Logo Logo

Sosyal Medya Görsel ve Video Boyutları Rehberi

İçindekiler
20.03.2022 - 22 dk Okuma Süresi

Sosyal medya ağları hitap ettikleri hedef kitleyle birlikte paylaşım şekilleri ile de birbirlerinden ayrılmaktadırlar. Her platformda hedef kitle üzerinde yapılan paylaşım şekline göre etki birbirinden farklı şekilde ölçümlenirken, paylaşım için seçilen görsel ve video boyutları da birbirlerinden farklıdır. Kullanıcılar giderek sosyal medyada geçirdikleri vakti artırırken işletmeler, sosyal medya kullanıcıları arasında yer alan hedef kitlelerinin ilgisini çekebilmek adına paylaşım stratejilerini sürekli olarak güncellemektedir. İlgi çekiciliği artıran ve paylaşımların şık durmasını sağlayan en etkili sosyal medya görsel ve video boyutları hakkında sizlere ayrıntılı bir rehber hazırladık.

Sosyal Medya

Facebook Görsel ve Video Boyutları

Facebook’ta paylaşılacak görsel ve videolar için paylaşım yapılacak bölümlere göre farklı standartlar yer almaktadır. Yüksek etkileşim alma ve görülebilme hedeflerine yönelik yapılacak paylaşımlarda kullanılacak 2022 Facebook görsel ve video boyutları standartlarına aşağıda yer alan başlıklardan ulaşabilirsiniz.

Facebook

Facebook Profil Fotoğrafı Boyutları

Facebook için profil fotoğrafları kare geometride hazırlanmalıdır. Çekilen kare geometrideki fotoğraflar için seçilecek ebatlar ise mobil ve masaüstü cihazlar için farklıdır. Facebook profil fotoğraf boyutu 2022 yılında en az 180×180 piksel ebada sahip olmalıdır.Yüklediğiniz profil fotoğrafı masaüstü cihazlarda 170×170 pbx, mobil cihazlarda ise 128×128 pbx olarak görüntülenir.

Facebook Kapak Fotoğrafı Boyutları

Facebook’ta kapak fotoğrafları dikdörtgen formda paylaşılmaktadır. Kapakta yer alacak fotoğraf boyutu ise 820×312 pbx boyutlarda görüntülenmektedir. Masaüstü cihazlarda aynı boyutta gösterilen kapak fotoğrafları, mobil kullanıcılar tarafından 640×360 piksel olarak görüntülenecektir.

Facebook Story (Hikâye) Boyutları

Facebook hikaye paylaşımlarında kullanılacak görsel ve videolar için en ve boy arasında 9:16 oranının yakalanması gereklidir. Platformda cihazlar ile uyumlu story görüntülenebilmesi için önerilen boyutlar 1080×1920 pikseldir.

Facebook Paylaşılan Görsel Boyutları

Facebook’ta paylaşılan görseller için optimum boyut 1200×630 pikseldir. Özet akışı için görsel 1:1 olacak şekilde ölçeklenirken, sayfada maksimum görüntülenecek görsel genişliği 504 pikseldir.

Facebook Reklam Görsel ve Video Boyutları

Facebook’ta verilen reklam bölümü ve içerik tipine göre boyutlar farklı seyreder. Ana sayfada görüntülenecek görseller için uygun reklam boyutu 1200×682 pikseldir. En az 600 piksel genişlik ve yükseklik boyutuna sahip olması gereken ana sayfa reklam görsellerinde, önerilen en ve boy oranı 9:16 ya da 16:9’dur. %20 metin/resim oranına sadık kalarak Facebook’un istediği standartlara ulaşabilirsiniz. Anasayfa video reklamlarında ise 600×315 piksel ya da 600×600 piksel ölçülerini seçebilirsiniz.

Carousel (Döngü) reklamlarında 1080×1080 piksel ölçü önerilir. Döngü için en az2 ve en fazla 10 kart kullanabilirsiniz. 240 dakika uzunlukta hazırlanabilen döngüsel video reklamlar için %20 metin/resim oranını takip edebilirsiniz.

Instagram Görsel ve Video Boyutları

Instagram’da görsel ve video paylaşımı için belirlenen standartlarda, farklı geometrilere ilişkin ölçeklendirme uygulanmaktadır. 2022 Instagram görsel ve video boyutlarına ilişkin merak ettiğiniz tüm detayları aşağıda paylaşılan alt başlıklardan takip edebilirsiniz.

instagram

Instagram Profil Fotoğrafı Boyutları

Instagram’da profil fotoğraflarında 1:1 ölçeklendirme kuralına uygulanır. Profil fotoğrafı için platformda seçilen boyut 110×110 pikseldir.

Instagram Gönderi Boyutları

Instagram’da gönderiler için kare veya dikdörtgen opsiyonu sunularak geometride sınırlandırmaya gidilmemiştir. Gönderiler için ideal ölçüler 1080×1080 pikseldir. Yatay fotoğraflar için 1080×566piksel, dikey fotoğraflar için 1080×1250 piksel ölçülerini takip edebilirsiniz

Instagram Story (Hikâye) Boyutları

Instagram hikaye paylaşımlarında 9:16 ölçeğinde dikdörtgen geometride paylaşım yapılması gereklidir. Hikaye için Instagram’da kullanılan ölçü 1080×1920 pikseldir. Maksimum içerik boyutu ise 4 GB ile sınırlandırılmıştır.

Instagram Reklam Görsel ve Video Boyutları

Instagram’da görsel ya da video ile reklam verilebilir. Görseller için sosyal medya devi; kare, yatay ve dikey görsel formatlarını desteklemektedir. Karede 1080×1080 piksel ölçüleri ideal kabul edilirken, yatay görsellerde 1200×628 piksel ve dikey görsellerde 1080×1350 piksel ölçülerini kullanabilirsiniz.

Video reklamlar için Instagram’da kare ve dikdörtgen formlar kullanılabilir. Kare video reklamlar için 600×600 piksel çözünürlük kullanılırken yatay formda 600×315 piksel ve dikey formda 600×750 piksel minimum çözünürlük tercih edilmektedir. Instagram hikaye reklamlarında ise tıpkı paylaşımda olduğu gibi 1080×1920 piksel boyut kullanılmaktadır.

E-Ticaret markaları, Instagram’ın Carousel (Döngüsel) görsel reklamlarından sıkça yararlanmaktadır. 1:1 oranında ve 1080×1080 piksel ölçülerinde görsellerin kullanıldığı döngüsel reklamlarda, 2 ila 10 adet arası kart kullanabilirsiniz.

Twitter Görsel ve Video Boyutları

Twitter, yapılan paylaşımlara alınan yüksek etkileşim oranları ile tüm işletmelerin kampanyalarında büyük öneme sahiptir. Platformca belirlenen kurallara göre standartlaştırılmış 2022 Twitter görsel ve video boyutları aşağıda paylaşılmaktadır:

Twitter

Twitter Profil Fotoğrafı Boyutları

Twitter, profil fotoğrafında tıpkı Instagram gibi kare geometriyi ifade eden 1:1 ölçeklendirme uygular. 400×400 pikselfotoğraf yüklenmesine izin veren Twitter, bu fotoğrafları 200×200 piksel boyutlarında görüntülemektedir.

Twitter Kapak (Başlık) Fotoğrafı Boyutları

Twitter’da kapak fotoğrafları 3:1 oranında yatay formda kabul edilir. Kapak (başlık) fotoğrafı için desteklenen boyutlar 1500×500 pikseldir.

Twitter Paylaşım Görseli Boyutları

Twitter’da yapılan etkili paylaşımlar için platform, 1024×512piksel ölçülerinde görsel boyut standardını takip etmektedir. 2:1 oranı ile ölçeklendirme uygulayan platformda en düşük 440×220 piksel boyutlarında paylaşım görseli kullanabilirsiniz.

LinkedIn Görsel ve Video Boyutları

Kariyer hedefine yönelik sıkça kullanılan LinkedIn, işletmelerin marka itibarlarını sergilemek adına önemli sosyal medya araçları başında gelir. İyi bir profil oluşturarak marka itibarı kazanılabilen LinkedIn’de 2022 yılı görsel ve video boyutlarını aşağıdan takip edebilirsiniz:

Linkedin

LinkedIn Profil Fotoğrafı Boyutları

LinkedIn’de kişisel ve şirket hesapları için farklı profil fotoğrafı boyutları kullanılır. Minimum 200×200 piksel ölçüye sahip fotoğraf kullanılabilen LinkedIn profilinde şirketler 300×300 piksel ve kişiler 400×400 piksel boyutlarda görsel kullanabilir.

LinkedIn Kapak (Arka Plan) Fotoğrafı Boyutları

Kapak fotoğrafı için de LinkedIn’de kişi ve şirket hesaplarına yönelik farklı görsel standartları uygulanmaktadır. Kişisel hesaplar için kapak fotoğraf boyutu LinkedIn’de 1584×396 piksel olmalıdır. Şirket ise kapak fotoğraflarını 1536×768 piksel olarak kullanabilirler.

LinkedIn Paylaşım Görseli Boyutları

LinkedIn’de yapılacak paylaşımlarda tek boyut ve dikdörtgen formda görsel kullanılır. LinkedIn paylaşım görselleri için 1104×736 piksel fotoğraf ölçüsü takip edilmelidir.

LinkedIn Şirket Logo Ölçüleri

LinkedIn’de yapılan şirket aramalarında logo ön plana çıkmaktadır. Kare geometride logo kullanımına izin veren LinkedIn için ideal logo boyutu 60×60 piksel olmalıdır.

LinkedIn Şirket Banner Resmi Ölçüleri

LinkedIn’de yeni bir özellik olarak öne çıkan şirket banner kullanımı, marka ana sayfasına yapılan ziyarette görüntülenmektedir. Platform, banner için şirketlerin minimum 646×220 piksel fotoğraf kullanımına izin vermektedir.

Sosyal Medya Görselleri Nasıl Olmalıdır?

Sosyal medyada yapılacak paylaşımlara ilişkin görsel hazırlanırken tasarımcıların hedefi “görünür olmak” olmalıdır. Görünür olmak ise sadece paylaşım yapılması ile sınırlandırılamayacak kadar geniş bir kapsama ve dikkat edilmesi gereken tasarım detayları ile ifade edilebilir. Artan mobil internet kullanımı düşünüldüğünde dijital içerik üretiminin odak noktası sosyal medyadır. Yürütülen reklam kampanyalarının ve paylaşılan içeriklerin sosyal medyada görünür olması, metin ve görsele bağlıdır. Hazırlanacak görsellere ilişkin tasarımların sahip olması gereken tüm detayları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Tekrar etmeyen, özgün ve kaliteli görseller kullanılmalıdır.
  2. Paylaşılacak görsel, hedef kitleye hitap etme amacına uygun seçilmelidir.
  3. Paylaşım yapılacak platformun ideal ölçülerine uyulmalıdır.
  4. Mobil cihaz uyumluluğuna her görselde önem verilmelidir.
  5. Görselin “görülebilir” olması için önündeki tüm engeller kaldırılmalı, metin ve görsel arasındaki %20 oran kuralına dikkat edilmelidir.
  6. Görselin büyük boşluklar arasında kaybolması önlenmeli, görselin “okunabilirliğine” önem verilmelidir.

Sosyal Medya Görsel Tasarımı Nasıl Yapılır?

sosyal medya uygulamalarıSosyal medya için görsel tasarlarken tasarımcı, “görülebilir” olmayı ve “dikkat çekebilmeyi” hedeflemelidir. Bu iki detay ise tasarımcının “yaratıcı” olma becerisine sahip olmasını zorunlu kılmaktadır. Yapılacak paylaşım kişisel ya da kurumsal paylaşım için yapılıyor olmasından bağımsız olarak tasarımcı; özgün, dikkat çekici, kaliteli, görülebilir ve okunabilir görsel tasarımlarını hayata geçirebilmelidir. Verdiğimiz özet bilgiye dikkat etmeniz ardından sosyal medya için görsel tasarımı yaparken izlemeniz gereken işlem sıralaması şu şekilde paylaşılabilir:

    1. Sosyal medya paylaşımı ile neyi amaçladığınızı belirleyin! Vermek istediğiniz mesajı ve dikkatini çekmek istediğiniz kitleyi doğru belirleyerek ne yapmak istediğinizin şablonunu oluşturabilirsiniz.
    2. Telif hakkı oluşturacak görsellerden uzak durun! Yapacağınız tasarım için hazır görsel üzerinden çalışma yapmanız gerekiyorsa, arama motorları üzerinden görsel aramak yerine Pixabay, Unsplash ya da Pexels gibi ücretsiz görsel ve grafik sunan sitelerden görsel temin edin.
    3. Tasarladığınız şablonu dijital dünyaya aktarmak için hangi aracı kullanmanız gerektiğini seçin! Deneyimli bir tasarımcıysanız Photoshop ya da Adobe Illustrator gibi ücretli profesyonel araçlar ile hayal ettiğiniz görseli oluşturabilirsiniz. Nispeten grafik tasarımda yeniyseniz Canva ya da Adobe Spark gibi yeni başlayanlar için geliştirilmiş ve hazır şablonlar ile işinizi kolaylaştıran grafik tasarım programlarını kullanabilirsiniz.
    4. Görsel boyutunuzu belirleyin! Paylaşım yapılacak platformda verimli olduğu kanıtlanan boyut standartlarına bağlı kalarak tasarımınızı oluşturmaya başlayın.
    5. Marka standartlarınıza uygun renk ve yazı tipleri seçin! Markanıza kazandırmak istediğiniz kurumsal kimlikle uyumlu renk ve yazı tipleri seçerek görselinize markanızın karakterini kazandırabilirsiniz.
    6.  Karmaşıklık yerine basitliği seçin! Dikkat çekebilmek bazen basit olmaktan geçer. Karmaşık tasarımlar ile hedef kitlenizi sıkacak bir çalışma yapmak yerine basit ve anlaşılır tasarımlar seçerek mesajınızı en yalın hali ile iletin.
    7. Duygunuzu yansıtan renkleri tercih edin! Eğer markanız için kalıp bir renk baremi belirlediyseniz bu detayı atlayabilirsiniz. Ama bu şekilde bir standarda sahip değilseniz heyecanlıysanız kırmızıyı, sakinleştirmek için maviyi ya da sadeleştirmek için beyazı seçerek hedef kitlenizle konuşmak için renklerin anlamından yararlanabilirsiniz.
    8. Gerçek resim kullanın! Eğer satışını yaptığınız ürün ile ilgili ya da işletmenizi anlatan bir görsel hazırlıyorsanız, seçtiğiniz resimlerin gerçek olmasına önem verin. Müşterilerinize karşı dürüst olma sorumluluğunu atlamadan gerçek ürün veya işletme resimleri üzerinden tasarımlarınızı hayata geçirin.

Sosyal Medya Görseli Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sosyal medya işletmeler için önemlidir. Bu mecrada gösterilen her şey işletmeyi anlatmaktadır. Bu nedenle yapılacak paylaşımlara ilişkin yapılan görsel planlamasında bu detay her defasında akla gelmelidir. Yapılan araştırmaların da gösterdiği üzere sosyal medya görselleri gerek etkileşimin artırılması, gerek kurumsal kimliğin yansıtılması açısından bir dizi standartlara uyularak hazırlanmalıdır. Genel hatları ile sosyal medyada başarılı olmuş görsel paylaşımlardan edinilen tecrübelere görsel hazırlarken şu 6 kritere dikkat etmeniz tavsiye edilmektedir:

Kaliteli ve Özgün Görseller Hazırlayın

Sosyal medyada dikkat çekmek ve hedef kitlenizle etkileşime girebilmek için kaliteli görsel kullanmanız önemlidir. Görseliniz ne kadar dikkat çekici ve yüksek çözünürlüğe sahip olursa, görülme oranınınız aynı oranda artar. Yaptığınız paylaşımlarda kullandığınız görsellerin ise özgün olması gereklidir. Hiçbir sosyal medya kullanıcısının daha önce farklı bir hesapta gördüğü görselleilgilenmeyeceğini aklınızdan çıkarmayın!

Amaca Uygun Görsel İçerikler Hazırlanmalıdır

Sosyal medyada amaç, hedef kitle tarafından fark edilmektedir. Bu amacınıza uygun görseller seçmek ise görünür olmanın yanında ilgi çekiciliğinizi belirleyecektir. Hedef kitlenizin ilgilenmeyeceği ya da satışını yaptığınız ürün, hizmet ya da içerikle ilişkisiz görseller paylaşmak size bir şey kazandırmaz. Bu nedenle görsel hazırlarken paylaşım ile ne amaçlıyorsanız, tasarım ile bunu hayata geçirmelisiniz.

Görsel Boyutunu Tek Bir Standarda Bağlamayın

Yapılacak paylaşımlara yönelik hazırlanan görsellere ilişkin en yanlış paylaşım stratejisi, tek bir görsel standardı ile tüm mecralarda paylaşım yapma stratejisidir. Her sosyal medya mecrasının farklı görsel standartları bulunmakta ve Instagram’dan örnek vermek gerekirse Story, akış, vb. gibi kendi içinde yapılan paylaşıma ilişkin ölçülendirmeler kullanılmaktadır. Her sosyal medya aracının ve kullanıcılarının farklı karakterleri bulunduğunu göz önüne alarak yapılan son görsel boyut güncellemelerini takip edin ve çalışmalarınızı bu standartlara uyarlayın.

Cihaza Uygun Güvenli Alan Sınırları İçinde Kalın

Sosyal medya paylaşımlarımı yaparken, mobil görünüme dikkate almanız önemlidir. Güvenli alan olarak mobil cihaz görünümünüzün kusursuz olması için her platformun istediği standartları göz önüne almanız gerekmektedir. Kimi zaman tek bir platform için iki farklı görsel hazırlamanıza yol açabilecek bu detayı atlamanız halinde, görselin bir bölümü ya da yazılı içeriklerin kullanıcılar tarafından görüntülenemediği gibi olumsuz bir sonuçla karşılaşabilirsiniz.

Görselin Önündeki Engelleri Kaldırın

Sosyal medya paylaşımlarının başarısını altında yatan en büyük etken, görselin ön plana çıkartılması olarak gösterilebilir. Hazırladığınız tasarımlarda metne yer verecek olsanız bile görselinizin ön planda olması önemlidir. Metin için asgari alan ayırmanız ve sosyal medya reklamlarında da karşılaşacağınız “%20 kuralına” dikkat etmeniz halinde başarıyı yakalamanız kaçınılmazdır. Görselde metne en fazla %20alan ayırarak, görselin fark edilmesi önündeki tüm engelleri ortadan kaldırabilirsiniz.

Okunabilirlikte İdeali Yakalayın

Sosyal medyada en önemli hedef, görünür olmaktır. Görünürlüğü sağlamak için görsellerinizin “okunabilir” olması önemlidir. Metin ve görsel arasında sağlıklı bir denge sağlayarak okunabilirliğinizi artırabilirsiniz. Yazı için punto seçiminden buton boyutuna göre pek çok detayı içine alan okunabilirlik kriterlerini tek tek ele alarak tasarımlarınızı oluşturmalısınız.

Sosyal Medya Videoları Nasıl Olmalıdır?

Sosyal medya pazarlamasında etkileşim artırmak adına görsellerde olduğu gibi sosyal medya videoları da önemli bir role sahiptir. Başta e-ticaret şirketleri olmak üzere her sektörden bireysel ve kurumsal sosyal medya kullanıcıları, ürettikleri video içerikler ile hedef kitlelerince görülebilir olmayı ve etkileşim alabilmeyi hedeflemektedir.

Sosyal Medya Videoları

Yapılan araştırmalar sadece Facebook’ta videoların günlük 10 milyar izlenme aldığını göstermiş ve video içeriğin gücünü gözler önüne sermiştir. Doğru konu seçimi yapılan, kaliteli ve eyleme geçiren özgün video içeriklerhazırlayarak sosyal medya başarınızı artırabilirsiniz. Bu noktada sosyal medya videolarının nasıl olması gerektiğine ilişkin yönergeleri aşağıda paylaşılan başlıklar altından takip edebilirsiniz:

İyi Bir Hikâyeye Sahip Olmalı

Video içeriklerin kurgusu ve sahip olduğu hikâye, hedef kitle ile etkileşime girebilmenin anahtarını elinde tutar. İçerik üretim aşamasına geçmeden önce hedef kitlenizin ilgisini çekecek bir fikre sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekir. Fikrinizi ararken kopyaya kaçmadan rakiplerinizden faydalanabilir ve başarılı olan kampanyalardan ilham alabilirsiniz.

İlgi Çeken Video Kapak Fotoğrafı ile Sunulmalı

Videonuzla sosyal medyada karşılaşan bir kullanıcı, ilk olarak seçtiğiniz kapak fotoğrafı ile karşılaşır. Videoların etkileşime giren ilk yüzü ise kapak fotoğraflarıdır. Pek çok kullanıcının ihmal ettiği bu detay kendisine, yeterli etkileşim almayan bir video olarak geri dönmektedir. Video izlenme ve tıklanma performansı ile doğrudan ilgili olan kapak fotoğrafını seçerken profesyonel tasarımlardan yararlanmanız ve dikkat çekici bir tasarım tercih etmeniz önerilir.

Sessiz Olarak Da İlgi Çekebilmeli

En çok kullanılan sosyal medya platformlarında otomatik oynatılan videoların sessiz yürütülmesi, videolarınızın sessizken de anlamlı olma zorunluluğunu ortaya koyar. Instagram, Facebook ve Twitter gibi en popüler sosyal medya mecralarında karşılaşılan bu duruma hazırlıklı olmak için video başlangıcında metin kullanabilir ya da seçilen anlaşılır görüntüler ile mesajınızın sessizken bile ulaşabilecek güce sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Her Sosyal Ağa Uyumlu Olmalı

Görselde olduğu gibi videolar için de her sosyal medya platformunun kendine ait standartları bulunmaktadır. Görselde standartlar boyutlar ile ifade edilirken, video için bu standartlar video uzunluğu ile ayarlanmaktadır. Kısa videolar için 60 ila 90 saniye aralığını tercih ederek ve Twitter için kısa video hazırlarken YouTube için uzun video çekmeyi hedefleyerek bu detayı halledebilirsiniz.

İzleyenleri Harekete Geçirebilmeli

Videolarda hedef kitlenize mesaj vermenin yanında onları harekete geçirebilmeyi başarmanız gerekir. Videoyu izleyen bir kullanıcı ürün satın alımı ya da web sitenizi ziyaret etmek için acele etmelidir! Video için talep ettiğiniz eylemleri anlatan açıklamalar, iyi bir seçenektir. Call to action yani herhangi bir eyleme davet anlamına gelen bu hamleden yararlanarak eylem çağrınızı hedef kitlenize ulaştırabilirsiniz.

Sosyal Medya Video Tasarımı Nasıl Yapılır?

Sosyal medya videolarını hazırlarken aklınızda her zaman “etkileşim alma” hedefi bulunmalıdır. Hazırladığınız video için harcadığınız emeğe karşı beklediğiniz performansı almadığınızda, sadece düzenlediğiniz kampanyanın değil markanızın da başarısızlığa uğradığını düşünebilirsiniz. Bu nedenle tasarımlarınızı hazırlarken profesyonellerden destek alabilir, ücretsiz video düzenleyiciler yanında ücretli ve profesyonel yazılımlardan da yararlanarak etkileyici bir video ile sosyal medyadan yayın paylaşabilirsiniz. Sosyal medya tasarımı yaparken izlenmesi gereken 9 adım şu şekilde sıralanabilir:

  • Etkileyici bir hikaye oluşturun! Hedef kitlenizin izlerken etkileneceği ve içerisinde dahil olmak isteyeceği sağlam bir hikaye ile paylaşımlarınızda başarıya ulaşabilirsiniz.
  • Rakiplerinizi araştırmayı ihmal etmeyin! Özellikle aradığınız hikayenin ipuçlarını rakiplerinizin başarılı kampanyalarında bulabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.
  • Özgün olun! Rakiplerinizi araştırırken hikayelerden sadece esinlenin, hikayenin tamamını almaya çalışmayın!
  • Kaliteli bir iş ortaya koyun! Sıradan ya da amatör bir çalışma ile hedef kitlenizden etkileşim alsanız bile oluşturmaya çalıştığınız kurumsal kimliğin zarar göreceğini aklınızdan çıkarmayın.
  • Profesyonel video editörlerinden yararlanın! Video oluşturabilecek birikime sahip olduğunuzu düşünüyorsanız Kizoa, Powtoon ve WeVideo gibi online editörlerin yanında Canva gibi profesyonel yazılımlardan da destek alın.
  • Her sosyal medyanın kuralına uyun! YouTube’da uzun video içerik iyi kabul edilirken, Twitter’da kısa ve en fazla bir buçuk dakikalık videolar makbuldür. Her sosyal medya mecrasının ne istediğini iyi analiz ederek çalışmanızda bu detayı öne alın.
  • Videonuz için iyi bir vitrin görseli seçin! Kapak fotoğrafı olarak da adlandırılan bu görsel, videonuz yürütülmezken hedef kitlenizi karşılayacaktır. Bu nedenle etkileyici ve dikkat çekici profesyonel bir tasarımla videonuzun izlenmesini garanti altına alabilirsiniz.
  • Sessizken de konuşabilen videolar hazırlayın! Sosyal medyada otomatik oynatılan videoların sessiz yürütülmesi sizi durdurmasın. Vido başlangıçlarına ekleyeceğiniz metinler ile videonuzun anlatmak istediği mesajı hedef kitlenize ulaştırarak dikkatlerini çekebilirsiniz.
  • Eyleme geçirin! Videonuzun yüksek izlenme oranları ile yetinmeyin. Beğeni, takip ya da web site ziyareti gibi etkileşimler için videonuzu izleyenleri eyleme davet edin. Video sonunda sesli ya da açıklama yazıları ile izleyicilerinizi istediğiniz eylemi gerçekleştirmeye teşvik edebilirsiniz.

Sosyal Medya Videosu Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sosyal medyaya yönelik video içerik hazırlarken bazı detaylar başarının anahtarını elinde tutar. Küçük bir detay olsa da atlandığında başarısız bir içeriği paylaşmanıza neden olan 6 detaya önem vererek sosyal medya videolarınızı hazırlamanızı tavsiye ederiz:

Videonuzun Sesi Kısıkken Mesajınız Anlaşılabilmeli

Videonuz sesli bir şekilde vermek istediğiniz mesajı ve istediğiniz eyleme geçirici detaylara sahip olsa da bununla yetinmeyin! Videonuzun sessiz oynatılırken bile ilgi uyandırmasını ve istediğiniz mesajı iletmesini sağlamayı unutmayın.

Her Sosyal Ağa Uygun Formata Sahip Video Hazırlanmalı

Sosyal medya mecralarında yer alan toplulukların etkileşime girme yöntemleri ve davranışları birbirlerinden farklıdır. Bu farklılıklar, video uzunluklarını da doğrudan etkilemektedir. İzleyenlerin dikkatini vermesi için 60 saniyeden kısa video yapmamak kaydıyla kimi platformlar için kısa, kimi platformlar için uzun video hazırlayarak başarıyı elde edebilirsiniz.

Markanız Videonuzda Yer Almalı

Takipçileriniz videonuzu izlerken, markanızı da video içerisinde görebilmelidir. Müşteri aşinalığını artıran bu strateji ile etkileşimden daha fazlasını elde edebilirsiniz. Logonuzu videonun sağ ya da sol üst bölgesineekleyerek markanızın aşinalığını artırabilirsiniz.

Videolar Kısa ve Net Olmalı

Videonuzda izleyenleri gereksiz detaylara boğmamanız, her saniyesini verimli bir şekilde değerlendirmeniz gerekir. Gereğinden uzun ve akıcı olmayan videoların başarısız olacağını göz önünde bulundurarak daha kısa ve net içerikleri takipçilerinizle paylaşmalısınız.

Harekete Geçirici Mesajlardan Yararlanılmalı

Videonuzun sonunda izleyenleri harekete geçiren mesajlar kullanın. Özellikle satış yapan işletmeler bu strateji ile her video izlenmesini yapılan bir satışa çevirebilir.

Kalite Her Zaman Ön Planda Olmalı

Gerek marka itibarı gerek video izlenmesi, içeriğin kalitesi ile ilişkilidir. Profesyonel hazırlanmış özgün ve ilgi çeken bir içerik, sosyal medyada başarıyı garantiler. Yeterli edit beceriniz bulunmuyorsa paylaşımınızı riske atmak yerine bir profesyonel ile çalışarak kalite şartını sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medya Görseli Mi Video Mu Daha Etkilidir?

Sosyal medyada görsel ve video içerik paylaşımı işletmelerin yürüttükleri kampanya tipine bağlı olarak birlikte ya da tek birisi seçilerek kullanılabilmektedir. Özellikle işletmelerin yürüttüğü sosyal medya reklam kampanyalarında dönemsel olarak her iki araç da etkili bir şekilde kullanılabilmektedir. Görseller her ne kadar etkili bir reklam kampanya aracı olarak önemini korusa da son dönemde trendin video içeriğe doğru kaydığını söylemek yanlış ifade olmayacaktır.

Sosyal medya mecralarına gelen Story ya da Reels gibi ek özelliklerle birlikte kullanıcılar, ilgi çeken videoları takip etmekte ve ayda milyarlarla ifade edilen izlenme oranları kaydetmektedirler. Video içerikle verilmek istenen mesajın iletilebilmesi için şartların daha iyi olduğu düşünüldüğünde, sosyal medyada videonun görsele göre daha etkili olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir