E-Ticaret Nedir, Nasıl Yapılır ve Aşamaları Nelerdir?
E-Ticaret, son dönemlerin en çok tercih edilen girişimleri arasında yer alır. İnternetten satış yapmanın giderek popülerleştiği günümüzde, e-ticaret macerasına atılma kararı vermek kadar doğru başlangıç yapmak ve gerekli tüm adımları doğru atmak da önemlidir. E-Ticaret yapmak isteyenler için hazırladığımız özel rehberde, sıfırdan e-ticarete başlamak için gereken her adımı en ince detayına kadar işledik. Giderek büyüyen bu pazarda yerinizi alıp dünyanın farklı noktalarına ürün veya hizmet satabilmek için e-ticaret hakkındaki her detayı bu yazımızdan öğrenebilirsiniz.
E-Ticaret Nedir?
Elektronik ticaretin kısaltması olarak kullanılan e-ticaret, ürün veya hizmetlerin internet ortamı üzerinden satılması faaliyetine verilen isimdir. Alıcı ve satıcıyı online ortamda buluşturan e-ticarette; ürünlerin satışı, ödemesi, tanıtım süreçleri ve dağıtımı gibi tüm aşamalar elektronik ortam üzerinden yürütülür. E-Ticaretin ne demek olduğunun daha net anlaşılabilmesi için bu kavramı geleneksel ticaretin internet ya da mobil platformlar üzerinden yapılan şekli olarak özetlemek mümkündür.
E-Ticaret Türleri Nelerdir?
E-Ticarette tarafların pozisyonuna göre farklı modeller oluşmaktadır. Taraflarına göre e-ticaret türleri B2B, B2C, C2C, B2G ve B2E olarak farklı türlere ayrılmaktadır.
-
B2B – İşletmeden İşletmeye
Business to Business kelimelerinden kısaltılarak isimlendirilen bu e-ticaret modeli, Türkçeye işletmeden işletmeye olarak çevrilir. Bu modelde iki farklı firma arasında alışveriş gerçekleşmektedir. Toptan veya perakende yolu ile işletmelerin birbirleri arasındaki online alışveriş, B2B modeline örnek olarak gösterilebilir.
-
B2C – İşletmeden Tüketiciye
Business to Customer kelimelerinin oluşturduğu bu e-ticaret modeli, işletmeden tüketiciye satış yapılmasını tanımlamaktadır. E-Ticaret şirketlerinin hemen hemen hepsi, bu e-ticaret modeli ile satış yapmaktadır.
-
C2C- Tüketiciden Tüketiciye
Customer to Customer yani C2C, tüketicilerin tüketiciye satış yaptığı e-ticaret modelidir. Bu modelin ülkemizden en bilinen temsilcileri GittiGidiyor, Facebook ve Letgo’dur. Tüketiciler kendileri gibi tüketicilere ihtiyaç fazlası ya da ikinci el ürünleri ilgili platformlar üzerinden satarak C2C modeline uygun ticaret faaliyetleri gerçekleştirebilir.
-
B2G – İşletmeden Devlete
Business to Government yani B2G e-ticaret modelinde işletmelerin devlete ürün satışı gerçekleştirir. Devlet kurumlarınca açılan e-ihalelerin karşılandığı yöntem B2G e-ticaret modeline örnek olarak gösterilebilir. Devlet Malzeme Ofisinin yaptığı satın almalar bu modele bir örnektir.
-
B2E – İşletmeden Çalışanlara
Business to Employee yani B2E e-ticaret modelinde işletmeler, çalışanlarına yönelik bazı imtiyazlar tanıyarak satış işlemi gerçekleştirir. Tanımlanan ayrıcalıkların yanında firma çalışanlarının alışverişlerinin de internet üzerinden vermesi gereklidir.
https://cdn.pixabay.com/photo/2021/10/06/21/56/freelance-6686755_960_720.png
E-Ticaret Nasıl Yapılır?
Yaygınlaşan internet kullanımı ile birlikte internetten ürün veya hizmet satmak isteyen girişimciler ve işletmeler, pazaryerlerinde mağaza açarak veya e-ticaret sitesi kurarak online satış pazarında yerini almaktadır. Sisteme dahil olmak için e-ticaret sitenizi kurmak, mevcut pazaryerlerinde kendi mağazanızı açmak veya her ikisini birden yapmak yeterli olsa da süreç hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmanın avantajı sizi rakiplerinizin önüne geçirecektir. Gerek doğru başlangıç yapmak gerek hedeflenen satış büyümesine ulaşmak için iyi bir ön çalışma yapılması gereklidir. Başarılı bir e-ticaret süreci yaşamak için atılması gereken tüm adımları 15 maddede aşağıda sizler için sıraladık!
-
Ne Satmak İstediğinize Karar Verin
E-Ticarete başlamadan önce satmak istediğiniz ürün ya da kategoriye karar vermeniz gereklidir. Satılacak ürün bulmak tek başına yeterli değildir. Ürünle birlikte maliyet ve tedarikçi gibi konulara ilişkin tüm pürüzleri halletmeniz, rekabetçi fiyatlar ve tedariğinde sorun yaşamayacağınız trend ürünler üzerinde yoğunlaşmanız gereklidir.
E-Ticaret siteniz ya da online pazaryerinde açacağınız mağazanız üzerinden satacağınız ürüne karar verirken, internette en çok satan ürünlere yönelmek size zaman kazandırır. Bu ürünler sürekli trend olan ürünler olmanı yanında giderek popülerleşen ürün veya ürün gruplarından oluşabilir. Bu sürece start verirken ürün bulma konusunda yararlanabileceğiniz ücretli ve ücretsiz pek çok farklı araçtan yararlanarak Pazarın nabzını gerçekçi bir şekilde tutabilirsiniz.
Satılacak iddialı bir ürün bulmak için Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) tarafından açıklanan istatistikler, internetten yapılan aramalara ilişkin ölçülmüş hacimler, Google Trends verileri, yabancı e-ticaret sitelerince satışı yapılan ürünler, pazaryerlerinin çok satan ürün istatistikleri ve sektör uzmanlarınca verilen ürün tavsiyeleri işinizi kolaylaştırabilir. Bu ürünlerden oluşan ayrıntılı bir liste hazırlamalısınız. Değindiğimiz tedarikçi ve satış fiyatı noktasında optimum çözümlere ulaştığınız ürün ve ürün gruplarında karar kılarak sürecin kalan aşamalarını tamamlamaya geçebilirsiniz.
-
Potansiyel Müşterilerinizi Tanıyın
Satılacak ürünle birlikte bu ürünlerle ilgilenen hedef kitleyi tanımakla işe başlamanız gereklidir. Bu süreç ürün fiyatlandırmasından hedef kitlenize ulaşmanız için hayata geçireceğiniz reklam kampanyalarına kadar pek çok noktada başarılı olmanızı sağlayan önemli veriler edinmenizi sağlar. Potansiyel müşterilerinizi iyi tanır ve onların istediklerini tam olarak verebilirseniz, artık onları sabit müşteriniz haline dönüştürerek marka gücünüzü artırabilirsiniz.
Müşterilerinizi tanımak için pek çok farklı araştırma yöntemi bulunur. Sosyal medya, hedef kitlenizi gözlemlemek, alışkanlıklarını öğrenmek ve görmek istedikleri hizmet kalitesini anlamak adına önemli bilgiler verebilir. Google arama sonuçları ve farklı pazaryerlerindeki satış istatistikleri de bu noktada önemli ipuçları yakalamanıza yardımcı olur. Forum sitelerini, rakiplerinize yapılan yorumları ve hatta sikayetvar.com gibi objektif görüşlerin paylaşıldığı sitelerde hedef kitlenizin izlerini arayarak tam olarak ne bekledikleri konusunda önemli veriler edinebilirsiniz.
Potansiyel müşterilerinizi tanımak size onların problemlerini çözme fırsatı tanır. Bu ise rakiplerinizden farklılaşmanızı sağlayarak size duyulan ilginin her geçen gün artmasını tetikler. Hedef kitlenin davranışlarını gözlemleyerek ve gerekli verileri temin ederek müşteri problemlerine çözüm yolu sunabilirsiniz.
-
Rakiplerinizi Analiz Edin
Hedef kitlenizi tanımak kadar rakipleriniz hakkında tüm detaylara hakim olmanız açısından önemlidir. Rakiplerinizi ne kadar iyi tanır ve onların hedef kitlenize ulaşmak için uyguladığı stratejileri iyi analiz ederseniz başarı şansınız artar. Tercih edilebilirliğinizi artırmak için rakiplerinizden farklılaşmanız ve başta fiyat olmak üzere pek çok farklı konuda onlardan daha iyisini müşterilerinize sunmanız gereklidir.
Rakipleriniz hakkında veri edinmek için onların sosyal medya hesaplarını inceleyebilir, e-ticaret sitelerine ve pazaryerlerinde var olan mağazalarına yapılan müşteri geri dönüşlerini takip edebilirsiniz. Müşterilerin hangi noktalardan memnun kaldığını ve hangi konularda şikayet ettiklerini gözlemleyerek stratejinizde bu noktaları da dikkate alabilirsiniz.
-
Hatırlanabilecek Benzersiz Bir Marka Oluşturun
E-Ticaret için en önemli üç araştırmayı tamamlamanın ardından markanızı oluşturmak için kolları sıvayabilirsiniz. Marka ismini seçerken acele etmemeniz ve üzerinde detaylı bir çalışma yapmanız gerekir. Marka ismi kurumsal kimliğinizi yansıtma, müşteriye güven verme ve sadık müşteri oluşturma noktasında en büyük destekçiniz olur. Bu nedenle markanızı oluştururken işinizle ilgili, özgün, farklı markalarla çağrışım yapmayan, kısa ve akılda kalıcı seçenekler üzerinde karar kılmanızı öneririz.
Marka adınızı seçmenin ardından kurumsal kimliğinizi tamamlamak için logo tasarımı ve marka sloganı bulma konularını tamamlamanız gereklidir. Logo tasarımında bir profesyonel ile çalışmanızı, sloganınızın mutlaka logonuzda yer almasını tavsiye ederiz. Bu detayları tamamlamanın ardından e-ticaret için en önemli girişimin başlangıcını ifade eden domain ve sosyal medya hesaplarının açılışı aşamalarına geçebilirsiniz.
-
Alan Adı ve Sosyal Medya Hesaplarını Alın
İnternetten satış yapmaya giderek hazır hale geldiğinizi gösteren alan adı alınması ve sosyal medya hesaplarının açılışı önemlidir. Zira seçtiğiniz marka isminde alan adlarının ve sosyal medya profillerinin dolu olması, sizi bir önceki basamağa döndürür. Bu nedenle marka adınıza karar vermenin hemen ardından domain satın alın ve sosyal medya mecralarında hesap açılışı aşamalarını tamamlamaya başlayın.
Alan adınızın kısa ve markanızla uyumlu olmasına önem verin. Akılda kalıcılığı artıran bu tercih yanında uzantının “.com” olması da önemlidir. Müşteride kurumsal algısı oluşturan bu seçim ardından sosyal medya hesaplarınızı logonuzun da yer alacağı şekilde oluşturarak kurumsal kimliğinizi dijital dünyaya taşıyın.
-
İş Planı Hazırlayın
Ürün sunumlarının ve içeriklerinin hazırlanması, reklam stratejilerinin belirlenmesi, satış fikirlerinin oluşturulması ve ekip çalışma takviminin hazırlanması iş planının aşamalarıdır. İş planını dilerseniz sıralama olarak daha önceki aşamalarda da hazırlayabilirsiniz.
İş planınızda temin ettiğiniz veriler doğrultusunda her detayı çözümlemeniz gereklidir. Müşterilerinize ulaşmak için oluşturacağınız stratejilerden, alternatifleri ile hangi tedarikçilerle çalışmanız gerektiğine varana kadar her detayı atlamadan planda çözüme kavuşturmanız gereklidir. İyi bir plan hazırlamanın ardından faaliyete geçmek için artık daha hızlı hareket edebilirsiniz.
-
Markanızı Şirketleştirin
E-Ticaret yapmak için şirket gerekmese de her ürünün satışı için fatura kesmeniz gereklidir. Fatura kesebilmeniz için şirket kurmanız gereklidir. Markanızla internette satış yapabilmek için şirket kurulum aşamalarını tamamlamanız gereklidir. E-Ticaret yapmak için şahıs, limited ya da anonim şirket kurulumu gerçekleştirerek internet satış yapmak için yasal zorunluluğunuzu yerine getirebilirsiniz.
-
Satış Odaklı E-Ticaret Sitesi Oluşturun
İnternetten ürün satışı için ürünlerinizi sergilemeniz gerekir ve bu gereksinim sizi e-ticaret sitesi kurmaya yönlendirir. Online alışveriş pastasından payınızı almak için tamamladığınız pek çok aşama ardından aldığınız alan adını kullanarak satış odaklı bir e-ticaret sitesi oluşturarak dijital mağazanızı faaliyete geçirebilirsiniz.
E-Ticaret sitesi kurmak için üç farklı alternatifiniz bulunmaktadır. Site kurulumu için hazır e-ticaret alt yapılarını tercih edebilir, açık kaynak kodlu yazılımlar aracılığı ile sitenizi hayata geçirebilir ya da özel yazılım e-ticaret sitesi ile yola çıkmayı deneyebilirsiniz.
Hazır e-ticaret yazılımları bu süreçte size gerek faaliyete geçme gerek entegrasyon çözümleri ile büyük artı sağlar. En büyük e-ticaret sitelerince tercih edilen Shopify, Woocommerce, Ticimax, İdeasoft ve T-Soft gibi altyapı sağlayıcıları tercih ederek hızlı bir şekilde web sitenizi satışa hazır hale getirebilirsiniz.
Açık kaynak kodlu yazılımlar yaklaşık 1 aylık bir süreçte hayata geçirilmektedir. Basit özellikler ile geliştirilmesi mümkün olan bu yazılımlar ücretsizdir. Özel yazılımlar ise daha uzun sürede hayata geçirilirken, diğer iki yönteme göre nispeten yüksek maliyetlidir. E-Ticaret sitenizi kurmak için hangi yöntemi tercih etmeniz gerektiğine karar verdikten sonra sitenizi yayına alarak ürünlerinizi yükleyip müşterilerinizin karşısına çıkabilirsiniz.
-
Pazaryerlerinde Mağaza Açın
E-Ticaret siteniz satış yapmak için yeterli olsa da her gün milyonlarca ziyaretçi tarafından tercih edilen online pazaryerlerinde mağaza açmayı ihmal etmemenizi öneririz. Trendyol, Hepsiburada, Amazon Türkiye, N11 ve Gittigidiyor gibi popüler pazaryerlerinde mağaza açarak tercih ettiğiniz pazaryerinin popülerliğini kazanca dönüştürebilirsiniz.
Pazaryerleri güçlü marka değerleri ve güvenilirlikleri ile e-ticaret yapmak isteyenlere büyük avantajlar sağlar. Farklı komisyon oranları ile hizmet veren bu satış noktaları size daha çok ziyaretçi kazandırmanın yanında marka bilinirliğinizi artırma noktasında da destek olur. Bu platformlarda satış yaptıkça bilinirliğiniz artar ve güçlenen marka imajınız ardından kendi e-ticaret sitenizden yapacağınız satışlar da yükselebilir.
-
Kargo ve Depolama Anlaşmalarını Tamamlayın
İnternetten satış yaparak tercihiniz stoksuz satış değilse depolama konusundaki probleminizi ortadan kaldırmanız gereklidir. Satış yaptığınız ürünler için yeterli depolama alanı kiralamanız ve satış maliyetlerinize bu giderinizi yansıtmanız gereklidir.
Depo konusunda çözüme ulaşmanın ardından sipariş teslimi için kargo şirketleri ile anlaşma yaparak lojistik konusundaki eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz. Kargoda müşteri memnuniyeti kazanmak için aynı gün kargo ya da ücretsiz kargo gibi müşteriyi cezbeden seçenekler sunmanız önemlidir. Bu nedenle çalıştığınız kargo şirketlerini çeşitlendirme yoluna giderek büyük bir avantaj elde edebilirsiniz.
- Güvenli Ödeme Altyapısı Oluşturun
Siparişlerin tamamlanması için oluşturmanız gereken ödeme altyapısı önemlidir. ETBİS verilerine göre e-ticaret ödemelerinde kredi kartı kullanımının payı %58’e ulaşmıştır. Havale/EFT ve kapıda ödeme gibi alternatiflerin yanında sanal POS temin ederek banka ve kredi kartı ile ödeme opsiyonunu müşterilerinize sunmanız gereklidir.
Sanal POS seçiminde bankalar yerine alternatif ödeme yöntemi sunan kuruluşlara yönelmek size büyük avantaj sağlar. Daha düşük komisyon oranları, ertesi iş günü ödeme geçişi, aynı gün kurulum ve çok sayıda anlaşmalı banka desteği yanındaPCI DSS, 3D Secure ve SSL gibi güvenlik önlemleri ile ödeme güvenliğini sağlamayı başaran PayTR, sanal POS temini için en ideal seçim olarak karşınıza çıkar. PayTR aracılığı ile 2 saat içerisinde güvenilir ödeme yönteminiz kullanıma hazır hale gelir ve güvenli ödeme yönteminin ayrıcalığı ile tercih edilirliğinizi artırabilirsiniz.
-
Stok Yönetimi Sisteminizi Oluşturun
Stok yönetimi e-ticaretin ana damarlarından birisidir. Tüketicinin verdiği siparişler stoklar üzerinden otomatik olarak düşülmekte ve stokların azalma durumlarına bağlı olarak tedarik sürecine önceden girişilmelidir. Stok yönetimi FIFO yani “First in, first out” ilkesine göre yapılmalıdır. İlk giren ilk çıkar olarak düzenlenen bu prensip özellikle raf ömrü bulunan ürünlerin bozulması gibi olumsuzlukların yaşanma riskini ortadan kaldırarak stok zararı yazılmasını önler.
Stok yönetimi yaparken iyi bir ekip kurmanız ya da stok yönetimine ilişkin entegrasyon çözümlerinden yararlanmanız gereklidir. Ürünlerinizin çeşitlerini iyi bilmeniz, stok alt limiti eklemeniz ve hangi ürünün daha fazla sattığı gibi detaylara hakim olmanız halinde stok yönetimini başarılı bir şekilde sürdürebilirsiniz.
-
Pazarlama Kampanyalarına Start Verin
Ürünlerinizi listelediniz, ödeme sisteminizi kurdunuz, deponuzu doldurdunuz ve lojistik organizasyonlarınızı tamamladınız. Şimdi sırada hedef kitlenize ulaşmak kaldı. Bu süreçte sosyal medya paylaşımları yanında pazarlama kampanyaları düzenleyerek hızlı geri dönüşler alabilirsiniz. Pazarlama kampanyalarınızı ilk etapta düşük bütçelerile başlayarak geri dönüşleri ölçebilir ve zamanla bütçenizi artırarak pazaryerleri, Google ve sosyal medya üzerinden tanıtım faaliyetlerinizi yürütebilirsiniz.
-
Müşterilerinize Karşı İlgili Olun
Müşteri iletişimi marka saygınlığınızı belirler. Müşterilerinizle ne kadar ilgiliyseniz, satış öncesi ve sonrası destekte ne kadar hızlı geri dönüşler yapıyorsanız markanıza olan müşteri güveni o kadar artar. Bu nedenle 7/24 hizmet veren bir müşteri destek sistemi kurmalısınız, sosyal medya üzerinden size yazan müşterilerinize anında geri dönüş yapmalısınız ve günün önemli bir kısmını müşteri geri dönüşlerini araştırmakla geçirmelisiniz.
https://cdn.pixabay.com/photo/2017/03/19/03/40/avatar-2155431_960_720.png
-
ETBİS Kaydınızı Yaptırın
Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından e-ticaret verilerini toplamak adına hayata geçirildi. İstatistiki verilerin sağlıklı bir şekilde toplanabilmesi ve e-ticaret güvenliğinin sağlanması adına Bakanlık, ETBİS sistemine kayıt olmayı zorunlu tuttu. İnternette kayıt dışılığı önlemek adına siz de e-ticaret siteniz varsa, e-ticaret pazaryerlerinde satış yapıyorsanız ya da e-ihracat siteleri üzerinden faaliyet gösterecekseniz ETBİS kaydınızı tamamlamanız gereklidir.
E-Ticaret Aşamaları Nelerdir?
E-ticaret dört aşamadan oluşur, bu dört aşamanın birisi veya birkaçı elektronik ortamlar üzerinden gerçekleştirilebilir. Reklam, pazar araştırması, sipariş/ödeme ve teslimat olarak dörde ayrılan e-ticaret aşamaları hakkında aşağıda paylaşılan bilgilere göz atabilirsiniz:
- Pazar Araştırması
Pazar araştırması süreci hedef kitleyi tanımak ile ilgilidir. Satacağınız ürünlerin kime hitap ettiğini iyi belirlememeniz gerekmektedir. İyi analiz edilmiş kitle, satış potansiyelinizi arttıracağından e-ticaretteki satış riskinizi minumuma indirmenize yardımcı olacaktır.
- Reklam
Pazar araştırma sürecinin ardından markayı hedef kitle ile buluşturacak diğer bir kalem ise reklamlarınızdır. Kullanacağınız pazarlama stratejileri ile ürünlerinizi müşterilerle buluşturarak pazaryerlerinde bilinirliğinizi arttırabilirsiniz.
-
Sipariş ve Ödeme
Sipariş ve ödeme aşaması kapıda ödeme dışarıda tutulduğunda, e-ticaret sitelerinin tamamında elektronik ortamlar üzerinden gerçekleştirilir. Tamamlanan bu aşama ile sipariş hazırlanarak müşteriye teslimi için gerekli hazırlıklar sürdürülür.
-
Teslimat
Teslimat aşaması kargo şirketleri aracılığı ile fiziki olarak sürdürülür. Bu sürecin doğru yönetilmesi için kargo şirketleri ile iletişime geçilmesi, elektronik ortam üzerinden sürdürülebilir.
E-Ticarete Nasıl Başlanır?
E-Ticarete başlamak için önünüzde iki yol bulunur. İlk yol kendi e-ticaret sitenizi kurarak internetten satış yapmaya başlamaktır. İkinci yol ise online pazaryerlerinde mağaza açarak online satış yapmayı tercih etmektedir.
1- E-Ticaret Sitesi Kurarak İnternetten Satış Yapmak
E-Ticaret sitesi kurmak, internetten alışveriş yapmanın tek yolu değildir fakat geç de olsa mutlaka başvurulması gereken yolları arasında yer alır. Bu yöntem kendi pazaryerinize sahip olarak zamanla sadık müşteri kitlesi oluşturabilmenizi sağlar. Eğer e-ticaret aşamalarında her adımı doğru atar ve etkili pazarlama stratejileri ile ilerlerseniz, e-ticaret siteniz 7/24 kesintisiz satış yapılan hareketli bir platforma dönüşebilir.
E-Ticaret sitesi kurmak için hazır paketleri, açık kaynak kodlu yazılımları ya da özel yazılım e-ticaret sitelerini tercih edebilirsiniz. Ayırdığınız bütçe, hedeflediğiniz başarı ve zamanınıza bağlı olarak seçmeniz gereken bu üç farklı yöntemin herhangi birisi aracılığıyla kendi internet mağazanızı yayına alarak dijital ortamda satışa başlayabilirsiniz.
E-ticaret sitesi kurarken en önemli noktalardan biri mobil uyumdur. Sitenin UI/UX kullanıcı arayüz tasarımına sahip olması ve mobil cihazlar üzerinden hızlı, sorunsuz bir şekilde yüklenebilmesi önemlidir. Zira 2021 yılının ilk altı ayına ilişkin ETBİS istatistikleri incelendiğinde, elektronik platformlardan alışveriş yapan tüketicilerin %59’unun mobil cihazları kullandıkları görülmektedir. Mobil cihazların alışveriş için kullanımının her geçen gün arttığı düşünüldüğünde, mobil uyumu olmayan e-ticaret sitelerinin başarılı olmaktan her geçen gün uzaklaştıkları anlaşılmaktadır.
2- Pazaryerlerinde Mağaza Açarak İnternetten Satış Yapmak
Online pazaryerleri, tek başına kullanılabilir ya da e-ticaret sitesi ile birlikte tercih edilerek internet satış platformları arasında yer alabilir. E-Ticaret site sahipleri için ekstra bir satış alanı yaratan bu platformlar, ücretsiz olarak mağaza açılışına izin vererek belirli komisyonlar karşılığında kendi marka gücünü de kullanılarak satış yapılmasına olanak tanır.
Özellikle e-ticarete başlanan ilk dönemde girişimciler, henüz marka bilinirliklerine sahip olmadıkları için müşteriye güven sağlama ve markanın tercih edilmesi noktasında büyük handikap yaşar. Pazaryerleri ise sadık on milyonlarca müşteriye sahiptir. Trendyol, Hepsiburada, N11, Amazon, Gittigidiyor ve Çiçek Sepeti gibi online pazaryerlerinde mağaza açılarak markaların gücünden ve geniş müşteri kitlelerinden yararlanılabilir.
E-Ticaret Pazarlaması Nasıl Yapılmalı?
E-Ticaret işletmelerinin pazarlama süreci, ücretli (arama motoru reklamları, sosyal medya reklamları) ve ücretsiz düzenlemeler ile marka bilinirliğini arttırma ve hedef kitlelere ulaşma amacıyla yürütülmektedir. Bu çalışmaların bir kısmı orta ve uzun vadeli hedeflere yönelik sürdürülürken, özellikle reklam gibi ücretli yöntemler kısa vadede etkili sonuçlar alınabilmesine imkan sağlamaktadır.
E-Ticaret pasta payı her geçen gün artmakta, e-ticaretin genel ticarete oranı 2021 yılının ilk altı ayında%17,6’ya yükselerek (2020 yılında %15,7) bu pasta payının giderek büyüdüğünü göstermektedir. E-Ticaret hacmi her ne kadar artış kaydetse de ETBİS verilerine göre sadece pazaryerlerinde 312 bin 523 işletmenin faaliyet gösterdiği ve 14 bin 154 işletmenin hem kendi sitesi hem de pazaryerleri üzerinden e-ticaret yaptığı gözlemlenmektedir.
Rekabetin de bu denli artış kaydettiği ve müşteri güveni açısından marka güveninin giderek önem kazandığı e-ticarette, pazarlamaya yönelik çalışmalar başarının anahtarını elinde tutar. Web ve mobil uyumlu reklam kampanyaları dışında SEO ve daha pek çok yaratıcı pazarlama stratejilerinin uygulanması büyük önem taşımaktadır. E-Ticaret sitenizi pazarlamak için kullanabileceğiniz yedi yöntemi sizler için aşağıda başlıklar halinde irdeledik:
-
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
SEO olarak bilinen arama motoru optimizasyon çalışmaları, başta Google olmak üzere farklı arama motorlarının e-ticaret sitenizin daha kolay taranmasını sağlayan iyileştirme çalışmalarıdır. Bu çalışmalar arama motorlarında görünürlüğünüzü artırarak daha fazla organik ziyaretçi çekmenizi sağlar.
SEO çalışmaları kalıcıdır ve elde edilen başarı uzun süre muhafaza edilebilir. Marka değerini arttırmanıza katkı sağlayan bu optimizasyon çalışmaları ile anahtar kelimelerinizde hızla sıralama kazanabilir ve reklamlara ücret ödemeden organik arama sonuçlarında hedef kitlenizin karşısına çıkmayı sağlayabilirsiniz.
SEO çalışmaları bir dizi iyileştirmelerden oluşur. İçeriklerinizi anahtar kelime kullanarak, bilgi verici ve SEO uyumlu hazırlamanız, başlıklarda H1, H2 ve H3 hiyerarşisini iyi oluşturmanız, link yapınızı içinde anahtar kelime olacak şekilde yapılandırmanız ve kaliteli görsel kullanmanız yapabileceğiniz en temel optimizasyon çalışmalarıdır. Her ürün için içerik oluşturarak ve e-ticaret sitesi tasarımının mobil uyumu bulunmasına dikkat çekerek sitenize yükseliş ivmesi kazandırabilirsiniz.
-
Sosyal Medya Reklamları
Mobil cihaz kullanımının yaygınlaşmasının da etkisi ile günümüzde sosyal medya hayatımızın önemli bir bölümünde yer almayı başardı. Araştırmaların sonuçlarına göre insanlar günde ortalama 4 saatini sosyal medya mecralarına ayırmaktadır. Sosyal medya artık sadece farklı kişilerle etkileşime girmek için değil ürün ve hizmetlerle ilişkili bilgi edinmek amacıyla da kullanılmaktadır.
Sosyal medyanın bu denli yoğun kullanımı, hedef kitlenizin davranışları ile ilgili veri elde edilmesi noktasında da elinizi güçlendirir. Sosyal medya üzerinden #hashtag kullanarak yapılan paylaşımlar yanında doğrudan hedef kitlenizce görüntülenecek düşük bütçeli sosyal medya reklam kampanyaları ile muazzam geri dönüşler alabilirsiniz.
-
Google Reklamları
Google Ads reklamları geri dönüş oranı yüksek bir pazarlama tekniğidir. Dünyanın ve Türkiye’nin en çok kullanılan arama motoru Google’da reklam vererek e-ticaret sitenize çok sayıda ziyaretçi çekebilirsiniz.
Google’da reklam verirken dilerseniz arama sonuçlarına yönelik olarak anahtar kelimeleri, dilerseniz Google Adsense üye sitelerinde doğrudan hedef kitlenizle buluşacak reklam tiplerini seçebilirsiniz. Her şartta doğrudan hedef kitlenize yönelik olarak yayınlanan reklamlar ile müşteri kitlenizle buluşma şansı yakalayabilirsiniz.
-
İçerik Pazarlaması
Yabancı dilde Content Marketing olarak bilinen içerik pazarlaması, hedef kitlelere bilgi vermek amacıyla oluşturulan içeriklerle ziyaretçi çekilmesini amaçlayan bir pazarlama stratejisidir. Bu yöntemi SEO ve sosyal medyaçalışmaları ile birlikte değerlendirmek gereklidir. Üretilen blog, video ya da infografik içerikler belirlenmiş hedef kitlenin dikkatini çekmek için kullanılır. SEO planlaması yaparak ve içeriklerin pazarlanacağı platformlar doğru belirlenerek içerik pazarlaması yöntemiyle hedeflenen müşteri etkileşimi yakalanabilir.
-
E-Mail Marketing
İşletmelerin ürün veya hizmet tanıtımları için hedef kitlesine mail göndererek tanıtım ve pazarlama çalışmaları yürütmesi, etkili bir pazarlama stratejisidir. E-Mail marketing adı verilen bu pazarlama yöntemi ile elinizde bulunan datayı kullanarak müşterilerinize doğru şekilde yaklaşabilirsiniz.
Doğrudan hedef kitleyle sizi buluşturacak bu yöntem, reklam maliyetlerini azaltma anlamında da elinizi güçlendirir. Müşterinin e-ticaret sitenizde yaptığı alışverişler, incelediği ve sepete attığı ürünler doğrultusunda kişiselleştirilmiş e-postalar göndererek daha fazla satış yapabilirsiniz. E-Mail Marketing çalışmaları tüm e-ticaret sitelerince kullanılan etkili bir pazarlama yöntemidir. Müşteri kitleniz arttıkça sahip olduğunuz data artar ve bu dataları verimli kullanarak daha çok sayıda geri dönüşler alabilirsiniz.
-
Influencer Marketing
En basit tabiriyle günümüzün bilirkişileri olarak tanımlanabilen Influencer’lar, takipçilerini etkileme başarıları ile e-ticaret sitesi sahiplerinin pazarlama stratejilerine önemli katkılar sağlar. Günümüzde takipçi sayıları milyonlarla ifade edilen Influencer’lar, paylaştıkları her ürün ardından bahsi geçen ürünün satışlarını artırma becerisine sahiptir.
Ulaşmak için yüksek reklam bütçesi ayırmanız gereken geniş bir hedef kitlesine doğrudan sizi ulaştıracak Influencer marketing, en kısa sürede marka bilinirliğinizi artırarak rakiplerinizin önünde yer almanızı sağlar. Influencer’lar tarafından önerilen her ürünününüz satış rekoru kırar. Geri dönüş anlamında en hızlı sonuçların alınabildiği bu pazarlama yöntemi ile takipçi sayınızı, müşteri sayınızı ve satış hacminizi aynı anda artırabilirsiniz.
-
SMS Pazarlama
Geri dönüş oranı fazla olan pazarlama stratejileri arasında yer alan SMS pazarlama, tüm e-ticaret sitelerince kullanılan etkili bir yöntemdir. Bu yöntem tıpkı E-Mail Marketing’de olduğu gibi müşteri datalarına sahip olmanızı gerektirir. Sahip olduğunuz müşteri iletişim numaralarına göndereceğiniz her SMS sonrası yüksek geri dönüşler alabilir satış hacminizi kalıcı bir şekilde artırabilirsiniz.
Gönderilecek SMS için mesai harcamanız gereken bu yöntem, kampanyanızın daha kolay ölçümlenebilmesini de sağlar. Hedef kitlenize uygun hazırlanan SMS’ler ile kısa sürede bol etkileşim alarak marka bilinirliğinize önemli katkı sağlayabilirsiniz.
E-Ticarette Marka Bilinirliği Nasıl Sağlanır?
E-Ticaret markanıza ait ürün veya hizmetlerin tüketicilerin aklında yer etmesi, marka bilinirliğini tanımlar. Marka bilinirliğiniz arttıkça yaptığınız pazarlama çalışmaları daha iyi sonuç verir ve web site trafiğiniz günden güne artarak satış hacminiz azalır. Markanız tüketiciler arasında tanındıkça reklama ayırdığınız bütçeler de azalır ve kar marjınız marka bilinirliğinizle birlikte artışa geçer. E-Ticarette hedeflerinize ulaşmak için marka bilinirliğinizi arttırmanız gereklidir. Bunun için uygulayabileceğiniz etkili stratejiler bulunur. En etkili marka bilinirliğini artıracak yedi yöntem ise şu şekilde sıralanabilir:
-
Kaliteli Hizmet Verin
E-Ticarette prestij kazanmanın yolu kaliteli hizmetten geçer. Satışını yaptığınız ürün veya hizmetlerin kaliteli olması, müşteriye söz verilen tarihlerde teslimat yapılması ve dönemsel olarak küçük hediyelerle müşterilerin gönlünün hoş tutulması marka puanınızı artırır. Kaliteli hizmet olumlu müşteri geri dönüşleri almanıza yardımcı olur. Artan beş yıldız sayınız ve olumlu yorumlar ise marka bilinirliğinizi artırmaya katkı verir.
-
Düzenli Olarak İçerik Üretin
Düzenli içerik üreterek bunları hedef kitlenizin kullanımına sunmanız, bilinirliğinizi artıracak etkili bir yöntemdir. Pazarlama stratejileri arasında yer alan içerik pazarlaması, markanıza aşinalık oluşturarak sadık müşteri kitlenizi artırır. Yazılı, görsel ve inografik içerikleri düzenli olarak üretmeniz ve sosyal medya üzerinden paylaşmanız halinde marka bilinirliğinizi artırma noktasında önemli kazanımlar elde edebilirsiniz.
-
Sosyal Medya Paylaşımlarına Önem Verin
Sosyal medya hem takipçi kazanmak, hem de markanızın bilinirliğini artırmak için etkili bir platformdur. Hedef kitleniz günün önemli bir bölümünü sosyal medya mecralarında geçirir. Siz de kullanıcıların bu eğilimlerini fırsata çevirmek için düzenli aralıklarla paylaşımlar yapabilir, doğru hashtag kullanımları ile daha geniş kitlelere erişim şansı yakalayabilirsiniz. Paylaşımlarınız dikkat çektikçe takipçi sayınız artacak ve her yeni katılan takipçiniz markanıza duyulan güveni pekiştirecektir.
-
Reklam Kampanyalarına Ağırlık Verin
Müşterilerinizin sürekli gözünün önünde olmak markanızın akılda kalıcılığını artırır. Göz aşinalığı oluşturmanın en kestirme yolu da dijital reklam kampanyalarına ağırlık vermekten geçer. Ürün ve hizmetlerinizle, kampanyalarınızla ya da ürettiğiniz içeriklerle ilgili reklam kampanyaları düzenleyerek bilinirliğinizi günden güne artırabilirsiniz.
-
Influencer Marketing Çalışmalarından Yararlanın
Influencer’lar dijital dünyanın en güvenilen isimleridir. Onların kullandıkları ürünler ve alışveriş yaptıkları markalar milyonların gözünde güvenilirdir. Siz de hedef kitlenizle doğrudan sizi buluşturacak Influencer’lar ile çalışarakhem satışlarınızı kısa zamanda artırabilir, hem de markanızın güvenilirliğini pekiştirebilirsiniz.
-
Müşteri ile İletişiminizi Güçlendirin
Müşterileriniz sordukları sorulara ve ilettikleri sorunlara en kısa sürede yanıt aldıkları markalara güvenirler. Size ulaşmak isteyen müşterileriniz ne kadar kolay şekilde irtibat kurarlarsa, size duydukları güven duyguları artar. Bu nedenle sosyal medyada, e-ticaret sitenizde ya da farklı platformlarda size ulaşmak isteyen müşterilerinizi bekletmemeye özen gösterin.
-
Çekiliş ve Yarışmalar ile Dikkatleri Üzerinizde Tutun
Bilinirliğinizi en hızlı artıracak yöntemlerden bir tanesi de sosyal ağlar üzerinden çekiliş ve yarışmalar düzenlemektir. Katılım koşulları belirlerken markanızın takip edilme şartını öne çıkartarak yapacağınız her çekilişin kısa sürede çok sayıda takipçi olarak geri döneceğinden emin olabilirsiniz. Çekiliş yaparken her zaman farklı yöntemler deneyerek ilgiyi üzerinizde tutabilir, markanız için olumsuz algı oluşması riskini de ortadan kaldırabilirsiniz.
E-Ticarette Hangi Tür Yazılım Kullanılmalı?
E-Ticaret sitesi kurarken üç farklı tipte yazılım tercihinde bulunabileceğinizden bahsetmiştik. Ücretsiz yazılımların tercih edilmediği bu grupta, uzun vadeli hedeflerinize ulaşmanız için hazır e-ticaret paketleri ya da özel yazılım site tasarımlarına yönelmek başarılı olma şansınızı artırır.
E-ticaret yazılım türleri şunlardır:
- Magento E-Ticaret Yazılımı
- PrestaShop E-Ticaret Yazılımı
- OpenCart E-Ticaret Yazılımı
- WordPress WooCommerce E-Ticaret Yazılım
- Özel Yazılım
- E-Ticaret Yazılım Paketi
E-ticaret Yazılımlarında Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?
İyi bir e-ticaret yazılımında şu özellikler bulunmalıdır:
-
Güvenilir Altyapıya Sahip Olmalı
E-Ticarete ilişkin müşterilerin en büyük çekincesi güvenilirlik yönünde gerçekleşir. Sitenizin olası saldırılara karşı koyabilecek güvenli ve güçlü altyapıya sahip olması önemlidir. Yazılımınızın sağlam ve güvenli bir altyapıya sahip olduğu noktasında aklınızda herhangi bir soru işareti kalmamalıdır.
-
SEO Uyumu Bulunmalı
Arama motorlarında ön planda çıkmak için yazılımınızın SEO uyumunun iyi olması gereklidir. Hızlı yüklenen, kullanıcı dostu ara yüze sahip,SEO eklentileri mevcut ve UI/UX tasarım özellikleri gibi mobil uyumuna hitap eden SEO uyumlu hazır e-ticaret yazılımlarını tercih ederek arama motoru sıralamalarına yönelik önemli bir avantaj kazanabilirsiniz.
https://cdn.pixabay.com/photo/2018/08/08/21/48/interface-3593269_960_720.png
-
Güncellemeye Önem Vermeli
Seçtiğiniz yazılımın oluşan ihtiyaçlara göre kendisini geliştirebilmesi, düzenli aralıklarla güncelleme alması gereklidir. Tasarım alanında gerek arama motorları gerek güvenlik yönünde yaşanan yeni gelişmeleri anında müşterisine sunabilen yazılımlardan yana tercihinizi kullanmanız tavsiye edilir.
-
Yönetim Paneli Kolay Kullanılabilmeli
Yönetim paneli e-ticaret sitenizde en çok kullandığınız alandır. Kargo takibi, sipariş kontrolü, ürün ekleme ya da müşteri ile iletişim gibi pek çok noktada ihtiyaçlarınızı karşılayan yönetim panellerinin kolay kullanılabilmesine önem verin.
-
Hızlı ve Çözüm Odaklı Destek Vermeli
Yazılım firmaları satış sonrası müşteri desteklerine hızlı geri dönüşler sağlamalıdır. Olası sorunların çözümü ve güncellemelerin zamanında uygulanması gibi noktalarda size en hızlı çözümü sunulmalıdır.
-
Ek Avantajlara Sahip Olmalı
Yazılımınızın rakiplere göre ek avantajlara sahip olmasına önem verin. Yazılımınızın e-ticaret siteleri için gereken her özelliği barındırmasına ve gelişmiş opsiyonlar ile rakiplerinizden daha iyisini size sunabileceğinden emin olun.
E-Ticaret İçin Hangi Pazar Yerleri Kullanılır?
E-Ticaret için pazaryerlerinde satış yapmayı tercih ederek daha geniş kitlelerle buluşabilirsiniz. Online pazaryerleri güçlü marka değerleri ve güvenilirlikleri ile sahip oldukları artıları işletmelerle paylaşmaktadır. Düşük komisyon ücretleri ile dahil olarak yurtiçi ve yurtdışı satış yapmanıza olanak sağlayan en popüler 9 e-ticaret pazaryeri şu şekilde sıralanabilir:
- Trendyol
- Hepsiburada
- Amazon Türkiye
- N11
- Gittigidiyor
- Çiçek Sepeti
- eBay
- Etsy
- AliExpress
E-Ticarette Ödeme Sistemlerinin Önemi
E-Ticarette ödeme sistemleri en önemli detayların başında gelir. Sitede ya da mağazada sunulan alternatif ödeme yöntemlerinin sayısının çokluğu, daha geniş müşteri kitlesine hitap edebilmeyi sağlamanın yanında güvenilirlik yönünden akıllarda takılı olan soru işaretlerini kaldırır.
E-Ticaret ödeme güvenliği yönünden halen toplumun önemli bir bölümünün mesafeli yaklaşımlarına maruz kalmaktadır. Kapıda ödeme, havale ve EFT gibi yöntemlerle bu handikap aşılmaya çalışılsa da yeterince başarılı olunamamış, sanal POS sistemlerinin gelişimi ile ödeme güvenliğinin yükselmesi nispeten mesafeli yaklaşımları tersine çevirebilmeyi başarmıştır.
E-Ticaret ödemelerinde ETBİS verilerine göre kredi kartlarının payı %59’dur. Kredi ve banka kartları ile yapılan ödemelerin payı giderek artarken, ödeme sistemlerinden güvenlik yönündeki beklentiler de artmaktadır. Tüketiciler kart ve kimlik bilgilerinin güvende olduğunu bilmek ister. SSL ve 3D Secure gibi güvenlik önlemleri ile her ne kadar arzu edilen güvenli ortam sağlansa da ödeme sağlayıcısının prestiji ve sağladığı ek güvenlik önlemleri de tüketicilerin tercih noktasında dikkat ettiği temel kriterler başında gelir.
Tüketiciler, kredi kartı güvenli ile ödeme yapabildikleri e-ticaret sitelerine güvenme eğilimi gösterir. Çünkü sanal Pos sağlayıcılarının iyi bir değerlendirme kriterine sahip olduklarını ve güvenilir bulmadıkları e-ticaret siteleri ile çalışmadıklarının farkındadırlar. Bu nedenle ödeme sistemlerinizde sanal POS mutlaka yer almalı, müşterilerinizin güveneceği ve size avantajlar sunan sanal Pos sağlayıcıları ile çalışmanız önemlidir.
PayTR, 12 yılı aşan deneyimi, PCI DSS uyumluluğu ve SSL sertifikalı sayfaları ile müşterilerinizin kolayca güvenebilecekleri ödeme sisteminize sahip olmanızı sağlar. PayTR çok sayıda banka ile anlaşmalıdır ve peşin ya da taksitli satış opsiyonlarınızı zenginleştirmenizi sağlayarak hitap ettiğiniz müşteri kitlesini arttırmanıza yardımcı olur.
PayTR hazır açık kaynak modüller ile hemen entegre olur. Başvurunuzu takip eden 2 saat içinde aktif olan sanal POS’unuzu kullanmaya başlayarak e-ticaret maceranıza start verebilirsiniz. Ücretsiz kurulum ve ciroya bağlı komisyon oranı gibi kar marjınızı artıracak cazip seçenekler sunan PayTR ile hem müşterilerinizin güvenini kazanabilir hem de size en uygun şartlarda sunulan ödeme alternatiflerinin avantajını yaşayabilirsiniz.
E-Ticarette Pazarlamanın Yeri
Pazarlama, satışı yapılan ürün veya hizmetlerin daha geniş kitlelere tanıtılması ve buna paralel satışlarının artırılmasına yönelik uygulanan çalışmaları tanımlar. Dijital platformlar günümüzde hedef kitleye ulaşma noktasında e-ticaret site sahiplerinin elini güçlendirir. Doğru stratejiler ile ilerlendiğinde uygulanan her pazarlama yöntemi satışları artırmanın yanında marka bilinirliğini de artırır. Üst başlıklarda paylaştığımız pazarlama yöntemlerinin tamamı göz önüne alındığında e-ticarette pazarlamanın altı önemi şu şekilde sıralanabilir:
- Pazarlama çalışmaları ile daha geniş kitlelere markanızı ve ürünlerinizi tanıtma şansı yakalayabilirsiniz.
- Rakiplerinizle satış yapabilme noktasında eşit şartlarda yarışma şansı elde edebilirsiniz.
- Dijital pazarlama stratejilerinin ölçümlenebilme alanında sunduğu yenilikler ile bütçe ve geri dönüşüm oranını en ideal şekilde optimize edebilirsiniz.
- Düşük bütçeler ile satışlarınızı artırabilirsiniz.
- Daha fazla takipçi kazanarak zamanla reklam maliyetlerinizi aşağı çekebilirsiniz.
- Marka bilinirliğinizi artırarak sabit müşteri kitlesi edinebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
E-Ticaret Öğrenmek İçin Hangi Sertifikaları Almak Gerekir?
E-Ticaret öğrenmek amacıyla herhangi bir sertifika almanıza gerek duyulmamaktadır. Sistemin işleyişini öğrenmek amacıyla e-ticaret Bilgi Platformu ya da farklı kurum ve kuruluşlarca verilen sertifikalı e-ticaret eğitimlerine katılabilirsiniz. Örneğin;
1- Alışveriş Reklamları Sertifikası
Satışını yapmak istediğiniz ürünleri internet üzerinden milyonlarca kişiye ulaştırmanıza yardımcı olan bu sertifika ile satış hacminizi arttırabilirsiniz. Online/Offline mağazalarınızdaki tüm envanterlerinizi tanıtıp kampanyalarınızı duyurabildiğiniz Alışveriş Reklamları Serfikası ile, mevcut kitlenizin sayısını arttırabilir ve yapabileceğiniz analizlerle trafik yoğunluğunuzu ölçebilirsiniz.
2- Google Ads Performans Ölçme Sertifikası
Bu sertifika ile kampanyalarınızın, reklamlarınızın, pazarlama çalışmalarınızın analizini yapabilir ve yaptığınız analizleri uygulamaya dökerek satış hacminizi arttırabilirsiniz.
3- Google Ads Video Sertifikası
Google Ads Video Sertikası ile markanızın hikayesini tasarlayabilir ve kullanıcılarınıza eşsiz bir reklam biçimi sunabilirsiniz. Ayrıca bu sertifika ile oluşturup yayınladığınız mağaza tanıtım videonuz sayesinde hedef kitlenizi arttırabilir, akılda kalıcılığınız ile yeni kitlelere de sesinizi duyurabilirsiniz.
4- Google Ads Görüntülü Reklam Ağı Sertifikası
Kullanıcılarınıza daha hızlı ulaşmanızı sağlayan bu sertifika ile doğru kitlenizi analiz edebilirsiniz. Görüntülü reklamlar ile; web sitelerinde dolaşırken, video izlerken, mail okurken hem mevcut hedef kitlenizle etkileşime geçebilir hem de potansiyel kitlenize erişebilirsiniz. Görüntülü reklamlar ile mesajınızı stratejik biçimde, doğru yerde ve doğru zamanda potansiyel müşterilere ulaştırabilirsiniz.
5- Google Ads Arama Ağı Sertifikası
Müşterilerinize sunduğunuz ürünleri reklamlarınızla buluşturarak kampanyalarınızı duyurabilirsiniz. Kampanyaların reklamlar aracılığıyla müşterilerle buluşması, satış hacminizi arrıtır ve potansiyel kitleye erişiminizi de kolaylaştırır. Google Ads Arama Ağı Sertifikası ile anahtar kelimeler ve teklif stratejisine dair tüm bilgileri edinebilir ve kampanya performansınızı ölçebilirsiniz.
E-Ticareti Türkiye’de Mi Yurtdışında Mı Yapmak Kazançlıdır?
Yurtdışına ürün satışı döviz cinsinden gelir elde edilmesi nedeniyle daha karlıdır. Bu nedenle e-ticaretle birlikte e-ihracata da yönelebilirsiniz.
Stoksuz E-Ticaret Yapılabilir Mi?
Stoksuz e-ticaret dropshipping olarak bilinir. Bu yöntem ile tedarikçilerin ürünlerini doğrudan müşteri ile buluşturarak herhangi bir stok maliyeti üstlenmeden internetten satış yapabilirsiniz.
Ne Kadar Sermaye Gerekli?
E-Ticarete girmek için seçilecek yazılıma bağlı olarak gerekli sermaye değişebilir. Sıfırdan e-ticarete girmek için minimum 1.000 TL ile 5.000 TL arasında bütçe gereklidir.
E-ticarette Devlet Destekleri Nelerdir? Nasıl Yararlanabilirsiniz?
E-Ticaret yapmak isteyen girişimciler KOSGEB, TÜBİTAK ve Ticaret Bakanlığı aracılığıyla devlet desteklerinden yararlanmaktadır. Girişimci ve yatırım teşvik destekleri yanında vergi istisnası, fuar katılım ve hedef Pazar araştırması gibi çeşitli alanlarda sunulan desteklerden e-ticaret site sahipleri yararlanabilir.
2 Saatte PayTR’lı Olun!
PayTR Sanal Pos’a Hemen Başvurun
Benzer Blog İçerikleri İlginizi Çekebilir
Abonelik Modeli ile Müşteri Ömrü Değerini (LTV) Maksimize Etmenin Yolları
Günümüzde, işletmelerin sürdürülebilir büyüme sağlaması için abonelik modeli müşteri ömrü değeri (LTV)
2D POS Cihazı Nedir ve Nasıl Çalışır?
Dijital çağda, işletmelerin ödeme süreçlerinde güvenli ve hızlı çözümler sunması büyük önem taşıdığ
3D Secure Ödeme İşlem Başarısızlıklarını Azaltmak için En İyi Uygulamalar ve Stratejiler
3D Secure ödeme sistemleri, e-ticaret ödeme güvenliğini artırmak ve kullanıcıları dolandırıcılığa karşı k