerinden çevrimiçi finansal işlem gerçekleştirebilirsiniz.

Moneygram ödeme servisi, alternatifler arasında en kolay işlem yapabileceğiniz servislerden bir tanesi. Elektronik cüzdan, banka hesabı gibi pek çok farklı ödeme yöntemi üzerinden size uygun olanı seçerek hızla, dünyanın herhangi bir noktasına para transfer işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Online pazar yerlerinin kendilerine özel ödeme sistemleri vardır. Bu sistemler kullanılarak 

Yurt dışından ödeme almak için kullanabileceğiniz farklı yöntemler vardır. Paypal, yurt dışında en çok kullanılan ödeme yöntemlerinin başında gelir. Bu yöntemin Türkiye’de kullanılmaması, özellikle yurt dışına satış yapan firmalar açısından dezavantajlıdır. Paypal dışında Payoneer, Transferwise, Stripe, Moneygram gibi pek çok alternatif ödeme alma yöntemi bulunur. 

Payooner en çok tercih edilen alternatiflerden bir tanesidir. Bu servisin dikkat çeken özelliği, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Çin gibi farklı kıtalardaki ülkelerde bir banka hesabı açabiliyor olmanız. Adobe, Amazon, Google gibi dünya çapında firmalar tarafından da tercih edilen Payoneer ile pek çok farklı para birimi üzerinden finansal işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

Transferwise ödeme alma yönteminde sistem üzerinden pek çok farklı para birimi gönderebilir ya da alabilirsiniz. 

Stripe ödeme servisi, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaygın olarak kullanılan ve bu nedenle dolar üzerinden gerçekleştirilen işlemlerde başarı oranı oldukça yüksek olan bir servistir. Bu yöntem ile bir yurt dışı şirketi kurabilir, farklı platformlar üzerinden faturalandırma yapabilirsiniz. Stripe ile 135’den fazla para birimi üzerinden çevrimiçi finansal işlem gerçekleştirebilirsiniz.

Moneygram ödeme servisi, alternatifler arasında en kolay işlem yapabileceğiniz servislerden bir tanesi. Elektronik cüzdan, banka hesabı gibi pek çok farklı ödeme yöntemi üzerinden size uygun olanı seçerek hızla, dünyanın herhangi bir noktasına para transfer işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Online pazar yerlerinin kendilerine özel ödeme sistemleri vardır. Bu sistemler kullanılarak ödemeler hesabınıza aktarılır. 

PayTR Sanal POS ile Ödeme Alın

Kendi e-ihracat siteniz için kullanabileceğiniz ödeme sistemlerinden biri ise PayTR’dır. Bu sistemde sizden herhangi bir aidat talep edilmez. Tek yapmanız gereken sitenize bu sistemi entegre etmek ve kullanmaya başlamaktır. PayTR’da ürününüzü satın alan kişi ödeme tercihini PayTR olarak seçer. Ardından ortak ödeme sayfasına yönlendirilir. Doğrulama sonrası ödeme tamamlanır.

Yurtdışı Ürün Satışında Vergilendirme Nasıl Olur?

Yurt dışı ürün satışında vergilendirme konusundaki detayları bilmeniz son derece önemlidir. Para cezalarıyla karşılaşmamak için yurt dışı satışlarda nasıl bir vergilendirme süreci olduğunu öğrenmelisiniz. 

E-ihracat yapan firmalar faturalarını KDV’siz olarak düzenler. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi, taşıyıcı firma tarafından düzenlenmelidir. Gümrüklerde gerekli işlemler yapıldıktan sonra alıcıya ürün teslim edilir.

  • Mikro İhracat Vergi Teşvikleri

Yapılan vergi düzenlemeleri neticesinde mikro ihracat yapanlara %50 tutarında vergi muafiyeti getirilmiştir. Bu düzenleme Ocak 2021’den beri yürürlüktedir. Burada amaçlanan firmaların daha fazla ihracata yönelmesi ve Türkiye ekonomisine katkı sunmasıdır.

Vergi muafiyetinden yararlanmak isteyenlerin yıllık kazancının 15 bin eurodan az olması gerekir. Bunun yanı sıra gönderi ağırlığı da 300 kg’dan az olmalıdır. Bu vergi teşviki, özellikle küçük ve büyük işletmelerin işini ciddi anlamda kolaylaştırır. Vergi teşvikinden hem online pazar yerlerinden hem de kendi sitesinden satış yapanlar yararlanabilir. 

  • E-İhracat Vergi Oranları Ne Kadardır?

E-ihracat vergi oranları, muafiyetten yararlanamayan işletmeler için söz konusudur. Vergi tutarı yıllık olarak elde edilen kar, göz önünde bulundurularak hesaplanır. Vergi oranları 2022 yılı için şu şekilde sıralanabilir:

  • 32 bin TL’ye kadar olan satışlar için uygulanan vergi oranı %15’tir.
  • 70 bin TL tutarındaki satışın 32 bini için 4800 TL; üzeri için %20
  • 170 binin 70 bini için 12.400 TL; üzeri için %27
  • 880 binin 170 bini için 39400 TL üzeri %35
  • 880 binin üzerindeki satışlar için 880 binlik kısımdan 287900 TL, üzeri için %40 
  • Gümrük Vergileri

Gümrük vergileri; ürünlerin türüne, ağırlığına göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda gümrük vergisinde de muafiyetler söz konusu olabilir. Gümrük muafiyeti hakkından yararlanmak için TR dolaşım belgesinin düzenlenmesi gerekir. Bu belge düzenlendiği takdirde sadece KDV ödenir. 

Her ülkede farklı gümrük prosedürleri uygulanır. Bu nedenle bu konuda uzman desteği alarak her ülkenin yasal gerekliliklerini yerine getirmekte fayda vardır. 

  • E-İhracatta Vergi Avantajları Nelerdir?

E-ihracatta teşvik dışında farklı vergi avantajları da vardır. En önemli e-ihracat avantajı, mikro ihracat teşvikinden yararlanmaktır. Bir diğer avantaj ise KDV hesaplamadan satış yapabilmektir. 

E-ihracat firmalarına, özel bankalar ve devlet bankaları tarafından da çeşitli ayrıcalıklar tanınır. Düşük faizli kredi olanakları ve ileri tarihli vade avantajlarından yararlanabilirsiniz. 

Yurt Dışına Ürün Satışı İçin Gerekli Belgeler

Yurt dışına ürün satışı için gerekli belgeler, ihracatın farklı aşamalarında kullanılır. Bu belgelerden ilki ETGB belgesidir. Bu belge mikro ihracat teşvikinden yararlanmak için kullanılır. 

Gümrük süreçlerinde kullanılan farklı belgeler de vardır. Bunlardan biri yetki belgesidir. Aynı zamanda e-fatura ve e-arşiv fatura da her satış için ayrı ayrı düzenlenmelidir. İhracat bilgi formu ve proforma fatura da gerekli belgeler arasındadır.

Yurt dışı satış için kullanacağınız online pazar yerlerinden de bazı belgeler istenir. Bu belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  • İmza sirküleri
  • Vergi levhası 
  • Şirket yetkililerine ilişkin belgeler

Yurt Dışına Ürün Satışında Süreç Nasıl İşler?

Yurt dışına ürün satışında sürecin işleyişinde, kademe kademe ilerleme söz konusudur. Mevcut ürünlerinizi internette satmaya karar verdiyseniz işiniz bir nebze daha kolaydır. Ancak ilk defa online satış yapacaksanız doğru yatırım yapmanız son derece önemlidir.

İlk defa online satışa başlayacak olanların en çok satılan ürünleri araştırması gerekir. Bu sayede belirli bir satış hacmi elde etmek daha kolay olur. Aynı zamanda gümrük süreçleri ve mali süreçler için gümrük müşavirleri ve mali müşavirlerle iş birliği yapılmalıdır.

Yurt dışına satılacak ürünlerin depolanması da son derece önemlidir. Her ürünün uygun koşullarda saklanması gerekir. Aksi takdirde ürünlerin yapısında dezenformasyon meydana gelebilir. Gıda ürünleri içinse bozulma söz konusu olabilir. 

Kargo firmaları da yurt dışına satış sürecinde önemli rol oynar. Yurt dışına satış sürecinde kargoların zamanında teslim edilmesi son derece önemlidir. İade süreciyle vakit kaybetmemek için profesyonel bir kargo firmasıyla çalışmalısınız.  

1- Müşteri Bulmak

Müşteri bulmak için farklı yöntemler kullanabilirsiniz. Müşteri bulmak için en etkili yöntemlerden biri reklamlardır. Google reklamlarını kullanarak satışlarınızı artırabilirsiniz. Google reklamları, Google Ads üzerinden verilir.

Google Ads üzerinden farklı reklam türlerini tercih edebilirsiniz. Reklamlarınız web sitelerinde, Google sıralamasında, YouTube’da yayınlanır. Özellikle YouTube reklamlarından daha etkili sonuçlar elde edebilirsiniz. 

Google Ads üzerinden anahtar kelime analizi yapmanız gerekir. Bunun ardından ürününüze en uygun anahtar kelimelere reklam verebilirsiniz. Reklamlarınız ne kadar uzun süre yayınlanırsa o kadar iyi sonuç alırsınız. 

Müşteri bulmak için influencerlar ile iş birliği yapabilirsiniz. Burada önemli olan sizin hedef kitlenizin takip ettiği bir influencer ile çalışmaktır. Influencerlar sosyal medya hesaplarından sizin ürünlerinizi tanıtır.

Tercih edebileceğiniz bir diğer yöntem ise tanıtım yazılarından yararlanmaktır. Ulusal gazetelerde ya da popüler blog sayfalarında yayınlayacağınız tanıtım yazıları sayesinde çok sayıda kişiye ulaşabilirsiniz.  

2- E-İhracat Sitesini Farklı Dillere Çevirmek

E-ihracat sitenizi farklı dillerde olacak şekilde ayarlamak, satışlarınızı artırmanız noktasında oldukça önemlidir. Kullanıcılar, kendi dillerinde olan e-ihracat sitelerinden hizmet almak için daha isteklidir. Bu nedenle satış potansiyeli yüksek olan ülkelerin dilleriyle sitenizi yerelleştirebilirsiniz. 

3- Ödeme Alternatifleri Sunmak

Ödeme alternatifleri sunmak, satış yapma sürecinizi kolaylaştırır. Farklı ülkelerin yerel bankalarının ödeme sistemlerini sitenize entegre edebilirsiniz. Bunun yanı sıra popüler ödeme altyapılarını da kullanma şansınız vardır. Kullanıcılara kendi para birimleri ile ödeme fırsatı sunmak da bu noktada önemlidir.

4- Yasal Süreçler Konusunda Profesyonel Destek Almak

Yasal süreçler konusunda profesyonel destek almak hem hata yapmanızı önler hem de süreci sizin için daha kolay hale getirir. Müşterilerinizle, tedarikçilerinizle yaşadığınız yasal problemler konusunda bir avukattan destek alabilirsiniz.

Uzmanlık gerektiren önemli konulardan biri de muhasebe süreçleridir. Ödenecek vergilerin hesaplanması, primler gibi detaylar için bir mali müşavirden yardım alabilirsiniz. Sosyal medya süreçleri için danışmanlık desteği alma şansınız da vardır. 

Yurt Dışı Satış İçin Nasıl Şirket Kurulur?

Yurt dışı satış için şirket kurmak gereklidir. Her ne kadar bazı pazar yerlerinden şirket kurmadan satış yapmak mümkün olsa da genel olarak bir şirket sahibi olmaya ihtiyaç vardır. Sermayeniz yoksa maliyeti daha düşük olduğu için şahıs şirketi kurmayı tercih edebilirsiniz. Bunun dışında sermaye, limited, anonim gibi farklı şirket türlerini de uygun şartları sağlamanız halinde kurabilirsiniz. 

Şirket kurmak için mali müşavire vekâlet vermelisiniz. Bunun yanı sıra imza beyannamesi, kira kontratı, ikametgâh ve fotoğraf gibi belgelere de ihtiyaç vardır. Limited şirketlerde ortak sayısı bir kişi olabileceği gibi elliye kadar çıkabilir. Aynı zamanda en az elli bin TL tutarında sermayeye de ihtiyaç vardır. 

Limited şirket açılışında; noter onaylı sözleşme, oda kayıt belgesi, sermaye tutarı yatırıldıktan sonra verilen dekont gibi belgeler gerekir. Limited şirketlerde bulunan ortakların sermaye payları, 25 ve katları şeklinde olmalıdır. Anonim şirket, sermayesi daha fazla olan şirketler için uygundur. Anonim şirketlerde belge teslim aşaması daha teferruatlıdır. 

Yurt Dışı Satışlarında Kargo Süreci Nasıl İşler?

Yurt dışı satışlarında kargo süreci gönderilerin sizden alınması ile başlar. Bazı uluslararası kargo firmaları Türkiye’de bulunan lojistik firmaları ile beraber çalışarak gönderilerin toplanması sürecini onlara devreder. Bazı firmalar ise sizden doğrudan ürünleri teslim alabilir. Gönderilerinizi bizzat kargo firmasına giderek teslim etmeniz gereken durumlar da söz konusu olabilir. 

Kargo işlemleri için farklı belgeleri firmaya teslim etmeniz gerekebilir. Bu belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Ürün faturası
  • Gümrük belgeleri
  • Ürünlerin gümrük vergisinden muaf olmasını sağlayan ATA belgesi
  • Tedarik beyannamesi
  • Gıda gönderimi yapılacaksa gıda güvenliği belgesi 

Farklı ülkelerin gümrük politikalarına göre yukarıda sıralanan belgelerin dışında kalan evraklar da talep edilebilir. Bu nedenle gerekli olan her evrak kargo firmalarına ibraz edilmelidir. Aksi takdirde ürünlerinizin gümrükten çıkışına izin verilmeyebilir. 

E-ihracat siteniz için bütçenize uygun bir kargo firmasıyla anlaşarak yurt dışı gönderilerinizi teslim edebilirsiniz. Yurt içinde hizmet veren pek çok kargo firması, yurt dışında farklı firmalarla çalışır. Yurtiçi Kargo’nun ise kendi bünyesinde yurt dışı kargo servisleri vardır. YK International Express, YK Fast Trade hizmetleri sayesinde gönderilerinizi güvenli bir şekilde alıcısına teslim edebilirsiniz. Yurt dışına ürün satışı için diğer kargo firmalarını da tercih edebilirsiniz.

Yurt dışına en kolay satabileceğiniz ürünler; yöresel yiyecekler, özel tasarımlar, yerel tekstil ürünleri olarak sıralanabilir. 

Yurt dışına satış yapmak için e-ticaret sitesi gerekli değildir. Online pazar yerlerinden de satış yapabilirsiniz. 

Türkiye’den yurt dışına satabileceğiniz ürünler yiyecek, kıyafet, aksesuar gibi çeşitli kategorilerde olabilir. 

Ürün satışı yapabileceğiniz popüler ülkeler arasında Avrupa ve Asya ülkeleri sayılabilir. Amerika’yı da hedef pazar olarak belirleyebilirsiniz.

Yurt dışına satışı yasak olan ürünlerin hangileri olduğunu bilmek de önemlidir. Yapılan yasal düzenlemeler gereği bazı ürünlerin satışına ilişkin sınırlamalar uygulanır. Bu ürünlerden bazıları şunlardır: – Tütünlere ait tohumlar, fideler – Kültürel değer taşıyan varlıklar ve çeşitli tabiat varlıkları – Natürel çiçek tohumları – Hint keneviri – Fındık, zeytin fidanı, Antep fıstığı, incir – Kütük ve keresteler – Hayvanlardan elde edilen kıyafetler Yukarıda sıralanan ürünlerin yanı sıra izne bağlı olarak satılabilen ürünler de vardır. Bu ürünlere; şeker, veteriner ilaçları, gübre, kaplumbağa örnek olarak gösterilebilir.

Amazon ile yurt dışına ürün satışı yapmak için Amazon Seller Central üzerinden hesap açmalısınız. 

Yurt dışına kıyafet, mobilya, dekorasyon ürünleri gibi çeşitli kategorilerde ürünler satabilirsiniz. 

Otomotiv yedek parçaları, kazanlar, makineler en kârlı ihracat ürünleri arasındadır. 

İadesi az olan ürünler genelde acil kullanıma yönelik mama, bez ve hijyene yönelik ürünlerdir. 

Aliexpress, Alibaba, Amazon ve Etsy gibi sitelerden yurt dışına satış yapabilirsiniz. 

Mikro ihracat kapsamında belirli bir tutara kadar vergi ödemeden satış yapabilirsiniz. Bu tutarın üzerindeki satışlar için belirlenen miktarlarda vergi ödemelisiniz. 

Yurt dışına mal satmak için imza sirküleri, vergi levhası gibi şirkete ilişkin belgelere ihtiyaç vardır. 

Yurt dışına satış yapmak için şirket kurmalısınız. Ancak bazı online pazar yerlerinden şirket kurmadan da satış yapabilirsiniz. 

Aliexpress, Alibaba, Amazon ve Etsy gibi sitelerden Türkiye’den yurt dışına satış yapabilirsiniz.

Yurt dışına kargo firmaları aracılığıyla mal gönderebilirsiniz. 

Satışı yasak olan ve sınırlanan ürünler gümrükten geçmez. 

Türkiye’den Almanya’ya sağlık, güzellik ve temizlik ürünleri satabilirsiniz. Bunun yanı sıra organik ürünler, aksesuarlar ve tekstil ürünleri de satılabilir. 

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir