Logo Logo

Pazar Yerleri E-Ticaretiniz İçin Fırsat mı?

İçindekiler
16.09.2019 - 4 dk Okuma Süresi

Pazar yeri modelinin çalışma prensibi basittir: Operatör konumundaki şirket (genellikle bir e-ticaret devi), diğer satıcılara (küçük e-ticaret siteleri) kendi pazar yerinde ürün satma hakkı ve alanı tanır, müşteriler doğrudan bu daha popüler site üzerinden e-tüccarın ürünlerine ulaşır. Herhangi bir pazar yerinde dolaşırken, söz konusu şirkete yer yer rakip olan başka sitelerin ürün kataloglarını görmenizin sebebi de bu çalışma prensibinde yatar.

2000 yılından bu yana pazar yeri modelini kullanan Amazon, kendi ürünlerini de satarken, en büyük rakiplerinden eBay ise kendisi ürün satmadan yalnızca pazar yerini işletiyor.

Online Pazar Yerlerinin Avantajları

Hafızalarımızı pazar yerlerine dair tazelediğimize göre, bu modelin diğer alışveriş sitelerinden avantajlı yanlarına göz atabiliriz. Pazar yeri modelinin gücü, dahil olan tüm taraflara avantaj sağlamasında gizli:

Müşteriler, tek bir siteden daha büyük ürün kataloglarına ulaşabiliyor, çeşitlilik sayesinde ürün ve fiyat karşılaştırmaları kolaylaşıyor. Öte yandan neredeyse tüm pazar yerleri, bir ürünü görüntüleyen müşteriye diğer daha az bilinen satıcıların tekliflerini de göstererek, en iyi teklifi bulmalarını mümkün kılıyor. Normal şartlarda sansasyonel teklifiyle güven telkin etmeyen bir küçük satıcı, pazar yerinin prestiji sayesinde daha birinci günden en rekabetçi fiyatları güven sorunu olmaksızın sunabilir.

Tüccarlar, kendi e-ticaret sitelerini ziyaret edenlerden çok daha büyük kitleye ürünlerini sergilerler. Öte yandan mağazalar, operatörün karşıladığı ödeme sistemleri gibi hizmetlerden de faydalanır. Popüler bir pazar yerinde listelenmek, her e-ticaret sitesi için daha fazla görünürlük anlamına gelir. Sipariş yönetimi kolaylıkları, stoksuz satış imkanı, marka bilinirliğini ve kurumsal kimliği güçlendirme imkanı online Pazar yerini cazip kılan diğer etkenlerden. Online mağaza açmak yerine pazar yeri platformlarında yer almanın çok daha basit bir yöntem olduğu ise malumunuz.

Operatör, tüm servisin sorunsuz işlemesinden sorumlu olan taraf olarak platform üzerinden yapılan satış ve/veya listelemelerden pay kazanır. Tek bir satıcının oluşturamayacağı kadar büyük kataloglara sahip olan operatör, envanter yönetimini satıcıya bıraktığı için satılmayan ürün riskini de düşünmek zorunda değildir.

Çevrimiçi satış yapmak isteyenler için pazar yerlerinin birçok avantajı varken, göz önünde bulundurulması gereken kısıtlamalar ve rekabet faktörlerinden de bahsetmek mümkündür.

Online Pazar Yerlerinin Dezavantajları

Bugün bir çevrimiçi pazar yeri kurmak isterseniz, karşınızda devlerin dört bir köşesini kaptığı ve günbegün daha da kalabalıklaşan bir sektör bulursunuz. Günümüzde pazar yeri modelinin en iyi işlediği siteler, milyonlarca ziyaretçisi bulunan devler tarafından işletiliyor. Satıcılar ise daha büyük kitlesi olan pazar yerlerini tercih ediyor.

Pazar yerinde satış yapmanın e-ticaret siteleri için başlıca dezavantajı SEO konusunda kendini gösteriyor. Eğer Google, aynı ürünü yüksek trafikli dev bir site ile görece daha küçük bir muadilinde bulursa, büyük siteyi arama sonuçlarında daha yukarıda gösterebilir.

Her ne kadar pazar yeri modelinin mantığına ters düşse de, nişlere odaklanan platformlardansa olabildiğinde fazla kategoride ürün sunan pazar yerlerinin daha kârlı oldukları görülüyor. Böylesi büyük kataloglara sahip olan pazar yerlerinde, e-tüccarların müşterilere ulaşması yer yer zor olabilir. İlginçtir ki, niş sektörlere odaklanan başarılı pazar yerlerinin büyük bir çoğunluğu ürün değil hizmet listeliyor.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir