Logo Logo

Landing Page (Açılış Sayfası) Nedir? Nasıl Hazırlamalısınız?

İçindekiler
14.07.2022 - 12 dk Okuma Süresi

Etkili bir dijital pazarlama stratejisi olarak öne çıkan landing page, e-ticaret ile uğraşanlar için de başarılı bir reklam stratejisi olarak öne çıkıyor. Etkili bir landing page tasarımı ile arzu edilen yüksek geri dönüşüm hedefine ulaşmak mümkün oluyor. Satışı gerçekleştirilen ürün veya hizmet için kullanıcı ilgisini canlı tutmak isteyen işletmeler, landing page reklam aracılığı ile fark edilebilirliğini artırarak marka ve tüketici arasındaki köprüyü başarılı bir şekilde inşa edebiliyorlar.

“Call to action” yani harekete geçirme odaklı bir dijital pazarlama stratejisi olan landing page geliştirme tercihi, SEO açısından da e-ticaret sitelerine önemli bir kazanım sunuyor. Sitenizi her mecrada öne çıkartacak açılış sayfası dizaynı ile hangi kazanımların sizi beklediğinin kaleme alındığı rehber yazımızda, landing page oluşturma sürecinde nasıl hareket edilmesi ve nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili tüm detaylara yer verildi.

Landing Page Nedir?

Herhangi bir linke tıklanarak ulaşılan sayfa olan landing page, Türkçeye “Açılış Sayfası” ya da “Varış Sayfası” olarak çevrilebilmektedir. Genellikle pazarlama kampanyalarına yönelik hazırlanan landing page, tıklanan reklam sonrası ziyaretçinin ulaşması istenen ve bu nedenle yönlendirilen web site sayfasıdır.

Landing page deneyimi, firmalara ziyaretçilerini ücretsiz olarak müşteriye dönüştürme fırsatı sunmaktadır. Bu nedenle açılış sayfası için Google reklamları kullanılır ve tasarımı tamamlanan bu sayfaya reklamı tıklayan ziyaretçi yönlendirilerek daha yüksek geri dönüşüm hedefine adım adım ilerlenir.

Neden Landing Page Kullanılır?

Landing page kullanımı altında yatan temel motivasyon ziyaretçi çekmektir. Bu nedenle ilgili dijital pazarlama stratejisinden sadece e-ticaret siteleri değil üye sayısını artırmak isteyen çeşitli konularda açılmış web siteleri de yararlanmaktadır. Bu nedenle açılış sayfası deneyimi Google reklamları için optimize edilerek web sitesinin faaliyetine göre farklı amaçlara hizmet edebilir. Farklı eylem ve geri dönüşlerin amaçlandığı landing page kullanımının altında yeten nedenlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  1. Satışı yapılan ürün veya hizmetlerin tanıtımı için landing page kullanılabilir.
  2. Düzenlenen kampanyalar hakkında ilgi çekici bir duyuru kampanyası hazırlanmak istendiğinde, açılış sayfası stratejisinden yararlanabilirsiniz.
  3. Üye kazanma veya abonelik oluşturma gibi hedeflere landing page ile daha hızlı sürede ulaşılabilir.
  4. Mevcut dijital pazarlama stratejilerinizi güçlendirmek için kullanabilirsiniz. Örneğin landing page e-posta pazarlaması için kullanılarak daha yüksek dönüşüm oranlarına sahip olmanızı garanti altına alır.
  5. Müşterilerinizi landing page ile satış eylemi için harekete geçmeye ikna edebilirsiniz.
  6. Çeşitli hizmetlerin deneyimlenmesi için oluşturulan demoları daha fazla kullanıcıya ulaştırmak için landing page öğeleri içeren bir form doldurma reklamı hazırlayabilirsiniz.

Landing Page Nasıl Çalışır?

Landing page çalışma mantığını basit bir tıklama-yönlendirme süreci ile anlatabiliriz. Landing page işlevi yerine getirilebilmesi için ilgili sayfaya ziyaretçi çekilmesi gereklidir. Sosyal medya ya da Google reklamı aracılığı ile ulaşılan potansiyel ziyaretçi reklama tıkladığında, yönlendirilen kullanıcı bir form doldurur. Formun doldurulması ile birlikte ziyaretçi, ulaşmak istediği ürün ya da farklı bir sayfaya otomatik olarak yönlendirilerek süreç tamamlanır.

Landing Page Nasıl Hazırlanır?

Landing page tasarlanırken rakiplerinizin ya da farklı sektörde bu stratejiyi kullanan işletmelerin neler yaptıklarından yararlanabilirsiniz. Ayrıca ücretli ve ücretsiz landing page örnekleri yardımı ile hazır şablonda çalışmayı seçerek süreci kolaylaştırabilirsiniz. Açılış sayfası, 5 temel ögeden oluşur. Landing page oluşturucu yardımı ya da şablon kullanımı ile bahsi geçen 5 temel öğe yardımı ile açılış sayfası hazırlama süreci aşağıdan takip edilebilir:

Görseller

İyi bir görsel, profesyonel bir tasarımın olmazsa olmazıdır. Landing page görselleri bu nedenle dikkat çekici ve yüksek kalitede seçilmelidir. Görselin dikkat çekmesi adına ekranın üst kısmını kullanmanız önerilirken; video, animasyon veya fotoğraf için ilgi çekici ve hikayenize uygun seçimler ile hedef kitlenizle duygusal etkileşim kurma şansı elde edebilirsiniz.

Başlıklar

Açılış sayfası tasarımında başlık vurucu ve ilgi çekici olmalıdır. Başlığı hazırlarken tıpkı bir haber manşeti gibi olaya yaklaşmanız, potansiyel müşterilerinizden daha fazla tıklama almanızı sağlar. Hedef kitlenizde yankı uyandıracak, güçlü ve içeriği merak ettiren bir H1 başlığını kullanmanın yanında H2 alt başlığı ile içeriğinizi destekleyebilirsiniz.

Call to Action Butonları

Ziyaretçilerinizin hedefi tamamlaması için içerikle verdiğiniz teşviki butonlar ile desteklemelisiniz. Ziyaret gerçekleştirilmesi istediğiniz sayfanın, ürünün ya da farklı bir eylemin butonunu tasarıma eklemeyi unutmayın.

Müşteri Yorumları

Teklifiniz ne kadar cazip olsa da güven kazanmanız önemlidir. Bu nedenle ikna gücünüzü artırmak adına müşteri yorumlarına tasarımınızda yer verebilirsiniz.

Kapanış İçeriği

Sayfanızın sonuna kadar inen ziyaretçinizi ikna etmek için son şansınızı iyi kullanın. Geri dönüşümü garanti etmek adına kararsız ziyaretçiyi etkilemek için kapanış ifadelerini iyi değerlendirin.

İyi Bir Açılış Sayfasının Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

İyi bir açılış sayfası birden markanıza ve satışlarınıza önemli kazanımlar hediye eder. Yüksek geri dönüş oranları elde etmenizi sağlayan landing page stratejisi, marka bilinirliğinizi artırarak müşteri sadakati noktasında da size önemli destek verir. Dijital pazarlama stratejileri ile elde etmeyi hedeflediğiniz pek çok avantaja sizi daha hızlı ulaştıran landing page avantajları için şunlar söylenebilir:

  1. Yürüttüğünüz reklam kampanyalarından çok daha yüksek dönüşümler alabilirsiniz.
  2. Hedef kitlenizi satışını yaptığınız ürün veya hizmetler hakkında bilgilendirme sağlayarak onları satışlarınızı artırabilirsiniz.
  3. Profesyonel tasarımlar ve etkileyici bir içerik ile dikkat çekmeyi başararak müşterilerinizde aşinalık oluşturabilir, marka bilinirliğinize önemli katkı sağlayabilirsiniz.
  4. İyi bir içerik ile seslendiğiniz hedef kitlenizi harekete geçirecek temel unsurları etkili olarak kullanabilirsiniz.
  5. Kullanıcı deneyimini artırmak adına önemli aşamalar kaydedebilirsiniz.
  6. Açılış sayfanızla birlikte ana sayfanızın aldığı trafiği artırarak hem site SEO’nuza destek olabilir, hem de diğer ürün veya hizmetlerinizin de satışını hızlandırabilirsiniz.
  7. Hangi mecralardan ziyaretçi çektiğinizi ölçümleyebilmek adına önemli veriler elde ederek iyileştirmeniz gereken eksik yönlerinizi ortaya çıkartabilirsiniz.

Landing Page Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Landing page oluşturmak tek başına başarı için yeterli değildir. İyi ve doğru bir tasarım için birden fazla değişkenin kurallara uygun ve etkileyici bir şekilde düzenlenmesi gereklidir. En başarılı landing page örnekleri incelendiğinde aşağıda paylaşılan kritik 10 detay öne çıkmaktadır:

Kritik Öğelere Öncelik Verin

Landing page için en önemli bileşen içeriktir. Sayfanızda anlatmak istediğiniz ana mesaja öncelik verecek bir tasarım üzerinde odaklanın. Başlık, açıklama, görseller ve eylem çağrısı açılış sayfalarının en kritik bileşenleridir. Tasarımınızda bu bileşenlere önem vererek doğru bir tasarım için ilk adımını atın.

Mesajı Kısa Tutun

Uzun bir landing paga mesajı ile başarılı olabileceğinizi düşünüyorsanız bunu aklınızdan çıkarın! Kullanıcılarınızı sıkmak istemiyor ve ne söylemek istediğinizi anlamalarını istiyorsanız kısa, net ve harekete geçirici bir şekilde mesajınızı iletmeyi deneyin.

İkna Edici Bir Dil Kullanın

Hazırladığınız landing page tasarımında elinizdeki en güçlü bileşen içeriktir. Etkilemek istediğiniz potansiyel tüketicileri ikna edebilmek için içeriği ikna edici bir dilde hazırlamanız önemlidir. İkna edici bir dil ve dikkat çekici bir tasarım ile hedef kitlenizde etki bırakarak istediğiniz tıklama oranlarını yakalayabilirsiniz.

Basit ve Temiz Bir Sayfa Tasarımı Tercih Edin

Söz konusu tasarım olduğunda landing page ilhamı size pek çok farklı şeyler ortaya koymaya itebilir. Fakat bu süreçte tüm tasarım becerilerinizi kullanmak sandığınız gibi başarıyı da beraberinde getirmeyebilir.

Sade ve temiz bir tasarımın her zaman iyi olduğunu bilmelisiniz. Dikkat çekmek ya da ne kadar profesyonel bir tasarımcı olduğunuzu göstermek için sapacağınız karmaşık tasarım yolları sizi düşük tıklama oranlarına yöneltecektir. Hazırlayacağınız sayfanın mümkün olduğunca okunmasını garanti edecek basit ve temiz bir açılış sayfası tasarımı seçerek başarı şansınızın artacağını düşünebilirsiniz.

Hedeflediğiniz Pazara Seslenin

Pazarlamanın en temel ilkesi, hedeflenen pazara seslenmeyi başarabilmektir. Potansiyel müşterinizi iyi bir şekilde tanımlamanız halinde onlara ulaştıracak mesajı oluşturmak çok daha kolay olacaktır. Landing page içeriğinin hedef pazarınıza uygun olarak hazırlandığından emin olun ve doğrudan potansiyel müşterilerinize seslenin. Birden fazla potansiyel müşteri gurubuna seslenmeniz gerekiyorsa her müşteri gurubu için ayrı ayrı landing page tasarlamayı deneyin.

Eyleme Geçirmeyi Bilin

İyi bir landing page için “Call to Action” ilkelerine uyumluluğun öneminden bahsetmiştik. Hazırladığınız açılış sayfası ile potansiyel ziyaretçi kazanmak ve ziyaretçinizi yönlendirmek istediğiniz eyleme teşvik edebilecek doğru kelimeleri seçmeniz önemlidir. Pek çok kez değindiğimiz gibi landing page temeli içeriktir ve iyi bir dönüşüm oranı için içeriğin tüketiciyi harekete geçirebilmesi gereklidir.

Güçlü Görseller Kullanın

Kampanyanızla ilgili etkili bir görsel, animasyon ya da video kullanımı hedef kitlenizin dikkatini çekmekte elinizdeki en büyük kozdur. Güçlü bir görsel bileşen ile fark edilmeyi başarabilir, iyi bir mesajla da potansiyel müşterinizi etkileyerek başarıya ulaşabilirsiniz. Bu nedenle profesyonel landing page şablonları görsele önem verir. Siz de en güçlü görselinizi ekranın üst kısmına yerleştirerek tasarımınızın fark edilebilirliğini artırabilirsiniz. 

Dikkatinizi Tüketiciye Verin

Landing page’de ulaşmak istediğiniz kitle tüketicilerdir. Bu nedenle tasarım ve mesajda kendinize ya da şirketinize değil müşterinize odaklanmalısınız. İşletmenizi övmek, ne kadar büyük olduğundan bahsetmek ya da neden sektörün en iyisi olduğundan bahsetmek yerine hedef kitlenizin ihtiyaçlarına odaklanarak onlara istediklerini verin, onlar da size istediğiniz dönüşümü hediye etsin!

Mobile Uyuma Önem Verin

Açılış sayfanızın tasarımı ne kadar harika olsa da artan mobil internet kullanımı dikkate alındığında, tasarımın mobil uyumlu olmasının önemi de ortaya çıkar. Mobil uyumlu landing page tasarımı ile daha çok kullanıcıya ulaşabilirsiniz. Tasarım ve boyutlar yanında hızlı açılan bir açılış sayfası ile hem daha fazla kullanıcıya ulaşabilir hem de açılış sayfası hemen çıkma oranı gibi önemli metriklerde iyileşmeler ölçümleyebilirsiniz.

Test Etmeyi Unutmayın

Kullanıcı deneyimini artırmak her markanın önceliğidir. Siz de sürekli olarak landing page analizi ile geri dönüşümleri takip edin ve iyileştirme yapmanız gerektiğini gösteren sinyallere yanıt verin. Unutmayın, işiniz tüketiciye istediğini vermek. Tüketicinin ne istediğini anlamak içinse sürekli olarak test yapmalı ve kendinizi daha iyi bir tüketici deneyimi için güncellemelisiniz.

B2B Pazarlamada Landing Page Hazırlamanın Dönüşüme Katkıları Nelerdir?

B2B pazarlama için landing page, yüksek dönüşüm sağlama noktasında önemli katkı sağlar. Bu nedenle e-ticaret landing page tanımına bu noktada değinmek önemlidir. Ziyaretçilerinize tanıtım yapmak adına belirli bir ürün veya hizmet için hazırlamış oldunuz açılış sayfaları, e-ticaret açılış sayfası olarak tanımlanabilir.

B2B pazarlamada hedef, daha fazla ziyaretçiye ulaşmak ve bu ziyaretçilere satış yapabilmeyi başarmaktır. Landing page bu noktada e-ticaret girişimcilerine önemli artılar kazandırır. Dönüşüm anlamında landing page’in katkıları şu şekilde sıralanabilir:

  1. Güçlü görsel ve etkili içerik etkisi ile daha fazla ziyaretçi web sitesine çekilebilir.
  2. Call to action dili ile hazırlanan içerik yardımı ile ürün veya hizmet satışı artırılabilir.
  3. Her bir ziyaretçinin web sitesini keşfetme isteği ile tanıtımı yapılmamış ürün veya hizmetlerin de satışı artırılabilir.

Landing Page’lerde A/B Testleri Nasıl Yapılabilir?

Landing page geri dönüşümlerinin incelenerek A/B testlerinin doğru bir şekilde yapılabilmesi için ücretli ve ücretsiz araçlar kullanılabilmektedir. Açılış sayfası A/B testi hem kullanıcı deneyimi artırma hem de alternatif pazarlama stratejilerinin performanslarının ölçülmesi açısından önemlidir.

Hazırlanan açılış sayfalarının dönüşümlerinin takibinin önemli olduğundan bahsettik. Bunun için Google Analytics kullanılabilir. Google Analytics ile hedefler belirleyebilir ve tıklama, performans, vb. ziyaretçi analizlerini takip ederek A/B testlerinizde sağlıklı veriler elde edebilirsiniz.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir