Logo Logo

E-Ticaret Siteleri İçin SEO Rehberi – 15 Önemli SEO İpucu

İçindekiler
21.07.2022 - 20 dk Okuma Süresi

E-ticaret sektörü halen büyümeyi sürdürürken özellikle aranma hacimleri nezdinde değerlendirildiğinde karşılaşılan tablo oldukça dikkat çekici. Yüksek aranma hacmine bağlı olarak rekabetin de yüksek olduğu bu sektörde organik ziyaretçi için e-ticaret SEO uygulamaları büyük önem arz etmekte. E-ticaret SEO teknikleri arama motorlarında web sitelerini öne çıkaracak bilinen ve bilinmeyen pek çok özel uygulamayı içeriyor. Ürünü satışa hazırlama sürecinde yakalanan başarıyı müşteriye ulaşma noktasında da elde etmek isteyen e-ticaret girişimcileri için hazırlanan rehber yazımızda e-ticaret siteleri için SEO’nun önemi ve e-ticaret kontrol listesi içinde bulunması gereken önemli optimizasyon aşamalarını derledik.

E-Ticaret SEO Nedir?

E-ticaret için SEO, web sitesinin arama motorlarınca daha kolay taranmasını ve hedef anahtar kelimede ön plana çıkmasını sağlayan optimizasyon çalışmalarının bütünüdür. E-ticaret sitesi SEO çalışması tasarım aşamasından başlar ve sitenin faaliyet süresince küçük veya daha radikal dokunuşlarla devam eder. İnternet görünürlüğünü artıran SEO çalışmaları, e-ticaret için siteye daha fazla ziyaretçi çekmenin yanında satışları artırarak marka geliştirme hedeflerine ulaşmak için yardımcı olmalıdır.

E-Ticaret Siteleri İçin SEO Neden Önemli?

SEO bir web sitesine ölçümlenebilme, görünürlük, üst düzey kullanıcı deneyimi ve marka değeri hediye eder. Bu nedenle SEO ve e-ticaret birbirlerinden ayrılmayan iki kavram olarak değerlendirilmelidir. Günümüzde giderek önemi ve payı artan dijital pazarlama stratejileri içinde SEO, web sitelerine pek çok avantaj sunar. Arama motoru sonuçlarında ön plana çıkmak %40’a varan trafik artışı demektir. Bu noktadan bakıldığında SEO uyumlu e-ticaret sitesi sahibine şu kazanımları sunar:

  1. E-Ticaret sitenizin görünürlüğü artar! Hedef anahtar kelimenize yönelik hedef kitlenizce yapılan aramalarda e-ticaret siteniz ön plana çıkarak markanıza olan müşteri farkındalığı yükselir.
  2. Marka değeriniz artar! Her arama sonuçlarında sizinle karşılaşan müşterileriniz oluşan farkındalık etkisi ile size ve markanıza daha fazla güvenir.
  3. Hedef kitlenize daha kolay ulaşabilirsiniz! SEO çalışmaları ile herhangi bir reklam kampanyası yürütmeden hedef kitlenize organik yollarla ulaşarak pazarlama bütçenizden tasarruf ederken daha fazla müşteri kazanabilirsiniz.
  4. Rekabet gücünüz yükselir! Daha fazla müşteri, daha fazla satış anlamına gelir. Rakipleriniz ziyaretçi beklerken siz çoktan satışları tamamlayabilirsiniz.
  5. Ölçümlenebilir sonuçlar elde edilir! SEO çalışmaları ile elde edilen sonuçların ölçümlenmesi kolaydır. Bu verileri takip ederek farklı dijital stratejilere yönelik etkili kampanyalar yürütebilirsiniz.
  6. Yeni alanlar keşfedebilirsiniz! Yürüttüğünüz SEO çalışmaları size hedef anahtar kelime dışında farklı kelimeler için ipuçları verir. Uzun vadede kalıcılık yakalarken hedef kitleniz olabilecek farklı müşteri profilince keşfedilebilirsiniz.

E-Ticaret Siteleri İçin SEO Nasıl Yapılır?

E-Ticaret SEO’su için esasen genel kabuller yapmak yanlıştır. Çünkü SEO ampirik ilerleyen bir süreçtir. İşe yarayan yöntemlere ulaşana kadar birden fazla deneme yapmanız gerekebilir. Bu şekilde çalışarak zaman kaybetmek yerine başarılı e-ticaret sitelerinin neler yaptığını takip ederek rakiplerinize karşı avantaj elde edebilirsiniz. İşe nereden başlamalıyım diye merak ediyorsanız aşağıda açıkladığımız 15 adımda e-ticaret SEO çalışması detaylarından yararlanabilirsiniz:

1- HTTPS Geçişi

E-ticaret siteleri için güvenilirlik ilk kriterdir. Müşterilerinizle birlikte arama motorları da güvenilirlik yönünden bazı kriterlere büyük önem atfeder. Bu nedenle web sitenizin SSL sertifikasının kurulumunu yaparak “HTTPS” adrese sahip olmanız önemlidir.

HTTPS uzantısı, kullanıcılarınızın alışveriş esnasında güvenle kart bilgilerini kullanabilecekleri anlamına gelir. Tüketicilere güven vermenin yanında bu geçişle arama motorlarına “ben güvenilir bir e-ticaret sitesiyim” mesajı verdiğinizi unutmayın.

2- Anahtar Kelime Araştırması

E-ticaret siteleri için anahtar kelime araştırması yaparken aranma hacmi ve rekabet analizi önemlidir. Hazırlanacak içerikler ile arama motorlarında görünürlük kazanılabilmesi için satışı yapılan ürün veya hizmetler yanında sektörle ilgili anahtar kelimeler tespit edilmelidir.

E-ticaret SEO anahtar kelimeleri araştırırken bazı ücretli ve ücretsiz araçlardan yararlanabilirsiniz. KeywordTool, SerpTakip, vb. ücretsiz anahtar kelime araçları ile hedef anahtar kelime ile ilişkili uzun kuyruklu anahtar kelimeler bulunabildiği gibi Semrush ve Ahrefs gibi ücretli araçlar ile sektörel bazda anahtar kelime araştırması yapılarak, aranma hacmi ve rekabet düzeyi gibi bilgiler ölçümlenebilir.

E-ticaret siteleri için keyword araştırma süreci biraz daha spesifiktir. Aranma hacmi ve rekabet dışında döngüsellik kavramına da önem verilmesi gereklidir. Bu nedenle anahtar kelime araçlarında Google Trends gibi araçlardan yararlanarak müşterilerin taleplerinde yaşanan değişimler dönemsel olarak takip edilebilir.

3- Rakip Analizi

Rakip analizi sadece e-ticaret siteleri için değil her web sitesi için önemlidir. Çünkü rakiplerinizin yaptığı ve onları Google gibi arama motorlarında öne çıkartan tekniklerin sizi de başarılı kılma ihtimali yüksektir. SEO’nun ampirik doğası düşünüldüğünde her sektör için bazı farklı tekniklerin daha işe yarar olduğu aşikardır. Rakiplerinizde işe yarayan teknikler bu nedenle sizin için de önem arz eder.

Bu süreçte Google ilk başvurmanız gereken kaynaktır. Google araması yolu ile rakiplerinizi belirleyerek onları incelemeye başlayabilirsiniz. Ayrıca anahtar kelimesi araştırmasında da kullanabileceğiniz Ahrefs ve Semrush gibi ücretli araçlar, rakip analizi noktasında da size önemli veriler sunar. Rakip sitelerin backlink’lerini, organik trafiklerini ve başarılı olduğu anahtar kelimeleri araştırarak stratejilerinizi şekillendirebilirsiniz.

4- Site İçi SEO Optimizasyonu

SEO uyumlu bir web sitesinde tüm çalışma öncelikle site içinde başlar. Her ne kadar e-ticaret sitelerinde en çok aranan kelimeler seçilmiş ve SEO uyumlu içerikler hazırlanmış olsa da iç SEO çalışmaları yapılmamışsa başarılı olma ihtimali yok denecek kadar azdır. Özellikle e-ticaret sitelerinin binlerce ürün sayısına ulaşabileceği düşünüldüğünde, iç SEO çalışmalarının daha özenli ve kullanıcı deneyimine yönelik geliştirilmesinin önemi artar.

Site içi SEO optimizasyon çalışmaları link kurgusundan içerik düzenlenmesine kadar geniş bir alanı kapsar. Ürün başlıkları için H1 etiketlemesi, başlıkların ana sayfada listelenmesi, ürün-kategori geçişlerinin sorunsuz bir şekilde oluşturulması, meta açıklamalar ve özgün içerik üretimi gibi pek çok siteye özel çalışmaları SEO tekniklerine uygun olarak hazırlamalısınız. Arama motoru sıralamalarında başlık ve meta açıklamalarının görülecek olması, bu noktaların önemini artırmaktadır. Bu nedenle çalışmalarda anahtar kelime kullanımı ile arama motorlarında sıralama almanın hedeflenmesi gerekirken, eyleme geçirici cümleler ile arama yapan kullanıcıların sizin sitenizi seçmesi için gerekli özeni göstermelisiniz.

5- Teknik SEO Çalışması

Teknik SEO çalışması, e-ticaret sitenizin arama motorları tarafından belirlenen yönergelere uygun çalışması için yürütülen optimizasyon çalışmalarını içerir. Arama motoru botlarının sitenizi tarayarak sorunsuz indekslemesi için bazı kritik noktaları dikkat etmeniz önemlidir. Tarama ve indeksleme, Robots.txt ve site haritası oluşturma, yönlendirmeler, indekste mobile öncelik verme ve site hızı çalışmalarını yürüterek e-ticaret sitesi teknik SEO çalışmalarını yönetebilirsiniz.

E-ticaret sitelerinde link yapısı, arama motorlarının en çok dikkat ettiği detaylar başında gelir. Kategori, ürün ve blog linklerini SEO uyumlu bir şekilde oluşturarak SEO açısından avantaj kazanabilirsiniz. E-ticaret sitesi link yapısı basit olmalıdır. Domain hemen ardından ürün adı ve ya kategori adı yer alacak şekilde linklerin inşa edilmesi önemlidir. Konunun daha net anlaşılması adına aşağıda paylaşılan e-ticaret sitesi URL örnekleri takip edilebilir:

  • Ürün Sayfası: siteadi.com/urun-ismi
  • Kategori: siteadi.com/kategori-ismi
  • Blog: siteadi.com/blog
  • Hakkımızda: siteadi.com/hakkimizda

7- Mobil Uyumlu Web Tasarımı

Günümüz internet kullanımının büyük bölümü mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirilir. Cep telefonları ve tabletler, en çok e-ticaret harcaması yapılan cihazlardır. Bu nedenle e-ticaret sitenizin henüz tasarım aşamasında mobil uyumluluğa önem vermeniz önemlidir. E-ticaret sitesi tasarımlarında responsive tasarımlar tercih edilmelidir. Bununla birlikte mobil site yüklenme hızınızın da iyi seviyede olmasına önem vermeniz gerekir.

Responsive tasarımlar, mobil uyumlu web site tasarımları için en iyi seçenekler olarak ön plana çıkar. Bu tasarım yöntemi ile mobil dostu e-ticaret sitesi hayata geçirmek Google ve diğer arama motorları gözünde sizi değerli kılar. Bununla birlikte mobil tasarımlar için şu dört kritere dikkat ederek başarı şansınızı artırabilirsiniz:

  • E-ticaret sitenizin masaüstü ve mobil versiyonlarına aynı adresi verin.
  • İçerik sunumunun mükemmelleşmesi için esnek tasarım kullanın.
  • Herhangi bir yönlendirme kullanmayın.
  • Google Search Console raporlarına sıkça göz atarak Google’un mobil uyumluluk konusundaki uyarılarını yakından takip edin.

8- Görsellerin Optimizasyonu

Görseller, e-ticaret sitelerinin en önemli parçasıdır. E-ticaret siteleri ürünün tam karşılığı görselleri seçerken müşterilerinin dikkatini de çekmeyi hedefler. Görseller bu açıdan yüksek boyutlu olurken, Google’da yapılan görsel arama sonuçlarında da yer almak önemlidir. Bu nedenle görselleri boyut için optimize etmenin ardından Resim1.jpg gibi bir format yerine topuklu.ayakkabi.jpg örneğinde görülebildiği gibi anahtar kelime kullanarak isimlendirmeniz tavsiye edilir.

Görsel optimizasyonu site açılış hızında da etkilidir. Bu nedenle binlerce görselin giriş yapıldığı e-ticaret siteleri için sıkıştırma büyük önem taşır. Bu süreçte yeni nesil resim formatlarından yararlanarak boyut tasarrufuna ulaşabilir, kaliteden ödün vermeden görsel optimizasyonunu tamamlayabilirsiniz.

9- Site Açılış Hızı Optimizasyonu

Yavaş yüklenen bir sayfa, e-ticaret sitelerinin düşmanıdır. Eğer e-ticaret siteniz yeterince hızlı değilse anlık karar değiştiren müşterilerinizde bekleme kaynaklı kayıplar yaşayabilirsiniz. Bu nedenle e-ticaret sitesi SEO optimizasyonu üzerinde yoğunlaşırken sayfalarınızı hızlandırmanın tüm yollarını denemelisiniz. Görsel optimizasyonları, gereksiz kodların temizlenmesi ve seçilen altyapının kalitesi gibi pek çok faktör ile web sitenizi hızlandırabilirsiniz. GTMetrix ve WebSite Auditor gibi programların kullanılabildiği bu süreçte e-ticaret sitelerini hızlandırabilecek önemli öneriler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sitenizdeki gereksiz yönlendirmeleri iptal edin.
  • Site görsellerini optimize edin.
  • Tarayıcılar için ön bellekleme yönteminden yararlanın.
  • Sayfalarda görüntü oluşturmayı engelleyen JavaScript kodlarını temizleyin.
  • İçerikleri göründükçe yüklenecek şekilde ayarlayın.

10 -Tarama Bütçesi

Tarama bütçeleri, geniş bir envantere sahip e-ticaret siteleri için önemlidir. Arama motorunun bir gün içinde taradığı sayfa sayısını ifade eden bu kavram, çok sayıda ürün satışı yapılan e-ticaret siteleri için mutlaka optimize edilmesi gerekli bir detaydır. Arama motorlarının daha fazla sayfanızı taramasını istiyorsanız aşağıdaki bazı kritik dokunuşları SEO çalışması kapsamında aksatmamanız gereklidir:

  • Kopya sayfaları temizleyin.
  • SEO uyumlu olmayan içeriklerin dizine eklenmesini engelleyin.
  • Gerekmedikçe yönlendirmelerden uzak durun.
  • SEO uyumlu URL kullanın.
  • Çalışmayan linkleri düzeltin.
  • XML site haritanızı her daim güncel tutun.

11- Ürün Açıklamaları Optimizasyonu

Ürün açıklamaları, arama motorlarından ziyaretçi çekmek için site önemli avantaj sunar. Görsel destekle birlikte ürün açıklamalarını anahtar kelime kullanıma ile SEO uyumlu olacak şekilde hazırlayarak optimize edebilirsiniz. Doğru hazırlanan ürün açıklamaları, Google ve diğer arama motorlarında ürünlerinizin sıralama almasına yardımcı olur. Optimizasyon işleminde yapacağınız şu işlemler başarınızı artırır:

  • Ürünle ilişkili hedef anahtar kelimelerinizi belirleyin.
  • Ana hedef kelimeden türetilmiş ve ilişkili uzun kuyruklu anahtar kelimeleri belirleyin.
  • Belirlenen anahtar kelimelere ilişkin rekabet, aranma hacmi, tıklama başı maliyet ve hazırlanmış rakip içerikleri inceleyin.
  • Seçilen hedef anahtar kelime ve uzun kuyruklu kelimeleri içeren kaliteli ve tamamen özgün ürün açıklamaları oluşturarak ilişkili ürünlere yükleyin.

12 – Schema Markup

Arama motorlarının kullanıcılarınıza daha açıklayıcı sonuçlar vermesine yardımcı olan Schema Markup kodlama tekniği, SEO çalışmaları kapsamında e-ticaret sitelerince başvurulmaktadır. Web sitenizin aramalarda nasıl görünmesini istiyorsanız doğru kodlamaları kullanarak Schema Markup çalışmasını yönetebilirsiniz.

Yapılandırılmış veri olarak da bilinen bu strateji için yüzlerce biçimlendirmenin varlığından söz edilebilir. Fakat bir e-ticaret sitesi için ürün ve değerlendirme şeması ayrı bir öneme sahiptir. Bu iki Schema ile tamamladığınız biçimlendirme sonrası arama sonuçlarında değerlendirme derecesi, sok durumu, fiyat, vb. bilgiler potansiyel müşterileriniz tarafından kolayca ulaşılabilecektir.

13- Blog Stratejisi

E-ticaret siteleri, gerek müşterilerine bilgi sunmak gerek arama motorlarında sıralama almak için blog stratejileri takip edebilir. Markalar, içerik pazarlama stratejisi kapsamında blog bölümlerine yer vererek marka değerlerini artırabilmektedirler.

Blog hazırlarken e-ticaret siteleri, sektörleri ilişkili konular üzerine yoğunlaşmalıdırlar. Bu tercih halihazırda ürün açıklamalarına destek olduğu gibi hedef kitle tarafından daha fazla ziyaret edilme anlamını taşır. SEO uyumlu ve doğru anahtar kelimeler kullanılarak hazırlanan e-ticaret blog içerikleri sitelere çok sayıda potansiyel müşteri kazandırır.

Blog stratejilerinde ayrıca satışını gerçekleştirdiğiniz ürün ya da hizmetlere ilişkin püf noktalara değinebilirsiniz. Örneğin temizlik ürünleri satıyorsanız “Temizliğin Püf Noktaları” tarzı benzeri başlıklar size doğrudan hedef kitlenize ulaştırmaktadır. Web sitenizin daha fazla anahtar kelimede sıralama almasına da katkı sunan blog stratejisini mutlaka önemsemeli, faaliyet alanınıza yönelik kaliteli ve özgün içerikler üretmelisiniz.

14- Stok Dışı Ürünler İçin Özel Sayfalar

E-ticaret sitenizde satışı yapılan fakat stok dışı kalan ürünler için özel sayfa tasarımları yapmak, kullanıcı ve arama motorları gözünde sitenize artı puan kazandırır. Bu sayfaları tasarlarken arama motoru dostu olmayı ihmal etmeyerek kazandığınız artı puanın size önemli bir değer sağlamasını garanti edebilirsiniz.

Bu noktada iki farklı tasarım kullanma zorunluluğunuz bulunmaktadır. İlk olarak geçici olarak satış durumu olan sayfalarınızı ele almalısınız. Bu sayfada ürünün ne zaman temin edileceğine ilişkin bilgileri ziyaretçilerinizle paylaşmakla birlikte ön sipariş imkanı tanımak ve ürün geldiğinde ziyaretçilerinizin bildirim alıp almak istemediklerine yönelik seçenek sunmak başarınızı artırır. Ayrıca bu sayfalarda geçici olarak temin edilemeyen ürüne benzeyen ürünlere ilişkin bir liste sunarak rakiplerinize müşteri kaptırma riskini azaltabilirsiniz.

Satış dışı kalan ve bir daha e-ticaret temin edilmeyecek ürünler için de arama motoru dostu bir tasarım hayata geçirmelisiniz. Bunun için 3 temel yaklaşım bulunmaktadır. İlk yaklaşım 404 sayfası oluşturmaktır. Bu sayfa tasarımı ile sıralama değerlerinizin etkilenmesini önleyebilirsiniz. İkinci olarak 301 yönlendirmeden yararlanabilirsiniz. Bu ise fazla ürün için uygulandığında web sitenizin açılış hızını olumsuz etkiler. Son olarak ürün sayfasını tutma seçeneğine gidebilirsiniz. Bu yöntem ile link değerini korurken, tarama bütçenize bir yük bindirdiğinizi aklınızdan çıkarmayın.

15- Sosyal Medyadan Destek Almak

Sosyal medya, e-ticaret işletmelerinin dijital pazarlama kampanyalarında etkili bir rol oynar. Sosyal medya ile etkileşimi artırmak sadece satış anlamına gelmez. Site SEO’nuz da sosyal medya aracılığı ile önemli kazanımlar elde edebilir.

Sosyal medya sizi görünür kılar. Tüketicilere ulaşarak etkileşiminizi artırmanıza yardımcı olur. Web sitenize ek bir kaynaktan ziyaretçi çekmenize yardımcı olan bu süreç, arama motorlarının özenle dikkat ettiği “etkileşim” detayı için önemlidir. Sosyal medya hesaplarınızdan yaptığınız paylaşımlar ile web sitenize daha fazla ziyaretçi çekerek sıralamalarınızı da yükseltebilirsiniz.

E-Ticaret Sitelerine SEO Yapmanın Avantajları

E-ticaret siteleri için doğru yapılan SEO çalışmaları, geleneksel pazarlama ile alternatif dijital pazarlama stratejileri ile ulaşılamayacak hedeflerin yakalanmasını sağlar. Çünkü günümüzde internet kullanıcılarının hemen hemen tamamı, ihtiyaçlarını arama motorları üzerinden arayarak çıkan sonuçlar arasından değerlendirme yapmaktadır. İyi bir SEO çalışması size arama motorlarında görünürlük kazandırır ve SEO uyumlu e-ticaret siteleri şu avantajlardan yararlanabilir:

  1. Reklam kampanyaları yürütülmeden marka bilinirliği artırılabilir.
  2. Organik ziyaretçi sayısı artırılabilir.
  3. Müşteri güveni kazanılabilir.
  4. Rekabet gücü artırılabilir.
  5. Kullanıcılar sadık müşteriye dönüştürülebilir.

E-Ticaret SEO Raporları Nasıl Yorumlanmalıdır?

E-ticaret sitenize uyguladığınız SEO çalışması sonrası geri dönüşleri ölçümlemek önemlidir. Kullanıcı deneyiminin ön planda tutulduğu bu stratejilere hedef kitlenizin ne şekilde yanıt verdiğini doğru okumak, yaptığınız çalışmaların ne denli başarılı olduğunun en önemli göstergesidir.

SEO çalışmaları pek çok kez ifade ettiğimiz gibi ampirik yani deneyseldir. Bu nedenle her çalışmanın etkilerinin ölçümlenmesi önemlidir. SEO raporları bu noktada size karşılaştırma yapmak için gerekli verileri temin eder. Bu raporları doğru bir şekilde değerlendirerek SEO’nuzu güçlendirebilir, daha iyi işler ortaya koymak için işe yarar stratejilere ağırlık verebilirsiniz.

SEO raporlarını yorumlamak için deneyiminize göre kendiniz değerlendirme yapabileceğiniz gibi bir SEO ajansından yardım isteyebilirsiniz. Bünyenizde halihazırda bir SEO uzmanı ile çalışıyorsanız uzmanınız, bu raporu zaten inceleyecektir. Ancak siz de bu raporları incelerken bazı kritik noktalara hakim olmalısınız. Bu kritik noktalarda yapılan her düzeltmenin size Google sıralamalarında yükselme sunacağını aklınızda tutun. Bahsedilen kritik detayların neler olduğuna ise aşağıdan göz atabilirsiniz:

  1. E-ticaret sitesinin masaüstü ve mobil sürümünün hızları
  2. Başlıklar
  3. Meta açıklamalar
  4. Site içi linkler ve backlinkler (Bağlantılar)
  5. Etiketler
  6. Anahtar kelime performansları
  7. Kırık linkler
  8. Resim açıklamaları

E-Ticaret Siteleri İçin Yerel SEO Stratejisi Nedir?

Yerel SEO, belirli bir bölgeye yönelik uygulanan SEO çalışmalarına verilen isimdir. E-ticaret siteleri yerel SEO çalışması ile belirli bir bölge hedefine yönelik olarak uygulanan optimizasyon çalışmaları ile hedef kitlelerine daha kolay ulaşabilir.

Son dönemde Google’a uygulanan yeni güncellemeler ile arama yapılan konuma göre sıralamalar farklı seyredebilir. Özellikle hizmet sektöründe yer alan işletmeler için yerel SEO, arama sonuçlarında hedef kitleye ulaşma adına önemli artılar sunmaktadır. Siz de e-ticaret sitenizde bir şehri hedeflemek için aşağıdaki birkaç basit püf noktaya dikkat ederek iyi sonuçlar alabilirsiniz:

  1. Hizmet sunulan bölgenin ya da şehrin ismine mutlaka başlık ve meta açıklamalarda yer verilerek arama motorlarının bu kelimeyi yakalaması sağlanmalıdır.
  2. Yapılandırılmış verilerde hizmet verilen bölge/bölgeler mutlaka işaretlenmelidir.
  3. E-ticaret sitesinde hizmet verilen bölgeye veya bölgelere ilişkin adres bilgisi paylaşılmalıdır.
  4. Google Haritalar kaydı yapılmalıdır.
  5. Yerel konularda blog içerikleri üretilerek web sitesi beslenmelidir.
  6. Hedef bölgede yaşayan potansiyel müşterilere yönelik ipuçları ve püf noktalar sunulmalıdır.
  7. Google My Business, Facebook, Instagram, vb. sayfalara işaretleme eklenmelidir.

E-Ticarette Kullanılan SEO Analiz Araçları Nelerdir?

SEO için geliştirilen pek çok araç e-ticaret siteleri tarafından da kullanılabilmektedir. Bazı e-ticaret SEO araçları ile ilgili yazımızda çeşitli atıflarda bulunduk. Şimdi bu araçların neler olduğu ve ne işe yaradığına ilişkin konuyu biraz daha detaylandırmak için sizlere en çok kullanılan SEO araçlarını sıraladık:

  • SemRush: Anahtar kelime, link ve rakip analizleri için kullanılan ücretli bir SEO aracıdır.
  • Ahrefs: Yine SemRush gibi anahtar kelime analizi, backlink, organik trafik, rakip ve crawl analizi yapılabilen ücretli bir SEO aracıdır.
  • Majestic: Rakiplerinizle birlikte kendi e-ticaret sitenizin tarihsel olarak edinilen backlink’lerini ayrıntılı olarak incelemenize yardımcı olan bir araçtır.
  • Google Keywork Planner: Organik ve paid aramalar için ayrı ayrı sonuç listeleyen Google bünyesinde geliştirilmiş anahtar kelime analiz aracıdır.
  • Google Yapısal Veri Test Aracı: Yapılandırılmış verilerinizi ve ilgili verilerin doğru uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmek için Google bünyesinde geliştirilmiş bir araçtır.
  • Moz: Crawl ve anahtar kelime analizi yapabilen Moz, ücretli bir 360 derece SEO aracıdır.
  • DeepCrawl: Site mimarisi, iç link ağı, hatalar ve daha teknik konulara yönelik analiz yapmak için kullanılabilen analiz aracıdır.
  • LSI Graph: Hedef kitlenizin sizinle ilgili anahtar kelimelerle ilişkili arama yaptıkları anahtar kelimelere ulaşabileceğiniz bir ücretli anahtar kelime analiz aracıdır.
  • Keyword.io: Ücretli ve ücretsiz iki farklı seçenekte kullanılabilen bu araç, anahtar kelime analizi için kullanılır.
  • SimilarWeb: Web sitenizle rakiplerinizi detaylı olarak karşılaştırmakta kullanabileceğiniz ayrıntılı bir SEO aracıdır.
  • Dead Link Checker: Ölü linkleri bulmanızı sağlayan ücretsiz bir SEO aracıdır.
  • Searchmetrics: Sıralama, link ve içerik analizleri ile rakiplerinizle kendi web sitenizi karşılaştırmanızı sağlayan bir araçtır.
  • Google Mobil Uyumluluk Test Aracı: Google bünyesinde geliştirilen bu araç ile e-ticaret sitenizin mobil uyumluluğunu kontrol edebilirsiniz.
  • Scraming Frog: Web sitenizin linklerini, HTML ve CSS kodlarını, görsellerini analiz edebilmenizi sağlar. Google Analytics ile entegre edilerek kullanılabilmektedir.

Pazaryerlerine yönelik SEO yaparken ürün açıklamaları, görsel optimizasyonları ve ürün başlıkları etkili bir şekilde kullanılmalıdır. Müşteri yorumlarına yanıt vermek, yüksek puan almak ve hazırlanan ürün içeriklerini SEO uyumlu hazırlamak pazaryerlerinde başarıyı getirir.

E-ticaret web siteleri için SEO çalışmaları, rakiplerden sıyrılarak müşteriye daha kolay ulaşmak anlamına gelir. Satışlarını artırmak isteyen e-ticaret siteleri SEO çalışmalarına önem vermelidirler.

SEO, web sitelerinin organik arama sonuçlarında ön planda yer alması için yapılan çalışmalar bütünüdür. SEO altyapısı ise ilgili web sitesinin bahsedilen optimizasyon çalışmaları ile oluşturulan altyapısını tanımlar.

SEO çalışmaları site içi SEO (iç SEO) ve site dışı SEO (dış SEO) olarak ikiye ayrılır.

Site içi SEO çalışmaları, arama motoru botlarının web sitelerini daha iyi anlayarak değerlendirmesine yönelik yapılan çalışmalardır. İç SEO, web sitesinin arama motoru sıralamalarını iyileştirmek ve organik trafiği artırmak için yapılır.

Google SEO çalışmaları, dünyanın en büyük arama motorunda öne çıkmak adına yapılan optimizasyon çalışmalarıdır. Google’da ve diğer arama motorlarında ön sıralarda görüntülenmek için bahsedilen dijital pazarlama stratejisinden yararlanılabilir.

Off-page SEO olarak da bilinen site dışı SEO, arama motoru sonuç sayfalarını içindeki sıralamayı etkilemek adına web sitesi dışında yapılan SEO çalışmalarıdır.

Mobil SEO, bir web sitesinin mobil arama sonuçlarında ön sıralarda yer alması için yapılan optimizasyon işlemleridir. Google’un mobil ve web arama sonuçlarını birbirinden ayırması ardından mobil SEO popülerlik kazanmıştır.

Backlink, Google arama sıralamalarında önem verilen bir faktördür. Bu nedenle e-ticaret site çalışmalarında backling stratejisine de yer verilir.

Sosyal medya, SEO çalışmalarında önemli bir alandır. Gerek etkileşimi artırması gerek link otoritesi sağlaması açısından e-ticaret SEO çalışmalarında sosyal medyadan yararlanılmalıdır.

Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir